10 pași pentru o detoxifiere eficientă

Cititor Formula AS
Te simți obosit? Ai mai puțin chef de orice, decât de obicei? Ai probleme cu tenul și nu prea poți scăpa de kilogramele în plus? Poate a venit timpul pentru o de­to­xifiere. Practicată de secole de multe culturi, deto­xifie­rea înseamnă odihnă, curățirea și hrănirea corpului din interior înspre afară. Detoxifierea te protejează de boli și reîntărește abilitatea organismului de a se menține sănătos.

Cum funcționează detoxifierea?

Detoxifiere înseamnă, de fapt, curățirea sângelui. Acest lucru se produce în principal prin îndepărtarea im­purităților din sânge și trecerea lor în ficat, unde sunt pre­lucrate pentru eliminare. De asemenea, corpul eli­mină to­xinele prin rinichi, intestine, plămâni, limfă și piele. Atunci când acest sistem este compromis, impuritățile nu sunt fil­trate cum trebuie și fiecare celulă din corp este afectată.
Un program de detoxifiere ajută procesul natural al corpului de curățare, prin:
1. Odihna organelor, datorită faptului că nu se mă­nâncă mâncare solidă.
2. Stimularea ficatului de a elimina toxinele din corp.
3. Facilitarea eliminării toxinelor prin intestine, rinichi, piele.
4. Îmbunătățirea circulației sângelui.
5. Realimentarea corpului cu nutrienți sănătoși.

Cum știi dacă ai nevoie de o cură de detoxifiere?

"Fiecare dintre noi ar trebui să facă o cură de deto­xifiere cel puțin o dată pe an", afirmă specialistul ame­ri­­can dr. Peter Bennett. O cu­ră scurtă de detoxifiere sau un program pentru curățarea întregului corp este sigur din punct de vedere al sănătății. Nu se recomandă detoxi­fie­rea, în cazul mamelor care alăp­tează, al copiilor și pa­ci­enților cu boli cronice degenerative, cancer sau tuber­cu­lo­ză. Dr. Page recomandă detoxifierea în cazul simpto­me­­lor precum oboseala inexplicabilă, eliminare lentă, pie­le iritată, alergii sau infecții ușoare, pungi sub ochi, sto­mac balonat, dificultăți menstruale sau confuzie men­tală.

De unde începi?

În primul rând, eliminăm sursele de toxine: alcoolul, cafeaua, țigările, zahărul rafinat și grăsimile saturate, toate acestea fiind obstacole în calea procesului de vin­decare. De asemenea, se înlocuiesc cu produse naturale produsele pentru uz casnic și de igienă personală, create în mod chimic (șampoane, deodorant, pastă de dinți etc.). Un alt inamic al unei bune sănătăți este stresul, care de­termină corpul să producă hormonii de stres. Deși acești hormoni te ajută să câștigi un meci de tenis sau să duci la bun sfârșit un proiect, în cantități mari, ei creează to­xi­ne și înceti­nesc acțiunea enzimelor din ficat, care se ocu­pă de deto­xifiere. Yoga, qigong și meditația sunt mo­dalități simple și eficiente de a te elibera de stres. Ele ac­ționează prin modificarea reacțiilor fizice și mentale pe care le ai în fața stresului și pe care, inevitabil, viața ți-l aduce în cale.

10 modalități prin care îți ajuți corpul să se detoxifice

1. Mănâncă foarte multe fibre, inclusiv orez brun și fructe și legume crescute organic. Sfecla, ridichile, an­ghi­narea, varza, broccoli, spirulina, chlorella și algele ma­rine sunt excelente în detoxifiere.
2. Curăță și protejează-ți ficatul prin consumul de rădăcini de păpădie, brusture, lapte de ciulini și consu­mul de ceai verde.
3. Ia vitamina C, care ajută ficatul să elimine toxinele.
4. Bea cel puțin 2 litri de apă zilnic.
5. Inspiră adânc, 10-15 minute pe zi, pentru a-i per­mi­te oxigenului să circule în mod complet prin organism.
6. Elimină stresul, prin punerea accentului pe emoții pozitive.
7. Practică hidroterapia, prin a face un duș foarte fierbinte timp de 5 minute, permițându-i apei să curgă pe spate. Apoi, apă rece, pentru 30 de secunde. Fă asta de 3 ori, apoi stai în pat 30 de minute.
8. Du-te la saună, pentru a-i permite corpului să elimine impurități prin transpirație.
9. Periază-ți corpul cu o perie uscată, pentru a elimina toxinele prin pori. La magazinele cu produse naturiste găsești perii speciale pentru asta.
10. Care este cel mai important mod de detoxifiere? "Exercițiul", spune dr. Bennett. Mișcă-te, aleargă ușor, urcă treptele, fă zilnic mișcări de gimnastică, vreme de 15 minute.

DIANA LAZĂR