Comuna Șanț (județul Bistrița-Năsăud) este amplasată pe valea Someșului Mare, la granița Transilvaniei cu Maramureșul și Bucovina. O zonă liniștită și neîntrecut de frumoasă, în care calmul ardelenesc e la el acasă, la fel ca și bucuria lucrului bine făcut. La alegerile locale din iunie 2016, prezența la vot a fost una record: peste 80 la sută. Din care, cu aproape 77 la sută din voturi, Ioan Szabo (PSD) a fost ales în funcția de primar, pentru al doilea mandat consecutiv. Inginer silvic, domeniu în care a activat mai bine de 30 de ani, Ioan Szabo și-a dorit această funcție, pentru că a simțit, la un moment dat, că șănțenii merită mai mult decât li se oferise până atunci. A făcut ceea ce poate prea puțini edili mai fac în ziua de azi: nu și-a pus speranțele doar în oameni, ci și în Dumnezeu. Pe care-l evocă mereu, cu smerenie și cu convingerea că numai cu un astfel de ajutor se poate merge mai departe.
"Nu promit ce nu pot să fac"
- Ați lucrat o viață în domeniul silvic, și ați renunțat, pentru a candida la alegerile comunale din comuna Șanț. Ce v-a făcut să coborâți din munți și să vă doriți munca de birou, fie ea și a unui primar?
- Începuse să nu-mi mai placă ceea ce se întâmpla în comună. Era mult de făcut, dar lucrurile au stagnat, ani la rând. Și atunci am decis să încerc. Mi-am dorit, în 2012, să schimb fața comunei, pe toate planurile, economic, social, cultural, agricol, al învățământului. Eu știam că în comuna Șanț sunt oameni gospodari, harnici, care prețuiesc valorile și frumosul, în casă, în curte, unde-și desfășoară activitatea zilnic. Dar asta nu se prea vedea, din păcate.
- Ce promisiuni le-ați făcut alegătorilor, în 2012, și câte din ele au devenit, între timp, realități?
- Nu promit ce nu pot să fac. Pentru că, dacă apuc să promit ceva, fie și pripit, îmi onorez promisiunea, duc lucrul la bun sfârșit, chiar dacă asta presupune, uneori, mari sacrificii. Sunt multe proiecte pe care mi-aș dori să le realizez mâine, dar nu se poate. Pe de altă parte, mă uit la alții, la alte comune din zonă, și văd că nu reușesc să realizeze ceea ce noi am făcut într-o perioadă scurtă. La Maieru, de exemplu, care are, ca număr de locuitori, dublu față de comuna Șanț, din 2000 li se tot promite că vor avea apă și canalizare, dar nici acum nu s-a realizat. Noi suntem în stadiu avansat, din acest punct de vedere.
- Adică?
- În campanie, una dintre promisiunile importante pe care le-am făcut a fost aceea a realizării infrastructurii apă-canal. Proiectul inițial a fost respins, pentru că nu exista o dovadă a proprietății comunei pe sursa de apă. L-am refăcut, am găsit surse de apă foarte bune în perimetrul cadastral al comunei, două izvoare de apă subterane. Lucrarea tocmai a fost finalizată zilele acestea. Sunt mulțumit. Sănătatea unei comunități depinde, în mare măsură, de apă și de canalizare.
Pădure, dragă pădure!
- Comuna dvs. se află într-o zonă cu foarte multe păduri, dvs. înșivă veniți din acest domeniu. Care este situația lor? Sunt decimate, ca în majoritatea județelor?
- Comuna Șanț este una dintre cele mai bogate comune din județul Bistrița-Năsăud, pentru că beneficiem de 11.000 ha pădure, întabulate, suntem proprietari de drept. În plus, conform legilor 1/2000 și 18/1991, persoanele fizice beneficiază, la nivelul comunei, de 257 ha pădure. Toți acești proprietari au încheiat un contract cu Ocolul Silvic "Izvorul Someșului", aflat sub directa îndrumare a Consiliului Local Șanț și, astfel, contra unei taxe de 40 lei/an, le sunt asigurate serviciile de pază și punere în valoare a acestor păduri.
- Tăierile abuzive și ilegale de pădure sunt deja alarmante, la nivelul întregii țări. Vă confruntați și aici cu astfel de probleme? Am văzut o mare suprafață de pădure aproape virgină, în drumul spre Suhardul Mare.
- Din fericire, noi nu avem deloc astfel de probleme în zonă! Am impus măsuri de respectare a Codului Silvic. Am avantajul că vin din acest domeniu și știu toate măsurile ce trebuie luate pentru o bună continuitate a acestei bogății naturale. Pădurea este o valoare din punct de vedere economic, dar și de mediu, de sănătate. Iar prin măsurile luate, am reușit să evităm să-i punem pe oameni în situația de a fura lemn din pădure.
- Ce fel de măsuri? Poate le vor folosi și-altora de exemplu...
- Am reușit să ne folosim de exploatarea lemnului și la nivelul rezolvării unor probleme sociale. Am făcut o promisiune importantă: că pensionarilor peste 61 de ani și celor care au un venit lunar sub minimul pe economie le vom asigura câte 5 m steri de lemn de foc (fag)/familie. Nu ajung, dar e un ajutor important, fiindcă aici e zonă de munte, iar iernile durează câte 4-5 luni. Le mulțumesc tuturor celor ce m-au sprijinit în acest demers și-i mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să mă țin de promisiune! Iar dacă tot vorbim de lemn, trebuie să vă spun că am decis, printr-o hotărâre a Consiliului Local, să acordăm tinerilor căsătoriți, sub 40 de ani, lemn pentru construcția de case. Este vorba de câte 65 mc lemn (molid) la drum auto, pentru care beneficiarii plătesc maximum 3500 de lei. Dar cu acest lemn își pot ridica o casă!
- Ca să se poată ajunge la păduri, e nevoie de drumuri, fie ele pentru exploatare forestieră, fie pentru turiști. Care e starea acestora?
- Ceea ce aparține, administrativ, de comuna noastră, am încercat să amenajăm cât mai bine. Doar la drumurile județene, evident, nu putem interveni sub nicio formă, deși am avea mult mai multe beneficii, dacă starea drumurilor în zonă ar fi mai bună. Dar nu depinde de noi. Noi am asfaltat, între 2012-2016, trei segmente de drum: Măria Mare, Măria Mică, Șarampău. Acum asfaltăm drumul comunal ce leagă drumurile forestiere de drumul național. Avem peisaje deosebite aici, comuna noastră e amplasată la poalele Munților Rodnei, de aceea mă străduiesc să o dezvolt la nivelul unităților administrativ-teritoriale din UE, să existe și aici aceleași condiții ca în Austria și Elveția. Putem să ne îndreptăm atenția către o dezvoltare corectă, pe toate planurile, a comunei, deoarece beneficiem de surse de finanțare importante. Dacă în 2011, Ocolul Silvic aducea bugetului local 3,450 miliarde lei vechi, acum aduce 25 de miliarde.
"Tinerii sunt ambasadorii comunei"
- Mi-ați vorbit de sprijinul acordat celor în vârstă și tinerilor. Cât de implicat sunteți în viața celor mai mici, a elevilor? Care sunt condițiile în care învață?
- În iarna anului 2011-2012, sistemul de încălzire al școlii cu clasele I-IV nu a funcționat. Știu cât de greu a fost, elevii trebuiau să stea în bănci, îmbrăcați gros, toată iarna. Acum, defecțiunile au fost remediate, iar școala beneficiază de lemne de foc în cantități suficiente, pentru a se asigura încălzirea întreaga iarnă. Și în satul aparținător, Valea Mare, și în Șanț, am construit câte o grădiniță. Despre cea din Șanț, președintele Consiliului Județean Bistrița, Radu Moldovan, a spus că e una dintre cele mai frumoase pe care le-a văzut în viața lui.
- Învățământul, educația, nu înseamnă, însă, doar ziduri și lemne de foc...
- E adevărat! Altă promisiune pe care am reușit să o onorez a fost cea de susținere a elevilor de liceu și a studenților, prin burse. Astfel, oferim lunar câte 10 burse, în valoare de 250 lei fiecare, primilor cei mai buni elevi de liceu, iar studenților aflați la cursuri de zi, câte 400 lei lunar. Copiii sunt motivați, se străduiesc să obțină rezultate bune. În plus, elevii care fac liceul în Bistrița și în Năsăud beneficiază de transport gratuit, asigurat de primărie. Duminica după-amiază, microbuzul îi duce la liceu, acolo stau peste săptămână la internat, iar vinerea sunt aduși înapoi. Era foarte greu pentru ei, iarna, primăvara, când e vremea urâtă. E mare lucru că nu mai stau aiurea prin oraș! M-am gândit că trebuie să facem ceva și pentru ei, pentru că ei sunt ambasadorii comunei. Prin cum învață, prin activitatea pe care o vor desfășura pe unde vor merge, vor putea reprezenta comuna la adevărata valoare. Și o vor prezenta cu inima, ținând minte locurile unde s-au născut.
"Teatrul «Nescris» din Șanț, marcă înregistrată"
- Șanțul e celebru în lume, printr-o întâmplare nemaiîntâlnită pe altundeva: trupa de teatru «Nescris», cu o vechime considerabilă în muncă...
- Trupa de Teatru Nescris "Constantin Iugan" ființează în comună din anul 1970, deși se pare că manifestări similare au fost, în zonă, chiar cu mult mai mulți ani înainte. Actorii sunt țărani și ceea ce joacă pe scenă sunt întâmplări reale, fie recente, fie transmise ca atare, de la generațiile mai în vârstă. Am reușit să facem din această trupă marcă înregistrată, tocmai pentru a evita eventuale neplăceri ce ar putea să apară, la un moment dat, în această zonă.
- Un aspect, de asemenea, interesant este acela că, în chiar centrul comunei, sunt amplasate toate cele patru biserici/case de rugăciune ale cultelor existente în comună: Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Penticostală și "Martorii lui Iehova"; în mijlocul lor, clădirea Primăriei!
- În 2012, aici existau doar biserica ortodoxă și cea penticostală. Am încercat să păstrez un echilibru între toți creștinii din comună, pentru a nu crea frustrări și nemulțumiri. Să fie un climat pașnic și înțelegere între ei. Alegerea o face fiecare creștin în parte și Dumnezeu ajunge pentru toți. De aceea, am acordat atenție și greco-catolicilor, și adventiștilor, pe care i-am sprijinit să-și ridice biserici.
- Ce anume vă nemulțumește, în relațiile cu alte instituții ale statului?
- Mă nemulțumește faptul că nici la nivelul Consiliului Județean, nici la cel al Prefecturii, al autorităților naționale, nu există instituții de îndrumare, ci doar de control. Nu ne spune nimeni ce avem de făcut, nu ne învață. Toți vin în control și ne critică pentru ce nu am făcut. Nimeni nu ascultă vocea de jos, a celui care lucrează efectiv și care trebuie să jongleze mereu ca să nu încalce reguli care sunt, de multe ori, aberante, emise de persoane care n-au nicio legătură cu realitatea din teren.