O veste bună - RIHANNA la București!

Dana Ene
- Pe 14 august, în Piața Constituției din Capitală, va concerta, pentru prima dată în țara noastră, noua stea a muzicii pop, divinizată de milioane de fani -

Supranumită, pe bună dreptate, Prințesa Mu­zi­cii Pop, provocatoarea mulatră din insulele Barbados a reușit să obțină, în cei 11 ani de carieră muzicală, mai multe premii și recunoaștere, decât alți artiști într-o viață întreagă. A scos până în prezent 8 albume, care s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare și care i-au adus sute de trofee (8 Grammy, 8 American Music Awards, 23 de premii Billboard, 2 BRIT Awards, zeci de discuri de aur și de platină). Ambițioasă și sigură de farmecul ei, cam os­tentativ câteodată, Rihanna a încercat și o carieră tre­că­toare de fotomodel, ba chiar și de actriță de cinema, dar grosul averii ei, estimate la încasări de peste 70 milioane de dolari anual, vine din muzica și din ta­lentul de a se pune în scenă cu orice prilej.

Fata cu vocea de aur

Robyn Rihanna Fenty s-a născut pe 20 februarie 1988, în parohia Saint Michael din insula Barbados, într-o familie modestă. Este fiica cea mare a unei con­tabile și-a unui paz­nic. Nici ea și nici cei doi frați mai mici n-au avut par­te de-o copilă­rie prea fericită, căci mare parte din banii pe care mama lor îi câști­ga și aproape tot salariul tată­lui se duceau pe viciile acestuia din urmă: co­caină și alcool. Certurile intermi­nabile și starea me­­reu apăsătoare din ca­să au afec­tat-o profund pe micuța și sensi­bila Rihanna, care a suferit de cum­plite du­reri de cap în copilărie, pe ca­re a încercat în­să să le ascundă, atât în fața ma­mei, cât și a cole­gilor de școală. "Niciodată nu m-am plâns că mă simt rău. Mă duceam la școală, îmi făceam te­mele, zâmbeam, chiar dacă dure­rile erau crun­te... Dacă te uitai la mine ai fi zis că nu am nimic", po­vestea artista în­tr-un interviu. Abia după divorțul părinților ei, pe când avea 14 ani, durerile de cap au dis­părut, odată cu certurile.
Încă din anii copi­lăriei, Rihanna și-a aflat refugiu în muzică. Cân­ta tot ce auzea pe la radio - melodiile Madonnei, ale lui Bob Marley, Janet Jackson sau Mariah Carey, dar și melodiile muzi­cienilor creoli din Caraibe. A avut, la un moment dat, și un mentor - pe cântăreața Shontelle, cu numai doi ani mai mare ca ea. A cunoscut-o în cadrul unor cursuri... paramilitare, pe care Rihanna le-a urmat la îndemnul mamei.
În 2002, formează, alături de două prietene, pri­mul ei grup muzical. Cântau pe la evenimente școlare și țineau concerte stradale, spre deliciul vecinilor de cartier. Apoi, pe la vârsta de 15 ani, norocul îi surâde cu-adevărat, când un producător muzical american - venit în vacanță, cu soția lui (originară tot din Bar­bados) - o aude cântând. "M-am gândit să caut niște tinere talente locale. ...Și am găsit unul singur, dar uriaș. Când Rihanna a intrat în sală și-a prins să cânte, celelalte două fete din trupă au încetat pur și simplu să existe", declara producătorul Evan Rogers. Acesta i-a propus pe loc puștoaicei un contract gene­ros, pe care mama minorei l-a semnat imediat, fără să stea prea mult pe gânduri, chiar dacă în acest fel fata renunța la liceu și urma să plece singură în America. Dar norocului nu trebuie să-i dai cu piciorul, și Ri­hanna a fost de acord. Era lozul ei câștigător, după cum avea să po­ves­tească mai târ­ziu. "Dacă aș avea o fiică, eu una n-aș lăsa-o nici în ruptul ca­pului să plece sin­­gu­ră, cu niște ne­cunoscuți, în­tr-o țară străină. Cred că numai Dumnezeu a vrut să fie așa, și a în­demnat-o pe ma­ma să spu­nă «Da» în privința plecă­rii mele. Al­tă ex­pli­cație n-am gă­sit până în ziua de azi, căci ea era o mamă ex­trem de grijulie. To­tuși, îi mulțu­mesc și azi lui Dum­nezeu că a împins-o să ac­cep­te con­trac­tul!", afirma Ri­hanna. Din feri­ci­re pentru ea, soții Rogers și-au luat în serios ro­lul de protectori, iar la puțin timp după ce ajungeau în SUA, Rihanna semna deja un contract cu "Def Jam Records", o casă de discuri ce-i aparținea cunoscutului rapper Jay-Z. Micuța din Barbados l-a uimit cu vocea ei pe muzicianul ame­rican, ba chiar a impresionat-o profund și pe soția acestuia, nimeni alta decât celebra Beyoncé, aflată în studio chiar la prima audiție a Rihannei.

Superstarul

Primele discuri ale Rihannei: "Music of the Sun" (2005) și "A Girl like Me" (2006) le-au confirmat așteptările tuturor celor care au avut încredere în ea. Vocea ei s-a impus imediat. Totuși, adevăratul succes l-a obținut abia în 2007, odată cu cel de-al treilea disc al ei - "Good Girl Gone Bad", care reprezintă un mo­ment de cotitură în viața artistei, căci odată cu el își schimbă și atitudinea, și din "fată cuminte", devine o bombă sexy, provocatoare și vulcanică. Mulțumită aces­tui album apar și primele premii, fiind aleasă de fanii muzicii din America, în 2007 și 2008, drept "Cea mai bună cântăreață de R&B" și "Cea mai bună cân­tăreață de muzică pop" (2007). De-aici încolo, Ri­hanna înregistrează succes după succes. Și va ocupa prima pagină a știrilor mondene, nu neapărat pentru muzică, cât, mai ales, pentru povestea tumultuoasă de dragoste cu rapperul de culoare Chris Brown (27 ani). Așa încât, în 2009, în loc să cânte în luna februarie, la premiile Grammy, cum era prevăzut, Rihanna rămâne acasă, după ce fusese bătută și învinețită de iubitul ei. Nu era prima dată când se întâmpla așa ceva, dar era prima oară când Rihanna înțelegea că nu mai poate accepta situația și se hotărăște să plece. Chris este arestat și condamnat o lună mai târziu, pentru "asalt și amenințări criminale". Primește ca pedeapsă 5 ani cu suspendare și o restricție de-a se apropia de Rihanna la mai puțin de 45 de m în viața de zi cu zi, și la 11 m, atunci când cei doi participau la evenimente muzicale comune. Totuși, în 2011, cu consimțământul artistei, aceste clauze sunt suspendate. Rihanna nu rămâne chiar singură și își găsește, pentru scurt timp, conso­larea în brațele baschetbalistului Matt Kemp, apoi în cele ale rapperului canadian Drake, pentru ca mai apoi, în 2013, să se întoarcă, pentru o scurtă perioadă de timp, la Chris Brown. "O să țin la el pân-o să mor! Nu mai suntem prieteni, dar nu suntem nici dușmani. Acum nu avem practic niciun fel de relație - nici de pri­etenie, nici de dușmănie și nici de amor", se con­fesa ea, într-un interviu acordat revistei Vanity Fair, în noiembrie anul trecut. Și tot în acel interviu povestea cum a sperat ea din toată inima să-l poată schimba pe Chris, singurul lucru care nu i-a reușit până acum, cu toată gloria ei.
Momentan, Rihanna nu pare pregătită să se lanseze într-o nouă poveste de iubire. Ultimii trei ani și i-a dedicat muzicii, acțiunilor caritabile și noului ei al­bum, intitulat "Anti". A fost lansat pe piață în ianuarie a.c., iar concertul pe care artista îl va susține în țara noastră face parte din turneul de promovare al aces­tuia. Cu siguranță, însă, din concertul cântăreței din Barbados nu vor lipsi nici superhiturile care au făcut-o iubită pretutindeni: "Umbrella", "SOS", "Take a Bow", "Only Girl (In the World)" sau "Diamonds".
(Dacă vreți s-o ascultați pe Rihanna live, în con­cert, mai găsiți bilete în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 173 și 648 de lei.)