Referitor la cazul dvs., tratamentul chirurgical efectuat este, cu siguranță, cea mai bună abordare terapeutică, ținând cont de faptul că, în aproximativ 50% din cazuri, tratamentul chirurgical poate vindeca neoplasmul de colon. Totuși, chiar dacă segmentul colonic (transvers) afectat a fost rezecat, trebuie avut în vedere că printre persoanele cu risc crescut de recurență (recidivă) a cancerului de colon sau în cazul cărora s-au evidențiat determinări secundare (metastaze), chimioterapia este adeseori recomandată, fie înainte, fie după intervenția chirurgicală.
Medicamentele (citostatice), cum sunt 5 fluorouracilul, levamisolul sau leucovorinul, pot reduce posibilitatea de recurență tumorală, crescând, totodată, rata de supraviețuire în rândul indivizilor al căror cancer s-a extins și la nivelul ganglionilor limfatici din vecinătate.
Este important să se înțeleagă că frecvența cancerului de colon este mai crescută la pacienții la care predomină regimurile alimentare sărace în fibre. Modificările de floră intestinală și constipația sunt factori care trebuie luați în seamă în carcinogeneza colonului la persoanele cu alimentație concentrată și săracă în fibre. Altfel spus, riscul de cancer al colonului, dar și de recidivă a acestuia, este mai mare în rândul persoanelor care consumă multe grăsimi animale și cantități reduse de fructe și legume proaspete, dar și la persoanele care fumează, consumă cantități mari de alcool și sunt inactive din punct de vedere fizic.
În consecință, tratamentul naturist al cancerului de colon și prevenirea recidivei sale vizează aducerea la normal a digestiei și a proceselor de eliminare, factori-cheie pentru stagnarea înmulțirii celulelor maligne și împiedicarea apariției metastazei. În acest tip de tratament, prioritățile sunt reprezentate de dezintoxicarea organismului, schimbarea regimului alimentar și combaterea sedentarismului.
Sigur, strategia luptei contra cancerului de colon presupune și abordarea altor factori terapeutici esențiali, cum sunt obținerea și menținerea unui sistem imunitar competent, echilibrarea (alcalinizarea) pH-ului din organism, aportul constant de vitamine, minerale, oligoelemente și antioxidanți de calitate.
Concret, remediile naturiste care întrunesc proprietățile mai sus menționate și care pot fi utile în reducerea riscului de recidivă în cazul dvs. sunt: Colon Protect (menținerea unui tranzit intestinal regulat și protecție asupra mucoasei intestinale), Cordyceps, Curcumina, Clorofila, acidul folic (previne recidiva cancerului de colon) prezent în legume, fructe și semințe de in, ridichea neagră (împiedică mutațiile celulelor epiteliale din colon), maceratul la rece de obligeană (2 pahare pe zi), uleiul de nucă de cocos (acidul lauric conținut distruge celulele maligne din colon).
În sfârșit, dar nu în cele din urmă, Sinergin este un prebiotic care acționează pe toată lungimea colonului, hrănind selectiv flora saprofită endogenă și îmbunătățind astfel metabolismul colonic și calitatea mucoasei acestuia, util atât în colopatiile funcționale, cât și în reducerea riscului de recidivă a neoplasmului colonic, prin scăderea lezării structurii ADN și a numărului mutațiilor oncogene la pacienții cu neoplasm de colon operat. Se găsește în farmacii.
Să auzim numai de bine!
Dr. RAREȘ SIMU - Cabinetul "APIMEDICA", București,
str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96
"După operația de ocluzie intestinală mă confrunt cu scaune diareice"
(Răspuns pentru VERONICA SĂLIȘTEAN - Brașov, F. AS 1219)
Din descrierea dvs. rezultă că înainte de operația de ocluzie intestinală, ați suferit o intervenție chirurgicală în sfera genitală, pentru un cancer uterin. Această intervenție a fost urmată de cobaltoterapie și chimioterapie. La câteva luni, au urmat intervenția pentru ocluzie și problemele de tranzit intestinal. Este foarte probabil ca problemele cu care vă confruntați să fie legate de cobaltoterapie. Unul dintre efectele secundare ale cobaltoterapiei este proctita sau rectita de iradiere, o inflamație a mucoasei de la nivelul porțiunii terminale a intestinului.
Cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt multiple. Pot fi cauze infecțioase, cauze autoimune, cauze medicamentoase sau, în cazul dvs., postiradiere. Boala se manifestă prin senzație permanentă de defecare, dureri în zona rectului, eliminare de mucus, diaree, sângerări sau scaune cu sânge și mucus.
Complicațiile care pot să apară sunt legate de pierderea de sânge, chiar dacă nu se vede cu ochiul liber, care duce la anemie, și de inflamația propriu-zisă. Această inflamație, în situații extreme, poate duce la fistule între rect și vezica urinară, sau între rect și vagin, cel mai frecvent.
Tratamentul medicamentos include medicamente administrate pe cale orală, sau sub formă de clisme și supozitoare. Se administrează medicamente cu efect antiinflamator la nivelul mucoasei (Sucralfat sulfasalazina) și medicamente cu acțiune asupra florei intestinale (Metronidazol). În cazurile care evoluează cu sângerări sau cu fistule, se poate interveni endoscopic sau chirurgical.
O altă cauză care poate agrava simptomatologia, în cazul dvs., este legată și de intervenția pentru ocluzia intestinală. În această situație, problemele care pot apărea după operație sunt legate de porțiunea din intestin care s-a rezecat și, de asemenea, de dimensiunile acelei porțiuni. Diareea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacienții cu rezecție de intestin. Sunt două situații frecvent întâlnite după rezecțiile de intestin. După operație, se poate declanșa un colon iritabil, din cauza perturbării florei intestinale și a leziunilor posibile la nivelul terminațiilor nervoase din zona colonului. De asemenea, reducerea suprafeței intestinale, prin rezecție, poate duce la un tranzit intestinal accelerat, manifestat prin diaree. Având în vedere cele două posibile cauze care au condus la situația dvs., cobaltoterapia și operația, tratamentul care vă poate ajuta trebuie să fie însoțit obligatoriu și de un regim alimentar. Mesele trebuie să fie mai frecvente și mai reduse cantitativ. Trebuie evitate alimentele prea fierbinți sau prea reci, condimentele, alcoolul, cafeaua, dulciurile concentrate. La o masă nu combinați multe alimente odată. Se recomandă consumul de orez, porumb, făinoase. Trebuie evitate carnea și preparatele de carne, în special mezelurile și afumăturile, fructele și legumele crude. Trebuie suplimentat aportul de lichide pentru a compensa pierderea lor prin diaree și de asemenea trebuie un aport suplimentar de minerale și vitamine.
Ca tratament alternativ, vă recomand plante cu efect antiinflamator la nivelul intestinului: extract de afine - 1-2 g pe zi, extract de gheara-mâței 1-2 g pe zi, Zeolit 2-3 g pe zi, extract de yucca, 1-2 g pe zi. Trebuie refăcută flora intestinală, și în acest caz vă recomand să faceți o cură cu probiotice, cel puțin trei luni.
Totuși, tratamentul homeopat este cel pe care îl recomand în mod deosebit în acest caz. Cel mai bine ar fi să primiți un tratament individualizat. O combinație de remedii homeopate cu efecte bune, pe care o puteți încerca, este formula 24, de la "PlantExtrakt" Cluj, câte 5 picături, de 3 ori pe zi. Alte remedii indicate: Veratrum album (dacă scaunele sunt apoase) sau Mercurius solubilis (dacă sunt cu mucus). Atunci când faceți tratament homeopat, trebuie evitate cofeina, alcoolul, menta, aromele puternice - condimente sau parfumuri.
Tratamentul trebuie urmat o perioadă mai lungă, de 3 luni, după care se apreciază efectul și se poate face o pauză, cu repetare la 1-2 luni.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37
"Caut un remediu naturist pentru tumoră la plămân"
(Răspuns pentru M. R. - Timișoara, F. AS nr. 1222)
Dragă doamnă,
Este foarte bine că v-ați gândit că soțul dumneavoastră are nevoie și de un tratament naturist, pe lângă tratamentul de bază, specific bolii. Majoritatea studiilor încep să dea importanță imunității organismului, care poate fi capabilă să distrugă celule tumorale. De fapt, există o linie de celule imunitare, numită "Natural Killer", capabile să distrugă celulele ce nu mai sunt normale, pentru că au suferit o modificare genetică. Această imunitate trebuie ținută în valori normale, atât pentru a preveni instalarea unei boli oncologice, cât și pentru situația în care există deja diagnosticul, pentru a nu lăsa să se extindă boala. Sistemul imunitar își mărește potențialul atunci când consumăm legume și fructe de culoare portocalie, precum: caise, roșii, ardei, cătină, dovleac, rodii, struguri, căpșuni, cireșe, spanac.
Pentru o mai mare siguranță, se poate utiliza o formulă nutrițională concepută în SUA, ce aduce la un loc toate aceste extracte. Avantajul este că aceste programe sunt validate printr-un studiu clinic și este demonstrat că ele reușesc să crească imunitatea cu 37% în 20 de zile.
Un aspect important este detoxifierea, atât a ficatului, cât și a colonului, pentru a permite organismului să mențină o funcționalitate normală a organelor și pentru a evita apariția blocajelor renale sau hepatice. Acestea pot pune viața în primejdie, într-un ritm extrem de rapid, chiar mai rapid decât boala în sine.
Nu în ultimul rând, este necesară o susținere antioxidantă și antiinflamatoare, ce împiedică distrugerea celulelor sănătoase și, în plus, le protejează de invazia țesutului tumoral.
Un alt supliment extrem de eficient este un extract de fitosteroli ce învață celulele tumorale să moară (apoptoză), fapt foarte important în tratamentul împotriva țesutului tumoral (ținând cont de faptul că, de obicei, celulele oncologice își încetează existența abia după ce au murit celulele organelor-gazdă). De asemenea, importantă este dieta, ce trebuie alcătuită din alimente naturale și pe cât posibil neprocesate. Acest lucru este dovedit atât de studii ale unor medici renumiți, cât și de clinici de nutriție din Anglia și Germania, ce reușesc să recupereze pacienții numai cu soluții nutriționale.
Pentru fiecare caz în parte este necesară o individualizare a indicațiilor, de aceea, cel mai util ar fi un set de investigații care pot arăta stadiul bolii și tipologia țesutului tumoral.
Dacă doriți să îmi urmați indicațiile, pot fi contactată la telefon: 0723/51.07.37.