Rețete de vară cu vitamine

Gilda Fildan
Ca toate organele noastre, și pielea are nevoie de vitamine. Ele apără celulele de agresiunea radi­ca­lilor liberi, despre care se știe că pro­voa­că apariția ridurilor. Iată câteva de­li­catese anume concepute pentru pielea dum­nea­voastră.

Alifie cu nuci pentru mâini
Mâinile sensibile au nevoie de vita­mina E. Amestecați un pahar de iaurt cu 4 linguri de ulei de porumb și 50 g de nuci măcinate. Ungeți-vă gros pe mâi­ni o dată pe săptămână și lăsați 20 de mi­nute să acționeze, apoi spălați-vă.

Peeling cu nuci
Un peeling cu vitamina E înlătură particulele de piele moartă de pe obraz și deschide porii. De două ori pe săp­tă­mână frecați-vă pe obrazul bine cură­țit și umezit înainte, cu 2 linguri de nuci mă­cinate. Clătiți-vă.

Plasturi de citrice pe decolteu
Pielea sensibilă de pe decolteu are, și ea, ten­dința de a se rida. Vita­mina C întărește țesutul conjunctiv și îl păs­trea­ză elastic. Pentru asta, e ne­voie să puneți siste­matic pe decolteu plas­turi din kiwi, lămâi, por­tocale. Tăiați fruc­tele cu coajă cu tot în feliuțe cât mai sub­țiri, acoperiți-vă de­colteul cu ele, lă­sați-le să acționeze 10 minute, spăla­ți-vă și ungeți-vă cu cremă.

Mască de morcovi pentru ochi
O mască pentru pie­lea subțire dim­prejurul ochilor, ba­za­tă pe vita­mina A, aju­tă mai ales pielea uscată și împie­dică apariția ridurilor. A­mestecați 2 linguri de iaurt proaspăt cu 4 lin­guri de suc de morcovi și întindeți pas­ta astfel obținută, gros, în jurul ochilor. Lăsați să acționeze 10 minute, apoi spălați-vă.

Pastă de morcovi pentru spate
Pielea de pe spate e grasă și are ten­dința de a forma puncte negre și pete. Combateți-le cu vitamina A. A­meste­cați 6 linguri de iaurt cu 8 linguri de mor­covi rași. Întin­deți pasta astfel obținută pe spate și lăsați-o să acțio­neze 15 mi­nute.

Brânză de vaci și ou pentru buze
Vitamina A înmoaie buze­le. A­mes­tecați o linguriță de brânză de vaci cu un gălbenuș de ou. În­tin­deți-o pe buze în­tr-un strat gros. Lăsați să ac­țio­neze 10 minute, apoi spălați-vă.

Spanac pentru pielea uscată de pe fluierele picioarelor
Pielea uscată de pe fluierele pi­cioa­relor se combate cu o mască de vita­mina A. Amestecați 250 g brânză moa­le de vaci cu o mână de spanac verde, tăiat mărunt. Întindeți-o pe picioare și lăsa­ți-o să acționeze 15 minute. Clă­tiți-vă și ungeți-vă cu cremă.