Buchețelele verzi, în formă de trandafiri, sunt - de departe - vedetele din familia verzei. Broccoli conține o mulțime de substanțe sulfuroase și beta-caroten, care anihilează radicalii liberi și ne protejează de cancer. Pentru ca aceste substanțe active să se dezvolte pe deplin, broccoli nu se fierbe până la înmuierea totală, ci se dunstuiește sau se călește doar câteva minute. Broccoli ras se poate consuma și crud - de exemplu, ca topping pentru salată.
2. Cartofii dulci
În țările tropicale, bulbii lunguieți și roșiatici reprezintă un aliment de bază. Conțin, ce-i drept, ceva mai mult zahăr decât cartofii obișnuiți, dar au un index glicemic redus. Adică: după ce sunt consumați, glicemia crește foarte încet, astfel că senzația de foame dispare vreme mai îndelungată. În bulbi există, de asemenea, fibre, vitamine, antioxidanți și substanțe minerale care mențin stomacul sănătos și întăresc sistemul imunitar.
3. Somonul
Acest pește oceanic bogat în grăsimi este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega-3, antiinflamatori, de care are nevoie organismul. Ar fi excelent să fie consumat cu precădere somonul din surse bio verificate, dar și cel din conserve - la fel ca macrourile și tonul - își păstrează aproape intact conținutul de acizi grași Omega-3. Acizii trec în ulei, de aceea nu trebuie aruncat ceea ce rămâne în cutie!
4. Fulgii de ovăz
Făcând abstracție de conținutul ridicat de proteine, substanțe minerale și vitamine, în ovăz există o cantitate importantă de beta-glucan. Aceste fibre reduc nivelul colesterolului, protejează mucoasa intestinală și întăresc sistemul imunitar. În plus, indexul glicemic redus al fulgilor de ovăz face ca muesli-ul consumat la micul dejun să țină foamea la distanță o bună bucată de vreme.
5. Afinele
Antocianii sunt "răspunzători" de culoarea albastru închis a acestor fructe de pădure. În organismul nostru, substanțele acestea stopează infecțiile, calmează durerile musculare (bine pentru sportivi!) și chiar ameliorează, pare-se, performanța memoriei. Afinele sălbatice conțin o cantitate mare de antociani, în vreme ce la afinele de cultură, aceștia se găsesc doar în coajă.
6. Migdalele
Se numără printre cele mai grase produse ale naturii. Migdalele (dar și nucile sau fisticul) sunt o gustare ideală pentru potolirea foamei pe parcursul zilei. Pe lângă acizi grași nesaturați, migdalele mai conțin proteine și fibre, excelente pentru potolirea foamei.
Se pare că migdalele pot preveni afecțiunile cardiace și pot acționa pozitiv asupra nivelului zahărului din sânge. În plus, ele conțin potasiu, magneziu și vitamina E.
7. Ouăle
Dezavuate vreme îndelungată din cauza conținutului ridicat de colesterol (adevărate "bombe" de colesterol), ouăle și-au recucerit locul în meniul micului dejun. Conțin doar puține grăsimi și calorii, în schimb foarte multe vitamine, substanțe minerale și mai ales doar 8 grame de proteine. Un ou consumat la micul dejun ne ferește toată dimineața de atacurile de foame. Și nivelul colesterolului? Nu e influențat, practic, de colesterolul alimentar.
8. Scorțișoara
Efectul binefăcător al arborelui de scorțișoară "se ascunde" în scoarța acestuia: uleiurile pe care le conține au un efect antiinflamator. Scorțișoara întărește efectul insulinei, reduce tensiunea arterială și glicemia, stimulează circulația sanguină și protejează vasele de sânge.
Pentru a profita la maximum de acțiunea benefică a scorțișoarei, ar trebui să consumăm zilnic 1 gram - și nu doar în zilele de Crăciun!
9. Sfecla roșie
Unora le place gustul ei pământos, pe alții îi "zgârie" pe limbă. Dar bonusul sfeclei nu e contestat de absolut nimeni: pe lângă vitamine și nitrat hipotensor, sfecla conține numeroase betalaine, niște pigmenți roșii care reduc tensiunea arterială și colesterolul, stopează infecțiile și pot calma durerile.
Cu adevărat "bună" este sfecla crudă, dar la nevoie, puteți apela și la versiunea "fiartă în aburi".
10. Uleiul de cocos
Este extras din miezul nucilor de cocos. Conține o cantitate importantă de acizi grași saturați, considerați o vreme ca fiind nesănătoși. Ceea ce nu s-a confirmat, însă. Între timp, s-a constatat că uleiul de cocos conține, la fel ca laptele de mamă, mult acid laurinic, care are un efect energizant și combate cu succes virusurile, ciupercile și bacteriile din organism.
11. Ghimbirul
Rădăcina de culoare gălbuie este un remediu atotvindecător al medicinei tradiționale chinezești. Calmează colicii stomacali și senzația de greață și stimulează digestia. În plus, întărește sistemul imunitar și potolește durerile. În Europa, ghimbirul este consumat mai ales în sezonul de iarnă: în ceaiuri și sosuri asiatice picante, rădăcina de ghimbir încălzește, în mod plăcut, din interior. Se folosește și la prepararea deserturilor, cărora le dă un gust cu totul special.
12. Cafeaua
Cu doar câțiva ani în urmă, băutorii de cafea erau considerați aproape la fel de nechibzuiți ca fumătorii. Cafeaua - se spunea - crește riscul hipertensiunii și al afecțiunilor cardiovasculare. Între timp, renumele cafelei a fost reabilitat: antioxidanții pe care-i conține protejează, se pare, împotriva diabetului și a bolii Alzheimer, dar și împotriva câtorva tipuri de cancer. Sănătoasă este mai ales cafeaua pură, fără laptele care-i anihilează, parțial, efectul pozitiv.