Leacuri populare cu Crețișoară

Redactia
"Bucuria femeilor"

- Băutură pentru fertilitate și circulația sângelui -
Este o rețetă săsească, folosită în hinterlandul Bra­șo­­vului. Se obține o băutură energizantă și extrem de plă­cută la gust.
Ingrediente: câte o lingură de Crețișoară și trifoi roșu, o linguriță de coada-șoaricelului, talpa-gâștei, năpraznic, roiniță și petale de trandafir.
Mod de preparare: se taie mărunt plantele, se ames­tecă bine și se pun într-un vas de sticlă. Separat, se ames­tecă 750 ml vin roșu natural, cu 75 ml țuică tare (pălincă), 1/2 linguriță de scorțișoară, 1/4 păstaie de vanilie și 5 linguri de zahăr. Se toarnă peste plantele tăiate din vas. Se lasă vreme de trei săptămâni la loc cald, scuturându-se cât mai des. Se strecoară și se păs­trează la rece și întu­neric. Se beau 1-3 păhărele pe zi. Stimulează circu­lația sângelui și fertilitatea femeilor.

Ceai pentru femei lehuze

Ingrediente: câte o lingură de Crețișoară, năstu­rași, urzică, frunze de zmeur, talpa-gâștii, sunătoare, petale de trandafir și coada-șoricelului.
Mod de preparare: dacă plantele sunt uscate, se ia jumătate din cantitate. Se amestecă bine, apoi se pre­pară o infuzie dintr-o lingură de amestec, opărită cu 250 ml apă. Se lasă să stea 5 minute, în vas acoperit. Ime­diat după naștere, se beau două căni pe zi, vreme de o săptă­mână, apoi doar o cană pe zi, vreme de o săptămână.