Nectarul zeilor
Originea caiselor se pierde în negura timpului. Cu secole înaintea nașterii lui Christos, grecii au adus de pe teritoriul Armeniei de astăzi primele caise uscate și primii sâmburi de cais, cu care au sădit livezi ce rodeau fructe aurii-portocalii și parfumate. Gustul lor li s-a părut atât de bun, încât i-au atribuit sorginte divină, socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru Divinitate, în temple. De la greci, caișii au fost preluați de romani, care i-au răspândit în întreaga Europă și în Africa, numindu-i Prunus armeniaca, adică pruni de Armenia, denumire științifică ce s-a păstrat până astăzi. Și, totuși, originea caișilor pare a fi mult mai îndepărtată decât Armenia, dovezile arheologice arătând că aceștia erau cultivați în India și China, acum nu mai puțin de cinci mii de ani, deci cu mult înainte ca ei să ajungă în zona Caucazului. Și, curios lucru, la fel ca și în Grecia ori Roma antică, în străvechile civilizații asiatice se spunea despre caise că poartă în ele o părticică din nectarul zeilor. Mai mult, se credea că cei care consumă aceste fructe binecuvântate vor beneficia de un trup tânăr și viguros, dar și de o minte ageră, până la vârste înaintate. Și așa și este, după cum o confirmă, câteva milenii mai târziu, studiile științifice.
Tratamente interne
Caisele și detoxifierea
Consumul a 600-800 de grame de caise proaspete zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 30 de zile, are darul de a mobiliza toxinele și reziduurile de metabolism din țesuturi și de a ajuta la eliminarea lor. Excesul de creatinină sau acid uric din sânge, urații depuși în articulații (guta) sunt prompt eliminați de cura cu caise. Dacă nu mai găsim caise proaspete, putem consuma nectarine sau piersici, câte un kilogram pe zi. Aceeași cură combate și efectele nocive ale fumului de țigară. Foarte bogate în vitaminele A și C, dar și în licopen, caisele sunt un excelent remediu anti-fumat, fie el pasiv ori activ. Aceste fructe sunt în mod excepțional recomandate femeilor care au fost fumătoare și care se pregătesc să devine mame și au nevoie de o detoxifiere rapidă. În fine, metalele grele sunt foarte repede eliminate din organism, atunci când se consumă miezul a zece sâmburi de caisă pe zi. Cantitățile mici de compuși ai acidului cianhidric din sâmbure mobilizează metalele grele din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin fecale și urină.
Boli cardiovasculare
Licopenul din caise, dar și alte principii active, cum ar fi vitaminele A și C, potasiul etc. protejează inima și vasele de sânge, prevenind bolile cardiace. Studiile demonstrează că licopenul din caise, precum și celelalte substanțe active, împiedică oxidarea colesterolului și depunerea sa pe arterele coronare, micșorând astfel riscul de infarct. Apoi, o cură de minimum 4 săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram - un kilogram de caise pe zi, reduce trigliceridele și colesterolul rău din sânge.
Cura de slăbire
Deși au un gust dulce foarte plăcut și atunci când sunt bine coapte, sunt un adevărat deliciu pentru gurmanzi, caisele proaspete nu îngrașă, ci din contra, sunt un antidot contra kilogramelor în plus. Dacă doriți să slăbiți, așadar, consumați cât de multe caise. Ele sunt sărace în calorii, conțin fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariția senzației de foame și, în plus, au efect laxativ. Pentru o cură de slăbit reușită, doza minimă de caise consumate într-o zi este de un kilogram, mâncate în reprize, înaintea fiecărei mese. Este un remediu care reduce deopotrivă apetitul și un detoxifiant ce ajută nu doar la slăbit, ci și la curățarea pielii, la creșterea tonusului țesuturilor și la reîntinerire.
Colonul
Datorită conținutului ridicat de celuloză și de pectină, caisele sunt foarte des recomandate ca laxative, în problemele de tranzit intestinal. Celuloza și pectina sunt fibre alimentare, adică substanțe comestibile nedigerabile, care acționează la nivelul intestinului gros ca un piston, împingând afară din el toate reziduurile. Apoi, sorbitolul, un zahăr natural conținut de caise, conferă fructelor proprietăți laxative suplimentare. Se face un tratament de două săptămâni, în timpul căruia se consumă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte 500-800 de grame de caise și, suplimentar, un litru de apă. Pentru persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil este esențial ca această cură să fie corelată cu trei reguli simple de dietă: 1. Nu consumați zahăr sau înlocuitori ai acestuia, în nicio formă. 2. Reduceți la minimum cantitatea de amidon rău (din orez, făină albă). 3. Nu combinați prea multe tipuri de alimente la o masă.
Caisele și boala canceroasă
Atât pulpa fructului, cât și miezul caisei, conțin substanțe care previn mutațiile celulare, combat procesele oxidative, stimulează imunitatea sau împiedică direct dezvoltarea celulelor canceroase. Iată care sunt tipurile de cancer cele mai receptive la tratamentul cu acest fruct:
* Cancer de prostată - licopenul conținut în caise este una dintre cele mai puternice substanțe pentru prevenirea bolii canceroase cu această localizare. Un studiu făcut în China, în anul 2007, a stabilit uimitoarele efecte preventive contra cancerului la prostată, cu ajutorul unei combinații inedite, formate din ceaiul verde (Thea sinensis) și din licopenul din caise.
* Adjuvant în cancerul la sân - amigdalina, cunoscută și sub numele vitamina B17 (deși nu este propriu-zis o vitamină), prezentă în miezul de caisă, este considerată unul dintre cei mai puternici antitumorali și este una dintre speranțele în terapia cancerului. Această vitamină reglează activitatea gonadelor, distruge celulele canceroase și stimulează sistemul imunitar să le elimine din organism. Se consumă câte 10 mieji de caisă în fiecare zi, pe o perioadă de 30 de zile, urmate de alte 15-30 de zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.
* Adjuvant în cancerul pulmonar - se aplică același tratament de la cancerul mamar. Alături de sâmburii de caise, alte remedii care contribuie la remisia acestei forme de cancer sunt cireșele negre, afinele, coacăzele negre și fructele de soc. Persoanele care au fumat vor face cure cu zeolit sau cu zarzavaturi verzi (pătrunjel, leurdă, mărar, leuștean), pentru a elimina metalele grele și alte toxine, aduse de fumul de țigară în organism.
* Adjuvant în cancerul de colon - un studiu de medicină experimentală realizat în Belgia, în anul 2002, a arătat că un extract obținut din caise inhibă dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul colonului. De asemenea, studii anterioare au arătat că pectina, o fibră alimentară solubilă, conținută de caisele proaspete, este unul din cei mai buni agenți profilactici pentru cancerul de colon. Ca atare, un bun adjuvant contra acestei forme de cancer este consumul caiselor proaspete, ca atare sau sub formă de suc (obținut prin simpla mixare), dar și a sâmburilor - câte 5-10 pe zi.
Sănătatea ochilor
Un studiu realizat pe 50.000 de femei a stabilit că un aport masiv de vitamina A obținut din surse naturale, adică din alimente, reduce cu 40% riscul de degenerescență maculară. Or, caisa este unul din cele mai bogate alimente în vitamina A, fiind întrecută în acest sens doar de fructele de cătină. Contra oboselii oculare și a scăderii acuității vizuale, se consumă caise proaspete, câte 500 de grame pe zi, în cure de măcar șase săptămâni. Pigmenții din caise ajută la menținerea acuității vizuale, protejând - se pare - ochii și de o sumedenie de alte neplăceri, cum ar fi cataracta sau glaucomul.
Îmbătrânirea
Pentru prevenirea tulburărilor de memorie, cea mai invalidantă problemă a vârstei a treia, se consumă sâmburi de caisă, câte 5-10 pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză. Aceștia conțin, între altele, lecitină și acetil-colină - două substanțe foarte valoroase pentru procesele de memorare care au loc în creier. Cercetările arată că miezul caiselor mai conține și un cocktail de vitamine din complexul B și amigdalină (laetril), considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți, care împiedică sau stopează procesele degenerative la nivelul creierului care apar în cazul Alzheimerului. Mai multe studii realizate în Statele Unite ale Americii indică miezul acestor fructe ca fiind printre cele mai puternice alimente pentru stoparea și chiar pentru "inversarea" proceselor de îmbătrânire. În principal, miejii de caisă, dar și caisele proaspete, ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, protejând - așa cum spuneam - funcțiile creierului. Apoi, ele ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și a vaselor de sânge, precum și a tonusului muscular. Pe timpul sezonului, se țin tratamente de până la patru săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram de caise pe zi, precum și 5-8 sâmburi.
Rinichii
Efectele antiinfecțioase ale caiselor proaspete sunt extrem de modeste, dar cu toate acestea, sunt recomandate contra infecțiilor care afectează rinichii și vezica urinară. De ce? Deoarece aceste fructe provoacă o reacție alcalină în interiorul organismului, contribuind și la alcalinizarea urinei. Or, antibioticele de sinteză, dar și substanțele antibacteriene naturale (cum ar fi strugurii-ursului, frunzele de afin, frunzele de merișor etc.) devin active, putându-și exercita acțiunea antiinfecțioasă doar atunci când pH-ul urinei este alcalin. Așadar, în timpul tratamentelor contra nefritei, pielonefritei, cistitei, consumați măcar jumătate de kilogram de caise pe zi, dar evitați carnea, produsele conservate, proteinele în exces.
Precauții și contraindicații la tratamentul intern cu caise
Caisele proaspete sunt foarte bine tolerate de organism și nu au nici un fel de reacții adverse. Se vor administra cu precauție, în cantități mici la început, în cazurile de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive.
Miejii din sâmburii de caisă, în schimb, conțin mici cantități de cianură, care în doze mari și repetate pot duce la intoxicații mortale. În literatura de specialitate se spune că o cantitate de 50-60 de mieji consumați pe parcursul zilei pot induce coma și chiar decesul unui adult. În practica de la noi nu au fost înregistrate accidente de acest tip. Totuși, se recomandă respectarea dozelor zilnice pentru adulți, iar copiii sub 6 ani nu vor consuma mieji de caise.
LEACURI BĂTRÂNEȘTI
* Anemie. Copiilor și convalescenților li se recomandă să bea cât mai mult compot de caise. Rezultatele sunt egale cu cele ale unei cure antianemie, ținută cu ficat de vită.
* Febră. Sucul proaspăt de caise (obținut prin simplă mixare), amestecat cu puțină miere și, eventual, cu o tulpină proaspătă de mentă, constituie un adevărat tonic natural pentru bolnavii cu febră ridicată sau cu manifestări inflamatorii (inclusiv la nivel cutanat).
* Gută. Se consumă câte 600-800 g de caise proaspete zilnic, pe o perioadă de minimum 30 de zile. Dacă nu se mai găsesc caise proaspete, se pot consuma nectarine sau piersici, câte un kilogram pe zi. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu caise ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.
* Lipsa poftei de mâncare. Mâncați câte o caisă, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. E mai profitabil să le consumați ca aperitiv, decât ca desert.
* Pietre la fiere. În fiecare dimineață, pe stomacul gol, se administrează câte 12 sâmburi de caise, apoi se așteaptă o oră. Pe parcursul zilei, se consumă și câte 500-600 g de caise proaspete, dulci-acrișoare, care ajută la evacuarea bilei din colecist și dizolvă calculii biliari.
* Stimularea creșterii la copii. Caisele proaspete, sub formă de piure, sunt printre primele fructe ce pot fi mâncate de bebeluși, atunci când începe să le fie diversificată hrana. Ele stimulează dezvoltarea normală a oaselor, susțin imunitatea, protejează de indigestie și de constipație. Pe perioada verii, caisele proaspete nu trebuie să lipsească din hrana celor mici.
* Tabagism. Se recomandă consumul zilnic de caise, câte 500 g pe zi, pentru combaterea efectelor nocive ale fumatului. Caisele le sunt recomandate mai ales femeilor ce au fost fumătoare și care se pregătesc să devină mame, pentru o detoxifiere rapidă.
* Tulburări de memorie. Se consumă câte 5-10 sâmburi de caise pe zi, în cure de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză.
* Arsuri solare. Se zdrobesc bine, cu mixerul electric, 2-3 caise fără sâmburi. Sucul rezultat va fi aplicat pe arsurile provocate de expunerea la soare. Acest remediu va calma inflamația și usturimea, vindecând mai rapid pielea.
Caisele și frumusețea
Administrate intern, caisele sunt un excelent întineritor, dar și un agent de curățare al pielii, deoarece conțin substanțe cu efect puternic detoxifiant. Cura internă cu caise este de un real ajutor pentru combaterea acneei, alergiei sau îmbătrânirii pielii. Există însă și rețete cosmetice foarte eficiente, care presupun folosirea externă a acestor fructe:
* Acnee - pe timpul verii, când pielea este mai expusă la erupțiile acneice, datorită transpirației și a prafului, se curăță înainte de duș zonele susceptibile de apariția acestei afecțiuni cu ajutorul pulpei de caisă. Pielea se va șterge în mai multe rânduri cu pulpa fructului, apoi se va lăsa să se usuce timp de 5-10 minute, după care se va curăța cu apă călduță.
* Tenul gras, seboreic - se spală o caisă bine coaptă, se taie în două, se scoate sâmburele și apoi se masează cu pulpa fructului tenul curățat în prealabil cu puțină apă călduță. Se repetă această operațiune în fiecare zi, ceea ce va face ca tenul să devină mai curat, mai strălucitor și pielea mai elastică.
* Ten îmbătrânit - se folosesc trei caise bine coapte, care se mixează până se obține o pastă omogenă. La această pastă se adaugă o lingură de smântână și una de miere lichidă. Amestecul obținut se întinde în strat uniform, ca orice mască cosmetică, pe tenul curățat în prealabil. Se lasă să acționeze 10-12 minute, apoi se spală fața cu apă călduță.