CALENDAR ZODIACAL - BALANȚA (23 septembrie - 22 octombrie)

Tana Rosca
Prezentare generală

Cercul zodiacal cuprinde mai ales reprezentări animale, cum ar fi Berbecul, Taurul, Leul etc. Pe lângă acestea, găsim un număr restrâns de reprezentări uma­ne, cum ar fi Gemenii, Fecioarele, parțial Săgetătorul (jumătate om, jumătate cal) și Vărsătorul de apă, dar un singur obiect, anume - Balanța. Ce caută un obiect printre toate aceste făpturi cerești? Dacă observăm cu atenție o Balanță, ne dăm seama că se străduiește în fel și chip să fie obiectivă. Balanța ca instrument, mă­soară cu obiectivitate raportul între două părți opuse. La fel face și persoana născută sub semnul Balanței, ceea ce presupune că ea însăși e într-un proces cvasi­per­manent de evaluare și reevaluare. Această obser­va­ție ne determină să renunțăm la unul dintre clișeele larg răspândite pe seama acestei zodii a eleganței, și anu­me, că Balanța este o persoană echilibrată. Dim­po­trivă, aceasta este marea ei problemă, majoritatea na­ti­vilor acestei zodii se străduiesc să creeze echilibru în afara lor, să evite conflicte, să medieze împăcări... Tocmai aceasta este capcana pe care Balanța ar trebui să o evite! Primul punct de echilibru de care Balanța are nevoie ar fi să-și caute propriul ei echilibru inte­rior. Odată ce l-a descoperit, Balanța își va putea în­deplini menirea, nu doar cu grație exterioară, ci și cu o stare de confort interior și de aflare a centrului ființei sale. De ce îi vine greu să-și focalizeze atenția asupra sa? Păi, hai să vedem: Balanța (semnul căsătoriei), are două brațe, semn că are nevoie de un partener care s-o completeze. Iar căutarea locului de echilibru al pro­priei persoane presupune o perioadă, uneori nu toc­mai scurtă, de singurătate. "Ei, na", o să spună Ba­lan­țele, "cât timp nu petrec eu în singurătate, ci­tind, cre­ând, reflectând"... Dar nu despre aceste momente de sin­gurătate e vorba, ci de o singurătate asumată, dedi­cată cunoșterii de sine și depășirii acelor spaime care par să-i șoptească întruna că nu se poate descurca sin­gură. Nimeni nu spune că este un proces ușor sau plă­cut, dar este o formulă sigură în care Balanța își va putea cunoaște adevărata putere interioară.
Un lucru care i se reproșează frecvent Balanței este ne­hotărârea. Un defect de care Balanța chiar nu sufe­ră. Ar fi mult mai corect să spunem că Balanței îi trebuie, în general, mai mult timp decât altora pentru a lua o decizie. Dacă privim însă la calitatea deciziilor luate de ea după un timp mai lung de cugetare, vom constata că de cele mai multe ori hotărârile luate de Balanță se dovedesc în mare parte mai chibzuite și mai rezonabile decât cele luate în grabă, de zodii mai temperamentale. Pentru că sunt bine cumpănite. (Nu degeaba, în trecut, zodia se numea la români, semnul "Cumpenei".)
Guvernată de planeta Venus, Balanța, semn de aer, gândește estetic. Mintea ei este bine echipată ca să trea­­că de la concret, la abstract. Îi ajunge un exemplu, ca să deducă regula. Dar pentru că găsește atât de re­pede soluții și rezolvări în mintea sa, Balanța are adesea tendința să considere că dacă tot a găsit rezolvarea, nu ar mai fi necesar s-o și pună în practică. De aceea este extrem de im­portant ca nativii acestei zodii să facă primul pas către rezolvarea practică, de îndată ce le-a venit ideea.

Femeia Balanță

Deși pare ușor de descris, femeia născută sub influența benefică a planetei Venus este, în realitate, o personalitate complexă, nu lipsită de con­tra­dicții. Și iată de ce: Venus guvernează Taurul, care este (în ciuda simbolului) un semn feminin. Dar a­ceeași planetă a feminității guvernează, iată, și un semn masculin, cel al Balanței. Dacă ne uităm înspre miturile Greciei antice, găsim o poveste care ne dă răspuns la acest șir de întrebări. Iar răspunsul ne permite să înțelegem esența femeii Balanță. Există un termen, numit partogeneză, care descrie situațiile în care o ființă se naște dintr-un singur părinte. Sigur, nouă acest lucru ni se pare imposibil dar, în mituri, acest lucru se întâmplă. De exemplu, zeița Pallas Athena s-a născut din capul tatălui ei. Zeița Venus, la rândul ei, s-a născut din "spuma mării". Singurul ei pă­rinte a fost tatăl, Ura­nus, stăpânitorul Ceru­lui, deci o zeitate aso­ciată cu elementul aer. Putem spune des­pre Ve­nus, fără teamă de a greși, că e "fata lui tata". Iată că încep să se lege anumite lucruri, cum ar fi legătura dintre Venus și elementul aer. Venus nu are o mamă, care să o învețe cum să devină fe­meie, deci ea în­tru­chipează doar ima­gi­nea perfectă a unui bărbat (tatăl ei) despre fe­minitate. Iată de ce Ve­nus este considerată prototipul frumuseții fără de cusur.
Spre deosebire de frumusețea pământeană și senzuală pe care o emană Venus, în cazul femeilor din Taur, frumusețea Balanței este uneori aproape ireală. Este o frumusețe care emană detașare și neutralitate. Femeia Balanță nu se mulțumește cu frumusețea naturală care i-a fost hărăzită, ci o folosește, de cele mai multe ori, ca pe un punct de pornire pentru a construi o imagine estetică în jurul acestei frumuseți. Nimic nu este întâmplător în felul în care Balanța își îmbracă frumusețea, și cea fizică, și cea interioară. Balanța tipică își va alcătui garderoba după calcule precise, pornind de la imaginea pe care dorește să o proiecteze, preferând anumite firme, alegând cu o grijă minuțioasă accesoriile și machiajul potrivit. Pro­dusul finit îi poate părea unui observator neavizat, natural, în realitate, este studiat până în cel mai mic detaliu. Efectul este de multe ori spectaculos, dar face Balanța să pară inabordabilă. Ceva asemănător se întâmplă și în relații. Balanța este atât de atentă să respecte regulile sociale și să nu calce pe nimeni pe coa­dă, încât proiectează aceeași imagine de per­fec­țiune rece, care poate fi intimidantă, pentru că ceilalți nu știu cum să se ridice la nivelul ei. Aceasta este drama multor femei Balanță, care sunt mai calde decât își permit să arate, dar consideră că o manifestare necontrolată a afectivității poate fi privită ca o slă­biciune sau, mai rău, ca un defect. Ce ar trebui să știe femeia Balanță, ca să fie mai relaxată, este că un mic defect sau două pot crea exact contrastul necesar ca să i se vadă mai bine calitățile. Balanța care reu­șește să-și ierte și să-și accepte micile imperfecțiuni devine marea specialistă în relații pe care ne-o prezintă ma­nualele clasice de astrologie. Din acel moment încolo, ea poate să-și manifeste fără teamă și latura mascu­lină și să-și arate, de astă dată fără teama de a-și speria partenerul, inteligența ascuțită și combativă.
Ca mamă, Balanța are așteptări mari de la copiii ei, în educația cărora se dovedește adeseori pedantă. Pentru un maxim de efect, ar trebui să-și pună între­barea, oare ce calități nu reușește să descopere la copii din pricina perfecțiunii rigide din mintea ei?! Doar dacă va trece peste trăsăturile care o deranjează la copiii ei, se va apropia de prototipul mamei care-și formează cu inteligență odrasla. Acesta este motivul pen­tru care atâtea persoane educate de o mamă Ba­lanță își găsesc cu ușurință direcția și drumul în viață.


Bărbatul Balanță

În orice mediu ar evolua, și indiferent de mediul în care a fost crescut, se va distinge, în societate, prin bunele sale maniere. Greu de imaginat un bărbat născut sub influența lui Venus țipând isteric în fața te­le­vi­zorului, într-un tricou transpirat, de suporter, cu di­ta­mai halba de bere în mână, sau râzând gros și arun­­când comentarii bădărănești la adresa unei tre­că­toare frumoase. Trecătoarea cea frumoasă va fi în­tâm­pinată cu un zâmbet prietenos și o privire admirativă. Ba­lanțele care dezbracă cu tupeu femeile din priviri sunt excepție, nu regulă.
Un lucru enervant pentru o femeie care se află în­tr-o relație cu un bărbat din Balanță este că, de multe ori, el apare la întâlnire îmbrăcat mai bine decât ea. Dacă nu este vanitoasă, poate să îi ceară sfatul asupra gar­derobei - nu va avea decât de câștigat. Gustul băr­batului Balanță este sigur și rafinat. Nu este extra­va­gant, dar are acea atenție la culoare, textură și detaliu care te face să îl remarci, fără să-ți dai măcar seama de ce.
Suprinzător de mulți bărbați ai acestei zodii au tră­sături fine, delicate, care, împreună cu acel aer îngrijit și bunele maniere adiacente, emană distincție. În ciuda acestei fineți, bărbatul Balanță este departe de a fi vreun molatec. Să nu uităm că este un semn cardinal, înzestrat cu voință și îndrăzneală și cu un mental care poate deveni foarte tăios, atunci când cei cu care are de a face încearcă să-i im­pună niște stan­dar­de sub nivelul său. Aceste puneri la punct vor fi făcute însă într-o ma­nieră și pe un ton ci­vilizat, urban.
Bărbatul Balanță este atras de cineva pe măsura lui. Îl vor lăsa rece fe­me­ile frumoase (deși apre­ciază frumusețea în cel mai înalt grad), dacă nu are ce să dis­cute cu ele. Este exigent și cu privire la nivelul co­muniunii intelectuale. Îl atrage mai puțin frumusețea naturală și comportamentul spontan, decât com­por­ta­mentul sofisticat și frumusețea elaborată. Principiul bărbatului Balanță este că un diamant proaspăt scos din mină este frumos în felul lui, dar unul șlefuit și montat are mai multă valoare, pentru că cineva a avut un concept, o viziune despre cum ar putea să arate, pornind de la frumusețea sa naturală.
Bărbatul Balanță este un iubit curtenitor, care știe să-și învăluie partenera cu complimente și mici atenții. Minunat este că își păstrează aceste bune obiceiuri și în calitate de soț. Poate complimentele și atențiile nu vor fi la fel de dese ca la început, dar nu va uita să-ți spună o vorbă bună când te simți abătută, și niciodată nu va scăpa neobservată o rochie nouă sau modi­ficarea coafurii. Pentru a-i afla, însă, adevărata părere, dincolo de încurajarea diplomatică a alegerii tale, va trebui să ciulești urechile la micile observații făcute a doua zi, cum ar fi: "Cred că data viitoare poți să încerci și o nuanță mai deschisă de blond, că tenul tău îți permite." În traducere liberă asta înseamnă că stilista ta a ales un ton tern de blond, care nu-ți pune tenul în valoare.

Copilul Balanță

Frumoși, ca majoritatea copiilor, ceea ce-i deo­sebește pe bebelușii Balanță este că "dau mai bine" în reclamele pentru cei mici. Au acel gen de farmec care trece dincolo de ecran.
Micuța Balanță este mai ușor de crescut decât alți copii, pentru că, de mică, se ferește de extreme. Dacă este nemulțumită, în loc să urle, o să plângă puțin. Da­că e fericită, va gânguri în loc să țipe de bucurie. Nu are nevoie decât de un părinte cu suficientă in­teligență, pentru a citi corect aceste mesaje modice, dar cât se poate de coerente. Farmecul copilului Balanță este o piatră de încercare pentru părinți. Asta, pentru că el își dă seama foarte repede ce trebuie să facă pentru a-i manipula pe adulți. Iar în privința frumuseții, pă­rinții au, cum e și normal, tendința de a pune în valoare această calitate a copilului lor. Odată învățat cu hăinuțe frumoase, la discreție, el va fi înclinat să-și satisfacă fără restricții vanitatea, și când va deveni adult. Și i se va pă­rea că este normal să aloce sume con­si­derabile pe lucruri frumoase, doar pentru că sunt frumoase. Criteriile estetice primează pentru Balanță, indiferent de vârstă, de multe ori, micuța Balanță refuzând să țină cont de buget. Moderația și realis­mul, din acest punct de vedere, ar trebui să fie componente im­portante în educație. Nevoia de frumos nu este totuși un moft pentru copilul Balanță. Se poar­tă și se simte altfel dacă în ca­meră este curat și mobila este atrăgătoare. Preferă însă ca de partea cu curățenia și ordinea să se ocupe altcineva. Are gust, dar nu se omoară după treburile casnice. Acest soi de lene este însă compensată de hărnicia de care dă dovadă copilul Balanță la școală. De multe ori, acești micuți înfloresc, de-a dreptul, când își dau seama cât de bine le funcționează mintea și cât de impresionați pot să fie adulții de perfor­manțele lor școlare. Cele mai bune rezultate obțin în educarea copilului Balanță acei părinți care îi învață regulile fair-play-ului, cu întrebări gen "Cum te-ai simți tu dacă cineva ți-ar face ce i-ai făcut tu?". În felul acesta, micuța Balanță va fi înzestrată cu primul ei îndreptar despre luarea deciziilor, ceea ce îi va eco­nomisi mult timp și mulți nervi mai târziu în viață.

Profesii și vocații

Cuvântul "balanță" ne duce cu gândul și la sim­bolul justiției. Mai rar găsim însă Balanțe printre avo­cați și procurori, pentru că aceștia îmbrățișează doar un singur punct de vedere asupra unei probleme. Prin însăși natura sa, Balanța este croită să fie Judecătorul. Ceea ce uneori deranjează la Balanță în viața ei per­sonală, respectiv timpul destul de lung de care are ne­­voie înainte de a lua o decizie, o recomandă ca în ca­litate de judecător să se pronunțe asupra unor ca­zuri în care problema trebuie abor­dată și înțe­leasă sub toate aspectele. Această fru­moasă virtute se numește scrupulozitate și nu poți fi un judecător bun, fără ea.
Dar să nu uităm de Venus și de preocu­pa­rea ei firească pentru tot ceea ce este frumos. Ea este responsabilă pentru succesul de care se bucură Balanța în toate profesiile legate de frumusețe: cosmetică, chirurgie estetică, sti­list, designer...
Altă însușire înnăscută a Balanței o poate duce la succes în profesii legate de relații publice și diplomație. În calitatea ei de pa­troană a artelor, Venus înzestrează numeroase Balanțe cu însușiri artistice, pe când altele, care sunt consumatoare de artă, se pot ocupa cu comerțul cu obiecte de artă.

Șeful Balanță

Mai toate persoanele născute în semne cardinale (Berbec, Rac, Balanță și Capricorn) aspiră să devină șefi. Berbecii, Racii și Capricornii preferă să conducă singuri, pentru a lua singuri deciziile. Singura ex­cep­ție este Balanța, care preferă să conducă o afacere ală­turi de un asociat. Pentru că Balanța are două tal­gere. În divizarea responsabilităților, Balanța preferă să lase treaba de birou în seama asociatului, în timp ce ea se ocupă de întâlnirile de afaceri, acoperind par­tea de PR și de negociere a unor proiecte. Odată atins acest scop, Balanța e mulțumită să lase derularea procesului pe mâna al­tora, intervenind doar ocazional, ca să-și dea seama dacă totul decurge armonios. Șeful Balanță are talentul de a delega responsabilități cu atâta amabilitate și încredere, încât cei că­rora li se dau asemenea însărcinări se simt onorați să le ducă până la ca­păt, astfel ca șeful să fie cât mai mul­țu­mit. Bineînțeles că nu oricărui șef îi re­ușesc asemenea performanțe, dar Ba­lanța nu este un șef oarecare. Ea ține minte când vreun angajat are ziua de naștere, când a stat peste program fără să se plângă, când a re­ușit să-și termine treaba în avans, și nu ezită să puncteze aceste merite, care în cazul multor alți șefi trec ne­observate. Iată de ce, angajatul Balanței se simte, de re­gulă, apreciat la adevărata sa valoare. Și tot din acest motiv va accepta criticile Balanței, aduse pe un ton civilizat și bine argumentate.

Angajatul Balanță

Pentru ca angajatul Balanță să arate ce poate, ar trebui ca la locul de muncă să fie întrunite două con­diții. Unu la mână: locul în care lucrează să arate bine, să aibă pereți zugrăviți în culori odihnitoare și o oarecare unitate stilistică în privința mobilierului. Doi la mână: calitatea raporturilor de muncă să fie fără cusur. Un angajat Balanță nu va sta prea mult în­tr-un loc unde sunt tolerate manifestări necivilizate între colegi. Când aceste necesități, fundamentale pen­tru el, sunt îndeplinite, angajatul Balanță va pro­duce rezultate de natură să mulțumească chiar și un angajator extrem de pretențios. Perfecționismul Ba­lanței își spune cuvântul. Trebuie să spunem, însă, că pot exista și perioade de leneveală, în care angajatul Balanță să viseze cu ochii deschiși. Ajunge, însă, o mi­că atenționare, și se va pune din nou la treabă, în­cer­când să-și compenseze greșeala. Doar în rare ca­zuri, Balanța nu va admite că a greșit și nu se va stră­dui să îndrepte lucrurile, pentru că are încorporat, prin natura semnului, simțul dreptății.
Pentru colegi, este o adevărată binecuvântare să ai­bă alături o Balanță, care se dovedește - nu doar un liant social, care va veghea, pe cât posibil, ca toată lu­mea să se înțeleagă cu toată lumea, dar și o per­soană care să devină un model de interacțiune ci­vi­lizată pentru întregul colectiv.