Răspuns pentru MARIA D. - Bacău, F. AS nr. 1224 - "Vă rog, ajutați-l pe tata! Are neoplasm bucal"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Din păcate, mai mult de 50% dintre cancerele bucale sunt descoperite în stadii avansate și, cu si­guranță, și în cazul tatălui dvs., efectuarea inter­venției chirurgicale și a celorlalte pro­ce­duri asociate (chimioterapie, radio­terapie) este absolut necesară. Numai în acest mod puteți preveni extinderea celulelor maligne spre structurile mai profunde ale cavității bucale și ale porțiunii superioare a gâtului ori, mai grav, spre alte structuri anatomice ale organismului. Trebuie să înțelegeți că, în cazul pato­logiilor maligne mai avansate, recurgerea exclusivă la tratamentele naturiste poate fi tardivă și, în consecință, viața bolnavului poate fi pusă serios sub semnul întrebării, mai ales atunci când vorbim despre can­cerele din sfera ORL.
În principiu, tipul de inter­venție chirurgicală depinde de dimensiunile și localizarea ma­sei tumorale. Astfel, tumorile care nu au invadat țesuturile învecinate pot fi extirpate pe cale chirurgicală, cu relativ puține efecte secundare. Dacă, totuși, tumora a invadat țesu­turile învecinate, intervenția chirurgicală ar putea fi mai amplă, ceea ce poate include și extirparea ganglionilor limfa­tici afectați. Radioterapia poate fi folosită în asociere cu inter­venția chirurgicală, în scopul de a distruge celulele maligne care nu au putut fi extirpate în timpul operației. Chimioterapia utilizează medicamente citostatice, menite să distrugă celulele maligne fie prin admi­nistrare intravenoasă, fie prin administrare orală, tipul de citostatice și durata tratamentului depinzând de mărimea, tipul histologic și localizarea masei tumorale. Totodată, chimioterapia poate fi utilizată înaintea intervenției chirurgicale sau, în cazul unei tumori invazive de dimensiuni mari, în asociere cu radioterapia, în locul protocolului chirurgical.
În legătură cu tratamentul naturist al neoplas­mului cu localizare bucală, există soluții variate de abordare, bazate pe remedii cu aplicație locală (arni­că, tătăneasă, nalbă, mărul-lupului etc.) și remedii cu administrare internă (Avemar, Artemisinin, Varumin, Cordyceps, macerat de Vâsc etc.) care dețin proprie­tăți antitumorale, imunostimulante, detoxifiante și citostatice. În ce măsură pot fi ele de folos tatălui dvs. depinde de mai mulți factori, cum sunt vârsta, stadiul evolutiv al bolii, gradul de receptivitate al organis­mului la terapii naturiste și patologiile cronice aso­ciate.
Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă tele­fonic!
Să auzim numai de bine!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Am o rinită alergică și nu-i găsesc leac"
(Răspuns pentru VASILICA NIȚĂ, F. AS 1226)


În vestul Europei, în ultimii 10 ani, prevalența ri­nitei alergice a crescut de 3-5 ori, alergia la polen afectând 15-20% din populație. Cauza cea mai frec­ventă de rinită alergică perenă este expunerea la praful de acarieni și la alergeni de origine animală (câini, pisici, animale de companie).
Rinita alergică este o boală imună ereditară cu manifestări specifice la nivelul mucoasei nazale: ob­strucție nazală cu senzație de nas înfundat, rinoree seroasă (nasul curge continuu), strănut în salve, prurit nazal, hipo-anosmie (pierderea mirosului), tuse provocată de secrețiile nazale care se scurg în faringe, cefalee, afectarea conjunctivelor cu lăcrimare abun­dentă și dureri oculare.
Pe primul loc în planul terapeutic al rinitei aler­gice se află carența aler­genică, aceasta însemnând evitarea alergenilor din apropierea pacientului: po­lenul, praful de casă, mucegai, pene și fulgi, plante și animale de casă. Vă recomand următoarea schiță de trata­ment:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efec­tuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instilează în fosele nazale câte 2 picături dintr-o soluție preparată (rețetă magistrală proprie).
* 10 zile ședințe de aerosoli cu câte o fiolă de Flixotide nebules (0,5 mg) sau Dexametazonă diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Pulverizații cu Ocnasept (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice) în aerul din încăperi, în special deasupra patului unde dormiți, în vederea optimizării microclimatului ambiental și a îndepărtării alergenilor din aerul respirat.
* Tratamentul fondului atopic-alergic și al cri­zelor de dispnee prin: hiposensibilizare, administrare de antihistaminice orale, glucocorticoizi și sim­patico­mimetice, numai sub stricta su­praveghere a medi­cului curant.
* Completarea tratamentu­lui alo­pat cu extract din coacăz negru (2 x 50 picături/zi) și ceai de trei-frați-pătați, 2 căni/zi.
* Aerosoloterapie salină în sta­țiunile balneoclimaterice: Oc­na Sibiului, Govora, Bazna.
* Ionizări endonazale cu soluție de calciu 1%.
* Obstrucțiile importante ale foselor nazale (hipertrofia vege­tațiilor adenoidiene, a cor­netelor, deviația de sept, poli­poza nazală) asociate rinitei alergice beneficiază de ade­noidectomie, mucotomie, sep­to­plastie și chirurgie endo­sco­pică a sinusurilor paranazale.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Caut remediu pentru leziune micotică în vezica urinară"
(Răspuns pentru ANDRA - Timișoara, F. AS nr. 1222)


Infecțiile canalului urinar pot fi cauzate de orice tip de bacterii, dar cel mai adesea sunt declanșate de Escherichia Coli. Există mai multe tipuri de bacterii care fac parte din grupul bacterian E.coli. Acestea sunt prezente în intes­tine încă de la naștere și sunt prin­cipalele organisme care iau parte la procesul digestiei alimentelor. Deoa­rece bacteria E.Coli este în mod natural prezentă în intestine, este pre­zentă adesea în scaun și în jurul anu­sului. Uneori, aceste bacterii pot migra spre uretră, deschiderea prin care este elimi­nată urina. De cele mai multe ori, sistemul imu­nitar luptă împotriva bacteriei care încearcă să colonizeze alte zone ale organismului. Totuși, atunci când sis­temul imunitar nu acționează în mod corespunzător, bacteriile proliferează, iar rezul­tatul este infecția. Infecția poate cuprinde întreg sistemul urinar.
Măsuri profilactice:
* Consumați o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată.
* Urinați imediat ce apare senzația.
* Ștergeți-vă dinspre anterior spre posterior după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel conta­minarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală.
* Evitați produsele igienice și cosmetice poten­țial iritante. Uzul deodorantelor, al pudrei de talc și al gelurilor de duș în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante și cafeaua.
Tratament naturist:
* Introduceți în consumul zilnic plante care combat infecțiile survenite la nivelul tractului urinar, consumându-le sub formă de ceai (coada-șoricelului, ienupăr, mesteacăn, merișor, pir).
* Luați suplimente sub formă de capsule pentru întărirea sistemului imunitar, motivul principal al instalării și declanșării infecțiilor din orice zonă a corpului (astragalus, gheara-mâței, muguri de plop - tinctură, propolis - tinctură, echinacea, cordyceps, ganoderma, vitaminele A, C, E și Zinc).
* Folosiți suplimente probiotice și prebiotice (topinambur, inulină, iarbă-mare, anghinare, păpă­die).
* Consumați din belșug, mai ales în această peri­oa­dă, pepene verde (lubeniță), vișine, piersici și mai ales pătrunjel verde (foarte eficient în infecția cu E.Coli).
Pentru mai multe detalii și personalizarea cât mai adecvată a schemei terapeutice, mă puteți contacta telefonic sau prin intermediul adresei de e-mail.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Sunt operată de colon. M-ar putea ajuta vreun remediu naturist?"
(Răspuns pentru SIDONIA ANDRONIC - Turnu Măgurele, F. AS nr. 1225)


Diagnosticul dumneavoastră nu este pe deplin rezolvat doar cu intervenția chirurgicală. Este necesar să urmați protocolul recomandat de un medic onco­log, pentru a evita răspân­direa celulelor tumorale și în alte organe. Abordarea naturistă este și ea nece­sară, atât ca prevenție, cât și ca susținere, pe tot par­cursul terapiei cu citostatice.
În primul rând, se recomandă crește­rea și modu­larea imunității, adică activa­rea celulelor "natural killer", ce sunt capabile să digere celulele tumorale. Există un produs natu­ral, cer­tificat că poate face acest lucru, Carotenoid complex, și dacă se poate, ar trebui însoțit de întregul program "Phyto­defence". Este vorba despre un program, realizat de o echipă de toxicologi și bio­logi, cu o tehnologie avansată, ce permite concen­trarea a 150 kg legume și fructe în 3 flacoane. Absor­babili­tatea și biocompatibilitatea acestui program este de 100%, ceea ce este foarte important, mai ales în cazul unui organism afectat de boală.
Altă măsură ce trebuie luată în cazul tumorilor de colon este aceea de a regla flora intestinală, pentru a permite detoxifierea colonului și totodată scăderea toxinelor ce determină inflamații și modificări la nivel celular. Acest lucru se realizează și printr-o corecție a dietei alimentare.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont îl repre­zintă alimentația alcătuită în proporție de peste 75% din hrană nepreparată termic, ci vie și proaspătă. Cum ar fi: fructe proaspete, salate, legume, rădă­cinoase, cereale.
Este foarte important de acționat cât mai rapid, pentru a nu da timp celulelor tumorale să se regru­peze și să invadeze organismul. Toto­dată, este bine de știut, așa cum sus­țin din ce în ce mai mulți medici pe întreg mapamondul, că tumora în sine este doar vârful icebergului. Boa­la este mult mai profundă și arată un dezechilibru major în întreg orga­nismul.
Lucrurile funcționează astfel: reglezi organismul și apoi boala dispare.
Pentru că sunt multe date ce lipsesc din anunțul dumneavoastră, aș avea nevoie de niște informații legate de stadiul bolii și natura ei. Acestea sunt necesare pentru a putea recomanda o dietă personalizată.