1. Băi
* Frunze și rădăcini de urzică - combat seboreea și mătreața, tonifică părul. Pentru amestec se utilizează 10 părți de frunze uscate și 90 de părți rădăcină uscată (raport de o lingură la trei linguri). Se face o infuzie (apa clocotită se toarnă peste plantă) de 2 linguri amestec la 1 l de apă. Se clătește părul, frecționându-se în același timp rădăcina. Se lasă zece minute să acționeze fără ca părul să fie șters.
* Foi de nuc - 200 g frunze proaspete de nuc la o cană de apă; se face o infuzie cu care se clătește părul, frecționându-se în același timp rădăcina. (La 2 l de apă se pun 5 linguri pline vârf cu frunze de nuc).
* Rădăcină de brusture și iarbă mare - decoct (fierbere) preparat din 3 linguri de plantă la o jumătate de litru de apă. Se lasă să fiarbă încet 30 de minute. Se clătește părul și se frecționează.
2. Tincturi
* Salvia - 20 g de frunze, macerate 8-10 zile în 100 ml alcool. Tinctura se pune pe un tampon de vată și se frecționează puternic rădăcina părului. Apoi se face o frecție puternică pe tot capul, cu ajutorul unui prosop. Se lasă să se zvânte, apoi se perie părul cu o perie aspră.
* Sovârf - se prepară o tinctură din 20 g de plantă (o linguriță) macerată 2 săptămâni în 100 ml alcool. Se procedează la fel ca la tinctura de salvie.
* Ardei iute - frecții energice la rădăcina părului cu tinctura preparată din 20 g ardei iute la 100 ml apă lăsat la macerat 7-8 zile.
3. Apiterapie
Dermapin (lăptișor de matcă) plus polen (preparat apicol). Să se frecționeze rădăcina părului și pielea capului de 2-3 ori pe săptămână, cu un tampon de vată îmbibat în soluție.
4. Uleiuri
* Uleiul de porumb - se încălzește uleiul și se masează cu el tot capul, după care se înfășoară într-un prosop care a fost înmuiat în apă fierbinte și stors. Apoi se spală părul cu ou și se clătește cu infuzie de mesteacăn.
* Uleiul de ricin - amestecat cu puțin gaz, se pune pe o vată și se freacă puternic rădăcina părului. Peste noapte, capul trebuie acoperit cu o basma. Dimineața se spală cu ou și se clătește cu infuzie de mesteacăn, mușețel, nuc.
5. Oțet de mere
Se frecționează zonele unde cade părul, de șase ori pe zi, începând de dimineața și până seara.
6. Suc de frunze și coji de nuc
La începutul verii, când fructele sunt mici și verzi, se bagă în centrifugă împreună cu frunzele. Sucul obținut se pune pe vată și se freacă rădăcina părului.
7. Masaj
Cu coatele pe masă, cu ambele mâini pe cap, cu degetele răsfirate, executăm un masaj puternic, cu mișcări circulare, pornind de la ceafă spre frunte și apoi invers.
8. Drojdie de bere
Se ia o linguriță la fiecare masă - ca atare sau dizolvată într-un suc de legume.
9. Soluție de Lugol
Modul de preparare: 2 lingurițe de miere de albine amestecate cu 2 lingurițe de oțet de mere, la care se adaugă 100 ml apă și câte o picătură de Lugol (se găsește la farmacie) la persoanele cu greutatea până la 75 kg; iar pentru cei ce depășesc această greutate, se pun două picături de Lugol. Se administrează intern: 3 zile pe săptămână se ia mierea cu oțetul și Lugolul, iar restul de 4 zile numai miere și oțet. Se iau trei lingurițe pe zi vreme de șase luni.
10. Iaurt
Se mănâncă un litru pe zi.
Important: * înlocuiți șampoanele din comerț cu gălbenușul de ou; * periați-vă părul în fiecare zi; * nu purtați capul acoperit decât atunci când este frig.