Numele științific al Năpraznicului este Geranium robertianum. Geranium vine de la numele unei familii de plante, cu nu mai puțin de 465 de membri, iar robertianum vine de la un... sfânt. Acum aproximativ un mileniu, în Franța, trăia un preot despre care se zvonise că poate vindeca orice boală. Numele său era Robert de Molesme și, ca orice om credincios, își nega harul vindecător, punând toate miracolele terapeutice în seama lui Dumnezeu și a plantelor pe care le culegea din grădina mânăstirii ori din pădurile din apropiere. Blândețea și puterea duhovnicească a preacuviosului Robert, precum și harul său tămăduitor, cu adevărat ieșit din comun, au făcut ca miile de credincioși pe care i-a ajutat să scape de moarte să-l privească, încă din timpul vieții, ca pe un sfânt. De altfel, după moartea sa, Vaticanul i-a și recunoscut înălțimea spirituală, trecându-l oficial în rândul sfinților. Din păcate, de la sfântul Robert au rămas puține învățături consemnate în scrierile vremii. În schimb, el a lăsat moștenire o iarbă cu care făcuse multe minuni terapeutice în timpul vieții: Năpraznicul. Sfântul spunea despre această plantă că redă tinerețea și puterea, vindecă fără greș tumorile, ajută trupul și spiritul să lupte împotriva răului din interior și din exterior. De atunci, în limba franceză, la fel ca și în engleză, această plantă a fost denumită "iarba sfântului Robert".
Renaștere din cenușă
După moartea sfântului, treptat, Năpraznicul a căzut în uitare, devenind mai degrabă un mit decât un remediu recunoscut ca atare. Aceasta, până în anul 1976, când un articol scris de medicul spaniol José Ferrandiz intrigă lumea științifică. Autorul descrie utilizarea Năpraznicului în cancer și, cel mai important, relatează istoricul unor cazuri vindecate cu ajutorul acestui leac. Cancerul de colon, de sân, de ovare, de col uterin sau pulmonar erau consemnate ca intrând în remisie după câteva luni, uneori chiar săptămâni, prin utilizarea acestei plante, care făcea și face concurență celor mai evoluate medicamente și tratamente. Pornind de la acest articol, scris cu peste 40 de ani în urmă, mai mulți fitoterapeuți din întreaga lume au folosit Năpraznicul în tratamente anti-cancer și în multe alte boli, dovedindu-i uimitorul har vindecător.
Descrierea plantei
Este o plantă anuală (uneori bi-anuală), cu tulpina roșiatică, acoperită cu peri fini, înaltă de 30-40 cm. Frunzele, ca și tulpinile, sunt moi la atingere și se rup ușor. Florile sunt roz-violacee, planta înflorind din mai și până toamna târziu. Fructul este în formă de cioc, lung de 2 cm, de aceea românii l-au botezat "ciocul-cucoarei". Este răspândit din Europa, unde crește spontan, până în America și în Australia. Îl găsim mai ales în zonele sub-montane și montane, preferând solul bine afânat și umed, de la marginile de drum, de pe malul pâraielor de munte, din rupturile de mal. Are un miros specific, puternic și înțepător, pe care cei mai mulți oameni îl consideră neplăcut.
Recoltare
Se culeg tulpinile înflorite, cu tot cu frunze, dar fără rădăcini, pentru ca planta să se poată regenera după culegere. Tulpinile sunt foarte moi și se rup cu multă ușurință, așa încât nu este nevoie de cuțit. Planta se poate folosi proaspătă (din frunze și tulpini se extrage sucul) sau, mai frecvent, uscată. Uscarea se face în strat subțire, în locuri umbroase și foarte bine aerisite. O dată pe zi, planta trebuie întoarsă, mai ales dacă în locul de uscare aerul nu circulă suficient. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de maximum doi ani.
Preparate și mod de administrare
În medicina populară românească, "ciocul-berzei" ori "ciocul-cucoarei" era o plantă renumită, mai ales în zonele de munte, fiind prețuită puterea sa revigorantă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În Vrancea, bărbații fără putere erau îmbrăcați mai multe zile la rând cu cămăși înmuiate în fiertură de Năpraznic; în Bistrița, sucul proaspăt de Năpraznic era combinat cu lapte (de capră, mai ales) și era băut de femeile sterpe și de bărbații fără vigoare; în Neamț, din Năpraznic era făcut un decoct, băut de femeile cu ciclu prelungit, lipsite de vlagă ori care răceau ușor la rinichi; în mânăstirile din Moldova, Năpraznicul era folosit mai ales pentru bolile intestinelor, pentru bolile organelor genitale la femei și contra cancerului uterin; în unele zone de munte, cu decoct concentrat de Năpraznic, aplicat extern, se vindeca herpesul, în timp ce sucul era folosit pentru întremarea tuberculoșilor. Sucul și fiertura se mai consumau cu credința că opresc orice scurgere de sânge și alungă orice fel de junghi.
Iată, pe scurt, câteva modalități de preparare și de administrare a Năpraznicului, mai apropiate de zilele noastre:
Infuzia combinată
Două linguri de frunze și flori uscate de Năpraznic (nemăcinate, doar mărunțite puțin) se pun cu o cană (250 ml) de apă la înmuiat de seara până dimineața. A doua zi se filtrează lichidul rezultat (care nu este altceva decât un macerat), iar planta rămasă se opărește cu încă o cană de apă. După ce se lasă să se răcească vreme de o jumătate de oră, la temperatura camerei, această infuzie se filtrează. La sfârșit, se combină maceratul cu infuzia răcită.
Se beau 3-4 căni din acest "ceai" pe zi, pe stomacul gol. Infuzia combinată se bea înghițitură cu înghițitură (unii terapeuți recomandă să se bea cu lingura).
Vinul de Năpraznic
Se pun douăzeci de linguri de Năpraznic uscat și mărunțit (sau două mâini de Năpraznic proaspăt), într-un litru de vin roșu. Se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care amestecul se filtrează.
Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă. Are efecte tonice digestive, antispastice, afrodiziace (atât pentru femei, cât și pentru bărbați), antidepresive.
Pulberea de Năpraznic
Planta uscată se mărunțește bine cu o râșniță electrică, apoi se cerne cu sita pentru făină albă. Se ia câte o linguriță rasă de pulbere, cu puțină apă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Înainte de a înghiți pulberea, se ține timp de câteva minute sub limbă. Pentru vindecarea cancerului, în medicina populară franceză și engleză, există o rețetă în care se combină pulberea de Năpraznic cu gălbenuș proaspăt de ou, rețetă asupra căreia vom reveni.
Capsulele
Constituie forma de administrare cea mai frecvent folosită în prezent, deoarece sunt foarte ușor de ingerat, sunt bine tolerate de organism și au un efect puternic, mai ales în timp. În farmaciile și în magazinele naturiste se găsesc atât capsule care conțin pulbere simplă de Năpraznic, cât și capsule care pe lângă Năpraznic, conțin un extract natural, bogat în seleniu, care să-i potențeze efectul antitumoral, stimulator hormonal și al fertilității.
Tratamente interne
* Infecții virale - administrarea Năpraznicului are efecte stimulente imunitare, dar și o acțiune antivirală directă, fenolii din compoziția sa inhibând multiplicarea virușilor și prevenind infectarea celulelor sănătoase. Se recomandă cura cu Năpraznic, din care se iau câte 4-6 capsule pe zi, vreme de minimum 30 de zile. Are efecte de prevenire a erupțiilor herpetice, a infecțiilor gripale, ajută la ținerea sub control a hepatitelor virale.
* Afecțiuni produse de expunerea la radiații - Năpraznicul este una dintre cele mai rezistente plante la acțiunea radiațiilor, fie că este vorba de banalele ultraviolete, de undele electromagnetice emise de stațiile de transformare sau de liniile de înaltă tensiune, ori chiar de radiațiile ucigătoare provenite din deșeurile de uraniu. Pornind de la aceste observații, mai mulți terapeuți consideră această plantă ca fiind un excelent mijloc de prevenire a unor afecțiuni produse de radiații, cum ar fi: erupțiile cutanate, migrenele, tulburările nervoase, diferite forme de cancer.
Se administrează capsulele de Năpraznic, câte patru pe zi, în cure de trei luni, cu o lună de pauză.
* Impotență - se administrează Năpraznicul sub formă de capsule, din care se iau câte 4-8 pe zi, în cure de 12 săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Este un puternic stimulator hormonal, ale cărui efecte sunt resimțite, dar în timp. Se recomandă cu precădere în impotența hormonală și în impotența psihică (mai puțin în cea vasculară). Năpraznicul se asociază cu un extraordinar succes cu seleniul (care îmbunătățește calitatea spermei) și cu o altă plantă românească celebră: brânca-ursului.
* Sterilitate la bărbați - se țin patru-șase cure cu Năpraznic, administrat sub formă de capsule, câte 4-8 pe zi. O cură durează vreme de 3 luni, fiind urmată de o lună de pauză, după care tratamentul se reia. Se recomandă ca împreună cu Năpraznicul să se ia și seleniu natural, precum și brânca-ursului (câte 4 capsule pe zi). De-a lungul timpului, am putut vedea multe cazuri de bărbați care s-au vindecat de forme grave de oligospermie și astenospermie, cu ajutorul acestei combinații redutabile de plante românești.
* Sterilitate la femei - se administrează Năpraznicul sub formă de infuzie combinată, câte un pahar (200 ml), de patru ori pe zi, băut pe stomacul gol. Dacă nu suportați ceaiul, puteți lua Năpraznicul sub formă de capsule, câte 4-6 pe zi, în cure de 3 luni, urmate de 1-2 luni de pauză. Terapeutul austriac Rudolf Breuss relata că a folosit ceaiul de Năpraznic pentru a trata opt cupluri care nu puteau avea copii. Ambii parteneri au băut zilnic 3 căni de ceai de Năpraznic și, după mai puțin de un an, toate femeile erau însărcinate, ulterior născând copii sănătoși.
* Tulburări de ciclu menstrual (sângerări prelungite, amenoree) - se administrează pulberea de Năpraznic, câte două-trei lingurițe pe zi, în cure de 28 de zile, urmate de una-două săptămâni de pauză, după care tratamentul se poate relua. Contra amenoreei, Năpraznicul se asociază foarte bine cu brânca-ursului (din care se iau câte 4 capsule pe zi), în timp ce contra menstrelor abundente și prelungite, Năpraznicul se asociază foarte bine cu crețișoara (Alchemilla vulgaris), din care se iau 3 lingurițe de pulbere pe zi.
* Adjuvant în hemoragii interne, în ulcere hemoragice - se administrează infuzia combinată de Năpraznic, câte patru căni pe zi. În medicina populară românească, Năpraznicul se mai numește și "închegătoare", deoarece administrat în doze mari, oprește hemoragiile, favorizând coagularea sângelui și formarea țesuturilor cicatriciale.
Năpraznicul, tumorile și cancerul
Administrarea Năpraznicului activează sistemul imunitar, care este o "armată" de celule și de anticorpi ce distrug celulele canceroase. Fiecare om sănătos are, în fiecare moment, în organism, între 200 și 1000 de celule canceroase, care însă nu pot prolifera peste anumite limite, datorită acestei acțiuni a sistemului imunitar. Astfel se explică, în parte, acțiunea de prevenire a cancerului, exercitată de Năpraznic, prin faptul că anumite principii active pe care le conține stimulează imunitatea. Pe de altă parte, substanțele care dau mirosul neplăcut Năpraznicului (numite terpene) sunt tocmai cele care au acțiune antitumorală directă. Cele mai valoroase relatări despre efectul Năpraznicului în cancer, aparținând spaniolului Ferrandiz, vorbesc de administrarea acestei plante împreună cu gălbenușul de ou, care este foarte bogat în seleniu. De aceea, formula folosită tot mai mult în prezent împotriva cancerului este asocierea Năpraznicului cu seleniu concentrat, obținut din surse 100% vegetale.
* Cancer pulmonar, mamar, uterin - iată unul din cazurile pe care Ferrandiz le-a consemnat într-o revistă de specialitate medicală: "Anna Cruz Caridade avea un cancer de plămân neoperabil, cu ramuri întinzându-se către gât și brațe. Ea a auzit de virtuțile vindecătoare ale Năpraznicului și l-a incercat. Foarte curând, în mai puțin de trei luni, a avut loc o îmbunătățire a sănătății, și după un an și jumătate, ea era complet vindecată. Ceva mai târziu, i-au apărut noduli la sâni, pe coaste și pe umeri, iar medicii au sfătuit-o să urmeze o serie de tratamente de radioterapie, dar ea, încrezătoare, a încercat aceeași plantă. Treptat, nodulii au început să se retragă și să scadă în dimensiuni, până când au dispărut total."
În Spania și Portugalia, zone în care Năpraznicul este foarte popular, s-au înregistrat numeroase cazuri de cancer vindecate cu această plantă. În mod tradițional, se administrează dimineața o linguriță cu vârf de pulbere de Năpraznic, amestecată cu un gălbenuș de ou crud, iar pe parcursul zilei, se ia de încă trei ori câte o linguriță de pulbere de Năpraznic, pe stomacul gol. Tratamentul se asociază cu un regim vegetarian cu foarte multe crudități și durează minimum un an.
* Cancer intestinal - se administrează infuzia combinată, câte un litru pe zi, băută în mai multe reprize. Tratamentul durează 10-12 săptămâni, urmate de 2-3 săptămâni de pauză, după care se poate relua. O fitoterapeută din Australia, Isabell Shipard, a consemnat numeroase cazuri de cancer intestinal, unele foarte avansate, intrate în remisie, după aproximativ un an de tratament făcut cu Năpraznic, sub formă de infuzie. Acest tratament este un excelent ajutor și contra cancerului vezicii urinare și a cancerului de prostată.
* Cancerul bucal, laringian - se țin cure de trei luni, timp în care se administrează câte opt capsule cu Năpraznic și seleniu pe zi, după care se face o pauză de trei-patru săptămâni, apoi tratamentul se reia. Suplimentar, se face o gargară (cu o durată de minimum 5 minute) cu infuzie combinată de Năpraznic, de două-trei ori pe zi.
* Cancerul de piele (carcinom bazo- și spinocelular, melanom malign) - se aplică același tratament intern, cu capsule cu Năpraznic și seleniu, ca în cazul cancerului bucal. În plus, se prepară o cataplasmă din 3-5 linguri de pulbere de Năpraznic, amestecate cu apă călduță, până se formează o pastă, care se întinde pe un tifon subțire pe locul afectat. Se lasă vreme de 2 ore, apoi locul tratat se ține descoperit, vreme de alte 30 de minute. În timpul sezonului, când se găsește Năpraznic proaspăt, cataplasma se prepară din tulpinile crude, tocate bine și întinse direct pe zona afectată.
* Fibrom uterin, chisturi ovariene, tumori benigne în general - cercetări de laborator au pus în evidență faptul că Năpraznicul conține germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigenării celulare, deosebit de puternic. Or, se pare că această intensificare a oxigenării celulare este cheia vindecării tumorilor, atât maligne, cât și benigne. Se fac cure îndelungate (minimum 3 luni) cu Năpraznic, asociat cu seleniul natural, administrat sub formă de capsule - câte 6 pe zi.
Tratamente externe
* Herpes, herpes genital - se fac spălături locale cu un decoct concentrat de Năpraznic. Se prepară ca și infuzia combinată, prezentată mai sus, dar din 4 linguri de pulbere de Năpraznic, care nu se opăresc, ci se fierb vreme de 5 minute.
* Herpes ocular - un studiu făcut de un colectiv de patru medici români și publicat în revista "Oftalmologia" din 1999, a verificat pe un număr de 52 de pacienți cu keratită herpetică (cea mai frecventă formă de herpes ocular) efectele unei combinații de Năpraznic, gălbenele (Calendula officinalis) și brusture (Arctium lappa). Pacienții au fost împărțiți în două loturi: primul a fost tratat cu aciclovir și combinația de plante menționată, iar al doilea lot a fost tratat doar cu aciclovir. La sfârșitul studiului, s-a putut observa că timpul de vindecare a fost mai scurt și simptomele au fost mult atenuate, la lotul tratat cu combinația de Năpraznic, gălbenele și brusture, față de lotul tratat cu aciclovir simplu. Contra herpesului ocular se prepară o infuzie combinată din cele trei plante (câte 2 lingurițe din fiecare, la o cană de apă), cu care se aplică de 2-3 ori pe zi comprese, care se pun pe ochii cu pleoapele închise. Se lasă vreme de 30-60 de minute.
* Epistaxis (curgerea sângelui din nas) - într-o cană de decoct concentrat de Năpraznic se pune o linguriță de sare și se amestecă bine. Din această soluție se pune puțin câte puțin în nas, cu ajutorul unei pipete sau al unui tampon de vată.
* Conjunctivită, blefarită, cataractă - se fac spălături oculare, cu infuzie de Năpraznic. Iată relatarea unei paciente din Australia, Doreen S., care a folosit acest remediu: "Am cataractă la ambii ochi, ochiul stâng fiind complet orb. Din cauza unor probleme de sănătate nu suport operația, așa că am făcut un ceai din frunze de Năpraznic, amestecat în proporții egale cu aloe vera. Mi-am spălat ochii cu acest amestec de două ori pe zi. După aproape trei săptămâni, am început să am un pic de lumină în ochiul meu stâng, iar vederea ochiului drept s-a îmbunătățit."
* Hemoroizi, hemoroizi sângerânzi - se fac băi de șezut cu decoct combinat de Năpraznic (se adaugă un litru din acest preparat la cinci litri de apă), cu o durată de minimum 20 de minute. Acest tratament extern are efect antiinflamator și puternic cicatrizant.
Precauții și contraindicații
Deși e o plantă atât de puternică, Năpraznicul este aproape lipsit de reacții adverse. Singurele probleme care s-au constatat în timpul administrării lui sunt agravarea inflamației prostatei la bărbații care deja aveau probleme de această natură. Este un efect advers care apare arareori și se elimină în câteva zile, prin administrarea de formule care conțin extracte de palmier pitic (Serenoa repens), pufuliță (Epilobium sp.).