Ochi iritați
În mod normal, aspectul ochilor iritați poate avea cauze variate, ca de exemplu odihna insuficientă, privitul în exces la televizor, lucrul îndelungat la calculator, iritații sau mâncărimi cauzate de purtarea lentilelor de contact, diverse afecțiuni oculare (cum ar fi conjunctivita), sau ale organelor interne (afecțiuni renale, tiroidiene, anemii etc.). Oricare dintre acestea poate duce la o serie de manifestări nedorite, pe care canicula, praful, iradierea solară în exces le agravează și le fac foarte vizibile: pleoape inflamate, inesteticele "pungi" sub ochi, cearcăne, ochi înroșiți, piele descuamată, ridată. Primul pas este să aflăm care sunt adevărații "responsabili" pentru problemele ochilor, eliminând cauzele medicale. Dacă nu este vorba de boli (ele trebuie tratate de un specialist), avem la îndemână o serie de soluții care ne pot ajuta să ne protejăm ochii, apelând la remedii simple.
* Aplicarea compreselor cu apă rece - Sunt eficiente, în special în cazul în care avem ochi iritați, însoțiți de mâncărimi. Se ia un prosop foarte curat sau un tifon împăturit care se înmoaie în apă rece. Se stoarce ușor și se aplică pe ochiul afectat, până când țesătura se încălzește ușor. Se repetă aplicarea de 4-5 ori, până când resimțim o ameliorar a senzației de mâncărime.
* Aplicarea compreselor cu apă caldă - Dacă vrem să ne calmăm ochii obosiți după o zi de lucru la calculator sau după o zi de plajă sau de drumeție pe munte, fără să fi purtat ochelari de soare, se recomandă compresele cu apă încălzită (să nu fie fierbinte) dar nici prea rece. Se ia un prosop mic foarte curat sau un tifon împăturit gros, se scufundă în apă câteva secunde, se stoarce ușor, apoi se aplică pe pleoape pentru câteva minute.
* Pliculețele de ceai - Recomandate de obicei ca remediu de frumusețe, ele au efect și contra ochilor iritați și umflați. Se poate folosi orice fel de ceai la pliculețe, cu precădere de sulfină, albăstrele și mușețel. După ce scoatem pliculețele din apa pusă la fiert, le lăsăm puțin la răcit, apoi le așezăm pe ochi, păstrându-le până când simțim o diminuare a disconfortului provocat de iritație sau mâncărime.
* Ceaiul de albăstrele - Se prepară o infuzie de albăstrele (la o cană de apă se folosește o lingură/ o lingură și jumătate de flori de albăstrele; se opăresc și se țin la infuzat timp de 5 minute). Se pun comprese pe ochi, pentru 20-30 de minute. Ideal este ca tratamentul să se repete cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.
* Aplicații cu suc de castraveți și zer - Se ia un castravete proaspăt, cam de 15 cm, se spală bine cu peria, apoi se bagă în storcătorul de fructe. Sucul obținut se amestecă cu două lingurițe de zer și se aplică pe ochi tampoane de vată înmuiate în preparat. Răcorește și calmează ochii umflați și iritați. Dacă nu aveți zer, folosiți doar sucul de castravete.
Soluții pentru încrețiturile formate de soare în jurul ochilor
* Felii de castravete - Se decojește un castravete și se taie în felii subțiri. Se aplică pe ochi și se țin o jumătate de oră. Pentru rezultate optime, procedura se poate repeta de câteva ori pe zi.
* Masaje locale cu ulei de migdale - Se pun pe degete câteva picături, masând apoi, cu ușoare mișcări circulare, zona din jurul ochilor. Acest ulei are un puternic efect hidratant, atenuând ridurile mici formate de soare.
* Aplicații cu semințe de anason și iaurt - Dați prin râșnița de cafea un pumn de semințe de anason și înmuiați-le în apă fierbinte. Strecurați, aruncați lichidul și amestecați semințele înmuiate cu două lingurițe de iaurt și una de miere. Aplicați pasta obținută în jurul ochilor, lăsați-o 30 de minute, apoi clătiți-vă.
* Comprese sau unguent cu ciuboțica-cucului - Într-o carte celebră în secolul 16, "Adam în Eden", la capitolul "rețete cu plante" există o rețetă foarte apreciată în epocă pentru efectul ei contra ridurilor formate de soare. Se pune un pumn de flori proaspete de ciuboțica-cucului într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Lichidul se folosește la spălatul zonei ochilor, de mai multe ori pe zi. Unguentul se prepară dintr-un pumn de flori călite în jumătate de ceașcă de osânză de porc. Se strecoară și se răcește. Alifia obținută se folosește ca unguent antirid, seara, înainte de culcare.
Retenție de lichid sub ochi
* Comprese cu lapte - Se iau două tampoane pentru demachiat și se introduc într-un vas cu lapte rece. Se așează pe fiecare pleoapă și se țin 15-20 de minute, repetând tratamentul de câteva ori pe zi.
* Mască pentru ochi, cu miere - Pentru lichidarea pungilor cu lichid adunat sub ochi din cauza prafului și a căldurii, se aplică zilnic, dacă se poate, măști cu miere de albine, întinsă sub ochi. Se lasă să se usuce 10 minute, apoi se șterge mierea cu un tampon de vată înmuiat în iaurt sau lapte. Se clătește cu apă curată.
* Ulei de lavandă - Într-un vas cu apă (la temperatura camerei) se pun câteva picături de ulei de lavandă. Se ia o dischetă de vată și se introduce în acest amestec, aplicându-se apoi pe pleoape.
* Albuș de ou - Se bate bine albușul unui ou, apoi se aplică cu vârful degetelor pe zona dorită. Se lasă 10-12 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Pentru a ne bucura de cele mai bune efecte, este bine să aplicăm imediat și două comprese cu apă rece.
* Pliculețe de ceai negru - Cafeina din ceaiul negru ajută la diminuarea inflamației vaselor din jurul ochilor. Se iau două pliculețe, se introduc în apă fierbinte timp de 5 minute, se scot, se lasă să se răcească, apoi se bagă în frigider. Se aplică pe pleoape, cât mai reci. Pliculețele se pot ține mai multe zile la congelator, pentru a le avea la îndemână.
Alte trucuri pentru prevenirea/tratarea ochilor obosiți
* Masajul pleoapelor - Se freacă pleoapa superioară până în apropierea sprâncenelor, se trece apoi la pleoapa inferioară, masând-o cu mișcări ușoare pentru aproximativ 10 secunde. Acest masaj are rolul de a relaxa mușchii din jurul ochilor, prevenind totodată și inflamațiile.
* Mici pauze de-a lungul zilei - Este recomandabil să ne întrerupem din când în când activitățile ce presupun solicitarea ochilor. De exemplu, ne putem uita câteva minute pe fereastră (privitul în depărtare relaxează ochii) sau putem închide ochii pentru câteva clipe.
* Menținerea unei lumini adecvate în timp ce ne uităm la televizor - Contrastul dintre o cameră întunecată și ecranul strălucitor pot obosi ochii. Așa că este preferabil să ținem lumina aprinsă și în timp ce ne uităm la televizor, având însă grijă ca aceasta să nu fie prea puternică.
* Clipitul "deliberat" - Specialiștii ne sfătuiesc să clipim "conștient" de cel puțin 300 de ori pe zi. Ei sunt de părere că un astfel de "exercițiu" relaxează mușchii oculari, conferă strălucire privirii și diminuează inflamațiile pleoapelor.
Masaje japoneze, pentru ochi umflați, iritați și dureroși
1. Frecați-vă puternic palmele una de alta, până când simțiți că se încălzesc. Încrucișați-vă degetele ambelor palme între ele și puneți-le peste ochi. Nu apăsați. Numărați până la zece. Repetați de trei ori.
2. Faceți același exercițiu de încălzire a palmelor prin frecare. Când sunt calde, așezați-le, pe fiecare din ele peste câte un ochi, boltindu-le ușor, ca să nu atingă pleoapele. Exercițiul este corect atunci când simțiți cum căldura iese din palme și iradiază spre ochi.
3. Umeziți-vă degetele arătătoare cu puțină salivă și purtați-le în jurul ochilor, în formă de cerc. Saliva este alcalină și are puteri tămăduitoare.
4. Apăsați vreme de 5 secunde pe colțurile exterioare ale ochilor, apoi pe colțurile interioare, cu vârful degetelor mijlocii.
5. Prindeți între degetul mare și arătător, de la ambele mâini, pleoapele superioare, îndepărtându-le ușor de ochi. Clipiți vreme de 1-2 minute.