Povești de dragoste - Fata de lumină

Valentin Iacob
Poveștile mării

Miracolul începea totdeauna la fel. Se întâmpla mereu în serile de Crai Nou, la capătul digului din Golful Francezului de la 2 Mai. Și asta, mai ales atunci când luna, subțire ca o felie parfumată de pepene, se ascundea în nori. Atunci exploda ea... O în­trupare de lumină instantanee și pură. La început, era mică și mai neclară. Pe urmă, în doar câteva secunde, începea să strălucească. Tot mai aprinsă și mai aprinsă... O apariție blândă și stranie, totodată, care creștea văzând cu ochii, până se făcea uriașă, orbitoare. Abia atunci înțelegeai ce este cu adevărat. Acoperită într-o mătase de raze și de lumină, o fe­meie uriașă răsărea nopțile din mare... Întrupată me­reu în același loc: la capătul digului celui nou, lângă pescăria de la 2 Mai. Răsărea, aco­perea... aproa­pe răvășea totul în jur, cu lumina ei intensă și ciudată, alungită peste valuri și peste plajă, o nălucă apărută inexplicabil, direct din mare. Și care se întindea treptat, peste tot golful, copleșitoare și galeșă...

*

Adeseori, marea aduce la țărm, odată cu algele și cu valurile, și po­vești, rătăcite și ele ca dintr-un alt timp. Sunt povești vechi ale pescarilor, tumultuoase și neștiute, pe care ei le scot rar la lumină, ca pe niște prăzi prețioase ale sufletului lor. Când le as­culți, îți par firești, apropiate, fa­mi­liare. Dar ele vin din alt loc, mult mai greu de închipuit. Din chiar linia ori­zon­tului, poate... Acolo unde marea se îngemănează cu cerul așa de lin, că valurile ei urcă încetișor, prin aer, direct până la nori.
"Într-un an, am văzut și eu năluca aia de lumină" - povestea într-o sea­ră nea Vania, un pescar bătrân. "Era noapte, cerul era plin de stele și lu­minos și nu-mi venea să mă culc. Stă­team la pescărie, cu spatele sprijinit de o mahună și trăgeam o țigară. Îmi amintesc ca astăzi limpezimea aceea. Încă pu­țin și l-ai fi văzut pe Dumnezeu cum stă pe tronul ceresc. Când, de-odată, a apărut arătarea aceea acolo, la marginea ori­zon­tului. Pe urmă s-a apropiat cu repeziciune de mine și părea să fie o femeie, o femeie cu trup străveziu și ochi de foc. Am înghețat de frică, dar ea a început să-mi zâm­bească. Îmi zâmbea cu ochii ei plini de flăcări și mă ademenea către larg. Am fost foarte în­fricoșat, nu știam dacă sunt treaz sau visez, dar după o vreme, de parcă mă împingea ci­ne­va de la spate, am pus ma­huna la apă, m-am urcat în ea și am început să vâslesc către larg. Îmi amintisem ceva ce aflasem de la bătrânii din sat: fata aia nu îți vrea răul. Este o nălucă din acelea care nu te trag în adânc. Și ce-am văzut pe urmă, nu pot să povestesc! Femeia aia a început să crească, se făcuse de trei ori mai mare decât farul de la Mangalia, iar în spatele ei a răsărit soa­re­le. Dintr-odată! Atunci am vâslit și mai tare spre ea. Mi-am amin­tit ce-mi spuse odată bunicul meu, Eni­sei, că în ziua când ți se arată fata aia pe mare, prinzi pește mult. Și poate aș fi vâslit până la ca­pătul mării, dacă năluca nu s-ar fi risipit...".

O poveste de iubire din război

- Care e istoria femeii de lumină? l-am întrebat într-o seară pe Moș Enisei, bunicul lui Vania.
- Ei, e o poveste veche, din război. O poveste de acum o sută de ani. Bătrânii atamani ne-au păstrat-o și o mai spun, când și când. Tră­ia pe atunci în satul nostru o fa­tă tare frumoasă. Du­nea o chema. O fată de pescar. Era înaltă, cu boiul svelt, iar părul îi era gal­ben ca aurul. Deschis spre argint. Avea ochi al­baștri și adânci, cu privirea gravă. Ochi slavi. Era mândria sa­telor din jur, Du­nea. Faima frumuseții ei se dusese în toată Do­brogea, și mulți flăcăi ar fi dat oricât să pună mâna pe ea. Fata, însă, se ținea mân­dră. Sveltă și mân­dră. Și tot pe atunci, s-a în­tâmplat ca un vas militar românesc, un tor­pi­lor, să stea multă vreme de strajă în apele liniștite de la Mangalia. Iar lipovenii prin­se­seră drag și se îm­prieteniseră repede cu ma­ri­narii români. Cât despre Dunea, cum orice naș își are nașul, i-a venit și ei rân­dul să se în­dră­gos­teas­că. Și-alesul a fost chiar căpitanul vasului, Ște­fan. Îi apăruse Dunei în cale într-o zi, pe neaș­teptate, pe când l-a văzut cum se plim­ba îngândurat pe punte. Cu chipul dârz și chipeș, îmbrăcat în uni­forma albă, de gală.
Din ziua aia, Ștefan și Dunea nu s-au mai des­părțit. Noapte de noapte, pe sub stelele care luceau sus, pe cer, ei doi s-au plimbat, strânși în brațe, pe malul mării. Pe atunci, plajele erau mult mai mari, ca niște câmpii. Nici un picior omenesc, afară de pes­cari, nu le atinsese. Tihna locului părea fără sfâr­șit, la fel ca și iubirea lor. Iar războiul părea, și el, atât de departe.
Dar într-o noapte, tunurile au prefăcut liniștea mării în țăndări! Era în 1916, și ar­mata română tocmai intrase în luptă în Primul Război Mondial. Nemții generalui Macken­sen, îm­pre­ună cu bulgarii și cu turcii, îi potopiseră pe ro­mâni, și pe dea­lu­rile line ale Do­bro­gei, sângele curgea și­roaie. Apocalipsa în­locuise brutal iubirea și tihna. O apocalipsă pe care lipovenii de la 2 Mai nici cu gândul nu o gândiseră. Iar frontul ucigaș mătura to­tul în cale, așa că într-o zi, vasul că­pi­tanului Ștefan a fost lo­vit chiar în largul apelor de la 2 Mai, de tu­nurile nemțești. Și s-a pre­făcut repede în­tr-o torță uriașă. Stri­gătele marinarilor care nu apucaseră să sară în apă și să înoate de­parte de epava în flă­cări se auzeau tocmai departe, pe maluri, de unde mulțimea de pescari pri­vea nepu­tincioasă, luată prin sur­prindere, de iuțeala focului și-a dezastrului. Doar Dunea nu s-a lăsat învinsă. Știa că Ștefan nu va părăsi niciodată vasul. Era căpitan și căpitanul tre­bu­ie să moară ultimul. Fata n-a stat pe gânduri. S-a az­vârlit în lotca cea mare a tatălui ei, atamanul sa­tului, și a început să vâslească în larg, spre nava cu­prinsă de flăcări. Cu disperarea și tăria iubirii, a ajuns la vas, a urcat sus, pe punte, și-a smuls iubitul din flăcări, prăvălindu-l în valuri, în contra voinței lui. Pe ea, însă, nu s-a mai putut salva. S-a topit ca o floare de lumină, în flăcările lotcii care lu­­ase foc. "Așa a pierit Dunea", oftează Moș Eni­sei. "Aici, nu de­parte de digul din Golful Fran­ce­zului".

Îngerul iubirii

Dar povestea nu s-a încheiat. Năluca frumoasei fete de ataman se arată și astăzi, în localitatea 2 Mai, în nopțile cu Crai Nou. O femeie care se naște din mare, căutându-și iubitul. Căci după ce războiul cel mare s-a încheiat, în 1918, căpitanul Ștefan a ve­nit și s-a așezat în sat, printre pescari, bântuit de iu­birea pierdută. Dar și după ce Ștefan n-a mai fost, în­ghițit, nu de mare, ci de cimitirul din sat, năluca Du­nei a con­tinuat să se arate pe mai departe, în golful de lângă sat. Pescarii tineri nu prea mai cred în po­ves­tea ei, dar bătrânii sunt siguri că ea vestește, în­continuu, iu­birea, "nunta sufletului", cum zice Moș Enisei, pu­nându-și într-o cănuță de tablă un deget de sămă­hoan­că, rachiul cel bun și tare, li­po­ve­nesc. "Ce viață e aia, dacă la inimă nu e foc?".

Reproduceri după picturi realizate de EMIL MUREȘAN