Sănătate cu alimente - CONSTIPAȚIA

Ilie Tudor
- Încet dar sigur, a intrat în topul bolilor mileniului trei. Banală numai în aparență, constipația este teren de lansare pentru mari suferințe ale organismului -

Dacă doriți să evitați constipația, uitați-vă mai atent la animale, fiindcă veți găsi des­­tule exemple din care vă puteți inspira. Va­cile înghit tone de furaje bogate în fibre și beau apă cu găleata, iar drept urmare, n-au niciun fel de pro­bleme cu defecația. Noi mâncăm de preferință carne, produse lactate și multe grăsimi - aceasta fiind for­mula perfectă ca să ne constipăm. În ham­burgeri, în cartofii prăjiți, în fleicile de porc la grătar, în carnea de pui și pizza se găsesc prea puține fibre alimentare sau chiar deloc. Așadar, de ce ne-am mira că atâția oameni se plâng de constipație cro­nică? Dacă vă numărați cumva printre ei, primul lu­cru pe care îl aveți de făcut este să veri­ficați conținutul de fibre al meniului dvs. zilnic.

Rolul fibrelor

Există două feluri de fibre ali­men­tare: solubile și insolubile. Niciunele nu se absorb în intestin. Fibrele solubile formează un gel vâscos, care acoperă mucoasa intes­ti­nală cu un strat protector. Fibrele inso­lubile încorporează lichidul ajuns în tubul digestiv și își măresc volumul, din care cauză materiile fecale se înmoaie și devin mai ușoare. Aceasta înlesnește și acce­lerează deplasarea lor prin intestin, ca și evacuarea, care se va produce cu mai puțin efort. Am­bele categorii de fibre sunt importante nu numai pentru prevenirea sau ameliorarea constipa­ției, ci și a altor tulburări digestive, cum sunt hemo­roizii, diareea, sindromul colonului iritabil ori di­verticulita.
Cele mai bune surse de fibre sunt fructele și legu­mele. Dintre fructele care le conțin în cantități maxi­me, putem menționa merele, caisele, avocado, zme­u­­ra și căpșunile. La legume, în capul listei se află anghi­narea, varza de Bruxelles și mazărea. Tera­peu­tul Michael T. Murry, autorul lucrării "Encyclo­pedia of Healing Foods" ("Enciclopedia alimentelor care vindecă"), îi îndeamnă pe cei afectați de consti­pație să mănânce ridichi proaspete. Pe lângă faptul că oferă o multitudine de substanțe ce facilitează digestia, ridichile ajută, de asemenea, la buna func­țio­nare a colecistului și contribuie la protecția anti­can­cer.
Pentru a combate constipația cronică, ar trebui să consumați zilnic cinci porții de legume și cinci de fructe. Dar înce­peți cu prudență. Dacă veți ingera mai multe fibre decât este obișnuit organis­mul dvs. să tolereze, puteți avea crampe și balo­nări. Nu vă grăbiți, ci încercați să creșteți treptat ponderea fibrelor în ali­mentația dvs., pe parcursul mai multor săptămâni sau luni.

Preferați cerealele integrale

Sunt la mare modă în prezent - și nu fără temei. Se găsesc în comerț sorti­mente de pâine, paste, müsli, toast, bis­cuiți și altele, fabricate din făină inte­grală, adică una provenită din boabe cărora nu le-a fost îndepărtat învelișul exterior și germenele, în pro­cesul de măcinare. Toate sunt sur­se excelente de fibre, iar dacă ar fi să întocmim un clasament, am spune că pe primele lo­curi se plasează hrișca, orzul, ovăzul, meiul, quinoa, secara și bulgurul. Bo­bul de orz, de pildă, ne pune la dispoziție o doză apre­ciabilă de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Iar bulgurul este unul din alimentele cele mai să­nătoase cu putință. Se prepară din grâu (de obicei, din soiul spelta), boabele fiind mai întâi fierte, apoi uscate și sfărâmate. Faptul că e deosebit de bogat în fibre nu reprezintă o noutate, însă, pe lângă aceasta, studiile au demonstrat că el poate preveni o serie de boli grave: cancerul de colon și de sân, diabetul și unele afecțiuni ale inimii.

Apa și fibrele

Pentru a asigura o func­țio­nare eficientă a intes­tinului, fibrele trebuie să meargă mână în mână cu apa. Con­ținutul in­testinului poate ab­sorbi foar­te mult lichid și, dacă nu beți suficient, el se va usca și va deveni dur, ceea ce va face di­ficilă defecația. În cazul când v-ați hotărât să com­­bateți constipația cu un aport crescut de fibre, va fi necesar să suplimentați și con­sumul de lichide, ca să obțineți într-adevăr rezultate.
În cadrul unui studiu demn de încredere, cercetă­torii italieni au ținut o perioadă sub observație două grupuri de pacienți care sufereau de constipație cro­nică. Unii au ingerat 25 grame de fibre zilnic și li s-a permis să bea atât cât simțeau nevoia (dar bine­înțeles că ei nu s-au hidratat îndeajuns), pe când celorlalți, la aceeași cantitate de fibre, li s-a cerut să bea peste 2 litri de apă plată în fiecare zi. Expe­ri­mentul a arătat că aportul zilnic de fibre a îm­bunătățit tranzitul intestinal la ambele grupe, însă pacienții care băuseră mai mult aveau o stare sensi­bil mai bună. Preventiv, ar trebui să beți între 6 și 8 pahare mari de apă pe zi. Poate să vi se pară exa­gerat, totuși este indispensabil pentru a vă asigura golirea intestinului. Dacă nu vă împăcați prea bine cu apa, compensați diferența cu supe ori sucuri, sau mâncați mai mulți castraveți și pepeni roșii, care au un conținut de apă apropiat de 100%. Și încă un sfat util: beți două pahare de apă dimineața, cu ju­mătate de oră înainte de micul dejun. Astfel vă puneți în miș­care digestia, grăbind evacuarea reziduurilor din colon și pregătind organismul pentru primirea hra­nei.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva constipației

*** Merele
Dacă vă necăjește constipația, merele sunt cea mai potrivită alegere, deoarece conțin ambele tipuri de fibre. Coaja este formată din fibre insolubile, iar stu­diile au dovedit că ea are o puternică acțiune anti­oxi­dantă, ba mai mult chiar, că poate bloca dez­vol­tarea celulelor canceroase. Totodată, scade nivelul coles­terolului, deci micșorează și riscul de infarct și de accident vascular cerebral. La reducerea cantității de colesterol sintetizat în ficat ajută și pectina, o fibră solubilă, deosebit de valoroasă. Într-un cuvânt, mărul este realmente un fruct excep­țional - un veritabil "superaliment".
Dacă doriți să vă curățați riguros intes­tinul, mân­cați trei-patru mere mici pe zi, până când constipația va rămâne doar o amintire. Mâncați-le cu tot cu coajă și, pe cât posibil, procurați-vă mere bio, pentru a evita să introduceți pesticide în orga­nism.

*** Prunele uscate
Aceste fructe deshidratate sunt un reme­diu tradi­țional pe cât de vechi, pe atât de efi­cient. Ele combat constipația pe trei căi. În pri­mul rând, sunt extrem de bogate în fibre: 3 grame în numai trei pru­ne uscate. Apoi, conțin o combi­nație de substanțe care, acțio­nând sinergic, stimulează peristaltismul intestinal și astfel asigură un scaun regulat. În al trei­lea rând, în ele se găsește sorbitol, un derivat din glucoză care absoarbe mari cantități de apă în intes­tin, întocmai ca fibrele, deci ajută conți­nutul intesti­nului să se afle permanent în mișcare. În general, fructele au mai puțin de 1% sorbitol, pe când în prunele uscate, el urcă până la 15%, ceea ce face din ele un foarte bun medicament natural împotriva constipației.
Însă prunele nu sunt singurele fructe uscate cu efect sigur la constipație. Stafi­dele conțin acid tartric, care este un laxa­tiv natural. Iar smochinele constituie o sur­să neîntrecută de fibre - trei fructe uscate sau proaspete ne oferă aproximativ 5 grame.

*** Bacele
Cărnoase și plăcute la gust, fructele-boabe sunt în același timp și o armă redu­tabilă contra constipației. Fibrele, pre­zente din abundență în ele, împiedică acizii bi­liari (produși de organism pentru a înde­plini un rol bine stabilit în procesul di­gestiei) să se transforme în substanțe cu acțiune distructivă, even­tual cancerigenă. Campio­nul absolut este socul, cu 5 grame de fibre la o porție (jumătate de cană) de boa­be. Urmează zmeura, cu 4 grame la o porție și murele, cu peste 3 grame. Afinele și căpșunile încheie pluto­nul fruntaș. Dintre sucurile stoarse din bace, mai ales cel de dude are un ușor efect laxativ.

*** Leguminoasele
Și ele pot fi încadrate în categoria de elită a "su­per­alimentelor". Ne aprovizionează din belșug cu proteine, minerale și antioxidanți, iar conținutul lor bogat de fibre solubile și insolubile le reco­mandă ca un aliat prețios în lupta împotriva constipației. Faso­lea neagră cuprinde circa 6 grame de fibre la o porție, nău­tul și fasolea albă ne aduc aproxi­mativ 7 grame, iar fasolea pestriță ocupă primul loc, cu 8 grame la jumătate de cană.
De dragul obiectivității, trebuie să adăugăm, totuși, că pe lângă ma­rile lor calități, leguminoasele au și un ne­ajuns, de altfel îndeobște cu­nos­cut: balo­nează și provoacă gaze. Încer­cați să eliminați acest efect deza­gre­a­bil condimentând fiertura de legu­mi­noase cu ghimbir măcinat sau proaspăt ras (un alt laxativ natural), despre care știm că reduce balonările. Vă pot fi de folos la calma­rea tractului digestiv și numeroasele plante cu acțiu­ne carminativă, cum sunt: busuiocul, mărarul, tarho­nul, feniculul, coriandrul, chimenul, ustu­roiul, nuc­șoara, cuișoarele, oregano, menta, ieniba­harul, roz­marinul, salvia, cimbrul, scorțișoara, ceapa, lămâia - și am numit doar o parte din ele.

*** Semințele de in
Gustul lor dulceag amintește puțin de cel al nu­ci­lor și se potrivește aproape la orice, prin urmare le pu­teți combina în müsli, salate, supe sau le puteți pre­săra pe felii de pâine. Ele conțin nu numai foarte multe fibre (3 grame la 3 linguri de semințe), ci și acizi grași Omega-3, în cantitate la fel de mare, am­bele fiind remedii utile împotriva constipației. Înghi­țite întregi, semințele de in nu vă vor fi însă de mare ajutor, fiindcă acidul gastric nu reușește să penetreze cuticula lor dură, pentru a deschide accesul către prin­cipiile active, aflate în interior. Ca să puteți beneficia de efectele lor pozitive asupra digestiei și să vă bucu­rați de gustul lor plăcut, va fi necesar ca mai întâi să le măcinați ori să le zdro­biți. Și rețineți: atunci când luați se­min­țe de in, e obli­gatoriu să beți multă apă - nea­părat 8 pahare mari pe zi.
Există o afirmație pe care o auzim repetată adesea, ceea ce nu înseamnă că și merită să fie luată în serios: ni se spune că uleiul de in ar fi comparabil cu semin­țele, în ceea ce privește efectul laxativ. Ca ali­ment, acest ulei are calitățile sale incon­testabile, însă îi lipsesc fibrele, și de aceea el nu poate fi nicidecum un remediu contra consti­pației.

** Legumele cu frunze de culoare închisă
În lupta cu constipația, este binevenită o salată mixtă, preparată din diferite frunze de culoare verde închis. Acestea conțin acizi grași Omega-3, care ajută peristaltismul intestinal. Cele mai bune sunt varza creață, mangoldul (cunoscut și ca sfeclă elve­țiană), păpădia, spanacul, frunzele de sfeclă, iarba-grasă și andivele. O mențiune specială merită păpădia, planta modestă pe care mulți o socotesc o simplă buruiană. Dimpotrivă, ea ajută la drenarea secreției biliare, fiind astfel un laxativ natural efi­cient. Și mai puteți adăuga un pumn de alte ingre­diente la salata dvs.: câteva felii de măr, frunze de varză roșie tăiate fin, stafide, mure și semințe de in prăjite. Veți avea o digestie perfectă.

** Mierea
În miere se găsește foarte multă fructoză, mai multă decât în majoritatea fructelor dulci. Această monozaharidă acționează ca un laxativ, deoarece atrage apa în intestin și înmoaie materiile fecale. Dacă aveți tranzitul intestinal leneș, întrebuințați mierea în locul îndulcitorilor pe care îi folosiți de obicei. A­mestecând-o într-o porție de fructe-boabe proaspete, veți beneficia de un avantaj dublu.

** Ghimbirul
Virtuțile terapeutice ale ghimbirului sunt cunos­cute și valorificate de foarte multă vreme. El conține substanțe care stimulează contracțiile ritmice ale mus­culaturii intestinale, făcând posibilă deplasarea chi­lului - a lichidului rezultat din digerarea ali­mentelor - de-a lungul tubului digestiv. Rădăcina de ghimbir poate fi procurată în diverse variante: proas­pătă, us­cată, zaharisită, conservată sau trans­formată în pudră. Când cumpărați ghimbir proaspăt, ar trebui să căutați rădăcini tari la pipăit, cu coaja netedă și o aromă iute. Ghimbirul conservat este deseori servit la sushi, în restaurantele asiatice. El are aceleași calități ca și cel proaspăt. Ghimbirul zaharisit poate fi mâncat ca gustare dulce și, de asemenea, își găsește întrebuin­țare la prepararea prăjiturilor de casă. O bucățică de rădăcină proaspătă poate fi rasă mă­runt și presărată peste mân­carea din farfurie - îi va da un gust mi­nunat.
Să nu uităm nici limo­nada de ghimbir, așa-nu­mita "ginger ale", care a apărut în ul­timii ani pe rafturile supermar­ke­turilor. Din păcate, unele sor­timente doar imită gustul și aroma caracteristice, punân­du-ne în pri­mejdie sănă­tatea, cu concentrația lor mare de adi­tivi. Când este efectiv fabricată din ghimbir, limo­nada e o băutură răcoritoare carbogazoasă, ușor picantă, plăcută și înviorătoare.

** Dovleacul
Cercetătorii încep abia acum să descopere incre­dibilul potențial terapeutic al dovleacului. Soiul văra­tic, galben deschis, conține mai puține fibre, în schimb cel de iarnă, cu miezul colorat în galben in­tens ori portocaliu, este foarte bogat în fibre alimen­tare și, deci, cât se poate de potrivit ca stimulent al digestiei.

* Cafeaua
Cafeluța de dimineață vă limpezește mintea și vă ajută să aveți spor la treburile care vă așteaptă, dar în același timp, vă impulsionează și digestia. Cofeina obligă tubul digestiv să lucreze, dând sem­nalul con­tracțiilor intestinale. Însă dacă beți o can­titate prea mare, cafeaua va extrage din organism mai mult lichid decât îi aduce. În condițiile unui consum exa­gerat, cofeina va avea un efect nedorit, adică va perturba ritmul normal al intestinului. Chiar dacă sunteți mari amatori de cafea, ar trebui să vă mul­țumiți cu mai puțin de cinci cești pe zi.

Ajutor de la magazinul din colț

Încercați să vă puneți intestinul în mișcare, ape­lând la următoarea rețetă foarte simplă: 1/2 cană de nectar de mere, 1/2 cană de tărâțe, 1/2 cană de suc de prune 100%. Amestecați ingredientele și consumați-le la masa de seară. Dacă se simte ne­voia, repetați.

Condimente pentru accelerarea tranzitului intestinal

Anumite plante și condimente fac ca mâncarea să se digere mai ușor (îmbunătățindu-i totodată și gustul) și pot elimina constipația. Cele mai indicate sunt: busuiocul (nu frunzele, ci semințele), fenicu­lul, ghimbirul, coriandrul, chime­nul, curcuma, piperul (roșu, mă­cinat), pătrunjelul.

Când așa, când altfel

Unele alimente acționează ca niște laxative naturale, însă pot avea și efectul contrar - în funcție de nevoile organismului, la momentul respectiv. Prin urmare, ele pot influența digestia și într-un sens, și în celălalt: înlăturând constipația sau dim­potrivă, dând consistență unui scaun prea moale. Iată câteva dintre ele: merele, bananele, fructele-boabe, cafeaua, laptele. Pe de altă parte, se observă frecvent că reacțiile diferă de la un individ la altul. Există persoane cărora laptele le încetinește tran­zitul intestinal, pe când altora le declanșează prompt diareea. Iar uneori problema apare numai din cauză că s-a întâmplat să mâncăm prea mult dintr-un ali­ment pe care, în mod obișnuit, îl tolerăm.

Alimente de consumat cu prudență

* Brânza - conținutul de fibre alimentare al laptelui și produselor lactate tinde spre zero, în schimb în ele se găsește o proteină in­solubilă, cazeina, care înce­tinește proce­sul digestiei și agravează constipația. Dacă aveți intestinul leneș, evitați lac­tatele.
* Ceaiul - Pe nedrept considerat de către unii laxativ, ceaiul conține taninuri care fac mai con­sistente mate­riile din interiorul intestinului, întâr­ziin­du-le evacuarea. Așadar, el vă poate ajuta la diaree, în niciun caz la con­stipație.
* Uleiurile - Pe lângă faptul că în ele nu există aproape deloc fibre, uleiurile se întind ca o peliculă pe pereții stomacului, îngreunând digestia anumitor alimente, care apoi blochează colonul. Este de pre­ferat să vă asigurați aportul de lipide din surse di­recte, neprelucrate, ca: avocado, nuci, măs­line, pește gras.
* Sucurile obținute în storcător - Sucurile de fructe și legume pot ameliora constipația, dar numai cu condiția să nu-și piardă fibrele. Dintre fructe, specialiștii recomandă în primul rând pru­nele, apoi merele combinate cu pere. Ca legume, puteți încerca spanacul și cartofii. Din păcate, storcătoarele puter­nice îndepărtează cea mai mare parte a fibrelor din sucuri. Ca să profitați mai mult de pe urma fructelor, pasați-le, pur și simplu, într-un blender, ori stoar­ceți-le manual.

Din cămara cu ierburi de leac

* Pătlagina mare (Plantago major). Dacă, la un moment dat, hra­na dvs. nu v-a oferit suficiente fibre și aveți nevoie de ajutor, turnați puțin lapte peste semințele de pătlagină, îndulciți-le cu ștevie și mâncați-le ca pe un müsli.