Rețete de toamnă

Redactia
Luna septembrie acordă întâ­ie­tate fructelor. Dacă îi fac așa de bine stomacului, de ce nu ne-ar hrăni și obrazul? Încercați! E momen­tul să vă transformați bucă­tăria în la­borator de cosmetică.

Cătina albă
Este considerată polivitamina fruc­te­lor, la fel ca și coacăzele negre.
* Ulei cosmetic de cătină - se zdro­besc fructele de cătină albă și se pun într-o sticlă, umplând trei sferturi din capaci­ta­tea ei. Se stropesc cu două lin­guri de alcool alb. Se completează cu ulei de germeni de grâu, de soia sau de măsline, până se umple sticla. Se lasă la macerat, la soa­re, vreme de 10 zile, agitând bine sticla în fiecare zi. Se fierbe în baie de aburi vreme de 3 ore, după care se strecoară. Uleiul se poate folosi la prepararea cremelor, a măștilor sau se poate aplica direct pe obraz. Reziduul de fructe se poate mân­ca: câte o linguriță în fiecare dimi­neață. Organismul capătă vigoare și rezistență.

Strugurii
Dacă faceți o cură de struguri (o zi de struguri pe săptămână e ideală) pen­tru siluetă, faceți și o cură de frumusețe pentru obraz.
* Loțiune astringentă din frun­ze de viță - se fierb 5 minute, în 200 ml apă, fie două frunze proaspete de viță de vie, fie o lingură de frunze uscate de struguri ne­gri. Se lasă să se infu­zeze, apoi se stre­coară. Are acțiune astringentă și tonică, este un de­co­lorant ușor pen­tru pete și pistrui.
* Miez de struguri contra căderii feței și-a ridurilor - striviți câteva boabe bine coapte de struguri într-o ceașcă sau transformați-le în cen­trifugă în suc. Întindeți produsul pe obraz, decolteu și gât și lă­sați-l să acționeze 10-15 minute, apoi spă­lați-vă. Întărește muș­chii obrazului și îm­piedică apariția ri­du­rilor. Dacă folosiți suc de struguri, puteți aplica peste el o cremă nu­tritivă de față, prac­ticând un masaj ușor.

Pepenele galben
Are în mare aceleași proprie­tăți ca și banana, fiind bine tolerat de sto­mac. Miezul lui poa­te fi aplicat direct pe obraz, sub formă de feliuțe sau terci.

Pepenele roșu
Este recomandat în cure pentru obezi și pentru persoanele cu tendință de îngrășare. Se fac cure de o zi, când nu se mănâncă decât pepe­ne roșu și nimic altceva. Pentru ten, el reprezintă un calmant, dato­rită aportului său de apă. Se poate folosi după ex­punerile la soare, pe față și pe tot cor­pul, pen­tru a rehidrata pielea.