Mai pe sufletul omului...

Dana Ene
- După ospățul muzical pantagruelic al verii, finalul lui august ne invită doar la desert -

Se apropie cu pași repezi și finalul verii aces­teia, mai bogată în muzici ca niciodată. Iar din toate concertele, cele mai răsunătoare au fost cele din București și din Cluj, unde și-au dat întâl­nire și mulți artiști internaționali de valoare. Succesul s-a numărat, cu siguranță, și în bani, dar și în bucuria unui public ajuns la sute de mii de spectatori. Dar pof­ta vine mâncând. Cu atâtea trufandale oferite o vară întreagă, e greu să te pregătești pentru post... Nu se lasă cortina în ultimele zile de august. Nici vorbă! Se schimbă numai decorul, spre zone ceva mai um­broa­se, feri­te de smoala to­pită a asfaltului. Locuri re­trase, cu muzici mai poto­lite. Un desert muzical, du­­pă ospețele copioase, dar cât de bine venit, pentru iubitori de muzici "mai la sufletul omu­lui".

Magura Wave Festival (26-28 august)

Este la mare modă în ulti­ma vreme, printre orga­niza­torii români de concer­te, să anglicizeze numele evenimen­telor muzicale, în speranța că vor face impre­sie. Iată, deci, cum un fes­tival care se petrece pe-un deal dintr-o rezervație na­turală - Măgura Uroiului din Hunedoara - are în titu­latură și cuvântul "Wave" (val, undă, sunet)... care va face cu siguranță furori printre locui­torii din orașul Simeria și din co­muna Rapoltu Mare, de profesie țărani și pen­sionari. Noroc cu invitații, care nu sunt "de colea", și garan­tează succesul evenimen­tului, mult mai mult decât "Wawe"... Iată-le numele: Cargo, Vița de Vie, Trooper, Implant Pentru Refuz, Luna Amară, The R.O.C.K, Target, Scars of Story, Front, Gothic, Htehthemeth, For The Wicked, Rela­tive, Diamonds Are Forever, Slide, Kazah (HU), Breathelast, Invader, B.E.A.R, We Are Numbers și Bran. Toți aceștia vă invită la dans pe ma­lul Mure­șului, sub cerul plin de stele.
Cargo, trupa rock în frunte cu Adrian Bărar, este prezentă pe piața mu­zicală româ­neas­că încă din 1985. În cei peste 30 de ani de exis­tență, formația ti­mi­șoreană a suferit mai multe schim­bări "de personal", fiind la ora pre­zentă, alcătuită din: Adi Bărar, Adi Igrișan, Tavi Pilan, Ionuț Cârja și Florin Barbu. Până azi, Cargo a lansat 7 discuri de studio. Nu sunt multe, dar fanii lor le-au apreciat cum se cuvine, iar criticii de specialitate i-au recompensat pe membrii trupei cu o mulțime de premii. Cel mai nou album Cargo datează din 2007, se numește - XXII, și le-a adus timișorenilor un binemeritat Disc de Aur. De atunci înainte au mai lansat doar un single, în 2013, "Nu mă lăsa să-mi fie dor". Dar în ciuda faptului că materialele lor disco­grafice apar cu o frecvență destul de scăzută, sim­pa­ti­zanții trupei sunt mereu dispuși să reasculte me­lodiile în formula live. Cu si­guranță că fanii adevă­rați nu vor lipsi nici de la acest eveniment.
Vița de Vie e o trupă de rock alternativ ceva mai tânără. Anul acesta, în februarie, a serbat cu surle și trâmbițe 20 de ani de existență, o perioadă în care formația a lansat opt albume. Chiar dacă și în compo­nența ei s-au petrecut schimbări, Vița de Vie și-a păs­trat același sunet proas­păt și cuceritor. Și pen­tru că anul aniversar trebuie să continue, A­drian Despot, Sorin "Pupe" Tănase, Cezar Popescu, Adrian Ciu­plea și Mihai Ardelean au pregătit și un disc, care va fi lansat cu mare spectacol mare, pe 29 octombrie, la Arenele Romane din București. Tot cu această ocazie, Vița de Vie a lansat pe pagina ei de Facebook și un concurs de fidelitate, de­dicat fanilor care i-au fost alături în tot acest timp. Iar dacă vă numărați printre ei, și anul acesta ați reușit să surprindeți pe peliculă foto un superb răsărit de soare, în Vama Veche, aveți șansa de a câștiga o dublă invitație la concertul trupei din toamna aceasta, când va fi lansat și noul lor album. (Tot ce tre­buie să faceți e să trimiteți imaginile originale, până pe 2 septembrie 2016, pe adre­sa de e-mail: trupavita devie@gmail.com, însoțite de numele vostru întreg.) Juriul, format chiar din mem­brii trupei, va alege cinci imagini pe care le va premia. Mai multe informații puteți să găsiți pe pagina lor de Facebook. Până atunci, vă invităm să-i ascultați în peisajul de la Măgura Urloiului, unde, pe lângă melodiile preferate, veți putea prinde și-un răsărit de soare pe apa domol curgătoare a Mureșului.
Deoarece spațiul le permite, organizatorii festi­valului au pregă­tit, pe lângă muzică, și tot felul de concursuri în aer liber: demon­strații de zbor cu parapanta, zbor în tandem cu instructori, tir cu arcul etc.
(Abonamentul pen­tru cele trei zile de festival de la Măgura costă 75 de lei, iar biletul valabil o zi cos­tă 30 de lei. Biletele și abonamentele le puteți cumpăra din rețeaua Eventim, iar lista cu toți invitații, pro­gramul și detalii su­plimentare puteți găsi online pe magura wave.ro.)

Jazz at Bran Castle

Tot în perioada 26-28 august, în celebra cetate a Branului, se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Festi­valului Jazz at Bran Castle (poate cu ocazia Brexi­tului, scăpăm de atâtea englezisme nepotrivite). Este un eveniment care se află, cu siguranță, pe lista tuturor iubitorilor de jazz de la noi.
Anul acesta, cu mici excepții, la poalele castelului lui Dracula se vor reuni artiști care nu au mai cântat până acum în România sau care nu au mai participat la acest festival. În mare, scena va fi dominată de italieni. Îi veți putea asculta, de exemplu, pe pianistul Giovanni Ceccarelli și pe bandoneonistul Daniele di Bonaventura (într-un inedit duo, orgă și bandoneon), pe Giovanni Guidi Trio și Giovanni Guidi, ce va fi acompaniat de contrabasistul american Thomas Morgan și bateristul portughez Jo?o Lobo. Tot din... La Bella Italia provin și pianistul Angelo Comisso și percuționistul Paolo Vinaccia (un prieten devotat al festivalului).
Branul îi atrage, însă, și pe muzicienii din nordul european. Phronesis, de exemplu, este un trio danezo-britanic-norvegian, chitaristul Jacob Young și saxofo­nistul Bendik Hofseth sunt amân­doi de origine norve­giană, în timp ce Germania este bine reprezen­tată prin trompetistul Markus Stockhausen, violoncelistul Jörg Brinkmann și bateristul Christian Thomé.
Ca și la precedentele ediții, concertele vor fi susținute în in­cinta curții interioare a Castelului Bran și în Biserica Evanghelică din Râșnov. (Dacă sunteți tentați să par­ticipați la acest eveniment cu ștaif, puteți să vă pro­curați bilete din rețeaua Eventim. Abona­mentul pentru cele 3 zile de festival costă 350 lei, iar biletul pentru o zi - 150 lei. Programul integral al Festivalului Jazz at Bran Castle îl puteși găsi online pe jazzevents.ro.)