Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Remedii pentru bolile bărbătești

Redactia
ADENOMUL DE PROSTATĂ, IMPOTENȚA, CHELIA

Principalele plante medicinale folosite în te­ra­pia acestor boli sunt: ghimpele, pufulița, urzica, țelina, dovleacul, schinduful, plopul negru, ginsengul, ghimbirul, iasomia, ardeiul iute, usturoiul, nucul și tătăneasa. Ideal ar fi să le culegeți personal din grădină sau din pădure și să le trans­formați cu mâna dvs., acasă, în pulbere, infuzie, decoct, tinc­tură, vin sau oțet medi­ci­nal. În cazul plantelor impor­tate, alegeți-le pe cele vândute în farmacii.

Preparate din plante

Pulberea

Ingrediente: plop negru, ginseng, ghimbir
Mod de preparare: planta uscată se macină foarte fin, într-o râșniță de măcinat cafeaua. Se folosește ca atare, câte un vârf de linguri­ță, de două ori pe zi, cu puțină miere, sirop, suc natural sau lapte fermentat (iaurt, sana, chefir, lapte bătut).

Infuzia

Ingrediente: ghimpe, pufuliță, urzică, iasomie, nuc.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot și se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează prin tifon sau strat subțire de vată.

Decoctul

Ingrediente: dovleac, schinduf, plop negru, gin­seng, ghimbir, tătăneasă.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emai­lat. La final se completează apa evaporată. Se fil­trea­ză fierbinte prin ti­fon sau vată medicinală, umec­tată cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extrac­tivă se va pierde datorită îmbibării filtrului din vată.

Tinctura

Ingrediente: ghimpe, pufuliță, urzică, țelină, schinduf, plop negru, gin­seng, ghimbir, ardei iute, usturoi, nuc, tătă­neasă.
Mod de preparare: două linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospo­dărie. Se lasă la macerat 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece ușor partea limpede în­tr-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, de 20-30 ml, prevăzute cu dop-pipe­tă. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe pe­rioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic

Ingrediente: ghimpe, pufuliță, urzică, schinduf, plop negru, ginseng, ghimbir, iasomie.
Mod de preparare: 4 linguri plantă uscată și mă­run­țită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitân­du-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păs­trat în flacoane de culoare brună. Termenul de vala­bilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medi­cinal se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.
­
ADENOMUL DE PROSTATĂ (hiperplazia benignă a prostatei)

După vârsta de 60 de ani, foarte mulți bărbați au prostata mărită. Incidența măririi prostatei crește odată cu vârsta, astfel că după 80 de ani, puțini sunt băr­bații care nu au probleme cu prostata. Indiciul ma­jor care definește hiper­pla­zia de prostată este do­rința imperioasă de a uri­na de câteva ori în tim­pul nopții.
Ca terapie comple­men­tară la medicația alo­pată fixată de medicii curanți se pot folosi următoa­rele plante medicinale:

Tratamente interne

* Ghimpele (Xanthium spinosum)
Se folosește partea aeriană a plantei (Herba xanthii), bogată în flavone și steroli vegetali. Este o plantă medicinală de top în tratamentul bolilor pros­tatei. Numeroase cercetări clinice, făcute în țara noastră de un colectiv de specialiști din Cluj Napoca, au confirmat acest lucru.
Infuzie: Se beau câte 2 căni pe zi, dimineața și seara, după masă.
Tinctura: Se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, după masă.
Vinul: Se beau câte 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, dimineața și seara, după masă.

* Pufulița (Epilobium hirsutum)
Se utilizează planta întreagă (Herba epilobii), ce are în compoziție fitocomplecși sterolici și antioxi­danți naturali.
Infuzie: Se beau câte 2 căni de ceai pe zi, dimi­neața și seara, după masă.
Tinctura: Se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, după masă.
Vinul: Se beau 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, di­mineața și seara, după masă.

* Urzica (Urtica dioica)
Se folosesc frunzele (Folium urticae), în care principiul activ este beta-sitosterolul, un precursor al hormonului masculin numit testosteron.
Infuzia: Se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: Se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai divers.
Decoctul: Se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Vinul: Se administrează 3 linguri de vin (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.
Acțiunea preparatelor din urzică este potențată prin aso­cierea cu produse vegetale ca: pufuliță, ghimpe și țelină.

* Țelina (Apii graveolens)
Se întrebuințează rădăcina (Radix apii graveo­lentidis). Are o compoziție complexă, în care predo­mină un ulei volatil, responsabil de gustul și mirosul spe­cifice. Țelina este apreciată atât ca medicament, cât și ca aliment. Se recomandă proaspătă, în salate sau sub formă de:
Tinctură: Se administrează o jumătate de lingu­riță, de două ori pe zi.
Vinul: Se beau câte 30 ml de vin, de două ori pe zi.

* Dovleacul (Cucurbita pepo)
De la dovleac se folosesc semințele (Semen cu­curbitae) crude, prăjite sau sub formă de decoct.
Decoctul: Se bea o cană de ceai, de două ori pe zi.

Tratamente externe

Pentru tratamentul prostatei mărite se fac băi de șezut, cu scoarță de salcie, flori de coada-șoricelului și conuri de pin.
Tehnică de preparare: în 3 l de apă se fierb, timp de 5 minute, o cană de scoarță de salcie, tăiată groscior. Se adaugă apoi câte 3 linguri flori de coada-șoricelului și conuri de pin. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară.
Tratamentul cu preparate din plante medicinale pentru adenomul de prostată este de lungă durată, și pentru a evita monotonia administrării, se recomandă folosirea în alter­nanță a plantelor indicate.
(Farmacia Faltis prepară Stopaden pentru hiperplazia benignă a prostatei pe bază de pufuliță, ghimpe și țelină.)


ALOPECIA (chelia)

Este mult mai frecvent întalnită la bărbați decât la femei. Căderea părului până la o anumită limită poate fi considerată un fenomen fiziologic nor­mal. Părul crește până atinge o anumită lungime, după care cade, și din foliculul pilos iese un nou fir de păr.
Persoanelor tinere sănătoase le cad, zilnic, 20-30 fire de păr, celor mai în vârstă, până la 100 fire. Viața unui fir de păr este în general de 2-4 ani. Vara, părul crește mai repede decât iarna, și noaptea mai repede decât ziua. Primăvara și toamna, părul cade în cantități mai mari.
Alopecia este o pierdere parțială sau completă a părului. Cauzele apariției pot fi genetice, o urmare a tratamentelor afecțiunilor canceroase, a unor boli in­terne sau locale. Principalele simptome ale alopeciei se manifestă la început printr-o cădere rapidă și ac­centuată a părului. Părul căzut este înlocuit cu altul nou, care crește tot mai fragil, mai subțire, până când ajunge un puf.
Principalele plante folosite în tratamentul alopeciei sunt :

* Ardeiul iute (Capsicum annum)
Se folosesc fructele mature de ardei iute (Fructus capsici). Con­țin alcaloidul capsaicină, ce im­pri­mă ardeiului gustul iute, arză­tor și acțiunea revulsivă benefică pentru loțiunile contra căderii pă­rului.

* Usturoiul (Alium sativum)
Se întrebuințează căpățâna de usturoi, la prepararea tincturii, ac­țiunea terapeutică datorându-se unui derivat sulfurat numit aliina.

* Nucul (Juglans regia)
Frunzele de nuc (Folium juglandis) sunt materia primă pentru obținerea de tinctură și infuzie, care prin conținutul în juglonă sunt recomandate în alopecie. Preparatele care conțin tinctură sau infuzie de nuc duc și la o intensificare a colorării în castaniu a firului de păr.

* Tătăneasa (Symphytum officinale)
Se folosește rădăcina de tătăneasă (Radix symphyti), care conține alan­toi­na, o substanță nelipsită din produ­sele cosmetice, ce se adresează pielii și pă­rului.

* Urzica (Urtica dioica)
Preparatele din urzică, în afară de tra­tamentul hiperplaziei de prostată, se folosesc, ex­tern, și contra căderii părului.

* Țelina (Apii graveolens)
Este planta preferată în tratamentul bolilor bărbătești. Este folosită, intern, pentru tratamentul adenomului de prostată, a impotenței mas­cu­line, iar extern, pentru com­baterea alopeciei. Rezultate mult mai bune se observă dacă se fac diverse combi­na­ții din aceste plante.
Tratamentul alopeciei este de cele mai multe ori extern, prin aplicații și frecții locale, cu preparate farma­ceutice obținute din plantele medicinale menționate mai sus.
Pentru uz extern, aceste plante se pot folosi sub formă de ceai (infuzie sau decoct), tinctură sau oțet terapeutic.
Oțetul terapeutic
Folosit în tratamentul alopeciei, se poate obține după următoarea metodă: două linguri de plantă us­cată se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet (de preferat obținut din vin), agitându-se zilnic. Ur­mează apoi filtrarea și păstrarea în flacoane brune.

Loțiune "Faltis"
Farmacia Faltis prepară contra căderii părului o loțiune pe bază de tinctură de nuc, tinctură de tătăneasă, tinctură de ardei iute, tinctură de china și tinctură de țelină. Această loțiune împiedică că­derea părului, întărește rădăcina firului de păr existent și favorizează creșterea părului acolo unde nu mai este.
Mod de administrare: soluția contra căderii părului se folosește în prima lună, în fiecare zi. Du­pă spălarea și uscarea părului, se aplică soluția pe pie­lea capului, pe cărări, masându-se ușor cu aju­torul unei mici bucăți de tifon sau o cârpă curată. Dacă nu este neapărat nevoie, spălarea părului se poate face săptamânal, dar masajul trebuie obliga­toriu să se facă zilnic. După prima lună, se reduce utilizarea la o singură dată pe săptamână, iar trata­mentul trebuie continuat pe o perioadă de cel puțin trei luni. Se feresc ochii la aplicarea tratamentului.


DISFUNCȚIA ERECTILĂ (impotența)

Impotența con­stă în incapa­ci­tatea obținerii sau menținerii unei e­recții satisfăcătoare pentru actul sexual. Cauzele majore a disfuncției erectile sunt:
* afecțiunile vas­culare instalate la nivelul penisului, așa-numita "fugă ve­noasă", care face dificilă menținerea sângelui la nivelul penisului în timpul erecției
* afecțiuni hormonale, cum ar fi testosteronul scă­zut
* utilizarea unor medicamente (antihipertensive cu acțiune centrală, unele diuretice de sinteză, seda­tivele, medicamentele antineoplazice) care sunt res­ponsabile de aproximativ 25% din cazurile de dis­funcție erectilă
* afecțiuni neurologice, de exemplu, accidentul vascular cerebral
* factori psihologici, cum ar fi frica de intimitate
Impotența, mai ales cea pasageră, este un dis­confort delicat pentru un bărbat. Se pot folosi în acest scop plante cu proprietăți afrodisiace.

* Țelina (Apii graveolens)
Ca și în cazul adenomului de prostată, se folosesc preparate din rădăcină de țelină (Radix apii grave­olentidis). În impotența masculină, consumul a câte 50 ml vin de țelină, timp de câteva zile la rând, poate avea rezultate favorabile.

* Schinduf (Trigonela foenum graecum)
Se folosesc semințele (Semen foenugraeci), ce au o compoziție chimică remarcabilă: acizi grași esențiali, lecitine, lipide sterolice, derivați proteici și săruri de fier, magneziu și fosfor.
Decoctul: Se bea, regulat, câte o ceașcă de ceai pe zi, după masă.
Tinctura: Se administrează câte 50 de picături pe zi, după masă.
Vinul: Se beau 30 ml de vin pe zi, după masă.

* Plop negru (Populus nigra)
Se folosesc mugurii foliari (Gemmae populi), care conțin rezine asemănătoare propolisului, de unde și denumirea pentru mugurii de plop de "propolis ve­getal".
Pulberea: se ia câte un vârf de linguriță, de două ori pe zi, cu suc sau miere, după masă.
Decoctul: se bea regulat câte o ceașcă de ceai pe zi, după masă.
Tinctura: se administrează câte 50 de picături pe zi, după masă.
Vinul: Se beau câte 30 ml de vin pe zi, după masă.

* Ginseng (Panax ginseng)
Se întrebuințează rădăcina (Radix ginseng), ce are în com­poziție saponozide, glicozide, vitamine hidrosolubile din gru­pul B, rezine, acid nicotinic și beta-sitosterol.
Pulberea: Se ia câte un vârf de linguriță, de două ori pe zi, cu suc sau miere, după masă.
Decoctul: Se bea regulat câte o ceașcă de ceai pe zi, după masă.
Tinctura: Se administrează câte 50 de picături pe zi, după masă.
Vinul: Se beau câte 30 ml pe zi, după masă.

* Ghimbir (Zingiber officinale)
Se utilizează rădăcina (Radix zingiberii), bogată în derivați aromatici, uleiuri volatile și derivați feno­lici. Ghimbirul este cunoscut încă din antichitate ca un renumit condiment, iar în ultima perioadă, i s-au descoperit printre altele și virtuți afrodisiace.
Pulberea: se administrează câte un vârf de lingu­riță de pulbere, de două ori pe zi, cu suc sau miere.
Decoctul: se bea regulat câte o ceașcă de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 50 de picături pe zi.
Vinul: se beau câte 30 ml de vin pe zi.
Toate după mesele principale ale zilei.

* Iasomia (Jasminum officinale)
Florile de iasomie (Flores jasmini) au proprietăți afrodisiace moderate și ajută la creșterea libidoului erotic.
Vinul: se beau câte 50 ml de vin, seara la culcare.
Infuzia: se prepară din flori de iasomie, câte o cană de ceai, în fiecare seară. Se bea înghițitură de înghi­ți­tură.
(Farmacia Faltis prepară pentru combaterea impotenței un produs numit Sexfort, pe bază de țelină, plop negru, ghimbir și ginseng.)

* În caz de excitații se­xuale exagerate, pentru cal­mare, se recomandă prepa­rate farmaceutice anafrodi­sia­ce din conuri uscate de ha­mei (Humulus lupulus). Ast­fel:
Decoctul: se bea câte o ceaș­că de ceai, din două în două zile.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături pe zi, la două zile.
Vinul: se beau câte 30 ml pe zi, la două zile.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.