Dacă-i bal, bal să fie! - STEVE AOKI și SIA

Dana Ene
- Nici nu va apuca să plece Rihanna din București, când scena străzii din Piața Parlamentului va găzdui alți doi muzicieni internaționali -

Vipiile verii nu mai ard chiar ca în iad și organizatorii de sărbători muzicale s-au hotărât să scoată bucureștenii în stradă mai des. Nici nu va apuca să se stingă glasul Ri­hannei, când scena străzii va fi ocupată de alți doi mu­zicieni de top. Pe 15 august, în Piața Constituției, îl puteți asculta pe Steve Aoki, un cunoscut cântăreț de muzică electronică din America, iar pe 17 august, va urca pe aceeași scenă din fața Palatului Parlamentului Sia, o solistă născută tocmai în Australia. Ambii mu­zicieni sunt posesori de premii internaționale și se bucură de recunoaștere pe plan mondial.

Steve Aoki

Steven Hiroyuki Aoki este muzician, producător și director muzical. S-a născut în SUA, în Miami - Flo­rida, pe 30 noiembrie 1977, într-o familie de imigranți japonezi. Steve este fiul unui fost luptător de greco-romane, Hiroaki Aoki (poreclit și Rocky), care după ce s-a mutat din Tokio în America, și-a descoperit ta­lentul de comerciant, transformând o tonetă de înghe­țată într-un lanț de restaurante destul de prospere. Deși fiu de imigrant, Steve n-a dus-o deloc rău. A început să cânte la chitară încă din adolescență, iar la 20 de ani devine deja solistul unei formații de muzică punk- rock, intitulată This Machine Kills.
Moștenind spiritul de afacerist de la tatăl său, cam în aceeași perioadă pune bazele propriei case de dis­curi, "Dim Mak Records", fără a renunța însă la stu­diile superioare. Steve a absolvit Universitatea Cali­fornia din Santa Barbara, luând două licențe - una în "studii feministe" și cealaltă - în "sociologie". Tot în timpul facultății începe să mixeze și muzică prin clu­buri, antrenându-se ca DJ. Cu toate că a participat la cele mai nebune petreceri din Santa Barbara, Steve nu s-a atins niciodată de alcool sau de droguri. Chiar și azi, când spectacolele lui se termină de multe ori cu băi de șampanie pentru fani, artistul ame­rican nu își în­calcă regulile și nu se atinge de vreo picătură de alcool.
?n primii ani du­pă înființarea ca­sei lui de discuri, Steve s-a ocupat mai mult de găsirea și pro­mo­varea altor ar­tiști, ca și de mixajele lui prin cluburi. În 2008, a scos un prim album intitulat "Pillowface and His Airplane Chro­ni­cles", cu ajutor de la mulți dintre ti­nerii pe care îi pro­movase prin casa lui de producție. Al­­bumul i-a adus și un premiu Billboard, pentru "Cel mai bun mixaj al anului". Cu toate acestea, nu a devenit star peste noap­te. Steve Aoki a ajuns să guste succesul adevărat abia vreo patru ani mai târziu, după lansarea a încă două discuri, "I'm in the House" (2010) și "Wonder­land" (2012). Pentru albumul "Wonderland" a primit și o nominalizare la premiile Grammy, în 2013 ("Cel mai bun album dance/electronic"). Nu a câștigat premiul, dar a reușit să con­vingă publicul iubitor de mu­­zică house că meri­tă toa­­tă atenția. Acum, are peste 250 de concerte internațio­nale anual, iar cunoscătorii de muzică abia îl așteaptă să încingă și mai tare petre­cerea pe plaja din Ibiza.
Multe din melodiile ar­tis­tului american au fost in­cluse și pe coloana sonoră a filmelor holly­woodiene. De exemplu, anul trecut, regizorul Da­vid Yarovesky, realiza­to­rul thriller-ului SF "The Hive" a folosit pentru co­loana sonoră a filmului său mai multe melodii de pe cel mai recent album al lui Steve Aoki, "Neon Fu­ture II" (2015).
Steve Aoki nu vine la noi de unul singur. El și-a pregătit un spectacol de zile mari, cu o mulțime de invi­tați surpriză. Me­rită să... "pierdeți" o noapte de vară, mergând să dan­sați pe rupte la concertul lui...

Sia

Sia Kate Isobelle Furler s-a născut în Adelaide, în sudul Australiei, pe 18 decembrie 1975. Este fiica unui muzician și a unei profesoare de artă, care cântă, la rândul ei. Nu este deci de mirare că a fost îndrumată să aleagă și ea o carieră artistică. A început prin a-i imi­ta prin casă pe Aretha Franklin, Ste­vie Wonder și pe Sting. Le cânta melodiile, încercând totodată să le "prindă" și stilul. Du­pă ce a terminat li­ceul, devine, la 17 ani, so­lista unei trupe de acid-jazz, intitulată Crisp, chiar în orașul ei natal. Au lansat îm­preună două discuri, "Word and the Deal" (1996) și "Delerium" (1997) - bine primite în Australia.
?n 1997, după ce tru­pa se destramă, Sia începe o carieră solo și lansează un album, "OnlySee", care s-a vândut în doar 1.200 de exem­plare. A fost o mare dezamăgire pen­tru ea, însă iubitul ei de atunci, Dan Pontifex, o convinge că are mai multe șanse de afirmare la Londra. El a plecat primul să facă aranjamentele, urmând ca mai apoi să vină și Sia. Dar exact când ea schimba avionul pentru Londra, pri­mește vestea cumplită că iubitul ei a murit într-un accident de mașină. "Am fost devastată după moartea lui. Luni întregi nu am fost capabilă să simt nimic. ... M-am refugiat în droguri. Din păcate, faza asta a du­rat aproape șase ani", se confesa artista într-un inter­viu. Tragedia nu a făcut-o însă să-și schimbe planurile. Odată ajunsă la Londra, semnează un contract cu firma Sony, alături de care lansează, în 2001, primul al­bum, "Healing Is Difficult", care a propulsat-o în topul 10 britanic. Dar afectată încă de moartea lui Dan, nu a putut să se mențină acolo și următorul disc a fost aproape un fiasco. Dezamăgită, Sia se mută în New York și încearcă pentru a treia oară s-o ia de la zero. ?n America a obținut, însă, succes pe post de compozi­toare, scriind melodii pentru alte cântărețe, precum: Madonna, Britney Spears, Beyoncé, Celine Dion și Ri­hanna. (Pentru Rihanna a scris super hitul "Dia­monds".) Abia în 2014, odată cu discul ei numărul șase, "1000 Forms of Fear", ce cuprinde și melodia, "Chande­lier", Sia începe să se facă remar­cată pe plan mondial și ca solistă. Tot atunci, își schim­bă și stilul ves­timen­tar, începând să-și acopere ochii cu peruci ex­travagan­te și pălării supradimen­sionate. A descope­rit că așa, în spatele lor, reușește să fie mult mai rela­xată, iar publicul, simțind asta, a acceptat-o cu brațele des­chise. ?n 2014, australianca mai acordă o șansă și iubi­rii și se căsătorește cu regizorul documentarist Erik Anders Lang, care a ajutat-o să-și regăsească echi­­librul și a sprijinit-o atunci când depresia i-a dat iarăși târcoale.
Ca și Steve Aoki, Sia are o mulțime de melodii ajun­se pe coloana sonoră a unor filme. Cel mai recent disc al ei, intitulat "This Is Acting", a fost lansat abia anul acesta și se bucură deja de mare succes.
Tot pe 17 august, înainte s-o ascultați pe Sia, mai puteți să vă delectați cu alte trei tinere talente ale mo­mentului: Fallulah, Selah Sue și Oh Land.
(Pentru oricare dintre aceste două concerte, puteți cumpăra bilete din rețeaua Eventim. Sau mai bine pro­curați-vă un abonament care vă dă acces la toate cele trei mari concerte: Rihanna, Steve Aoki și Sia, din aceeași rețea. Abonamentele au prețuri cuprinse între 211 și 778 lei.)