"Trai cu Rost" la Roșia Montană

Ion Longin Popescu
După 15 ani de luptă împotriva celui mai mare proiect minier cu cianuri propus în Europa, compania canadiană RMGC a reușit dacă nu să pună mâna pe aur, să divizeze localnicii în susținători și opozanți, ceea ce este la fel de grav.

Spre noroc, opozanții au primit un sprijin consistent din partea societății civile românești și internaționale, iar astăzi proiectul minier nu mai are șanse de reușită. La începutul lui 2016, Ministerul Culturii a început demersurile pentru in­cluderea Roșiei Montane în patrimoniul universal UNESCO. După mulți ani în care zona a fost declarată mo­no-in­dus­trială, astăzi ea este deschisă, legal, demarării de proiecte turistice. Zilele trecute, în prezența câtorva zeci de localnici și studenți aflați la restaurarea unor clădiri istorice, s-a desfășurat o întâlnire de lucru, moderată de muzicianul și scriitorul Mihnea Blidariu, membru al formației muzicale clujene "Luna Amară". În acest mod s-a stabilit că inițiativa localnicilor din Roșia și Corna, precum și a studenților restauratori, numită simbolic "Trai cu Rost", scoate în relief modele alternative de dezvoltare pentru întreaga zonă. Se vor crea trasee turistice de ciclism, drumeții, schi și al­pi­nism, și se vor centraliza toate informațiile referitoare la serviciile și atracțiile turistice. Aceste informații se vor găsi pe site-ul proiectului (www.traicurost.ro sau pe facebook: www.facebook.com/TraiCuRost). Este remarcabil că, pe termen lung, platforma turistică va fi utilizată și admi­nis­trată de localnici. Acesta este, spun organizatorii, un ade­vărat... "Trai cu Rost". Echipa proiectului a atras chiar și grupuri internaționale: "Forumul Interna­țional Împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse". Mihnea Bli­dariu este încântat că, printre participanți, sunt și lo­calnici care au fost angajați ai RMGC. Nu întâmplător, una din intențiile inițiativei "Trai cu Rost" este de a ajuta co­munitatea să vindece ruptura socială provocată de proiectul goldist. În acest sens, oricine este binevenit să se implice în proiect, indiferent că a fost angajat al companiei sau opo­zant al ei. De notat că primăria, condusă de goldistul Eu­gen Furdui ("blocat în discursul RMGC"), nu și-a mani­fes­tat nicio opoziție față de proiectul tinerilor, nu că n-ar fi do­rit, dar marcarea, cartarea, omologarea de trasee montane se desfășoară în colaborare cu Salvamontul, nu implică pri­măriile locale. De altfel, compania are probleme mult mai mari (cu ANAF - circa 8,6 milioane de dolari datorii la stat, cu Ministerele Culturii și Mediului) decât o inițiativă de turism integrat. Convingerea artistului de la "Luna Ama­ră" este clară: "Nu credem că mai există vreo șansă reală ca proiectul RMGC să prindă viață și observăm că, în Roșia Montană, opiniile favorabile companiei încep, încet, dar sigur, să se schimbe...".

* * *

În perioada 8-15 august, va avea loc Săptămâna Pa­tri­moniului la Roșia Montană, organizată de voluntarii pro­gramului "Adoptă o Casă". Aceștia îi invită pe turiști să învețe cum se face șindrila, cum se lucrează lemnul sau cum se zi­dește un "maur" (zid din piatră). Mai multe detalii la www. vizitatirosiamontana.ro. În fine, arhitecta Cristina Cân­dea din Corna continuă restaurările. După căminul cul­tural, transformat în cinema modern, a început renovarea gră­­diniței și a școlii vechi, fost centru de informare al RMGC. În curând, Corna și Roșia vor fi legate, turistic, prin benzi de vopsea fosforescentă - metodă unică în România. Alături de Cristina activează o echipă de entuziaști. Acesta este noul început al Roșiei Montane!