"Dă natura mai tare!"

Ion Longin Popescu
În luna mai, organizația internațională WWF (World Wide Fund) a lansat campania "Dă natura mai tare!", for­mulare românească a Agenției "Think Digital", pre­luată de toate filialele europene, pentru fru­mu­­se­țea ei stilistică.

Scopul campaniei este simplu: "Protejarea ultimelor colțuri de natură săl­batică din Europa". Ce­tățenii din 15 țări membre ale UE pot împiedica, pe ultima sută de metri, slăbirea fundamentului conservării naturii în UE (Directivele Natura 2000). De aceea, doritorii sunt invitați să folosească o aplicație online, disponibilă la www.wwf.ro/danaturamaitare, pentru a com­pune o melodie cu sunete din natură și pentru a o trimite, împreună cu un mesaj, către Ministrul Mediului și Comisia Europeană. După cum se știe, Comisia Europeană avea tendința revol­tătoare de a slăbi directivele emise până acum chiar de ea, pentru a face jocul unor corporații și al unor po­liticieni din UE, inclusiv din România. Din fericire, mi­nis­trul român al Mediului, Cristiana Pașca Palmer, tehnocrat pur, s-a nu­mărat printre cei 12 colegi care au cerut ca direc­tivele să ră­­mână neschimbate. Spre deosebire de alte țări europene, un­de respectul pentru natură este susținut, Ro­mâ­nia a lăsat așa-zișilor afaceriști distrugerea râurilor de munte și po­luarea cu microhidrocentrale. De aceea, cam­pania este sus­ținută și de Federația Coaliția Natura 2000 și de Societatea Ornitologică Română.
Aflată pe un loc fruntaș, cu cele 583 de arii naturale protejate, România începe să piardă jocul european, din cauza proastei activități a agențiilor de mediu din diverse județe (Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Gorj, Suceava etc.). A venit Comisia Europeană să le supună unui proces de evaluare, așa cum a procedat și cu alte țări, dar, în mod ciudat, a devenit tot mai indulgentă, încercând să păcălească opinia publică. Din fericire, peste 100 de mari organizații de mediu din Europa au avertizat CE că nu poate acționa după bunul plac. O listă impresionantă de sugestii a fost trimisă la Bruxelles, ca să aibă magnații bine plătiți ce face după terminarea concediilor. Dintre acestea, amintim câteva: * Patrimoniul natural european este amenințat de insuficienta voință politică din țările membre UE. * Politicienii sunt avertizați că sunetul mării și ciripitul păsărilor ar trebui să facă parte din orice program guvernamental, deoarece politica trebuie să aibă în atenție natura și sănătatea publică. * Flora și fauna din România, Austria, Belgia, Portugalia și Luxemburg sunt, în majoritatea cazurilor (60%), într-o stare nefavorabilă. * Campania WWF a atras în activitate peste o jumătate de milion de cetățeni din UE. Scopul suprem al campaniei este clar: prevenirea deschiderii spre revizuire a Directivelor Natura 2000. Comisia Europeană este urmărită cu maximă atenție. Opinia publică e vigilentă. Aveți grijă, domnilor, care luați pe lună, cât un român pe an! Revizuirea Directivelor Natura 2000 este un coșmar mai rău decât... Brexit.