Europa nimănui

Ciprian Rus
Sunt deja ani buni de când Rusia ține în șah Europa.

Încurajată de politica indulgentă a Germaniei, interesată să-și conserve bănoasele relații comerciale cu ea, Moscova a scos "nebunul” la înaintare, de câte ori a avut ne­voie. Nici nu îngălbeneau bine frunzele co­pa­cilor pe la Berlin și Budapesta, că Vla­dimir Putin amenința cu reducerea volumului de gaze naturale pentru Europa sau umbla la pre­țuri, atâta cât să arate lumii întregi cine e, de fapt, șeful. Câtă vreme atitudinea asta s-a li­mi­tat la ches­ti­uni, în definitiv, comerciale, Europa s-a amă­git că are de-a face cu un partener avid de imagine, și s-a mul­țumit să-și plătească confortul, în costul metrului cub de ga­ze. Dar jocul de-a alba-neagra s-a complicat, trans­for­­mân­­du-se într-o partidă periculoasă, prin care Rusia urzea vi­suri imperiale.
Intervenția brutală în Ucraina a arătat, lim­pede, limitele construcției europene. O armată greoaie și imo­bilă, aidoma ca­valeriilor medievale, incapabilă de reacție în fața provo­că­rilor imprevizibile ale lumii noastre, și un par­tener care, du­pă ce te-a ademenit să-i ții partea, te aban­donează în pri­mul șanț, când dai de greu. Nu doar Ucraina, Georgia și Mol­dova s-au lămurit de acest lucru, ci și întreg flan­cul estic al Uni­unii, de la Țările Baltice și Polonia, până la Cehia și Ro­mânia. La fel de angoasantă ca spaima de un agre­sor-mamut, de dimensiunile și duritatea Rusiei, e spai­ma că ești, de fapt, al nimănui, că nu vezi cine te-ar putea apăra la greu și că nu re­ușești să înțelegi cine conduce, de fapt, Europa.
Umilită de Rusia și batjocorită, aproape zi de zi, de o mână de derbedei îndoctrinați să ucidă, Europa e amenințată acum și de planurile de mărire ale lui Recep Erdogan. La fel ca și "Țarul” Putin, "Sultanul” Erdogan șantaja, și el, Bru­xelles-ul, de ceva vreme. Nu o făcea cu țeava de gaz, ci cu robinetul care putea revărsa peste noapte potopul de imigranți sirieni peste Europa. I-a mers lui Putin, i-a mers și lui Erdogan, care a încasat miliarde de euro, un tribut demn de cei mai mari conducători ai vechiului Imperiu Oto­man! Partener strategic al NATO și țară aspirantă la UE, Turcia a avut mereu o poziție privilegiată în dialogul cu Occidentul, care a închis ochii la multe exagerări ale An­ka­rei. Și nu la cazuri izolate precum atentatele la liber­tatea presei sau la epurări politice, ci la un război în toată regula, între armata republicană și kurzi.
Recentele evenimente din Turcia, consecutive încercării eșuate de lovitură de stat a unei părți a armatei, sunt doar ultima dovadă a slăbiciunii Europei și a duplicității ei. După ce a suspendat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a pregătit terenul reintroducerii pedepsei cu moartea, Tur­cia trece, azi, prin ceea ce a trecut România în plin sta­li­nism, prin anii '50: arestarea și epurarea a zeci și zeci de mii de oameni, doar pentru bănuiala că nu susțin partidul-stat al lui Erdogan. Și, cu toate astea, nicio reacție serioasă din par­tea UE, nicio amenințare, nicio sancțiune, nimic! Un nou "ne­bun” a apărut pe tabla de șah a continentului, iar Uni­unea Europeană sacrifică în continuare "pioni”, în loc să iasă la contraatac cu piesele tari. Unde sunt Junker și Mer­kel? Cine își asumă rolul de "rege” și de "regină” în acest joc tot mai amenințător? Cine conduce, de fapt, Europa?