RODICA CULCER despre... Aur, pentru Justiția românească

Redactia
- Justiția românească pare să nu mai aibă com­plexe, nici când se confruntă cu probleme din alte țări. Do­­vadă: atitudinea dezinhibată a procurorilor noștri, în ca­zul reportajului trucat de pe Sky News. Cum co­men­­­tați?

- Cred că aplombul procurorilor DIICOT este re­zul­tatul firesc al aprecierii de care justiția românească, în frunte cu DNA, se bucură pe plan internațional, de când a devenit independentă și lipsită de inhibiții față de clasa politică. Prestigiul magistraților români a crescut, mai ales pe plan european, mult peste nivelul penibil din timpul guvernului Năstase, când justiția îi acoperea pe politicienii corupți, iar instituțiile statului închideau ochii la embargoul internațional impus livrărilor de combus­tibil către Serbia. În cazul Sky News, procurorii DIICOT aveau obligația să investigheze acuzațiile pri­vind traficul de arme pe teritoriul României, căci, dacă reportajul ar fi conținut fie și un sâmbure de adevăr, atunci chestiunea devenea una de siguranță națională și trebuia rezolvată rapid, pentru a nu pune sub semnul întrebării seriozitatea noastră ca membru al NATO. Din fericire pentru noi, reportajul s-a dovedit prea puțin credibil, realizatorii fiind mai degrabă motivați de do­rința de senzațional, decât de considerente profe­sionale. Dacă reportajul ar fi fost realizat de BBC, lucrurile ar fi stat, probabil, cu totul altfel. Putem suspecta și o agendă informală a editorilor postului, având în vedere faptul că acesta este deținut de un magnat de presă extrem de con­troversat, Rupert Murdoch, unul din adversarii UE, al cărui trust media a susținut fără ocolișuri campania pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), în colaborare cu alte publicații. Or, știm bine că această campanie s-a bazat pe incitarea la ură față de emigranți, nu numai a celor sosiți din afara UE, dar și a cetățenilor UE care lucrează în Marea Britanie, în special a celor din Europa de Est. Astfel, Rupert Murdoch nu a fost niciodată de­par­te de propaganda anti-românească dusă de Nigel Fa­rage. În consecință, un reportaj care îi prezenta pe români într-o lumină de­favorabilă nu putea decât să convină agendei patro­nului, fie că acesta l-a comandat sau nu. În ceea ce ne privește, însă, morala este una singură: să apă­răm inde­pendența justiției, pentru ca interesele Ro­mâniei să fie mai bine reprezentate, nu numai în inte­riorul, ci și în afa­ra granițelor noastre.

- Tocmai când părea să cocheteze iarăși cu PSD, Traian Băsescu a făcut o opțiune în sens opus: "Ar trebui să ne orientăm către Cioloș, în momentul de fa­ță", a spus. Cum se explică pirueta fostului președinte al României? Oare PSD-ul, în frunte cu Dragnea, începe să piardă viteză?

- PSD, cu ALDE cu tot, nu va putea obține mai mult decât a obținut la alegerile locale, ceea ce este insu­fi­cient pentru a forma o majoritate parlamentară. De alt­fel, mai multe personalități din partid au avertizat deja că PSD ar putea fi exclus de la guvernare, în favoarea unui guvern de coaliție, iar Liviu Dragnea nu mai pri­di­dește cu ame­nin­țările la adresa președintelui Iohannis, dacă acesta nu va numi un premier PSD după alegeri. Știind însă că un guvern PSD-ALDE nu-i va susține cam­pania pentru un al doilea mandat în 2019, Klaus Iohannis va face probabil tot ce-i stă în putință pentru a nu­mi un premier și un guvern care să-l favorizeze. Nu în­tâmplător a men­ționat unul din consilierii pre­zi­den­țiali, posibilitatea unui guvern de coaliție, condus de un tehnocrat, după ale­ge­rile din toamnă. Traian Băsescu a văzut foarte bine cu­loa­rul care se deschide pentru PMP, în campania elec­torală: este culoarul anti-PSD, pe care el și partidul său pot fi mai cre­dibili decât PNL, com­pro­mis de trecutul USL-ist și de degringolada din inte­rio­rul său. În con­secință, PMP nu poate juca decât car­tea unui guvern de coaliție, iar aso­cierea cu Dacian Cio­loș este singura profitabilă în ac­tualul context politic, având în vedere că imaginea de om onest, modest și serios a premierului este mai bună decât a penalului Liviu Dragnea. Să nu ui­tăm nici de relația bună pe care Traian Băsescu a avut-o cu Dacian Cio­loș, care i-a fost consilier la Co­tro­ceni și pe care l-a pro­movat în poziția de co­misar euro­pean. Și apoi, Traian Băsescu este maestrul re­orientărilor stra­te­gice, dacă ne amintim cum a trans­for­mat PD, aproape peste noapte, din partid social-de­mocrat în partid popu­lar, înțelegând mult înaintea par­tidului său că zona de stânga a scenei politice era ocu­pată fără drept de apel de PSD. La fel se întâmplă și acum, deci, PMP nu se poate orienta decât spre centru-dreapta, acolo unde aș­teptările elec­to­ratului sunt mai mari și criza de lideri mai acută. Toate acestea sunt însă doar calcule mai degrabă spe­cu­lative, astfel încât nu putem decât să ne dorim ca, după alegeri, România să fie condusă de un guvern com­petent și integru, cu susținere parlamentară și cu un premier onest, competent și respectat în Europa. Cam așa cum este acum Dacian Cioloș, de pildă.