Incapacitatea de a ține urina în vezică până în momentul actului micțional (incontinență urinară) poate avea mai multe cauze. Sistemul nervos și muscular care controlează retenția și eliminarea urinei sunt complexe. Aceste sisteme pot fi afectate de boli, medicamente, infecții de tract urinar, probleme ale prostatei (cazul soțului dvs.) sau complicații ale unor intervenții chirurgicale. În același timp, afecțiunile neurologice - cum sunt maladia Alzheimer, Parkinsonul sau accidentul vascular cerebral - reprezintă condiții patologice care pot, la rândul lor, produce incontinența urinară. În cazul dvs. este evident că incontinența urinară are drept cauză atât intervenția chirurgicală suferită la nivelul prostatei, cât și deteriorarea sfincterului vezical consecutiv prostatectomiei. Totuși, deși este supărătoare, incontinența urinară nu este în general o problemă medicală serioasă. Există tratamente pentru pierderea involuntară de urină și, în multe cazuri, controlul asupra vezicii poate fi redobândit prin tratarea cauzei subiacente sau prin modificarea comportamentului zilnic.
Pot fi practicate exerciții specifice (Kegel) care să tonicizeze aria pelvină sau exerciții de antrenare a vezicii pentru redobândirea controlului asupra micțiunii. Uneori, modificări minime în activitatea zilnică, cum ar fi mersul regulat la toaletă sau scăderea aportului de lichide înainte de culcare, pot ameliora situația. În cazul în care incontinența urinară persistă, problema poate fi controlată prin medicație, măsuri speciale sau chiar intervenție chirurgicală.
Trebuie știut că incontinența urinară datorată rezecției prostatei, ca tratament pentru adenomul sau adenocarcinomul de prostată, poate și ea beneficia de tratamentul chirurgical. În anumite cazuri de incontinență, urologul poate recomanda implantarea chirurgicală a unui sfincter uretral artificial, care să permită controlul deschiderii (eliminare) și închiderii (continență).
Ca tratament naturist al incontinenței urinare, recomand utilizarea alcoolaturii de Tuia (3x1 lingurițe pe zi), timp de 8-12 săptămâni și ulei de Șofrănel presat la rece (2x1 lingurițe pe zi), în asociere cu tratament anticolinergic, compus din Zevesin sau alt medicament similar care conține substanța activă solifenacinum succinat.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Cum pot scăpa de condiloamele acuminate?"
(Răspuns pentru S.G. - Brăila, F. AS nr. 1179)
Condiloma acuminată este o tulburare considerată a fi de origine virală, afectând zona genitală, în primul rând. Mai poate afecta și mucoasa bucală și chiar, în rare cazuri, traheea. Este considerată o manifestare a virusului papiloma uman (HPV). Având în vedere că acesta este de mai multe tipuri, sunt obligatorii analizele speciale, pentru a găsi tratamentul adecvat. Astăzi, condiloma acuminată este considerată ca fiind cea mai frecventă boală virală cu transmitere sexuală, chiar mai frecventă decât herpesul. Fumatul, folosirea de contraceptive orale, partenerii multipli și vârsta precoce de începere a vieții sexuale sunt factori de risc importanți. În general, vreo două treimi dintre cei care au contact sexual neprotejat cu un partener care suferă de condiloame acuminate vor face și ei boala.
Simptomele pot include prurit (mâncărimi), secreții sau mici leziuni asimptomatice. Pot să existe dureri și sângerare la urinare, în cazul leziunilor care blochează tractul urinar. Sângerarea în timpul contactului sexual, la femei, ar putea fi un semn al condiloamelor acuminate. De regulă, leziunile sunt multiple, leziunile unice fiind mai rare. Localizările orale (în gură) sugerează contacte sexuale oro-genitale. Boala poate rămâne latentă mult timp, reactivându-se în timpul sarcinii sau în perioade de imunosupresie. De asemenea, poate să se remită spontan (adică să se vindece de la sine). Prezența condiloamelor acuminate este un motiv pentru identificarea altor boli cu transmitere sexuală. Condiloamele acuminate trebuie deosebite de alte boli cu manifestări asemănătoare, cum ar fi condiloamele late (din sifilis), carcinoamele verucoase, cancere (epitelioame sau melanoame) și moluscum contagiosum. Așadar, este bine să consultați un specialist.
Abordările naturiste ar putea include următoarele:
* Este bine să vă limitați la un singur partener sexual. Partenerii multipli cresc riscul de infecție.
* Folosiți prezervative, deși ele nu sunt sută la sută sigure, de aceea este bine să vă limitați la un singur partener.
* Nu fumați, fumatul crește riscul de dezvoltare a acestor leziuni.
* O dietă sănătoasă ajută organismul în lupta cu infecțiile.
* Uleiul de ricin, aplicat de câteva ori pe zi cu un tampon de vată, atenuează leziunile.
* Oțetul de mere natural are același efect antimicrobian. Se aplică cu un bețișor de vată. Se folosește cu pauze, pentru că ar putea provoca arsuri.
* Se aplică pe zona cu probleme ceapă tocată sau usturoi zdrobit.
* O baie în care a fost turnată pudră din fulgi de ovăz ajută la potolirea mâncărimilor.
* Homeopatia este un tratament excelent pentru condiloame. Sunt de folos medicamente precum Causticum, Silicea, Thuja. Totuși, tratamentul homeopatic prescris individual de un medic este mult mai eficient.
Este foarte important ca partenerul dumneavoastră sexual să fie informat, pentru a putea fi tratat și pentru a nu răspândi, în necunoștință de cauză, boala.
Un sfat: nu vă mai tratați după ureche! Aciclovirul nu este un tratament pentru condiloame acuminate. Consultați un specialist.
Vă urez succes!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"Halena mă chinuie de ani și ani..."
(Răspuns pentru DORIN - Vaslui, F. AS nr. 1228)
Halena este provocată de colita de putrefacție, fiind catalogată drept o afecțiune cronică. Cunosc persoane care, ca și dvs., au trăit experiențe jenante, din cauza mirosului neplăcut, emanat prin respirație. Din fericire, halena se vindecă în doar câteva săptămâni, folosind doza de șoc cu argilă, recomandată în toate afecțiunile digestive. Dacă aveți și alte nelămuriri, vă rog să mă contactați la tel. 0788.233.873.
Cu stimă!
"Soțului meu i s-a depistat un polip gastric"
(Răspuns pentru SILVIA T. - Piatra-Neamț, F. AS nr. 1228)
Pentru polipii gastrici, tratamentul cu argilă oferă șanse maxime de vindecare! Faptul că acest polip este în partea inferioară a stomacului crește șansele de vindecare. Noi recomandăm, pentru o perioadă de 2-3 luni, o cantitate mare de argilă, care nu are niciun efect secundar, chiar dacă se folosesc doze de șoc. Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788.233.873.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"De un an, mă tratez de candida în gât"
(Răspuns pentru BARBU G.- Galați, F. AS nr. 1220)
Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofaringiene). Bolnavul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insuficiența respiratorie nazală cronică (cu respirație prin gură), lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale etc.
Tratamentul faringitei cronice constă în:
* Ingerarea de multe lichide, ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă, la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat alimentar).
* Apiterapie cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (Proposept).
* Se vor evita băuturile carbogazoase, acidulate și alimentele foarte condimentate.
* Se recomandă aerosoloterapia, în stațiunile balneoclimaterice: Ocna Sibiului, Govora și Călimănești-Căciulata.
* O metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pulverizațiile la domiciliu cu OCNASEPT spray, un extract salin natural, preparat din opt plante medicinale aromatice. Se livrează la comandă, la tel: 0733/67.87.85, fax: 0269/21.78.61).
* Instilațiile nazale cu soluții uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vitaminoterapia (A, E și complex B) ajută de asemenea la refacerea mucoasei.
Vă doresc sănătate!