Căderea părului

Redactia
Vă propunem câteva mjloace na­tu­rale menite să com­bată căderea părului, sebo­reea, eczemele, și să tonifice firul de păr: frec­ții, băi, spălături locale cu plante, uleiuri, esențe, tincturi și produse apite­ra­peu­tice. Efectul lor este strict con­di­țio­nat de o alimentație foarte bogată în vita­mine și săruri mi­nerale, de o viață igie­nică, fără excese (tutun și alcool), de practicarea spor­tului ori a plimbă­ri­lor îndelungate.

1. Băi
* Frunze și rădăcini de urzică
- combat seboreea și mătreața, tonifică părul. Pentru amestec se utilizează 10 părți de frunze uscate și 90 de părți ră­dăcină uscată (raport de o lingură la trei linguri). Se face o infuzie (apa clo­co­tită se toarnă peste plantă) de 2 lin­guri ames­tec la 1 l de apă. Se clătește pă­rul, frec­țio­nându-se în același timp rădă­ci­na. Se lasă zece minute să acțio­neze fără ca părul să fie șters.
* Foi de nuc - 200 g frunze proas­­­pete de nuc la o cană de apă; se face o infuzie cu care se clătește părul, frecțio­nându-se în același timp rădă­cina. (La 2 l de apă se pun 5 linguri pline vârf cu frunze de nuc).
* Rădăcină de brusture și iar­bă mare - decoct (fier­bere) prepa­rat din 3 lin­guri de plantă la o ju­mătate de litru de apă. Se lasă să fiarbă încet 30 de mi­nute. Se clătește părul și se frecționează.

2. Tincturi
* Salvia - 20 g de frunze, mace­rate 8-10 zile în 100 ml alcool. Tinc­tura se pune pe un tampon de vată și se frec­țio­nează pu­ternic rădă­cina părului. Apoi se face o frecție pu­ternică pe tot capul, cu ajutorul unui prosop. Se lasă să se zvân­te, apoi se perie părul cu o pe­rie aspră.
* Sovârf - se prepară o tinctură din 20 g de plantă (o linguriță) mace­rată 2 săptămâni în 100 ml alcool. Se pro­cedează la fel ca la tinctura de sal­vie.
* Ardei iute - frecții energice la rădăcina părului cu tinctura preparată din 20 g ardei iute la 100 ml apă lăsat la macerat 7-8 zile.

3. Apiterapie
Dermapin (lăptișor de matcă) plus polen (preparat apicol). Să se frecțio­neze rădăcina părului și pielea capului de 2-3 ori pe săptămână, cu un tampon de vată îmbibat în soluție.

4. Uleiuri
* Uleiul de porumb - se încăl­zește uleiul și se masează cu el tot ca­pul, după care se înfășoară într-un pro­sop care a fost înmuiat în apă fierbinte și stors. Apoi se spală părul cu ou și se clătește cu infuzie de mesteacăn.
* Uleiul de ricin - amestecat cu pu­țin gaz, se pune pe o vată și se freacă puternic rădăcina părului. Peste noap­te, capul trebuie acoperit cu o basma. Dimineața se spală cu ou și se clătește cu infuzie de mesteacăn, mușețel, nuc.

5. Oțet de mere
Se frecționează zonele unde cade părul, de șase ori pe zi, începând de di­mi­neața și până seara.

6. Suc de frunze și coji de nuc
La începutul verii, când fructele sunt mici și verzi, se bagă în centrifugă îm­pre­ună cu frunzele. Sucul obținut se pu­ne pe vată și se freacă rădăcina pă­rului.

7. Masaj
Cu coatele pe masă, cu am­bele mâini pe cap, cu de­getele răsfirate, exe­­cutăm un masaj puternic, cu miș­cări cir­culare, pornind de la ceafă spre frunte și apoi invers.

8. Drojdie de bere
Se ia o linguriță la fiecare masă - ca atare sau dizolvată într-un suc de legu­me.

9. Soluție de Lugol
Modul de preparare: 2 lingurițe de miere de albine amestecate cu 2 lingu­rițe de oțet de mere, la care se adaugă 100 ml apă și câte o picătură de Lugol (se găsește la farmacie) la persoanele cu greutatea până la 75 kg; iar pentru cei ce depășesc această greutate, se pun două picături de Lugol. Se admi­nis­trea­ză intern: 3 zile pe săptămână se ia mie­rea cu oțetul și Lugolul, iar restul de 4 zile numai miere și oțet. Se iau trei lin­gurițe pe zi vreme de șase luni.

10. Iaurt
Se mănâncă un litru pe zi.

Important: * înlocuiți șam­poanele din comerț cu gălbenușul de ou; * pe­ria­ți-vă părul în fiecare zi; * nu purtați ca­pul acoperit decât atunci când este frig.