În jurul cozii

Ciprian Rus
Lui Victor Ponta, de la niște cozi i s-a tras, la "prezidențialele" din 2014.

Ar fi câștigat, fără discuție, dacă nu ar fi conspirat cu diabolicul sistem PSD-ist de manipulare a ale­gerilor, pentru a îm­piedica votul di­asporei. Furia strânsă în lungile ore de așteptare de la pri­mul tur de scrutin s-a multiplicat ex­ponențial în țară, iar a­ceas­tă furie a basculat, sur­prinzător, pe ultima sută de metri, rezultatul alegerilor. Ru­dele din țară au em­pa­tizat imediat cu frustrarea simțită la Londra, Madrid, Roma sau Paris de sutele de mii de românii plecați afară, la muncă, și l-au penalizat pe cel văzut vinovat de această obrăznicie la adresa cetă­țeanului și contribuabilului român. Evenimentele din noiembrie 2014 au, dincolo de încărcătura lor po­li­tică, un puternic substrat simbolic: umi­lința (devenită obișnuință) a sta­tului la coadă a ajuns, după deceniile de co­munism și după lunga hara­ba­bură post-decembristă, adânc încas­trată în ADN-ul românului.
La mai puțin de doi ani de atunci, "motivul cozii" revine în dezbaterea publică, într-un moment în care gu­ver­nul Cioloș și-a făcut un titlu de glo­rie din lupta cu birocrația și, im­plicit, din scur­tarea cozilor pe la di­versele ghișee. Al doilea om în stat, președintele Sena­tului și fostul pre­mier Călin Popescu-Tări­ceanu, a ocolit coada interminabilă de la Per­mise Auto ca să-și ridice carnetul de conducere. Aroganța lui Tări­cea­nu, vecină cu cea a lui Ponta (în asen­timent cu opțiunile politice ca­re-i apropie tot mai mult în ultima vre­­me) a fost imediat taxată de so­cietate. În loc să vină cu scu­ze pu­blice, cum ar fi făcut un poli­tician dintr-o democrație civilizată, Tări­ceanu s-a înfundat și mai tare: treaba unui dem­nitar e aceea de a se ocupa de pro­ble­mele serioase ale țării, nu de a pierde vremea pe la cozi! O no­uă mostră despre lipsa crasă de respect a politicienilor ro­mâni față de cei pe care îi conduc. În vreme ce în alte țări, premierii merg la muncă cu bicicletele sau cu metroul și se com­portă ca niște oameni absolut obiș­nuiți, în România limuzinelor cu ante­mergători trimiși spre moarte sigură, demnitarii vor privilegii peste privilegii. Unde mai pui că în ziua în care a fentat coada pentru a-și ridica permisul auto, șeful Senatului se afla în concediu parla­mentar!
La numai câteva zile după gogo­mănia lui Tăriceanu, Ponta a ieșit și el din rând, nu cumva să-i ia cineva fața la prostii: și-a amintit de epi­so­dul cozilor de la alegerile prezi­den­țiale, dar numai cât să debiteze o no­uă sfidare carac­te­ristică: "Îmi pare rău pentru acele cozi, însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se așezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca sa fie cozi, să se arate la televizor". Să pierzi pu­terea, ca Ponta, în felul în care ai pierdut-o, și să nu înveți ni­mic din asta, iată ceva cu adevărat îns­­păi­mântător la politicianul ro­mân! În câteva luni, oa­menii aceștia, pentru care nu suntem buni decât să în­­gro­șăm cozile pe la ghi­șeele sta­tu­lui, vor veni să ne ceară din nou vo­tul. În­tre timp, Ponta, Tăriceanu și co­­zile lor de topor de prin televi­ziu­nile a­ser­vite vor încerca să ne con­vin­gă cât de mult contăm noi pentru ei.