Cu cinci medalii (una de aur, una de argint și trei de bronz) în loc de șapte-opt promise, și cu o clasare pe locul 47 în clasamentul pe națiuni, Rio de Janeiro 2016 ne-a dat, nouă, românilor, mai puține motive de bucurie decât ne-am fi așteptat. După ce ediții la rând, Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă și Ivan Pațaichin (ca să numim doar trei dintre zecile de medaliați) ne-au răsfățat cu performanțe și cu prestații care mai de care mai entuziasmante, Jocurile din acest an ne-au reamintit dictonul olimpic potrivit căruia "important e să participi". Adevărul este că cei 100 de sportivi români de la Rio s-au luptat din răsputeri pentru medalii, iar ieșirea în lacrimi, de pe tatami, a judokăi Andreea Chițu, după ce luptase pentru bronz, deși avea ligamentele încrucișate rupte, dintr-o luptă anterioară, rămâne una dintre amintirile cele mai emoționante ale Olimpiadei, alături de lacrimile de bucurie din ochii fetelor echipei de sabie, în momentul intonării imnului României. Dincolo de ratări, de controverse și de medalii, olimpiada braziliană a oferit din belșug pasiune și emoție, a confirmat câteva mari nume ale lumii sportului și a adus în lumina rampei o nouă generație de vedete. Am ales doar câteva dintre momentele și numele care merită reținute după Rio 2016.
Tușa de aur a Anei-Maria Popescu
Cel mai bun moment al României de la Jocurile Olimpice, finala câștigată de echipa de spadă fete (Simona Gherman, Ana-Maria Popescu, Simona Pop și Loredana Dinu) s-a suprapus peste unul dintre cele mai spectaculoase momente de la Rio de Janeiro. La scorul de 43-38, când mai avea nevoie de doar o tușă pentru câștigarea aurului, Ana-Maria Popescu a încercat un procedeu foarte pretențios în lumea scrimei, lovirea adversarului în cască, din săritură. Anei i-a ieșit de minune mișcarea, iar lovitura sa de aur, surprinsă de fotoreporteri, a făcut înconjurul lumii. După ce, cu câteva zile înainte, dezamăgiseră în competiția individuală, fetele și-au luat revanșa cu vârf și îndesat și au adus prima medalie și singurul aur de la Jocuri pentru delegația română. Inspirați de exemplul scrimerelor, halterofilul Gabriel Sîncrăian (bronz), fetele din barca 8+1 de la canotaj (bronz), tenismenii Horia Tecău și Florin Mergea (argint la dublu) și luptătorul Albert Saritov (bronz) au salvat reputația sportului românesc.
Cecenul, calul arab și Mercedesul
Ultima medalie a României la Rio, în ultima zi de concurs, a fost obținută de cecenul Albert Saritov, recent naturalizat de către țara noastră, printr-o procedură specială, aprobată de guvern. Bronzul lui Saritov are în spate o poveste cât se poate de spumoasă. Albert ar fi trebuit să concureze pentru Rusia, însă, când și-a dat seama că n-o să fie selecționat, a acceptat să concureze pentru România. "N-a fost însă ușor să-l convingem. Președintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, a intervenit personal pe lângă Saritov. Kadârov i-a explicat că indiferent pentru ce țară concurează, o medalie la Rio va reprezenta un extraordinar câștig pentru el ca sportiv, dar și pentru Cecenia. Kadârov i-a făcut și o promisiune lui Saritov. I-a spus că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab și 10 kilograme de aur!", povestește Răzvan Pârcălab, președintele Federației Române de Lupte. Saritov nu a luat aurul la Rio, dar promite să-l ia la Tokyo, peste 4 ani!
Mister Olympia: Michael Phelps
Cu cele cinci medalii de aur și încă una de argint, înotătorul american Michael Phelps a devenit cel mai medaliat sportiv din istoria Olimpiadelor, cu 28 de medalii, dintre care 23 de aur! Imbatabil în bazin, Phelps a avut, în ultimii ani, mari probleme în viața personală. Confruntat cu o depresie puternică, el a câștigat cea mai importantă bătălie, cea cu el însuși, și a revenit în plină formă la Rio de Janeiro, după doi ani de absență!
Zâmbetul lui Usain Bolt
În momentul de față, un singur atlet din lume e în stare să pună în discuție supremația olimpică a lui Michael Phelps. Iar cel care o face are un mod cu totul și cu totul special de a ieși în evidență. Numele lui este Usain Bolt. Sprinterul jamaican și-a asigurat, și el, locul, în istoria sportului, prin a treia triplă de aur pe care a reușit-o, la a treia ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice: aur la 100 de metri, aur la 200 de metri și aur cu ștafeta de 4x100 de metri. Recordmanul mondial la 100 și 200 de metri a făcut spectacol la Rio, terminând fiecare dintre curse, preocupat mai mult să le zâmbească fotoreporterilor, decât de adversarii care veneau din urmă. Zâmbetul său contaminant rămâne marca distinctivă a Jocurilor de la Rio!
Să nu renunți niciodată!
Americanca Abbey D'Agostino a alergat aproape jumătate din distanța probei de 5.000 de metri după ce, la o căzătură în plutonul aglomerat, și-a rupt ligamentele încrucișate de la genunchi. Imediat ce s-a ridicat de jos, Abbey a sărit să-i dea o mână de ajutor atletei Nikki Hamblin, căzută și ea. Pe când să-și reia cursa, a simțit că lovitura pe care o suferise e foarte gravă și s-a prăbușit, în lacrimi, pe pistă. A venit rândul lui Hamblin să o ajute pe Abbey D'Agostino și să o încurajeze. Americanca a continuat să alerge, șchiopătând, cele patru ture de pistă rămase, în aplauzele spectatorilor, și a părăsit arena olimpică în scaunul cu rotile.
Forța Simonei Biles și grația pierdută a Nadiei
Nimeni nu și-ar fi imaginat, la Montreal, în '76, că grația cu care Nadia Comăneci făcea istorie în gimnastică, blocând tabela de marcaj și amuțind o lume întreagă, avea să devină la rândul ei istorie, zece olimpiade mai târziu. Dar Simone Biles, noua stea a gimnasticii mondiale, e total opusul Nadiei. Cu alura sa de sportivă ieșită de la sala de haltere, tânăra gimnastă americancă este mai rapidă, mai puternică și mai atletică decât a fost și e orice altă gimnastă. La prima ei participare la Jocurile Olimpice, micuța Simone (1,42 înălțime) a făcut față cu brio uriașei presiuni puse pe umerii săi și a câștigat patru medalii de aur și una de bronz.
Neymar, aurul la singurul sport care contează în Brazilia
Adâncită într-o gravă criză economică și politică și ruptă în două în privința organizării unor Jocuri Olimpice la costuri exorbitante, într-un oraș cu favele pline de săraci, Brazilia avea o singură motivație comună la Rio 2016: câștigarea de către echipa olimpică de fotbal a medaliei de aur, singura care-i lipsea din palmares reprezentativei "carioca". Special pentru acest motiv, superstarul Neymar s-a învoit două luni de la FC Barcelona, pentru a-și conduce colegii la victorie. A meritat, pentru că el a marcat golul Braziliei în finala cu Germania, și tot el a transformat lovitura de departajare decisivă, după ce nemții egalaseră, iar meciul intrase în prelungiri.