LAURA COSOI - "Nu mai trebuie să strig, ci doar să fiu"

Ines Hristea
"Poarta mea a rămas deschisă"

- Faci parte din grupul vedetelor dispărute de pe micul ecran. În cazul tău, o dispariție însoțită și de regrete. În televiziunile noastre, frumusețea nu se prea întâlnește cu firescul și bunul simț, care, în cazul tău, nu lipseau ni­cio­dată. Pe unde mai ești, Laura?

- În viața mea, lucrurile au venit tot­deauna spre mine natural. Faptul că am apărut la te­levizor, niște ani buni de zile, a fost o întâmplare, nu o dorință a mea. Niciodată n-am fost avidă de publicitate, ni­ciodată nu mi-am dorit să devin o per­soană pu­bli­că. N-am suferit de boala "mirajul tele­vi­ziunii", așa că după vreo zece ani de pre­zență pe micul ecran, încet, încet, a în­ceput să-mi dispară "che­ma­rea". M-a aju­tat și contextul. PRO TV-ul tocmai intrase în mari schim­bări, după care, eu nu mi-am mai găsit locul în noul peisaj. Pro­pu­neri aveam - ca invitată sau pre­zen­tatoare de emisiuni - dar, pur și simplu, simțeam că proiectele respective nu erau pe sufletul meu și le-am refuzat. O singură dată am zis "Bine, hai!", și-am regretat. Proiectul păruse cu­rat. Era vorba de prezentarea unei emi­siuni de vară, cu ti­neri. Am negociat niște termeni, cu pri­vire la con­ceptul emisiunii, dar, spre ma­rea mea de­zamăgire, după doar o săptă­mână de când am ieșit "pe sticlă", totul s-a răsturnat și m-am trezit că pre­zint un pro­gram monden, cu scandaluri și tot felul de as­pecte dezagreabile. N-am mai avut ce să fac și a tre­­buit să-l duc până la capăt, însă, în urma acestei ex­­periențe, am rămas cu un gust foarte amar. Așa că, de atunci, n-am mai acceptat nicio ofertă pe micul ecran. Nu aș mai consimți la o colaborare în do­me­niul ăsta, decât dacă ar fi vorba de un proiect care să mă reprezinte și pe care să pot să-l și controlez. Ceea ce, realist vorbind, e cam greu.

- Bănuiesc, totuși, că nu e așa de ușor să dispari de pe micul ecran. Faptul că te vede o lume în­trea­gă nu e tocmai de lepădat...

- Să știi că dispariția asta de pe TV nu a fost și nu e o tragedie. Oamenii care m-au îndrăgit, de când am apărut în spațiul public, sunt în continuare alături de mine. Blogul meu (lauracosoi.ro) îmi demons­trează asta și îmi dă și posibilitatea să comunic cu ei în mod direct. E poarta mea deschisă către ei. În plus, de curând mi-am lansat și un canal de YouTube - "Ver­tical Tube" se numește, care e un soi de micro-te­le­vi­­ziune. Sau am avut un serial online, "Vertical Taste", un serial pe teme culinare, care a avut foarte mult succes. În 2014, am publicat și o carte de bu­cate, "Rămâi la masă?", cu care am fost la o sume­denie de târguri și care a și câștigat Marele Premiu, la "Gourmand World Cookbook Awards" 2014. Anul trecut, când am fost la Târgul de Carte de la Frank­furt, a trebuit, pentru prima dată în viață, să fac o de­monstrație de gătit în direct, de o oră, pentru editori din întreaga lume și sute de oameni din public. Atunci am prins mult curaj. Dovadă: acum pre­gătesc sezonul de vară al "Vertical Taste", care se va numi "Summer Taste" și care va conține rețete culinare în acord cu anotimpul: sorbetto, în­ghețată de casă, lapte de orez, lapte de mig­da­le etc. Am de gând să dezvolt în continuare și alte proiecte pe YouTube, pentru că acolo pot să controlez de­plin conținutul, direcția și forma "emisiunilor" mele, iar rezultatele sunt mai mult decât opti­mis­te. Cum majoritatea pro­gra­me­lor video le-am și tra­dus, am un număr foar­te mare de vi­zionări și din străinătate, nu doar din România.

"Îmi place să mă joc cu aromele"

- De unde ți s-a iscat pasiunea asta pentru bucă­tăreală?

- Bazele gătitului le-am prins de acasă. Bu­ni­cile mele gătesc foarte bine. La fel și mama, care, de-alt­fel, ne-a și format gus­tul, mie și su­rorii me­le. Mama gătește ușor, dietetic - la noi în casă niciodată nu găsești tocănițe, soteuri cu ulei ori unt, rântașuri sau căr­nuri cu grăsime. Și nici dulciuri. Așa că azi, și eu și sora mea ne în­dreptăm că­tre același fel de bu­cătărie - ușoa­ră și die­te­tică. Și nici după dul­ciuri nu ne dăm în vânt. Însă adevărata mea școa­lă de gătit a fost de tip au­todidact: când m-am mutat în București, nu-mi per­miteam să mănânc zi de zi la restaurant. Așa m-am apucat de bucătărit: tes­tând singură tot felul de rețete și modificându-le în funcție de preferințele me­le. Apoi, în toți anii care au ur­mat, am gătit și pen­tru pri­etenii care veneau la mi­ne în vizită. Îmi place mult să mă joc cu aromele, am o imaginație des­tul de bogată în ma­terie. Mereu, când mă­nânc ceva, mă gân­desc ce și cum aș schimba în rețeta res­pectivă. Asta cred că le-a și plăcut celor ca­re mi-au cumpărat car­tea sau/și mi-au ur­mărit serialul: că re­țetele, deși nu sunt in­ventate de mi­ne, ci doar rein­ter­pre­tate, au o a­nu­me per­sonali­ta­te, un "ceva" ieșit din comun. Și că sunt simplu de "pus în operă". (râ­de) A nu se înțelege că am pre­tenția a fi un bucătar la nivel pro­fesionist, că sunt un "chef". În niciun caz! N-am nici un dubiu că fac o gră­ma­dă de greșeli în bu­cătărie, însă, așa stân­gaci, cum e stilul meu, până la urmă, "pro­duc" ceva bun și care se bucură de succes.

"Rămâi la masă", un succes internațional

- Nu te-ai temut de gurile rele, care vor spune că, nefiind capabilă de altceva, ai ajuns, literal­men­te, la cratiță?

- Problema asta mi-a pus-o și Cosmin, soțul meu, când i-am zis că vreau să scot o carte de bucate. El e un tip foarte rațional și a vrut să mă avertizeze. Eu, în schimb, fire de artist, cred foarte mult în instinct și, mai presus de argumente, pe asta m-am și bazat: pe ceea ce-mi spunea sufletul. I-am explicat lui Cosmin de ce consideram că era utilă cartea și l-am convins. În toate interviurile pe care le acordam eram întrebată ce mănânc de arăt așa de bine. Pentru că nu era spațiu decât de răspunsuri "frugale", mi-am zis să public o carte, în care să răspund pe larg și în detaliu la în­tre­bări, fără pretenția de a fi, totuși, un bucătar pro­fe­sionist. "Rămâi la masă" e doar un jurnal cu­linar, 100% personal. Adică, nu am publicat nicio re­țetă care să nu fi fost încercată de mine și să nu-mi fi plăcut. Toate rețetele mă reprezintă. Iar vânzările mi-au dovedit că am avut dreptate să scot cartea. Ca și premiul pe care l-am câștigat cu ea, un premiu la nivel mon­dial, pe care nu l-a mai luat ni­meni din Ro­mânia, deși concurenți de la noi au mai fost, sau ca invitația pe care urmează s-o onorez chiar acum, la sfârșitul lui august: voi reprezenta Europa de Est, pe do­meniul meu, la cel mai mare târg de carte din China. Voi susține o conferință, voi găti live... Am intrat într-o lume în care mulți își doresc să ajungă. Deci, dacă mai există totuși cârcotași, să fie sănătoși! Mai mult, am de gând să scot și o a doua carte. Pe de o parte, pentru că eu continui să gătesc cu o plăcere fre­netică și pentru că nu vreau ca oamenii să con­sidere că "Rămâi la masă" a fost o întâmplare, că n-am avut ce face cu timpul și - uite! - am publicat și eu o carte de bucate!

- Spre zona artistică nu te mai atrage nimic?

- Am deschis ușa larg către teatru. După debutul cu "Portret la minut", un text scris și regizat de Dragoș Moș­tenescu, cu care am fost și în turneu prin țară și am avut mare succes, au apărut opor­tu­nități nesperate. Am con­tinuat cu "Hamlet", în re­gia lui Marcel Țop, în care am jucat pe scena Tea­trului Notta­ra alături de Maia Mor­genstern, Ma­rius Bo­do­chi și Tudor Is­todor. Să ajungi ca, la a doua ex­pe­riență în teatru, să dai replica unor actori de asemenea calibru și să lucrezi sub bagheta unui regizor ca Marcel Țop nu cred că e puțin lucru! Am fost extrem de norocoasă! După aceea am jucat în "Nunta per­fectă", în regia lui Eugen Gyemant, care e un re­gizor tânăr, dar ex­traor­dinar de talentat, do­vadă că spectacolul lui a sus­citat reacții laudative. Iar acum joc în "Vine bar­za", o comedie savuroasă, în regia lui Lucian Iancu, care face mereu săli pline. De data asta apar pe scenă în compania extrem de ono­rantă a Adrianei Tran­dafir. În plus, am avut o co­laborare și în zona fil­mu­lui: am jucat în "Cel ales", un lungme­traj în re­gia lui Cristian Co­mea­gă, care a avut premiera în România în aprilie 2015, dar a avut și cinstea ca, în augustul trecut, în Los An­geles, să des­chidă cam­pania de vizionări pentru "Globurile de Aur". Filmul ăsta a fost foarte, foarte bine primit în străinătate. Un­de a și luat foarte multe premii. Din pă­cate, spre de­zamăgirea noastră, a tuturor celor care am lucrat la acest proiect, în Ro­mâ­nia am întâm­pi­nat dificul­tăți, mă refer la faptul că aici nu a rulat prea mult în cine­matografe. Totuși, cine a apucat să-l vadă l-a apreciat.

Mireasa cu două nunți

- Și din punct de vedere sentimental, lucrurile s-au schimbat radical în viața ta și tot în bine: te-ai măritat!

- Da, da, m-am măritat anul trecut și am făcut nu o nuntă, ci două! Și ambele mari! (râde) Inițial, eu și Cosmin am vrut să facem o nuntă foarte mică, dar ne-am dat seama că avem mulți prieteni și că nu am putea să nu invităm pe toată lumea. Așa că ne-am schimbat strategia. Prima nuntă am făcut-o în Iași. Am mers la biserica ro­mano-catolică, acolo un­de s-au căsătorit pă­rin­ții mei, unde eu am fost botezată, dar și cerută în căsătorie. Pentru petre­ce­rea propriu-zisă, vo­iam ceva în aer liber, și locul perfect l-am găsit în apropierea Iașiului, la conacul Polizu. Acolo am mers după slujba re­ligioasă și totul a de­curs exact ca-n visele mele și ale lui Cosmin. După ca­re, am mai făcut o nuntă, de astă dată tra­dițională, în Ardeal, lân­gă Târgu Mureș. Și soțul meu și eu suntem ar­de­leni. Părinții mei sunt din Ardeal, eu acolo am co­pilărit și azi, când zic că "mă duc la țară", asta înseamnă că mă duc în Ardeal, nu în Moldova.

- Nu te-ai temut să faci pasul ăsta? Ma­jo­ritatea femeilor aflate "pe val" preferă iu­bi­rile "fiecare în casa lui", sperând să evite compromisurile și obișnuința cea omorâ­toare de dragoste...

- Sincer, nu. Și să-ți explic de ce: eu și Cos­min ne știm de trei­spre­zece ani. Eram amici. Ne felicitam de zilele de naștere, o dată sau de do­uă ori pe an ne mai su­nam și ne mai poves­team așa, ce-am mai fă­cut. Dar atât! Acum pa­tru ani însă, ne-am po­menit pregătiți unul pen­­tru celălalt. Și ami­ciția noastră s-a trans­for­­mat într-o legătură ro­mantică. După regă­si­re, eu am știut din prima clipă că el e jumătatea mea. Iar sigu­ranța asta din inimă a anulat orice temeri. Inclusiv în ul­timele zile "de libertate", cele de dinainte de nuntă, când am auzit că multe femei sunt cuprinse de diverse frici, eu am avut o liniște ab­so­lută! O liniște mai mare n-am simțit niciodată în viața mea! Și o bucurie... ne­măr­ginită! Am știut că, abia fă­când pa­sul ăsta, totul în viața mea capătă sens și se a­șea­ză pe făgașul cel bun. Am fost convinsă că asta e cea mai bu­nă alegere și că e o ale­ge­re pentru toată viața!

- Ce fel de om e alesul tău?

- În primul rând, mi se pare că e foarte deștept. (râ­de) Zău, chiar ieri mă gân­deam: "Doamne, câte a fă­cut omul ăsta în viață!". Cos­min e un tip într-adevăr com­plex: la bază, e econo­mist, dar a făcut afaceri în foarte multe domenii, se pri­cepe la foarte multe lucruri - gătește excelent, e un ghid turistic perfect, orice pro­blemă electronică îi ce­dează fără drept de apel, orice chichiță mecanică la fel -, poa­te să poarte discuții pe o mie și unul de subiecte, are o do­rință fantastică de a evo­­lua, în fiecare zi își dă singur teme, astfel încât să mai în­vețe câte ceva, și e un ex­celent psiholog. "Simte" oa­menii foarte bine! Și-i și iu­bește. De-asta și ajută foar­­­te multe persoane, în fel și chip. E un om tare, tare bun, de pus la rană! Și e afec­tuos și sentimental... Ce mai, e făcut pentru mi­ne!

- Pari liniștită și fericită, Laura. În afară de profesie, pe ce valori îți întemeiezi viața?

- Pe familie și credința în Dumnezeu. Pe familia mea, aceea în care m-am născut, și pe familia nouă, pe care mi-a adus-o Cosmin. Pentru mine, familia, mo­men­tele petrecute cu cei dragi și credința în Dum­nezeu sunt cele mai prețioase "lucruri" de pe pământ! Nimic altceva nu îți poate umple pe deplin sufletul cu bucurie și cu lumină! Mă aflu acolo unde mi-am dorit dintotdeauna: mă simt ocrotită, iubită și iubesc. În plus, mă simt bine eu cu mine, și pentru că mă bucur de un confort pe care nu l-am mai avut nicio­dată până acum: confortul de a alege. Simt că am ajuns la o ma­tu­ritate personală și profesională care nu mă mai o­bli­gă să demonstrez nimic, așa că azi îmi permit să fac numai lucruri în care cred 100% și ca­re-mi fac plă­ce­re, îmi permit să muncesc când și cum vreau, dar îmi permit să am și zile în care "să stau de­geaba", adică să stau doar să citesc sau să ascult mu­zică sau să mă plimb cu cățelușii mei, îmi permit să refuz contracte, îmi permit să pun condiții... Pot să fiu eu însămi cu-adevărat! Nu mai trebuie să strig, ci doar să fiu.


Foto de studio: Fotograf - Marta Popescu, Make-up - Ioana Cristea, Hairstyle - Iulian Urlan