Sindromul de gură uscată

Gilda Fildan
Senzația de uscăciune din cavitatea bucală - sau xerostomia, în limbaj medical - apare în momentul în care nu există suficientă sa­livă pentru a menține gura umedă.

De la bun început, se cuvine spus că nu e vorba despre un lucru lipsit de importanță, așa cum pare, ci avem de-a face cu o afec­țiune care trebuie luată în serios, deoarece con­secințele ei pot fi grave. Dacă nu este tratată, ea poate crea dificultăți la mestecarea și înghițirea alimentelor, alterând totodată simțul gustului și chiar îngreunând vorbirea. Senzația de gură uscată se asociază cu di­verse alte simptome, printre care se numără durerile în gât, vâscozitatea salivei, respirația urât mirositoa­re, inflamarea colțurilor gurii și apariția unor fisuri pe buze, creșterea depunerilor de tartru și urmările care decurg de aici: degradarea danturii și îmbolnăvirea gingiei.
Cauzele posibile ale acestui sindrom nu sunt doar numeroase, ci și extrem de diverse. Uneori, asistăm la o evoluție mai mult sau mai puțin normală, justificată de înain­tarea în vârstă. Pe măsură ce îmbă­trânesc, oa­menii devin mai puțin con­știenți de nevoia fizică de a-și ali­menta corpul cu lichid, percepția sen­zației de sete se modifică, iar pro­ductivitatea glandelor salivare slă­bește. Însă nu totdeauna lucrurile sunt atât de sim­ple. Nu este ex­clusă nici posibilitatea ca în spatele xerostomiei să se afle o pato­logie de maximă gra­vitate, care poate aparține senectuții, dar nu obli­gatoriu - și vom menționa aici, printre altele: diabetul zaharat, lupusul, maladia Alzhei­mer, boala Parkinson. Alteori, defi­citul de salivă este cauzat de o infecție sau o obstruc­ție intervenită la nivelul glande­lor salivare. Sau ele nu mai lucrează corespunzător, deoarece pe nervii care le transmit comenzile de funcționare au apă­rut anumite leziuni. Și nici nu sunt neapărat nece­sare distrugerile de țesut nervos, căci stresul cronic are un efect similar. Apoi, și unele de­prinderi care n-ar fi tocmai imposi­bil de corectat ne "ajută" să avem gura uscată: fumatul, respirația pe gură, sforăi­tul. În fine, pe lângă împrejurările naturale, xe­ro­stomia se mani­festă și ca efect advers al unor medi­camente, dintre care putem aminti mai ales antihista­minicele, hipo­ten­soarele, psihotropele (care tratează depresiile și stările anxioase), dar și citostaticele.
În funcție de cauze, încercați să găsiți cele mai potrivite căi de ameliorare a senzației de uscăciune. În primul rând, lăsați-vă de fumat. Dacă sforăiți, între­bați un ORL-ist ce soluții v-ar putea propune, pentru a vă ușura respirația, atât în cursul nopții, cât și ziua. Cereți să vi se schimbe medicația care vă inhibă glandele salivare. Vă puteți stimula secreția de salivă mestecând gumă și sugând bomboane, însă aveți grijă să alegeți produse neîndulcite, căci altfel stratul de zahăr depus pe dinți va hrăni bacteriile, încurajându-le proliferarea. Luați în considerare și posibilitatea de instalare a unui umidificator în camera în care dor­miți, pentru a spori umiditatea aerului inhalat.

Unde se recomandă prudență

Specialiștii sunt unanimi: la consumul de vin, limita superioară ar trebui să fie de 2 pahare pe zi pen­tru bărbați și 1 pahar pentru femei. Alcoolul are o puternică acțiune deshidratantă. Dacă depă­șiți fie și cu un singur pahar cantitatea ad­misă, veți simți imediat cum vi se usucă gura.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva sindromului de gură uscată

Există și medicamente pentru activarea glan­delor salivare. Însă, înainte de a recurge la ele, ar trebui să faceți o trecere în revistă a va­rian­telor naturale care vă stau la dispoziție.

*** Apa și băuturile neîndulcite
E bine să purtați mereu la dvs. o sticlă cu apă și să țineți lângă fotoliu sau pe noptieră un pahar plin. Faptul că îl aveți permanent la îndemână vă va îndemna să beți mai mult. Iar ceea ce am spus despre guma de mestecat și bom­boane este valabil și aici: băuturile nu trebuie să conțină zahăr. Puteți suge și cuburi de gheață, dacă le suportați.

** Brânza dură
În condiții normale, pH-ul salivei oscilează între ușor acid și ușor bazic. Când salivația se reduce, valoarea pH-ului coboară, mediul din cavitatea bucală devine mai acid și crește probabilitatea formării de carii, în urma dete­riorării smalțului dentar. Revista "American Journal of Dentistry" a publicat rezulta­tele surprinzătoare ale unui studiu care a cercetat modul cum brânza dură influențează secreția de salivă a unor pacienți supuși anterior unui program de radioterapie (aceasta fiind una dintre cauzele po­ten­țiale ale xerostomiei). S-a constatat că, la pacienții care mâncaseră brânză, smalțul dentar se remine­ralizase mai bine decât la cei cărora producția de salivă le fusese stimulată artifi­cial, cu ajutorul medi­camentelor.

* Sosuri, supe și dressing-uri
Folosiți orice prilej pentru a mări cantitatea de lichid ingerată zilnic, odată cu hrana. Nu mâncați puiul fript la cuptor, ci preparați-vă din el o supă. Fierbeți câteva fructe-boabe, ca să faceți o glazură delicioasă pentru friptura dvs. Sosurile vă aduc și ele o porție suplimentară de lichid, însă regula va rămâne în continuare aceeași: fără zahăr. Feriți-vă și de dressing-urile prea grase.

* Ardeii iuți
Poate părea nepotrivită ideea de a mânca ardei iuți când ai gura uscată, dar substanța lor activă, capsai­cina, stimulează nu numai salivația, ci și alte secreții, cum sunt transpirația sau lacrimile.

* Iaurtul, budinca, sosurile de fructe, înghețata
Toate cele enumerate mai sus - la care puteți adăuga dvs. altele - sunt alimente moi, cu o pondere mare de lichid. Se mănâncă ușor și umezesc cavitatea bucală. Ceea ce nu înseamnă că aveți permisiunea să exagerați cu înghețata ...