Muzici pe vârful muntelui

Dana Ene
- E luna lui Cuptor și mulți dintre noi tânjim după un strop de răcoare și drumeții la munte, pe care, dacă le putem combina și cu puțină muzică, vom trage asul câștigător. Cel puțin două destinații montane vă promit acest regal estival: Gărâna, celebra localitate din Semenic, care de la o vreme nu găzduiește doar jazz și rock, ci și tot felul de muzici vesele și răcori­toare, și Padina, platoul din Munții Bucegi, ocupat vara asta doar de trupe autohtone. Drum bun! -

Wolf Blues Festival
Gărâna este de ani buni un punct de reper impor­tant pentru iubitorii de jazz, doar că de la o vreme în­coace, în Poiana Lupului din inima Munților Seme­nic, răsună și alte muzici, la fel de îndrăgite: rock, folk și... de anul acesta - blues.
Wolf Blues se va desfășura pe 29 și 30 iulie și chiar dacă se adresează unui public cunoscător și amator de blues autentic, el va oferi și alte sur­prize, printre care prezența unor ar­tiști români extrem de populari și în­drăgiți, rockeri celebri, care de dragul Gărânei vor cânta... blues.
Ideea evenimentului îi aparține lui Nicu Covaci (69 ani), unul dintre cei mai îndrăgiți rockeri de la noi, care visa demult să cânte ceva nou, din­colo de limitele impuse de genul care l-a consacrat. Așa că fondatorul trupei Phoenix va cânta o noapte întreagă doar blues.
Invitată la festivalul de blues de la Gărâna este și frumoasa și talentata ieșeancă Julie Mayaya (30 de ani) - care a câștigat "Vocea României" în 2012. După succesul repurtat la acest concurs care a prins tare bine la ro­mâni, Julie a început să cânte în dife­rite formule, a interpretat mai multe genuri muzicale, cău­tându-și drumul pe scena muzicală românească. Iar în acest ultim weekend din iulie, el o duce într-o zonă de un pitoresc absolut, la Gărâna, să cânte blues. Și nu cântă singură, ci acompaniată de formația The Roses, care vine din țara vecină, Bulgaria.
Festivalul mai are rezervate însă o mulțime de surprize. De-a lungul zilei vor fi workshop-uri, pe seară concerte, iar noaptea, târziu, vor putea fi urmă­rite filme specifice culturii blues, în­tr-un cinema improvizat în aer liber.
Dacă vă întrebați cine va mai cânta în cadrul evenimentului, iată progra­mul:
* Vineri, 29 iulie îi puteți asculta pe: Blues'n'roll (Ro); Rareș Totu's Mid­night Sun (Ro) feat. Dean Bowman (SUA); Adi Bărar Blues Band (Ro); Stepan Project Blues Foundation (Ro) și Blues Company feat. The Fab BC Horns & The Soul Sistaz (Ger) & A.G. Weinberger (Ro).
* Sâmbătă, 30 iulie e rândul - să cânte și să vă încânte - următorilor muzicieni: Zanga Project Blues Edition (Ro); The Roses (Bg); Vali SirBlues Răcilă (Ro); Florin Ochescu Blues Project feat. Silvia Dumitrescu (Ro) și al lui Nicu Covaci & Dan Andrei Aldea (Ro), împreună cu Dzidek Marcinkiewicz (Pl) și Flavius Hosu (Ro).
Prețul unui bilet pentru o zi de festival este de 70 lei, iar cel al unui abonament pentru 2 zile este de 110 lei, și ele pot fi procurate prin rețeaua bilete.ro sau Eventim. Biletele achiziționate în ziua evenimentului, chiar în Poiana Lupului, vor avea prețul de 90 de lei (pentru o zi de festival) și 150 de lei (abonament). Copiii sub 7 ani vor beneficia de acces gratuit, iar pen­tru cei cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, veți putea achiziționa bilete cu reducere de 50% din rețelele partenere.

Padina Fest 2016
Ceva mai aproape de București, pe platoul Pa­dina din Parcul Natu­ral Bucegi, la 1509 m alti­tudine, între 28 și 31 iu­lie, are loc o nouă manifestare "Padina Fest", festival ajuns la a 7-a ediție. Acesta este unul dintre cele mai longevive festivaluri de muzică alter­nativă de la noi din țară, la care anul acesta vor par­ticipa doar invitați autohtoni.
* Seara de joi (28 iulie) va fi rezervată tru­pelor debutante.
* Vineri seară (29 iulie), ca și anul trecut, se cântă rock: Omelette, We Singing Colors, E.M.I.L., Coma, Vița de Vie și Robin and the Backstabbers, trupe una și una, care vor face să răsune munții.
* Sâmbătă (30 iulie) e rândul trupelor electro să se ocupe de antren: Baba Dochia, The Pixels, Gojira & Planet H, GOLAN și Șuie Paparude vă vor face să dansați în bocanci.
* Lansată în 1993, formația bucureșteană Șuie Paparude a suferit în decursul timpului mai multe schimbări, singurii "constanți" rămânând basis­tul Mihai Dobre (Dobrică) și clăparul Mihai Câm­pineanu (Michi). Solistul, Alexe Marius Andrei (MC Bean) li s-a alăturat abia din 2009 și a participat la realizarea a doar două din cele 8 albume ale trupei: "E suflet în aparat" (2010) și "Nu te mai saturi de noi" (2012). Cu toate acestea, a cucerit repede inimile fa­nilor trupei, care și azi o urmează cu fidelitate pe la concerte și festivaluri.
* Duminică dimineață (30 iulie), conform tradi­ției festivalului, Filarmo­nica Muntenia va sus­ține un recital-eveni­ment.
Pe lângă cele patru zile de muzică live, partici­panții la "Padina Fest" pot lua parte la o serie de acti­vități spor­tive montane: cățărări pe stâncă, rapel, tiro­liană sau ateliere de aventură. Nu uitați bo­cancii, ruc­sacul, dar și o umbrelă, pavăză bună pentru vremea in­sta­bilă din ultimul timp.
(Abonamentele pentru festival pot fi cumpărate din rețeaua Eventim, la prețuri care diferă, în funcție de perioada de achiziție. Primele 1000 de abonamente au preț special, 80 de lei bucata, iar după epuizarea aces­tora, un abona­ment va costa 100 de lei. De asemenea, abonamentele pot fi achiziționate și de la fața locului, în limita locurilor disponibile, la prețul de 120 lei.)