Calendar zodiacal - FECIOARA (23 august - 22 septembrie)

Tana Rosca
Prezentare generală

Prima impresie pe care o degajă o persoană năs­cută sub semnul Fecioarei este cea de curățenie. Este vorba despre un gen mai special de curățenie. E drept că cele mai multe Fecioare sunt meticulos de atente în privința igienei personale, dar aici este vorba de mai mult decât atât. Există oameni îngrijiți și curați, care totuși dau senzația de îngălare. Te uiți la ei și vezi că au mâinile îngrijite, dinții periați, părul pieptănat și parcă totuși ceva nu este în ordine. Apoi vezi o Fecioară ieșită din dormitor, într-o pijama mototolită și cu părul vraiște - evident, nu a apucat să-și facă toaleta de dimineață - și ai senzația de om curat. Cine are Fecioare prin jur înțelege. Este normal ca Fecioara să emane acest aer aparte, pentru că ea este aici pentru a ne învăța despre puritate. Nu că ar fi atins deja acest stadiu, dar toate mecanismele ei interioare o împing, sub o formă sau alta, către purificare. Cum vine asta? Fecioara este supranumită semnul recoltei și asta este ușor de înțeles, dacă ne uităm la perioada anului în care își celebrează ziua de naștere. Între sfârșitul lui august și finele lui septembrie, începe strânsul recoltei. Aceasta este menirea Fecioarei. La un nivel sau altul, Fecioara este chemată să evalueze ce s-a strâns și să facă o triere, să facă curat. Să separe grâul de neghină. Este un proces laborios, dar strict necesar, ca ceea ce se păstrează să fie de bună calitate și să ajungă până la recolta viitoare. De aici decurge și această nevoie de puritate, de triere și de aici provine și pro­verbialul simț critic al zodiei. Exigența Fecioarei este orientată în două direcții principale. Fiind o zodie de pământ, este preocupată de latura practică, materială a existenței și distinge orice defect care apare în de­cursul materializării unui proiect. Fiind guvernată de Mercur, planeta discernă­mântului rațional, a doua preocupare majoră este pentru coerența și claritatea gândirii, a proiectelor mentale. Fecioara caută să se implice într-un proces de purificare, fie de ordin practic, fie de ordin mental. Această aspirație este atât de puternică, încât puritatea începe să facă parte din însăși natura sa.
Termenul "Fecioară" nu implică însă un trai asce­tic. Ca toate semnele de pământ, Fecioara știe să se bucure de plăcerile pământești. În termenii săi, de­sigur. De exemplu, multor Fecioare le plac mâncă­ru­rile rafinate, sunt adevărate gurmande. Dar strâmbă din nas dacă lipsește un ingredient anume sau dacă sa­rea nu este neiodată și de Himalaya. Le plac spor­tu­rile, dar refuză să joace tenis cu o rachetă ale cărei corzi nu sunt suficient de bine întinse. Sunt senzuale, dar vor evita un sărut dacă obiectul pasiunii lor toc­mai a mâncat ceapă.
Personalitatea socială a Fecioarei este una aparte. Pe de-o parte, se străduiește să fie o prezență discretă. Are un gust precis în privința vestimentației și știe să se îmbrace corespunzător în fiecare ocazie, însă se ferește cu grijă de orice stridență, de orice ar face-o să iasă în evidență în mod forțat. Fecioara consideră că vestimentația este un cod social, dar că nu hai­nele îl fac pe om. Pe de altă parte, e imposibil de trecut cu vederea. Asta, pentru că este într-o permanentă dinamică, trece de la un grup la altul, e un adevărat liant social. Tra­gedia apare când nu se poate mișca nici fi­zic, și nici în idei, când are parte de o conversație statică și plic­tisitoare. Va îndura cu stoicism acest supliciu, dar semnele care o vor trăda vor fi ticurile. O vedem fie bătând darabana cu degetele, fie bâțâind nervos din picior. Dar va găsi rapid un pre­text să se detașeze din situația neplăcută și, în secunda doi, ticurile vor dispărea. O altă parte in­trinsecă a personalității sociale a Fecioarei este nevoia sa de a se face utilă. Fără măcar să i se ceară, Fecioara va scoa­te un șervețel umed pentru cineva care s-a mur­dărit de cremă sau un analgezic pentru o persoană care se plânge de dureri de cap. O face cu bucurie și mo­destie, motiv pentru care prezența sa este mereu apreciată, în orice mediu.

Femeia Fecioară

Unele dintre legendele marelui ecran, care au fas­cinat generații de-a rândul publicul masculin, au fost năs­cute sub semnul Fecioarei. Ajunge să le men­țio­năm pe Ingrid Bergman și Sophia Loren. Dintre ac­trițele emblematice ale noilor generații putem să le amintim pe Salma Hayek și Cameron Diaz. Fiecare dintre ele emană acel aer etern feminin, acel mister fără de care nicio femeie nu își îndreptățește numele. Pentru a înțelege femeia Fecioară, bărbații trebuie să por­nească de la premiza că... nu o pot înțelege. La în­ceput, totul pare foarte ușor, pentru că vorbim aici des­­pre cineva cu picioarele pe pământ, cu un pro­nunțat simț practic și cu un intelect bine pus la punct, ade­se­ori peste medie, cu care bărbatul poate purta con­ver­sații cu adevărat inte­resante. Sigur, pot apărea mo­men­te mai puțin plăcute, când ea ține să co­recteze o in­formație cu o mulțu­mi­re mai mult sau mai puțin evidentă, dar asta face parte din natura ei - nu-i scapă nicio greșeală. Don Jua­nii care își imaginează că pot să țină încurcată o femeie Fecioară, în timp ce se mai văd și cu altele, au nevoie de o memorie de elefant și de talen­te actoricești demne de un premiu Oscar pentru a păcăli o Fe­cioară.
Ceea ce bărbații găsesc atât de atră­gător la Fecioară este com­bi­nația de puritate și feminitate, de care, de ce­le mai multe ori, ea nici nu e con­ști­entă. Își vede de treaba ei (are în­totdeauna ceva de făcut), e concentrată pe ceea ce face, nu pe im­presia pe care o produce. Toc­mai de aceea e tentantă în ochii bărbaților, pentru că nu e genul de femeie emancipată, care să abordeze un bărbat și să-i ceară o întâlnire. Nici nu-i va arunca priviri langu­roa­se pe sub gene false. Îl va lăsa pe el să-i descifreze sem­nalele subtile, îl va lăsa pe el să pro­pună o în­tâlnire, pe scurt, îl va lăsa să fie bărbat. Situația se va schimba, desigur, după ce relația devine oficială, când va ști să-l răs­plătească pentru eforturile pe care a tre­buit să le facă pentru a o cuceri. Doar că aceste răs­plăți se vor pe­trece în intimitate, femeia Fecioară nu agre­ează ma­nifestările publice ale afecțiu­nii. Sigur, nu evită o strân­gere de mână sau un pupic, de preferință pe obraz, dar semnele demons­trative și publice de afec­­țiune o pot enerva de-a dreptul. E ca și când băr­ba­tul respectiv ar spune: "Iat-o pe femeia mea!". În adân­cul sufletului ei, femeia Fecioară nu aparține ni­mănui, ea poate fi partenera bărbatului și ma­ma co­piilor, dar dincolo de asta își păstrează iden­titatea și, da, acea independență interioară pe care care i-o su­gerează însuși numele. Fecioara este repre­zen­tată une­ori sub formă de amforă, un vas sigilat, care-și ajunge sieși, pentru că nu oferă conținutul nimănui.
Femeia Fecioară are o forță interioară nebănuită, în sen­sul că dacă vede că dedicația ei față de relație sau fa­mi­lie nu este apreciată, va avea resursele necesare să plece, dacă e nevoie, cu cinci copii după ea, și să se descur­ce.

Bărbatul Fecioară

Dintre toate zodiile, cea a Fecioarei este, probabil, cel mai bine utilată pentru a trăi în realitatea obiectivă, alias lumea materială. Bărbatul Fecioară e în mod spe­cial preocupat de legile care o guvernează, pe care le în­țelege cu ușurință și pe care e tentat să le cerceteze cu amănuntul. Iar pentru că sentimentele nu pot fi vă­zute, măsurate și cântărite, iar mintea sa analitică are nevoie de dovezi pentru a crede, bărbatul Fecioară e circumspect în privința acelei ciudățenii numite amor, care-i face pe oameni să se comporte de parcă și-ar fi pier­dut (temporar) mințile. Bărbatul Fecioară are o­roa­­re de ridicol, iar a acționa ca o ființă care, după stan­dardele sale, și-a pierdut controlul, nu e deloc sti­lul său. Serenade sub clar de lună? Petale de trandafir presărate de la intrare până la pat? Declarații sub for­mă de filmulețe video, postate pe Facebook? Greu de crezut. Amatoarele de dramatism se pot ori­en­ta către alte zodii, căci vor aștepta în zadar mari gesturi.
Până aici, bărbatul Fecioară pare destul de plic­ti­sitor dar, în realitate, în spatele exteriorului său în­gri­jit, se ascunde un iubit atent și cald, alături de care cli­pele de intimitate sunt cu adevărat plăcute. Cum se poate așa ceva? Simplu. Dacă vă amintiți, el este un per­so­naj care crede în legile Ma­mei Natură, iar legea a­trac­­ției e una dintre cele mai pu­ternice legi ale aces­teia. Cum ar putea s-o ignore? Când e vorba despre o rela­ție pasageră sau o aventură, nu are nicio problemă în a se apropia de persoana care i-a declanșat atracția. Pro­ble­ma e atunci când se în­dră­gos­tește și pudoarea emoțională îl împiedică să-și declare sentimentele, mai ales că acestea îl fac adesea să se simtă inconfortabil. Atunci când se îndră­gos­tește, bărbatul Fecioară are impresia că e stângaci, iar timi­ditatea, de care altfel nu suferă, îl face să se cris­peze. Asta se întâmplă tocmai pentru că se în­dră­gos­tește arareori și, când i se întâmplă, în loc să se aban­doneze emoțiilor, încearcă să le controleze, as­cu­țindu-și tot mai abitir simțul critic. Persoana capabilă să depă­șeas­că toate aceste filtre trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor bărbatului Fecioară. În primul rând, tre­buie să fie capabilă să susțină o conversație in­teligentă și argumentată, să fie bine informată și to­tuși femi­nină. Prin feminină, bărbatul Fecioară înțe­lege finețe în gesturi, bun-gust în îmbrăcăminte, grație în mișcări și o anumită dulceață în privire și mimică. Ca să nu mai vorbim de maniere - bărbatul Fecioară nu se va afișa în public cu o fată (oricât de fru­moa­să sau sexy ar fi) decât dacă e sigur că știe să se poar­te. Când legea atracției îi aduce în cale un exem­plar feminin care să corespundă tuturor acestor cri­te­rii, bărbatul Fecioară, mereu atent la detalii și cu min­tea alertă, se poate dovedi cât se poate de priceput în arta cuceririi aces­teia.

Copilul Fecioară

Ceea ce surprinde la Fecioara cea mică este fac­torul viteză. Viteza cu care învață să meargă în patru labe. Viteza cu care merge în patru labe. Viteza cu care în­vață să meargă și viteza cu care merge. Iar apoi, vi­teza cu care învață. Paradoxal, această viteză merge mâ­nă în mână cu o meticulozitate ieșită din comun. Același copil, care nici nu a ajuns bine în sufragerie și iese deja din baie e în stare să stea într-un loc cu orele, ca să termine un joc de puzzle cu înspăimântător de multe piese.
La capitolul mâncare, copilul Fecioară trebuie tra­tat altfel decât alți copii. Mama lui e probabil exas­pe­rată de mofturile pe care le face, când, în rest, e un co­pil atât de drăguț. Ei bine, în cazul copilului Fe­cioa­ră, nu e vorba despre mofturi, ci despre un sistem digestiv deosebit de sensibil. De aceea părinții ar trebui să țină cont de preferințele sale (în limite rezonabile, desigur), iar dacă o mâncare nu-i place, să nu insiste să o mănânce. De asemenea, n-ar trebui obligați să mănânce când sunt nervoși, pentru că agi­tația le poate afecta serios digestia. O mică Fecioară bine dispusă poate stimula un grup întreg, dar una agitată generează o atmosferă încărcată. De aceea nu îi face bine să fie lăsată să se ambaleze prea tare sau să se întovărășească cu copii zgo­mo­toși și nedisciplinați. La școală, copilul Fecioară se poate dovedi o ade­vărată binecuvântare pentru un dascăl cu har, și un blestem pentru unul slab pregătit. Tânăra Fecioară nu vrea să memoreze, ea vrea să în­țeleagă și nu se sfiește să corecteze o greșeală a profesorului. Nu o face cu obrăznicie, ci pentru că e de părere că detaliul e important.
Cei mai mulți copii ai acestei zodii sunt bucuroși să se facă utili - acasă, la școală, prietenilor lor. Dau cu plăcere o mână de ajutor și vecinilor și, din acest motiv, ajung adesea să câștige devreme în viață propriii bani. Oricât ar fi de comunicativi, au o latură de o discreție pronunțată, care devine evidentă în prag de adolescență. Nu le prea place să-și împărtășească viața personală, iar acest lucru trebuie respectat.
Cel mai mare dar care poate fi oferit prin educație micii Fe­cioa­re este capacitatea de-a crede în vise, în mister, de-a se lăsa pur­ta­tă pe aripile imaginației. În felul acesta nu va avea momente de des­curajare, ca adult, privind via­ța ca pe o adunătură stearpă de fapte și informații, ci va rămâne legat de tărâmul magic, unde locuiesc cre­a­tivitatea și bucuria de-a trăi.

Profesii și vocații

Lista profesiilor în care pot excela Fecioarele este lungă, dat fiind că sunt o grămadă de meserii care necesită o gândire clară, capacitate analitică și talent la comunicare. Fecioara le are pe toate acestea și mai mult decât atât: își dorește cu adevărat să fie folo­sitoare. Profesiile juridice sunt un domeniu atrăgător pentru Fecioară, căreia nu-i scapă nicio slăbiciune din argumentația adversarului și are aici ocazia de a aplica cu folos talentul său analitic. Unii îi spun despicarea firului în patru, dar în justiție tocmai această înclinație poate face diferența între un jurist bun și unul de excepție. Zodia Fecioarei este, de ase­menea, strâns legată de domeniul medicinii, mai ales în privința ramurilor profilactice, cum ar fi igiena și alimentația. Nativii se pot face remarcați în medicina al­ternativă, pentru că au răbdarea de-a privi pacientul ca pe un tot, nu ca pe o simplă structură anatomică și pentru că au credința că ceea ce vine din laboratorul Ma­mei Natură nu poate fi egalat de concernele far­maceutice. Domeniul medicinii se poate extinde la medicina veterinară, deoarece zodia este asociată cu animalele domestice, în special cele de talie mică. Abi­litatea de-a mânui cuvintele cu claritate și pre­cizie le face prezente în număr mare în presă. Fiind un semn de pământ, preferă să se exprime prin cu­vân­tul scris, pentru că ce e scris rămâne. Minu­țio­zitatea le face să se descurce bine cu cifrele, dar un post în care trebuie să petreacă ore în șir așezate la un birou nu le convine. Au nevoie să devină specialiști într-un domeniu financiar de așa manieră încât să ai­bă libertate de mișcare. În sfera serviciilor se descur­că iarăși de minune, pentru că le place lucrul bine făcut. Multora le place să meșterească și ajung ade­vărați maiștri (nu simpli meșteri) cum în ziua de azi rar se mai găsesc. Indiferent de ocupație, însă, Fe­cioarei îi face bine să-și pună la încercare dexteritatea manuală. E mai mult decât o ocupație, e o destindere, aproape am putea spune o formă de terapie. Puținele Fecioare cărora nu le place să meșteșugească ar putea să constate că o îndeletnicire artistică le oferă efectul terapeutic mai sus menționat, iar în cazul acestora, ceea ce începe ca un hobby se poate transforma cu ușurință într-o a doua profesie.

Șeful Fecioară

Un șef Fecioară mulțumit de puterea pe care o exercită este o raritate. Pozițiile de înaltă autoritate îl bulversează, pentru că prin natura sa, Fecioara ti­pică nu este înclinată să se lupte cu îndârjire pentru a ajunge la o poziție de top. Nici nu-i place să fie pusă în situația de-a tăia în carne vie, situație de care nu scapă nimeni ajuns într-o poziție importantă. Or, șe­ful Fecioară e o ființă croită să evite con­flictele deschise (ba nici cu cele moc­nite nu se împacă prea bine).
Singurul domeniu în care Fecioara se simte confortabil într-o funcție importantă este cel de specialist. În această ipostază nu va trebui să ia de­cizii de unul singur, pentru că va lucra împreună cu echipa (ceea ce îi place să facă), va proceda democratic, as­cul­tând cu adevărat opiniile și argu­mentele celorlalți, își va aplica cu folos discer­nă­mântul fără să simtă că între el și cei din echipă ar fi vreo discrepanță, cum se întâmplă de regulă între șef și subordonați. Această modestie va fi un motiv pentru care un asemenea șef se va bucura de simpatia și respectul colaboratorilor săi. Se va simți însă pus în mare dificultate atunci când în colectivul pe care-l conduce apar abateri disciplinare și este silit să aplice măsuri drastice. Și în cazul în care se impune o schimbare curajoasă de abordare sau de direcție, Fecioara tipică are tendința să ezite, deoarece este destul de conservatoare și, de regulă, încearcă să evite riscurile pe care le implică noile orientări.

Angajatul Fecioară

Corect și modest, angajatul născut în zodia Fe­cioarei nu va veni la noul loc de muncă cu ideea fixă că va ajunge într-o funcție anume, într-o perioadă de timp predeterminată. Întrebările de tip corporatist: "Unde te vezi peste cinci ani?" nu vor pune în încurcă­tură Fecioara, pentru că se descurcă cu ase­menea jocuri psihologice, dar se va amuza în sinea sa, pentru că singurul răspuns care i se pare de bun-simț ar fi: "În oglindă". Asta, pentru că ambiția sa este de-a deveni tot mai bun în ceea ce face. Nu i se pare corect să cuantifice asta în funcție de... funcție, ci de competență. Sigur că da, își propune să devină cel mai bun, dar nu să obțină biroul cel mai somp­tuos. De cele mai multe ori, aspiră să devină mâna dreap­tă a șefului, omul de încredere, cel cu care superiorul său pe scară ierarhică se consultă înainte de orice decizie majoră. Și, de obicei, acolo și ajunge. Se poate bloca, însă, dacă se trezește promovat prea repede, prea sus, pentru că va fi chinuit de gândul că poate nu este încă suficient de pregătit pentru poziția respectivă și că i s-ar putea strecura niscaiva greșeli ireparabile. Da, angajatul Fecioară își creează singur multe frici, a căror sursă o constituie propriul perfec­țio­nism. E important să învețe să se relaxeze, even­tual, uitându-se în urmă și dându-și seama că ma­joritatea te­me­ri­lor sale s-au do­vedit neîn­te­me­iate. Cu toată mo­destia sa, are nevoie de con­fir­marea repetată a utilității muncii și capacităților sa­­­le, pentru că simțul său auto­critic nu-i prea per­mite să se de­clare vreodată cu adevărat mulțu­mit.