Medicamentul din cap

Andrei Cheran
- Imaginația, folosită ca sursă de energie, alungă boala mai repede -

În ciuda pozitivismului în care trăim, știința medicală a acceptat, în cele din urmă, că lipsa armoniei dintre spirit și trup este principalul motiv al tuturor bolilor. Așa se face că, pe lângă re­mediile destinate vindecării suferințelor trupului, în ultima vreme, mai ales în medicina americană, se dez­voltă tehnici mentale preluate din medicina tra­di­țio­nală orientală, care ajută corpul, pe lângă trata­mentele clasice, să se vindece cu ajutorul gândului și al ima­ginației.
Vindecarea prin meditație recreează armonia emo­țională și fizică. Mintea, bine țintită, ajută la eliberarea blocajelor periculoase și eliberează organis­mul, ajungând până la celulă. Conform vechii medi­cini tibetane, corpul este compus din elementele apă, foc, aer și pământ, dar și din căldură și frig. Știința mo­dernă ne-a oferit o imagine complexă și minunată a corpului, dar harta tradițională a lui, cuprinsă în vechile înscrisuri tibetane, ne învață că sănătatea nu privește doar trupul, ci și energiile minții, care, bine țintite, dublează efectul medicamentelor.
A înțelege bogăția pe care o conține tradiția medi­cală orientală, în legătură cu implicarea imaginației în lupta cu boala, necesită un studiu serios. Pentru folo­sul nostru imediat, important este să ți­nem minte că lucrul cel mai de preț este să avem o atitudine pozitivă, încrezătoare. Să credem în vinde­care. Să ne amintim permanent că "cineva, acolo sus, ne iubește și ne vrea binele". Și să încercăm să luptăm, mobili­zându-ne forța uriașă a minții.
Exercițiile descrise în continuare au drept scop trezirea energiei de vindecare din interiorul celulelor organismului. Sunt mai multe metode, al căror scop este spargerea blocajelor de energie. Doar faptul de a dori să le îndepărtăm este, deja, un câștig. Mintea țintită pe zonele atinse de boală într-o proiecție opti­mistă este partea cea mai importantă a tuturor vinde­cărilor.

Vindecarea problemelor sufletești cu ajutorul apei

Imaginea apei este recomandată de multe ori în cadrul autosugestiei pentru obținerea vindecării și a purificării interioare. Să ne imaginăm, de pildă, un râu limpede, argintiu, care curge spre noi, din sursa de putere în care credem: Dumnezeu, un sfânt, energia cos­mică sau chiar propria energie interioară. Apa ne traversează mintea și restul corpului, curățind fiecare din părțile sale până la nivelul celulelor. Imaginați-vă trupul dvs. (așa și cum este) ca pe un uriaș univers populat de miliarde de stele. În locul lor, sunt celule: miliarde de celule într-un spațiu care trebuie cură­țat, din care trebuie să iasă otrava și boala, până de­vine limpede și strălucitor, asemenea unui cristal. Apa care curge de sus, precum o cascadă, și duce "de vale" tot răul, curățind fiecare organ.
Inima, plămânii, ficatul, organele atinse de boală, sunt spălate de răul care le macină, care iese, împins cu forța, din organism.
Mai putem să ne imaginăm că apa care curge asu­pra noastră este foarte fierbinte, că diluează și topește blocajele mentale și psihice, precum și tumorile, la fel cum se topește gheața. Dacă, din contră, blocajul pare de natură fierbinte, dând naștere, de exemplu, la o sen­zație de arsură, ne vom imagina de data aceasta un fluviu de apă rece ca gheața, care stinge încet-încet, flăcările. Îi vom simți răcoarea în clipa în care ne tra­versează corpul, spălând fiecare celulă a lui. În final, flacăra se stinge și fluviul curge prin corp încet, mai departe, spălând cenușa bolii ucise. Ea va ieși prin tălpile picioarelor și prin vârfurile degetelor și va intra mai apoi în pământ. În urmă, va rămâne doar sănătate și liniște.

Vindecarea prin foc, aer și pământ

Elementele foc, aer și pământ, cu toate că sunt mai puțin folosite în medicina tradițio­nală decât lumina și apa, pot să fie foarte efi­ciente, în funcție de senzațiile pe care le sim­țim.
Focul: valuri de foc binefăcător vin spre noi și ne învăluie fiecare celulă a corpului. Ele ard doar răul din noi, iradiază raze de căl­dură și sănătate, transformă în scrum toate du­rerile fizice.
Aerul: ne vom imagina că un aer curat, de munte, bate ca vântul peste pro­blemele noas­tre - circulatorii, respiratorii, infecții și ne eliberează organismul de toxi­ne. La fel ca și apa, el pătrunde în fiecare din­tre celu­lele noastre, scoțând afară tot răul, pur­tându-l departe, la capătul lumii, pe aripi de vânt. La final, trupul ne este proaspăt și între­mat, ca o dimineață de primăvară.
Pământul: când boala provoacă în noi spaime, panică, îndoieli, e bine să apelăm în imaginație, la pă­mânt. Ne vom vizualiza întreg corpul ca și cum ar fi pământul de sub picioare, temeinic, stabil, de ne­clintit și reînnoindu-se periodic, în ciuda slăbiciu­nilor trecă­toare și a loviturilor date de boală. Vom intra în cât mai multe detalii. Ne vom percepe oasele, muș­chii, nervii, pielea și toate celelalte elemente ale cor­pului ca fiind robuste, convinși de faptul că celulele ne sunt la fel de solide ca munții, la fel de curate și de capabi­le să se regenereze pre­cum co­pa­cii, la fel de frumoase ca în­treaga natură.
Important: când boala s-a declanșat și este localizată la un anume organ, apa, aerul sau pă­mân­tul trebuie folo­site în le­gă­tură cu el. Presu­pu­nând că în cau­ză este inima, de exemplu, exercițiul de ima­­gina­ție trebuie în­drep­­tat către ea. Râul de apă o va spă­la inte­gral, pe dina­fară și pe dină­untru, va pă­trun­­de pe toate dru­mu­rile de circu­lație ale sân­ge­lui, mătu­rând din cale toa­te sem­nele bo­lii, lăsând inima curată și lim­pe­de, precum un cristal. Și pen­­tru ca binele să fie deplin, ima­gina­ți-vă că un nou val de apă, dătătoare de putere și ener­gie, o apă scân­teietoare, coborâtă direct din cer, mai pătrunde în inima deja cu­rățită, pentru a o în­cărca de energie divină. Va străluci ca o stea!
Vindecarea cu gân­duri bu­ne nu dă rezultate ime­diat. Ea trebuie practicată constant, zi de zi. Dar cine încearcă nu rămâne nerăs­plătit. S-au înregistrat cazuri ului­toare, dacă nu de vindecare totală, cu sigu­ranță de remi­sie a bolilor. Și mai exis­tă un avan­taj: practi­cată cotidian, autosu­ges­tia ne ajută să ne cunoaș­tem adân­curile făpturii, să descope­rim re­sur­se ne­știute și ne­fo­losite de inteli­gență și energie, să ne simțim stă­pâni pe făp­tura noas­tră, să fim în­crezători în viață și optimiști.

Sfaturi practice

Pentru o bună desfășurare a exer­cițiilor de vindecare cu ajutorul ima­ginației, trebuie îndeplinite câteva con­diții:

1. Alegerea locului
Locul cel mai potrivit pentru un exercițiu mental trebuie să fie liniștit, agreabil, departe de surse de zgomot, astfel încât mintea să fie calmă, trupul, aflat într-o poziție comodă, spiritul liber.

2. Alegerea momentului
Exercițiile pot fi făcute oricând. Dar pentru începători, cel mai bun moment este dimineața, după trezire, când mintea e clară și încă necotropită de grijile zilei. Și seara este un moment bun, când ziua se încheie și mintea e disponibilă pentru "visări" (scenarii ima­ginare). Importantă nu este atât ora aleasă, cât nece­sitatea de a face exercițiile regulat, zi de zi.

3. Ținuta
Postura pe care o alegeți trebuie să fie cât mai rela­xată, dar neapărat cu spatele drept. Prin urmare, puteți sta pe jos, pe o pernă, pe un fotoliu sau chiar și întinși, cu condiția să nu adormiți.

4. Crearea unui spațiu mental
Este cea mai importantă parte pregătitoare și cea mai grea. Pentru ca imaginația să poată funcționa "dirijat", în scopuri de vindecare, e nevoie să ne elibe­răm total mintea de gândurile care îi dau târcoale ca niște cârduri de ciori! Treburi, urgențe, griji, toate stau îngrămădite în minte, ca mobilele într-un magazin de antichități, opunându-se din răsputeri să fie date afară. Din câte soluții există, cea mai simplă și mai eficientă e respirația conștientă, inspirația și respirația relaxată, cu mintea concentrată pe circuitul aerului prin nas, apoi în plămâni, și din plămâni afară, prin gură. Un șuvoi de aer curat, argintiu, care vă inundă plămânii, îi umple de oxigen, le dă viață și sănătate, pentru a fi apoi eliminat, cu toxine cu tot. Lăsându-vă mintea să urmă­rească procesul natural al respirației, o eliberați, pre­gătind-o pentru exercițiile de vindecare.