Din rețetele domnului farmacist Bobaru: CREȚIȘOARA (Alchemilla vulgaris)

Redactia
- Arma contra suferințelor femeiești -

Numele latin al plantei, Alchemilla, vine de la alchimiștii din Evul Mediu, convinși că diamantele de rouă prezente pe frunzele plantei sunt de origine magică. Adunată bob de bob, cu pipeta, într-o îndeletnicire sisifică, roua Crețișoarei făcea parte din ingredientele necesare fabricării pie­trei filosofale. În realitate, "apa ce­rească", cum îi spuneau alchi­miș­tii, n-are nicio legătură cu roua, ea fiind, de fapt, broboanele de su­doare ale plantei, un fenomen numit de botaniști "gutațiune". Specia Al­che­milla cuprinde circa 1000 de feluri de plante, din care în Europa cresc circa 300. Sora mai mică a Crețișoarei, la fel de puternică, dar mai puțin cele­bră decât ea (Al­che­milla Alpina), crește în munți, în crăpă­turile dintre stânci, având ace­leași însușiri medicale.

Descrierea plantei
Crețișoara este o plantă ierboa­să, perenă, înaltă de 10-50 cm, având frunzele cu mar­ginile zim­țate și cu aspect încrețit. Cele de la nivelul solului sunt așezate sub for­mă de rozetă. Tulpina este dreap­tă sau culcată, cu nuanțe albăstrui, pe care sunt așezate frunze mult mai mici decât cele bazale. În vârful tul­pinii sunt florile de culoa­re galben verzui. Este răs­pândită în zonele de munte, în locuri deschise, pășuni, fânețe, pe coaste foarte abrup­te și pante greu acce­sibile.

Recoltare și uscare
Materia primă folosită în scopuri terapeutice este formată din părțile aeriene ale plantei. Perioada opti­mă de recoltare este în timpul înfloririi, în lunile iulie-august. Datorită încrețiturilor, frunzele păstrează apa de ploaie și roua ca într-un receptacul, de aceea re­coltarea se face de regulă după prânz, pe timp frumos, când picăturile de apă s-au evaporat.
Uscarea plantei se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păs­trează până în momentul folosirii, ca plantă întreagă, după care se mărunțește înainte de preparare.

Compoziția chimică
Crețișoara conține tanin, substanțe grase în care predomină acizii palmitic și stearic, fitosteroli, săruri minerale, flavonoide și alți compuși cu structură încă neindentificată.


Preparate din Crețișoară

Pentru uz Intern

Infuzie
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează prin tifon sau strat subțire de vată. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.

Tinctură
Mod de preparare: 2 linguri de Crețișoară us­cată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în fla­coa­ne de sticlă sau plastic de 20-30 ml, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vin terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de Crețișoară uscată și mărunțită gros­cior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se zilnic de 2-3 ori. După 10 zile, vinul se fil­trează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se par­tea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru.
Se pune la păstrat în fla­coane de culoare brună. Ter­menul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația al­coolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcooli­ce a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Pentru uz extern

Oțet medicinal
Mod de preparare: 2 linguri de Crețișoară se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin, agitându-se zilnic. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane de culoare închisă.
Se recomandă în mușcă­turi de insecte (țânțari, pă­ianjeni, căpușe). Se fac tam­ponări locale cu oțet de Cre­țișoară, din 3 în 3 ore, până la dispariția simptomelor.

Ulei terapeutic
Mod de preparare: 2 lin­guri de Crețișoară se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva mi­nu­te, pe baie de aburi, în fla­coane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează prin tifon.
Se folosește extern, sub for­mă de pensulații, în răni des­chise și sângerânde ale pielii.

Unguent
Mod de preparare: 4 linguri de Crețișoară uscată și măcinată fin se lasă la macerat în 4 linguri de alcool concentrat de 95 de grade, timp de 24 de ore. Sepa­rat, se topesc împreună 50 de grame de untură de porc, 30 grame margarină și 10 ml ulei de floarea-soa­relui. Când amestecul este călduț, se toarnă ma­ceratul alcoolic de Crețișoară. Se amestecă bine și se pune din nou pe foc mic, aproximativ 15 minute, agi­tându-se ușor, pentru evaporarea alcoolului. Se filtrează cât este cald. Un unguent de calitate supe­rioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină, cu 10 grame de lanolină (aceasta se poa­te procura din farmaciile care au laborator. Far­macia Faltis are lanolină pe stoc).
Unguentul este recomandat în fisuri anale și ulcere varicoase.


Tratamente cu Crețișoară

Boli femeiești

Multe boli ale femeii se datorează tulburărilor hormonale. Datorită conținutului în fitosteroli, pre­paratele din Crețișoară reglează anomaliile hormo­nale, și drept consecință, înlătură apariția și vinde­carea bolilor aparatului genital.

* Infertilitatea la femei. Preparatele obținute din Crețișoară se recomandă ca terapie complementară la medicația alopată recomandată de medicii specialiști.
Infuzia: se beau câte două căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează o lingură, de două ori pe zi, după masă.
Pentru a înlătura monotonia administrării, aceste preparate farmaceutice se pot folosi alternativ. De exemplu, dimineața o cană de ceai, iar seara o lingură de vin sau 30 de picături de tinctură.
Se fac cure timp de două luni de zile, cu o pauză de două săptămâni, după care se reia tratamentul, dacă este nevoie.

* Tulburările de premenopauză manifestate prin bufeuri de căldură, transpirații nocturne, hemora­gii menstruale neregulate, stări de neliniște.
Infuzia: se beau câte două căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează o lingură, de două ori pe zi, după masă.

* Avortul spontan. Femeile care nu au putut menține o sarcină, pentru a evita în viitor un avort spontan, pot folosi ca terapie adjuvantă preparatele din Crețișoară, timp de 3 luni de zile.
Infuzia: se beau câte două căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează o lingură, de două ori pe zi, după masă.

* Dismenoreea. Du­re­rea și greutatea în ba­zin sunt simp­tome specifice ciclului dis­me­noreic. Acestea dis­par, dacă înainte cu 10 zile de începerea ciclului și în timpul lui, se iau pre­parate din Crețișoară.
Infuzia: se beau câte două căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte o lingură, de două ori pe zi, după masă.

* Prolapsul uterin datorat unui uter flasc, ca rezultat al pierderii tonusului muscular, prolapsul uterin benefi­ciază, și el, de tratamente cu preparate din Crețișoară.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adău­gate în puțină apă.
Vinul: se administrează o lingură, de două ori pe zi.
Infuzia: se beau câte două căni de ceai pe zi, după masă.

* Boala diareică
Infuzia: se beau câte două căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează câte o lingură, de două ori pe zi, după masă.

* Hemostatic - în hemoragii interne, localizate la nivelul tubului digestiv și al aparatului genito-urinar.
Infuzia: se beau câte două căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se administrează o lingură, de două ori pe zi, după masă.

Tratamente externe

* Afecțiunile vaginului și ale uterului - spălături vaginale.
Se folosește ceaiul de Crețișoară preparat sub formă de infuzie. Re­zultate mult mai bune se obțin dacă în infuzie se adăugă rădă­cină de tătăneasă și plantă de mă­rul-lupului.

* Rectite și boală hemoroidală - băi rectale.
Se folosește o lingură de tinc­­tură la un li­tru de apă căl­duță. Se poate continua tra­tamentul cu un­gu­en­te și su­po­zitoare pre­pa­rate de Far­macia Fal­tis.

* Stomatite aftoase
Se face gargară după fiecare masă, folosind o infu­zie din Crețișoară. Se poate aplica apoi local un colu­toriu specific bolii respective. Farmacia Faltis pro­duce frecvent asemenea preparate, la prescripția unor medici ORL sau stomatologi.

* Hemoragii gingivale
Se face masaj gingival cu ulei de Crețișoară.
Notă: Farmacia Faltis are pe stoc tinctură de Crețișoară.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.