12 alimente obligatorii pentru sănătate

Rodica Demian
1. Broccoli

Buchețelele verzi, în formă de trandafiri, sunt - de departe - vedetele din familia verzei. Broccoli conține o mulțime de substanțe sulfuroase și beta-caroten, care anihilează radi­calii liberi și ne protejează de cancer. Pentru ca aceste substanțe active să se dezvolte pe deplin, broccoli nu se fierbe până la înmuierea totală, ci se dunstuiește sau se că­lește doar câteva minu­te. Broccoli ras se poate consuma și crud - de exemplu, ca topping pen­tru salată.

2. Cartofii dulci

În țările tropicale, bulbii lunguieți și ro­șiatici reprezintă un aliment de bază. Conțin, ce-i drept, ceva mai mult zahăr decât cartofii obișnuiți, dar au un index gli­cemic redus. Adică: după ce sunt consumați, glicemia crește foarte încet, astfel că senzația de foame dispare vreme mai îndelungată. În bulbi există, de asemenea, fibre, vitamine, antioxidanți și substanțe minerale care mențin stomacul sănătos și întăresc sistemul imunitar.

3. Somonul

Acest pește oceanic bogat în grăsimi este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega-3, antiinflamatori, de care are nevoie organismul. Ar fi excelent să fie consumat cu precădere somonul din surse bio verificate, dar și cel din conserve - la fel ca ma­crourile și tonul - își păs­trează aproape intact con­ținutul de acizi grași Omega-3. Acizii trec în ulei, de aceea nu trebuie arun­cat ceea ce ră­mâne în cutie!

4. Fulgii de ovăz

Făcând abstracție de conținutul ridicat de proteine, substanțe minerale și vitamine, în ovăz există o cantitate importantă de beta-glucan. Aceste fibre reduc ni­ve­lul colesterolului, prote­jează mucoasa intestinală și întăresc sistemul imu­nitar. În plus, indexul glicemic redus al fulgilor de ovăz face ca muesli-ul consumat la micul dejun să țină foamea la distanță o bună bucată de vreme.

5. Afinele
Antocianii sunt "răspunzători" de culoa­rea albastru închis a acestor fructe de pădure. În organismul nostru, substanțele acestea stopează infecțiile, calmează durerile musculare (bine pentru sportivi!) și chiar ameliorează, pare-se, per­formanța memoriei. Afi­nele sălbatice conțin o cantitate mare de antociani, în vreme ce la afinele de cul­tură, aceștia se găsesc doar în coajă.

6. Migdalele

Se numără printre cele mai grase produse ale naturii. Migdalele (dar și nucile sau fis­ticul) sunt o gustare ideală pentru potolirea foamei pe parcursul zilei. Pe lângă acizi grași nesaturați, migdalele mai conțin pro­teine și fibre, exce­len­te pentru poto­lirea foa­mei.
Se pare că migdalele pot preveni afecțiunile cardiace și pot acționa pozitiv asupra nivelului zahărului din sânge. În plus, ele conțin potasiu, magneziu și vitamina E.

7. Ouăle

Dezavuate vreme îndelungată din cauza conținutului ridicat de colesterol (adevărate "bombe" de colesterol), ouăle și-au recucerit locul în meniul micului dejun. Conțin doar puține grăsimi și calorii, în schimb foarte multe vitamine, substanțe minerale și mai ales doar 8 grame de proteine. Un ou consumat la micul dejun ne fe­rește toată dimineața de atacurile de foame. Și nivelul coleste­rolului? Nu e influențat, practic, de colesterolul alimentar.

8. Scorțișoara

Efectul binefăcător al arborelui de scor­țișoară "se ascunde" în scoarța acestuia: ule­iurile pe care le conține au un efect antiinflamator. Scorțișoara întărește efectul insulinei, reduce tensiunea arterială și glicemia, stimu­lează circulația sanguină și protejează vasele de sânge.
Pentru a profita la maxi­mum de acțiunea benefică a scorțișoarei, ar trebui să consumăm zilnic 1 gram - și nu doar în zilele de Cră­ciun!

9. Sfecla roșie

Unora le place gustul ei pământos, pe alții îi "zgârie" pe limbă. Dar bonusul sfeclei nu e contestat de absolut nimeni: pe lângă vita­mine și nitrat hipotensor, sfecla conține nume­roase betalaine, niște pigmenți roșii care reduc tensiunea arterială și colesterolul, stopează infec­țiile și pot calma durerile.
Cu adevărat "bună" este sfecla crudă, dar la nevoie, pu­teți apela și la versiunea "fiartă în a­buri".

10. Uleiul de cocos

Este extras din miezul nucilor de cocos. Conține o cantitate importantă de acizi grași saturați, considerați o vreme ca fiind nesă­nătoși. Ceea ce nu s-a confirmat, însă. Între timp, s-a con­sta­tat că ule­iul de cocos conține, la fel ca laptele de mamă, mult acid laurinic, care are un efect energizant și combate cu succes viru­surile, ciupercile și bacte­riile din organism.

11. Ghimbirul

Rădăcina de culoare gălbuie este un remediu atotvindecător al medicinei tra­diționale chinezești. Calmează colicii stomacali și senzația de greață și stimulează digestia. În plus, întărește sistemul imunitar și po­tolește durerile. În Euro­pa, ghimbirul este consu­mat mai ales în sezonul de iarnă: în ceaiuri și sosuri asiatice picante, rădăcina de ghimbir încălzește, în mod plăcut, din interior. Se folosește și la pre­pararea deserturilor, cărora le dă un gust cu totul special.

12. Cafeaua

Cu doar câțiva ani în urmă, băutorii de cafea erau considerați aproape la fel de nechibzuiți ca fumătorii. Cafeaua - se spunea - crește riscul hi­per­tensiunii și al afecțiunilor car­diovasculare. Între timp, renu­mele cafelei a fost rea­bilitat: an­tioxidanții pe care-i conține pro­te­jea­ză, se pare, împotriva dia­betu­lui și a bolii Alz­hei­mer, dar și îm­po­triva câtorva ti­puri de can­cer. Sănătoasă es­te ­mai ales ca­feaua pură, fără laptele ca­re-i ani­hilează, par­țial, efectul pozitiv.