Obraji ca merele coapte

Redactia
- Se coc merele. Când le puneți pe masă, gândiți-vă și la obraz -

Celții și dacii ve­ne­rau mărul ca sim­­bol al tinereții eterne. Fol­clorul nostru e plin de povești cu mere de aur, păzite cu strășnicie de zmei. Mitul s-a perpetuat până târziu, în Evul Mediu, când îndră­gostiții în­cercau să-și seducă obiectul adora­ției lor, cu mere... Cele mai frumoase mere din pom erau culese înainte să cadă roua, găurite și um­plute cu bilețele de amor. Se puneau apoi la uscat și, în cele din urmă, sub perna iubitului sau iubi­tei, pentru a ațâța focul dragos­tei. Stră­bu­nicile noastre erau mai prag­matice. Ele foloseau pu­terea binefă­cătoare a mărului pentru frumusețe. Își cu­rățau fața cu suc proaspăt stors, apli­cau pe obraz măști răzuite din fructe coap­te, țineau cure înde­lungate cu mere, pen­tru limpezirea obrazului. Oțe­tul de mere nu lipsea din apa de clătit după spălatul pe cap, având renumele că alun­gă mă­treața și întărește rădă­cinile păru­lui. Nu e, deci, nicio mirare, că mă­rul a devenit un ingredient de bază în indus­tria cos­meticelor de azi. Calitatea lui prin­ci­pală este că lasă in­tactă bariera naturală de apărare a epi­dermei.

Aplicații cu mere

Cine vrea să-și hră­nească obrazul cu vita­mine găsește în măr un ajutor de nă­dejde. Ale­geți, în funcție de mă­rime, două mere coapte, curățați-le și aplicați co­jile, cât sunt încă ume­de, pe obraji. Mie­zul mâncați-l, ca să vă bu­curați de două ori. Dacă vi se pare mai simplu, radeți mărul, aplicați-l pe două tifoane curate și puneți-l pe obraz. Lă­sați-l să acționeze 20 de minute, apoi spălați-vă mai întâi cu apă caldă și apoi rece.

Mască de mere cu ou

Curățați un măr nu prea copt, rade­ți-l pe răzătoarea mare și amestecați ră­zătura cu o jumătate de ou. Întindeți masca pe fața cură­țată înainte și lăsați-o zece minute. Se clătește cu apă caldă, apoi fața se unge cu o cremă (cel mai bine o cremă de mere, a cărei rețetă o dăm la sfârșit). Efect: curăță și strânge pielea.

Mască de mere cu lămâie

Se amestecă un măr ras cu o lingură de suc de lămâie și o lingură de miere. Se întinde pe față și se lasă un sfert de oră. Se spală cu apă călduță. Efect: se recomandă mai ales pentru tenul mixt și gras. Dă umezeală pielii și o curăță.

Mască cu gel de mere

Măștile cu gelatină sunt răcoroase și au efect de împrospătare, mai ales vara, când e cald. O lingură de gelatină se ames­tecă cu o jumătate de cană de suc de măr (preparat proaspăt) care se încăl­zește pe foc, până ce gelatina se topește. Se pune lichidul în frigider, până ce în­cepe să se lege. Se întinde pe față un strat subțire de gelatină și se lasă să se usuce. Gelul uscat se cojește cu degete­le, iar fața se spală cu apă rece, fără a fo­­losi săpun. Efect: întinde pielea și o ne­te­zeș­te, pentru că la jupuirea gelului se des­prind și celulele moarte de pe obraz. Se recomandă pen­tru tenurile normale și uscate.

Cremă de zi cu mere

Ingrediente: 500 g pulpă de mere, 0,5 l ulei de germeni de grâu, 10 g lanolină, 30 g ceară de albine.
Mod de preparare: se co­jesc merele și pulpa se dă prin mixer. Se pune la în­căl­zit într-o crăticioară emailată ule­iul. Când se înfierbântă, se adaugă la­nolina și ceara, care se lasă să se topească. Se adaugă pas­­ta de mere și se a­mes­tecă bine. Se tra­ge vasul de pe foc. Cui îi place o aromă mai tare poate să adauge 100 ml apă amestecată cu câte­va picături de ulei esen­țial de măr. Se amestecă bine și se mai pune pu­țin pe foc. La final, soluția se strecoa­ră prin sită și se pune în cutii mici de cremă cu capac. Se închid bine și se pun la rece și întuneric. Crema ră­mâne proas­pătă câteva săptă­mâni, dacă e ți­nută la frigider. Efect: se potrivește cu orice fel de ten. Face pie­lea moale și o ferește de impurități.