Celții și dacii venerau mărul ca simbol al tinereții eterne. Folclorul nostru e plin de povești cu mere de aur, păzite cu strășnicie de zmei. Mitul s-a perpetuat până târziu, în Evul Mediu, când îndrăgostiții încercau să-și seducă obiectul adorației lor, cu mere... Cele mai frumoase mere din pom erau culese înainte să cadă roua, găurite și umplute cu bilețele de amor. Se puneau apoi la uscat și, în cele din urmă, sub perna iubitului sau iubitei, pentru a ațâța focul dragostei. Străbunicile noastre erau mai pragmatice. Ele foloseau puterea binefăcătoare a mărului pentru frumusețe. Își curățau fața cu suc proaspăt stors, aplicau pe obraz măști răzuite din fructe coapte, țineau cure îndelungate cu mere, pentru limpezirea obrazului. Oțetul de mere nu lipsea din apa de clătit după spălatul pe cap, având renumele că alungă mătreața și întărește rădăcinile părului. Nu e, deci, nicio mirare, că mărul a devenit un ingredient de bază în industria cosmeticelor de azi. Calitatea lui principală este că lasă intactă bariera naturală de apărare a epidermei.
Aplicații cu mere
Cine vrea să-și hrănească obrazul cu vitamine găsește în măr un ajutor de nădejde. Alegeți, în funcție de mărime, două mere coapte, curățați-le și aplicați cojile, cât sunt încă umede, pe obraji. Miezul mâncați-l, ca să vă bucurați de două ori. Dacă vi se pare mai simplu, radeți mărul, aplicați-l pe două tifoane curate și puneți-l pe obraz. Lăsați-l să acționeze 20 de minute, apoi spălați-vă mai întâi cu apă caldă și apoi rece.
Mască de mere cu ou
Curățați un măr nu prea copt, radeți-l pe răzătoarea mare și amestecați răzătura cu o jumătate de ou. Întindeți masca pe fața curățată înainte și lăsați-o zece minute. Se clătește cu apă caldă, apoi fața se unge cu o cremă (cel mai bine o cremă de mere, a cărei rețetă o dăm la sfârșit). Efect: curăță și strânge pielea.
Mască de mere cu lămâie
Se amestecă un măr ras cu o lingură de suc de lămâie și o lingură de miere. Se întinde pe față și se lasă un sfert de oră. Se spală cu apă călduță. Efect: se recomandă mai ales pentru tenul mixt și gras. Dă umezeală pielii și o curăță.
Mască cu gel de mere
Măștile cu gelatină sunt răcoroase și au efect de împrospătare, mai ales vara, când e cald. O lingură de gelatină se amestecă cu o jumătate de cană de suc de măr (preparat proaspăt) care se încălzește pe foc, până ce gelatina se topește. Se pune lichidul în frigider, până ce începe să se lege. Se întinde pe față un strat subțire de gelatină și se lasă să se usuce. Gelul uscat se cojește cu degetele, iar fața se spală cu apă rece, fără a folosi săpun. Efect: întinde pielea și o netezește, pentru că la jupuirea gelului se desprind și celulele moarte de pe obraz. Se recomandă pentru tenurile normale și uscate.
Cremă de zi cu mere
Ingrediente: 500 g pulpă de mere, 0,5 l ulei de germeni de grâu, 10 g lanolină, 30 g ceară de albine.
Mod de preparare: se cojesc merele și pulpa se dă prin mixer. Se pune la încălzit într-o crăticioară emailată uleiul. Când se înfierbântă, se adaugă lanolina și ceara, care se lasă să se topească. Se adaugă pasta de mere și se amestecă bine. Se trage vasul de pe foc. Cui îi place o aromă mai tare poate să adauge 100 ml apă amestecată cu câteva picături de ulei esențial de măr. Se amestecă bine și se mai pune puțin pe foc. La final, soluția se strecoară prin sită și se pune în cutii mici de cremă cu capac. Se închid bine și se pun la rece și întuneric. Crema rămâne proaspătă câteva săptămâni, dacă e ținută la frigider. Efect: se potrivește cu orice fel de ten. Face pielea moale și o ferește de impurități.