Mesagerii din spațiu
Calculele astronomilor de la Universitatea Iowa, SUA, arată că în jurul anului 2030-2040, Pământul va trece printr-o situație dificilă. Astfel, după cum arată M.W. Albertson, poziția sistemului solar față de celelalte constelații va fi în curând asemănătoare aceleia care a guvernat apariția glaciațiunii. Interacțiile magnetice cosmice ce vor urma fac posibilă chiar o "bruscă" schimbare a climei, cu răcirea rapidă a întregii atmosfere. Acest fenomen, ale cărui consecințe nu pot fi calculate încă cu exactitate, poate conduce la dispariția multor specii vegetale. Întrebarea este: un pământ deja "defrișat" va mai putea respira, în cazul în care jungla Amazonului, "plămânul" lumii vii, va muri, lăsând locul micilor ierburi rezistente la frig?
Un alt fenomen cosmic alarmant a fost semnalat de o echipă de cercetători ai aceleiași universități americane. Aceștia au remarcat o creștere progresivă a pătrunderii în atmosferă a unor corpuri solide, de proveniență necunoscută, în greutate de 20 până la 40 de tone. După pătrunderea în atmosferă, acestea dispar miraculos, după cum spun oamenii de știință, dezagregându-se. Se pare, însă, că bombardamentul este din ce în ce mai asemănător unei ploi torențiale. Într-un viitor apropiat, se estimează o reală amplificare a acestui fenomen.
Dacă ipoteza cercetătorilor că acești bolizi sunt "bulgări" de gheață înveliți în carbon este adevărată, este foarte posibil ca ei să explice și misterul apariției inițiale a oceanelor. Oare ce se va întâmpla dacă nivelul apei tuturor oceanelor va crește într-un ritm necontrolat?
O altă problemă ar fi dacă aceste corpuri necunoscute ce bombardează Pământul nu aduc cu ele germeni patogeni extratereștri.
Microbiologii britanici de la Universitatea Cambridge au studiat proveniența prionilor, elementele care produc celebra encefalită, numită boala vacii nebune. Ei bine, agenții acestei groaznice boli s-au dovedit a nu semăna cu niciun germen patogen prezent pe Pământ. Genetica acestora nu respectă legile biologiei nici unui microorganism terestru, fiind "proteine vii" care dispar după ce produc îmbolnăvirea.
Chiar în octombrie 1997, ecologiștii din Pennsylvania au constatat că forme de encefalită cu cauze necunoscute apar statistic mai frecvent în zonele în care au căzut meteoriți de dimensiuni mai mari.
Chiar dacă mulți oameni de știință se abțin să emită ipoteze legate de invazii extraterestre, s-a demonstrat că în unii meteoriți există asociații moleculare organice care par a fi codificate de un sistem organizat de gene asemănătoare codificării proteinelor terestre de ARN sau ADN.
Nivelul cunoașterii actuale în domeniul geneticii permite omului să atingă doar o anumită limită a cunoașterii. Din acest motiv, este greu de apreciat cu ajutorul cunoștințelor actuale, dacă din cosmos primim doar "proteine vii" sau chiar și forme evoluate de viață extraterestră. Autorii de romane și filme SF pe această temă abordează câteodată mai inteligent și mai responsabil probleme reale de care știința, de multe ori, se ferește.
Un Auschwitz contemporan
Problema distrugerii stratului de ozon al atmosferei, o crimă nestăvilită, sau cea a defrișărilor, a creșterii nivelului radiațiilor ori poluarea sunt arhicunoscute. Mai greu de înțeles este faptul că în mintea omului, aceste alarme nu par a avea prea mare impact.
Unele organizații politice ecologiste sunt în realitate factori de șantaj politic, urmărind mai puțin programele concepute de adevărații ecologi și țintind același scop ca orice partid: puterea. Aceste partide au reușit, în realitate, să denigreze ideile nobile ale ecologiștilor și, mult mai grav, să le banalizeze. Gestul lor seamănă cu o condamnare la moarte.
Pericolul scurgerilor radioactive și al experiențelor nucleare se pare că are efect asupra geneticii întregii lumi vii și mai ales asupra omului, iar repercusiunile sunt, practic, imposibil de prevăzut. Dacă la TV suntem uneori spectatorii unor emisiuni care reclamă nivelul acestor dezastre, în realitate situația este mult mai gravă. Efectele catastrofei de la Cernobîl au fost ascunse multă vreme chiar de țările cele mai afectate, din motive politice.
Valoarea reală a creșterii nivelului radioactivității este mult mai mare. Publicarea chiar în reviste de popularizare a acestor date este supusă cenzurii de oficialitățile multor țări civilizate. În schimb, creșterea ratei mutațiilor în întreaga lume vegetală și animală poate fi sesizată cu ochiul liber (neavizat științific).
Geneticienii de la Universitatea din Minesotta sunt de părere că nivelul crescut al radioactivității constituie o principală cauză a apariției mutațiilor implicate în anumite forme de schizofrenie și a psihozelor cu simptomatică depresivă. Mai mult decât atât, sunt semnalate tot mai multe cazuri de femei care nasc "monștri" într-o proporție crescută, în ultimii ani. Este de subliniat faptul că toate aceste date vizează numai fenomenele vizibile, decelabile prin tehnicile actuale ale medicinei. Din acest motiv, geneticienii sunt înclinați să creadă că anvergura problemei este mult mai îngrijorătoare.
Psihologii de la "New School of Social Science" au remarcat faptul că 65% dintre sadicii sexuali prezintă în realitate mutații genetice. Aceștia au emis ipoteza că dereglările psihice care conduc la violență în sex sunt cauzate în mai mare măsură de caracterele genetice patologice, decât de aspectele sociale. Nu este exclus deci ca, într-un viitor mai îndepărtat, lumea să fie condusă de o specie de mutanți. Dar mutațiile nu ne afectează numai pe noi. Apariția unor mutații aberante în cadrul unor specii vegetale sau animale poate modifica radical relația omului cu natura-mamă.
Se știe că numărul speciilor de insecte, ca și efectivul populațiilor acestora, este imens. Biologii spun că în realitate trăim într-o lume a insectelor. Oare ce ar însemna apariția unor specii de insecte "ucigașe" ale culturilor agricole, în fața cărora știința să nu poată face față, așa cum nu poate lupta nici împotriva cancerului sau maladiei SIDA? Această întrebare nu este doar rodul imaginației unui scriitor SF. În realitate, insectele prezintă o ridicată vulnerabilitate la acțiunea factorilor mutageni. Acest pericol a fost sugerat chiar de Darwin, în epoca în care nu erau cunoscute bazele geneticii.
Chimia morții
Industria chimică și mai ales cea farmaceutică au avut un dublu efect negativ. În primul rând, chimicalele de orice natură au modificat biologia speciilor vii. Orice element chimic artificial care nu este regăsit în natură sau există în proporții anormal de ridicate în mediu determină o reacție biologică de adaptare la noile circumstanțe. Astfel, poluarea chimică nu este nocivă numai în relație cu omul, ci mai ales prin adaptarea forțată la care obligă speciile. Dar modificările impuse dereglează întreaga cibernetică a funcționării ecosferei, conducând la aberații biologice ucigașe: un efect direct al acestora este apariția noilor boli contagioase sau a unor forme de cancer.
Deși se știe că o specie de bacterii devine rezistentă în urma utilizării antibioticelor timp îndelungat, încă mai există medici care recurg la astfel de tratamente. Trăind într-o lume comercială, nu vom putea lupta decât singuri împotriva acestui fenomen, în care medicamentele au devenit o simplă marfă, adeseori ucigașă.
Metafizic, putem spune că dacă suntem prea violenți cu natura, chiar în cazul bacteriilor, ea ne răspunde cu o violență înzecită. Mai stilizat sau mai direct spus, omul nu înțelege că, luptând cu natura, luptă de fapt cu Dumnezeu.
Virușii ucigași ai viitorului
Numărul bolilor umane produse de virusuri transformate genetic este în continuă creștere, după cum se confirmă prin ultimele date oferite de cercetătorii în ecologia umană de la Institutul "Max Planck".
Conform acestora, cauzele sunt datorate nu numai poluării chimice și radioactive, vaccinurilor, ci mai ales scăderii rezistenței imunitare a omului, în ultimii ani. În plus, se știe că, la aproximativ doi ani, scapă cel puțin un virus patogen din laboratoarele genetice de fabricare a armelor biologice sau chiar din cele de cercetare fundamentală.
Omul, hrănit mai ales cu produse conservate și fabricate industrial, în plus și mare consumator de medicamente, a reușit să transforme el însuși, în laboratorul propriului său corp, virușii în monștri mutanți extrem de agresivi. S-a demonstrat că virusul HIV produce din ce în ce mai multe forme de tulpini virale, cu potențiale diferite de apărare contra sistemului imunitar uman. Virusul hepatitei B, C și D, implicat în cancerul viral, are forme care sunt în plină evoluție, atât prin mutații naturale, cât și induse artificial de acțiunile (inconștiente) ale omului.
Banala gripă a devenit o boală ce decimează populații din Africa și Asia. Virusul gripal este un pericol alarmant, acesta producând, prin recombinări cromozomiale naturale, din ce în ce mai multe combinații patogene, foarte agresive.
La populațiile amintite, boala este stăvilită prin moartea bolnavilor, în urma epidemiei rămânând doar indivizii rezistenți, dar potențiali purtători. Dezvoltarea rapidă a căilor de transport în întreaga lume face ca boala să poată circula pe glob și să nu rămână localizată în regiunea în care a apărut. Astăzi - și mai ales în viitor - orice boală cunoscută poate fi transportată în câteva ore dintr-o parte în alta a globului.
Nu se mai nasc genii
Ne extaziem adesea în fața minunilor tehnicii, de la succesele lumii computerelor la cele ale comunicației prin satelit și la excursiile în cosmos. În realitate, numărul creierelor geniale este mai mic decât ne imaginăm. Raportat la explozia demografică, se poate spune că așa-numitele genii sunt numai accidente miraculoase. Astfel, după cum afirmă psiho-antropologii de la Universitatea din California, genele inteligenței s-au scufundat într-un ocean uman și s-au dizolvat. Studiile efectuate arată că sălbaticii au un coeficient de inteligență în medie net superior mediei țărilor occidentale. Acest lucru se datorează faptului că în lumea oamenilor sălbatici legile naturii sunt respectate, iar omul este obligat să învețe să supraviețuiască. Acești sălbatici sunt obligați de mediu să-și folosească inteligența înțelept, și nu în scop comercial. În lumea civilizată, oamenii inteligenți cad în cele mai dese cazuri pradă marilor rechini ai lumii afacerilor (armatele marilor puteri sau ale mafiilor). Acest lucru face ca genialitatea să fie practic "arestată", fiind cumpărată la prețuri de rigoare, dar folosită de fapt împotriva propriei specii.
O epidemie a bolilor psihice?
Omul civilizației moderne este supus oboselii psihice, nesiguranței (și mai ales derutei informaționale cauzată de dezvoltarea sistemelor de comunicare, cum ar fi internetul și telefonia mobilă). Acești factori de stres, adăugați consumului alarmant de medicamente, sunt cauzele creșterii generalizate a incidenței bolilor psihice. Datele oferite de "Cornell University Medical Center" arată că 78,22% din populația europeană și nord americană prezintă simptome de natură nevrotică. În viitorul apropiat, se estimează atingerea unui nivel de peste 92-95% a incidenței nevrozelor.
Formele schizofrenoide au o creștere a incidenței la fel de amenințătoare. Întrebarea este: oare ce se va întâmpla cu civilizația ai cărei conducători prezintă simptome nevrotice sau schizofrenoide? Din istorie este cunoscut faptul că simpla greșeală de a alege un astfel de leader poate duce la o catastrofă, nefiind necesar să dăm exemple. Acum, însă, trăim într-o epocă a unor posibilități distructive nemăsurabile, armele clasice fiind demodate.
Expansiunea sterilității
Constatarea că în triburile de sălbatici fenomenele de frigiditate sunt rar întâlnite, ca și cele ale sterilității, vin în sprijinul ideii că mediul artificial creat de om este o cauză importantă. În lumea mileniului trei, intoxicația informațională legată de sex, cât și poluarea chimică, în special prin medicamente (calmante, antibiotice și anticoncepționale), vor accentua continuu extinderea fenomenului sterilității.
Naufragiul culturii
Aproape în toată lumea, atât marile edituri, cât și marii producători de filme sunt obligați să defavorizeze realele valori artistice, în fața "operelor" cu valoare comercială. Majoritatea filmelor produse la Hollywood au rețeta impusă. Cine o respectă se afirmă. Cine nu... În acest fel, cultura se scufundă în oceanul infinit al romanelor și filmelor cu violență și pornografie.
Cum să faci educația unui tânăr orientându-i gustul către adevăratele valori umane și culturale, când majoritatea mijloacelor de informare vorbesc despre violență, răzbunări și sex?
Mai mult decât atât, cercetătorii de la Cambridge au demonstrat că nici măcar literatura și filmele comerciale nu mai reprezintă o atracție pentru adolescenți și tineri, în ultimii ani. Astfel, numai 11,1% din tinerii europeni (și 23% din SUA) acordă săptămânal timp lecturii sau filmului, în fața altor genuri de distracții, cum ar fi jocurile pe calculator.
Scufundarea inevitabilă a culturii, dacă așa vor evolua lucrurile, reprezintă în realitate scufundarea inevitabilă a umanității: Apocalipsa. Omul este o specie culturală.
Fuga de sacru
Studiile de antropologie religioasă și psiho-antropologie realizate de o echipă de cercetători din statul american South Carolina asupra psihologiei credincioșilor creștini (catolici, ortodocși, protestanți) au ajuns la concluzia că religia a căpătat mai degrabă valoarea unei tradiții decât cea a credinței, în adevăratul sens al cuvântului. Astfel, din cei care se pretind religioși, o mare parte merg la biserică din tradiție, o parte se roagă la Dumnezeu pentru a se ușura de păcate și numai o parte Îl iubesc pe Dumnezeu, cu adevărat.
Psihologic, se știe că sentimentele devin cu atât mai pure, cu cât credința este prezentă nu în gândire, ci în inimă. "Sufletul este suflul lui Dumnezeu, prin care acesta i-a dat viață, după ce era doar pământ".
Ultimele date ale cercetărilor asupra izvoarelor istorice privind religia creștină dovedesc că Iisus nu a fost prins, ci a dorit să fie judecat și răstignit, pentru a fi un exemplu de sacrificiu, din dragoste pentru om și Dumnezeu. Iisus a reușit să trezească în om sentimentul de dragoste și încredere în divin și în suflet. Hristos nu părăsește pe nimeni, ci oamenii îl părăsesc pe el, prin lipsa de credință, ucigând în ei tot ce au dumnezeiesc: adevărata încredere în sine, în dragoste, în sacru.
MARIUS RADU, antropolog