Răceală, gripă, tuse, dureri de gât, bronșită, pneumonie
* Se scot din pământ rădăcini de nalbă, se curăță de coajă, apoi se dau pe răzătoare și se amestecă cu puțină apă pentru a se obține o pastă ca un piure. Se ia câte o linguriță la 2 ore. Într-o singură zi, răceala "e gata".
* Mâncați zmeură, câte o jumătate de cană - dimineața și seara. Leacul este util mai ales împotriva febrei și a lipsei de poftă de mâncare, care însoțesc răceala sau gripa.
* Împotriva tusei persistente, beți câte de 2 pahare de suc proaspăt de morcovi pe zi
* Dureri în gât. Se pisează 8 căței de usturoi într-un mojar, se adaugă 8 lingurițe de oțet de mere și se amestecă bine. Se pune la rece câteva ore. Se adaugă 2 linguri de miere de pădure (de mană), și se amestecă din nou. Se iau 2 lingurițe de preparat, se țin în gură cât mai mult posibil, apoi se înghit cu înghițituri mici.
* Boli de piept. Din suc de varză roșie crudă, amestecat cu zahăr, se face un sirop foarte bun pentru toate bolile de piept.
* Pentru bolile de plămâni, luați în fiecare zi 2-3 linguri de dulceață de trandafiri sau miere amestecată cu petale mărunțite de trandafiri.
Afecțiuni ale ficatului
* Mâncați mămăligă din făină de hrișcă. Hrișca se poate consuma și "crudă", dacă e lăsată în apă, cel puțin 12 ore.
* O lingură de rădăcini uscate și zdrobite de agrișe se pun pe foc într-o cană de apă, timp de 10 minute (înlocuiți apa evaporată). Când s-a răcit, strecurați și luați 4-5 linguri de decoct pe zi.
* Peste o lingură de frunze de agrișe se toarnă o cană de apă clocotită. Lăsați să se infuzeze 15 minute, strecurați. Beți 1-2 căni pe zi.
Calculi biliari, dischinezie biliară
* O jumătate de pahar de suc proaspăt din frunze și rădăcină de pătrunjel se bea dimineața, pe stomacul gol.
* Zeamă proaspăt stoarsă de ridiche neagră. Se bea pe stomacul gol, câte o jumătate de pahar - un pahar pe zi.
Constipație
* Consumați cât mai des vinete sau urzici fierte.
* Mâncați salată de măcriș sau beți ceai de măcriș.
* Ceai de pulbere de rădăcină de lemn-dulce (o jumătate de linguriță la o cană de apă). Se bea o ceașcă de ceai pe zi. Tinctură de lemn-dulce, se ia o linguriță de extract diluat într-un pahar de apă, de 2 ori pe zi (nu mai mult de 3 săptămâni).
* Beți dimineața, pe stomacul gol, un pahar de zeamă de varză murată.
* Beți zilnic compot de fructe uscate: prune, smochine, stafide, mere, caise. Se spală bine, se pun la fiert în apă rece cât să le acopere, la foc mare, se îndepărtează spuma, apoi se fierb la foc mic, cu capac, 10-15 minute. Se trage vasul de pe foc și se lasă la infuzat, cu capac, cel puțin 3 ore. Din acest compot se mănâncă o cană sau două în fiecare zi. La o cană se adaugă o linguriță de miere.
Reumatism, dureri articulare
* Beți zilnic 2-3 pahare de suc proaspăt, obținut din coacăze roșii sau negre.
* Balsam pentru articulații dureroase: luați mai multe coji de ouă (spălate și uscate), mărunțiți-le și puneți-le într-un borcan. Peste ele turnați oțet de mere, cât să le acopere, apoi închideți vasul ermetic. Lăsați-le la macerat două zile. Se păstrează la rece și întuneric. Se masează zonele dureroase ale articulațiilor, de 2-3 ori pe zi, până când durerea dispare.
* Se rade rădăcină de hrean și se pune într-o cârpă, pe zona dureroasă, lăsându-se cât se poate suporta. Se înlătură înainte ca pielea să se înroșească.
Insuficiență renală, calculi renali
* Fiertură de fulgi de ovăz. Într-un litru de apă se fierb 5 linguri de fulgi de ovăz. Se lasă preparatul să se răcească, se strecoară și se bea de-a lungul zilei.
* "Must" de fructe de porumbar, sau ceai de fructe și flori de porumbar. Se pun la infuzat o lingură de fructe zdrobite sau 2 linguri de flori de porumbar într-o cană de apă clocotită. După 15 minute se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Sau fierbeți 4 linguri de fructe de porumbar zdrobite, în jumătate de litru de apă, timp de 3 minute. După ce compoziția s-a răcit, strecurați și beți leacul de-a lungul zilei.
* Mâncați în fiecare zi coacăze negre sau roșii, proaspete sau sub formă de suc.
Dureri menstruale
* Se pun pe abdomen comprese cu oțet de mere.
Anemie, epuizare, oboseală
* Ceai de busuioc - o lingură de plantă verde, zdrobită, se opărește cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
* Mâncați dulceață de nuci verzi - 2 linguri pe zi.
* Boabe de orz încolțit, cu miere. Se pun boabele la încolțit, se usucă, se macină și se amestecă cu miere. Se iau 2 linguri pe zi.
* Se adaugă în mâncarea celui bolnav (o dată pe zi) un sfert de linguriță de coajă de ou, uscată și pisată.
Răni, arsuri
* Dovleacul ras sau morcovii rași și aplicați pe arsuri sau pe răni împiedică apariția bășicilor, ușurează durerile și grăbesc vindecarea.
Pentru întărirea memoriei și a concentrării
* Se beau două-trei pahare de suc proaspăt de coacăze negre pe zi, la care se adaugă și o linguriță de suc de lămâie și un praf de scorțișoară.
Pentru întărirea imunității
* Morcov ras. Se iau de două ori pe zi, între mese, câte două linguri de răzătură, amestecate cu o jumătate de linguriță de miere.
Paraziți intestinali
* 100 g semințe de dovleac curățate de coajă, crude, se pisează și se amestecă cu puțină apă și miere. Se administrează o dată pe zi, 3-4 zile la rând.
* Decoct de țelină - se fierb 3 linguri de țelină mărunțită, într-un litru de apă, 10 minute. Se strecoară și se bea.
* Suc proaspăt de varză - se bea câte o jumătate de pahar pe zi, pe stomacul gol.
Insomnie
* Se bea seara, cu 2 ore înainte de culcare, o cană cu infuzie de mușețel.