CALENDAR ZODIACAL - LEUL (23 iulie - 22 august)

Tana Rosca
Carte de vizită

Element: foc * calitate: semn fix * semn masculin * planeta guvernatoare: Soarele * cel de-al cincilea semn zodiacal * culori: auriu, roșul soarelui la asfințit * număr: 4 pentru Leu, 1 pentru Soare * metal: aurul * animale: leul * pietre prețioase: toate pietrele galben auriu, cum ar fi chihlimbarul, topazul, crisolitul. După alții, diamantul. Ideal ar fi ca oricare ar fi piatra aleasă, să fie montată în aur.

Prezentare generală

Așa cum Soarelui i se pare firesc ca toate planetele și toți asteroizii să se învârtă în jurul său (i s-ar părea ciudat dacă n-ar face-o), așa Leului i se pare că ceva nu e deloc în ordine, dacă personajele din viața sa nu gravitează împrejurul lui. Se știe doar că toate ființele adoră lumina solară. Cum ar putea cineva să reziste luminii pe care o răspândește?! Așa cred despre ei și regii, și așa crede și Leul, care este semnul regalității, că este cineva care-i inspiră și-i încântă pe supușii săi. Sigur că nu toată lumea acordă Leului importanța pe care și-o dorește, iar în situațiile când e trecut cu vederea, devine nespus de trist. Există o frumoasă definiție a Soarelui, care spune că el se dăruiește fără limite, fără a se dărui însă pe sine. Acesta este secretul acestei combinații paradoxale de generozitate și egocentrism.
Pentru că menirea Leului este cea de-a se manifesta creativ, îi putem distinge dintr-o privire pe Leii nerealizați, de cei realizați. Primii, frustrați de faptul că nu și-au descoperit filonul creator prin care să devină personaje marcante, încearcă să se asocieze cu personaje importante, de așa manieră, încât o parte din reputația acestora să se reflecte și asupra lor. Vor menționa, de câte ori au ocazia, că "s-au văzut cu Cutare" ori "au vorbit cu Cu­tare", își vor da o importanță exagerată și vor încerca să-i domine pe cei din jur în încercarea de a-și crea o mică suită regală. De regulă, nu le reușește.
În schimb, Leii care și-au găsit vocația creatoare devin o sursă de bucurie pentru cei care-i înconjoară. Bucuria Leului e contagioasă, ca aceea a unui copil (căci semnul Leului e asociat și cu copiii, și ei o formă de creație, respectiv procreație), iar plăcerea cu care se exprimă nu prea poate lăsa pe nimeni indiferent. Are, e drept, adesea un aer de superioritate, dar e o superio­ritate bonomă, ce pare a spune: sunt în măsură să te ajut, nu trebuie decât să ceri. Într-adevăr, Leului îi place să acorde ajutor, o face cu eleganță și noblețe, dar așteaptă ca gestul său să fie apreciat. Explicit. Nu în sensul că s-ar aștepta ca persoana respectivă să-i rămână îndatorată, în fapt, mulți Lei uită că au sărit la un moment dat cuiva în ajutor, dar dacă persoana respectivă nu știe să arate recunoștință, să spună câ­teva vorbe de mulțumire, atunci Leul NU iartă și nici nu se va mobiliza a doua oară să-i sară în ajutor.
În schimb, nu e la fel de bun la primire. Sigur că da, se va bucura că primește un cadou sau o atenție, dar dacă se găsește la ananghie, preferă să îndure cu demnitate până și condițiile vitrege de viață, decât să ceară cuiva ajutor. Mai ales sub formă de bani. Preferă să ofere. Dar nu suportă să i se ia ceva pe nedrept. Și nu suportă să nu fie respectat. Atunci apare instinctul de prădător și tehnica de luptă, căreia e aproape imposibil ca cineva să-i facă față. Ajunge să ne gân­dim la Leul Napoleon, care dintr-un om de rând, a ajuns să poarte titlul de împărat.
Mai sunt două particularități fizice care ne pot ajuta să depistăm Leul. Prima e podoaba capilară, care e adesea ondulată și pe care preferă să o tundă în scări, ca să arate ca o coamă leonină. Leii cu părul fin se străduiesc și ei să obțină, cât de cât, același efect. A doua privește ținuta. Dacă ne uităm la un Leu când merge sau stă în picioare, ținuta e impecabilă, stă drept și are un aer maiestuos, poate chiar dominant. Lucrurile stau însă altfel când un Leu se așează și când ținuta cea imperială se poate transforma într-una neglijentă. Acest lucru se întâm­plă nu pentru că tronurile pe care Leul obișnu­ieș­te să stea (cel puțin în imaginație) au spătare înalte și drepte, obligându-l să stea la fel, ci pentru că în as­trologia medicală, Leul este asociat, printre altele, cu coloana vertebrală, mai precis cu segmentul dorsal al acesteia. Viața mondenă joacă un rol important pentru Leu, pentru că aceea este arena în care simte că se poate pune din plin în valoare, în ciuda faptului că di­plomația nu-l dă afară din casă. E devotat prie­tenilor, față de care e atent și protector, și poate fi necruțător față de dușmani, deși este în stare să-i ierte - dar asta numai după ce i-a învins, iar aceștia i-au recunoscut meritele.

Bărbatul Leu

E greu, dacă nu imposibil, să ignori un bărbat năs­cut în semnul Leului. Și asta, nu numai pentru că emană acea siguranță de sine aproape provocatoare (pentru că există și Lei liniștiți și blânzi), ci pentru că are un fel aparte de-a umple spațiul din jurul lui. Chiar în situațiile când nu trebuie să fie în prim-plan, tot reușește că atragă atenția prin ceva, că creeze un al doilea centru de interes. O poate face prin abili­tățile sale sociale (când Leul acordă atenție cuiva, persoana respectivă se simte cu adevărat băgată în sea­mă) sau bosumflându-se, căci un Leu supărat nu poate fi trecut cu vederea. Toate stările sale sunt pronunțate și îi afectează pe cei din jur, așa cum acti­vitatea Soarelui determină ce se întâm­plă cu planetele.
Se pomenește adesea mândria Leului - în fapt, e vorba mai degrabă despre un pronunțat simț al demnității personale, precum și de dorința de-a fi înconjurat de oameni pe care să-i respecte, la rândul său. Desigur, dintr-o suită regală nu poate face parte orișicine.
Iubirea e cu adevărat un lucru foar­te mare în viața oricărui Leu. Mulți îl consideră iubitul cel mai romantic pe care-l putem găsi în întregul semn zodiacal, maestru al cinelor cu lumânări, al cadourilor inspirate și al darului de a-și surprinde iubita mereu cu ceva nou.
Dar cum trebuie să arate o femeie pe placul lui?
Pentru acest bărbat adevărat (Soarele este princi­pala planetă a masculinității) femeia trebuie să fie, la rândul ei, o femeie pe cinste. Așa cum în anturajul său nu acceptă pe fitecine, nici aleasa inimii sale nu are voie să fie un personaj oarecare. Prințul care a ales-o pe Cenușăreasa sigur nu era născut în zodia Leului. Ceea ce caută el este o femeie care să fie, într-un fel, cartea lui de vizită în societate. Că trebuie să fie frumoasă se înțelege de la sine, în plus, trebuie să fie o persoană sigură pe ea. Cineva care să știe nu doar să se îmbrace cu gust, dar care să înțeleagă ce toaletă se potrivește cu un anume eveniment social. O fată care apare în blugi când o invită la o premieră la teatru nu va mai primi o a doua invitație. Și manierele ei trebuie să fie adecvate, în funcție de persoanele sau situațiile în care se găsește. Iubita Leului are deci o pronunțată funcție de reprezentare și el va fi mândru de ea, dacă se va descurca bine. Dar aleasa nu trebuie să uite că Leul e cel care trebuie să se bucure, în primul rând, de atenție. A încerca să-l eclipseze ar fi o alegere neinspirată, și Leul o va taxa curând. El simte nevoia să fie cavalerul și protectorul, or ea, dacă e mai tare decât el, oare mai are nevoie de sprijinul său?! E clar că îi trebuie o prințesă, adică o femeie de soi, dar EL este cel ce-o face să devină regina lui. Nu este vorba despre discriminare, ci despre o ierarhie, în centrul căreia nu poate fi decât... Soarele.
Tot acest simț al ierarhiei sociale îl face pe Leu să fie preocupat de felul în care este privit în lume și se va strădui să creeze în jurul său un cerc de oameni la fel de bine priviți, cu ajutorul cărora va încerca să schimbe câte ceva în bine în societate. Despre Leu putem spune, fără teama de a greși, că este capul fami­liei, principalul factor de decizie. Însă dacă soția știe să se folosească de slăbiciunea lui în fața compli­mentelor, va reuși să-i influențeze, măcar în parte, de­ciziile.
Ca tată, Leul se va strădui să dea celor mici un mo­del demn de urmat și se va implica de cele mai multe ori activ în creșterea copiilor. Le va testa mai ales abilitățile artistice (dar și pe cele sportive) și nu va rata serbările lor școlare.

Femeia Leu

Ținând cont că Leul este un semn masculin, viața Leoaicei se anunță mai complicată decât cea a regelui animalelor. Așa cum se întâmplă și în realitate. Leul lasă de cele mai multe ori vânătoarea pe seama leoaicelor sale. Pentru că se pricep. Și asta e de multe ori problema femeii Leu. Că se pricepe. Și atunci sare să rezolve problemele bărbatului iubit, în loc să-l lase pe acesta să-și bată capul. E ușor să te obișnuiești cu binele, și atunci se întâmplă destul de des ca Leoaica să devină femeia din spatele bărbatului. Mulți bărbați n-ar reuși să iasă în evidență și să fie apreciați dacă n-ar avea în spate o leoiacă ambițioasă, capabilă și inventivă. În schimb, ea așteaptă recu­noaș­­terea acestor merite, căci dacă bărbatului ajunge, după o vreme, să i se pară că nu ei i se datorează o mare parte din reușita sa socială, s-ar putea să se trezească - nu lăsat baltă, deoarece fe­meia Leu e devotată și con­ser­vatoare, dar va ști ea cum să facă pentru ca el să-și dea sea­ma ce s-ar întâmpla dacă ea s-ar implica mai puțin.
Dar ca să spunem adevărul până la ca­păt, deși Leoaica nu este o arivistă, rareori va porni la drum alături de neica nimeni. Ștacheta e sus dintru bun început, iar pentru Leoaica realizată profesional și social (caz des întâlnit), cercul bărbaților dintre care ar avea de ales se reduce simțitor. Dar pentru că nu aș­teaptă, ca alte femei, să fie aleasă, ci pornește în ofensivă, reușește, de cele mai multe ori, să pună mâna pe unul dintre puținele exemplare eligibile.
Ușurința cu care femeia Leu se face remarcată e cu două tăișuri. În general, în mediile sociale pe care le frecventează ajunge să dea tonul atât prin perso­na­litatea ei, cât și prin stilul ei original. Se va bucura, deci, de popularitate, căci multe femei se vor grăbi s-o imite și o vor admira sincer, dar și cu invidie, căci aceleași însușiri o pot transforma în ținta invidiei și a bârfelor. E de ajuns s-o dăm ca exemplu pe Jackie Kennedy, cea care a reinventat rolul de Primă Doamnă la Casa Albă.
O trăsătură de caracter care poate lucra în defa­voarea ei, în mediul social, este competitivitatea. În plan profesional, competitivitatea o poate ajuta să ajungă la vârf, dar dacă alege s-o manifeste în plan so­cial, în special față de alte femei, poate suferi o pier­dere de imagine. Iar pentru femeia Leu, prestigiul social joacă un rol mai mare decât pentru majoritatea celorlalte zodii.
Femeia Leu care n-a avut parte de Marea Iubire Romantică sau de vreo reușită în carieră poate să-și asigure statutul social la care aspiră prin felul în care se ocupă de copii. Atentă la educația lor, le va insufla ambiția de-a reuși, dar și plăcerea de-a se exprima creativ, ceea ce e o combinație câștigătoare, de multe ori. Mamma Leone trebuie să fie însă atentă să nu proiecteze asupra copiilor visurile ei cele nerealizate, ci să se bucure doar, împreună cu ei, de legătura profundă care se creează, atunci când mama respectă și stimulează potențialul copilului său, insuflându-i, odată cu curajul și voința de-a reuși, și plăcerea de a-i bucura, cu talentele descoperite și dezvoltate, pe cei din jur.

Copilul Leu

La o vârstă oricât de fragedă, mi­cuțul Leu se poartă cu siguranța de sine a unui adult, care știe câte parale face și ce-i datorează cei din jur. E o reflexie a verbului zodiei, acel "eu voiesc", care îl face să dorească cu ar­doare să se impună. Când totul merge după voia lui, e un copil încântător, prietenos, jucăuș și, mai ales, generos. Alți copii nu și-ar împărți cu alții dulciurile sau jucăriile. Copilul Leu o face chiar dacă nu a fost educat în sensul acesta. Dacă află, de exem­plu, că unul dintre copiii cu care se joacă nu are acasă nicio mașinuță cu telecomandă, i-o poate oferi pe a lui, fără să stea pe gânduri. Dar dacă vine cu o pro­punere de joc pe care ceilalți o refuză, micuțul Leu poate să facă un scandal de pomină, pentru că asta înseamnă că statutul său regal, voința sa, sunt neso­cotite. Nu există cale de mijloc pentru acești micuți temperamentali, fie e supunere, fie război. Bine că sunt dispuși să asculte de argumentele adulților și, după ce criza de temperament trece, devin de cele mai multe ori rezonabili. Multora le vine greu să-și ceară scuze, iar aceștia ar fi bine să fie învă­țați să facă mici gesturi îm­pă­ciuitoare, care înseamnă ace­lași lucru.
Micul Leu nu cunoaște de­cât două moduri de-a func­ționa: foarte activ și de-a dreptul leneș. În perioadele de activitate susținută e afectuos, jucăuș și de un curaj ieșit din comun, care n-ar trebui încurajat peste măsură. În perioadele de leneveală, se poartă ca un stăpân absolut, căruia toată lumea din casă trebuie să-i îndeplinească dorințele. Aceasta este de obicei piatra de încercare pentru părinți, care, seduși de dră­gălășenia odraslei lor, îi induc ideea greșită că toată lumea le datorează ascul­tare. Cu cât învață mai re­pede că fiecare are dreptu­rile și îndatoririle sale, cu atât va fi mai ferit de con­flicte inutile, mai târziu în viață.
Mulți dintre Leii tineri vin pe lume înzestrați cu talente artistice, iar părinții pot fi siguri că merită să investească în ei, căci nu sunt făcuți pentru medio­critate. Apoi, un copil Leu preferă oricând să i se spună să-și facă exercițiile la pian, decât să ducă gunoiul. E, din nou, o chestiune de prestigiu.
Un alt domeniu în care le e de folos să dobân­dească moderație este cel al banilor. Nu vor ezita să cumpere acadele pentru toți prietenii lor, văzând că banii de buzunar s-au dus, vor veni acasă, chitiți să-și facă din nou plinul, că nu le place sub nicio formă să trăiască pe sponci.
La școală, Leul nu se numără printre tocilari, pentru că ce nu-i incită creativitatea îl enervează, dar sala de clasă poate deveni, pentru un Leuț conștiin­cios, locul în care să vadă pentru prima oară cum e să ia decizii pentru un grup întreg, deoarece se va descurca excelent dacă învățătorul sau profesorul îi va permite să-i țină locul pentru o vreme.

Profesii și vocații

Creativitatea leonină se poate manifesta în multe feluri, dar cel mai frecvent ea este asociată cu actoria. Pentru că regele-Leu este tot timpul în atenția poporului său, Leul se simte confortabil pe scenă sau pe platoul de filmare, de unde vorbele și faptele sale pot trezi ecouri puternice în cei care-l urmăresc. Impactul lor poate fi înțeles mai bine, dacă enume­răm câteva nume de actori Lei: Robert Redford, Robert de Niro, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham sau Ben Affleck. Iar dintre actrițe, ajunge să spicuim numele lui Jennifer Lopez, Heyden Panne­tiere, Kate Beckinsdale și Charlize Theron, ca să ne dăm seama de forța și expresivitatea acestora. Și să nu-l uităm nici pe al nostru Marcel Iureș, care nu lasă cu nimic de dorit la acest capitol. Dar acesta nu este singurul domeniu artistic în care Leul se poate face remarcat.
Meseria de bijutier este iarăși un domeniu în care Leul poate lucra cu metalul lui, au­rul, și poate crea adevărate frumu­seți.
Leii care sunt în stare să de­pășească perioadele de lenevie pot excela în sport.
În lumea medicală, Leul poate fi un obstetrician sau neonatolog talentat. În general, acest semn fix de foc este un bun manager și poa­te conduce cu succes tot felul de afaceri, pentru că are un simț orga­nizatoric dublat de creativitate. Nu putem încheia fără a aduce în dis­cuție viața politică, unde Leul se simte ca aca­să, fiind un domeniu în care se bucură de vizibilitatea de care are nevoie și se poate distinge printr-o abordare pozi­tivă, constructivă. O lipsă la acest capitol o poate con­sti­tui faptul că nu suportă ca cineva să-l ia în derâdere.

Șeful Leu

E greu să te înțelegi cu un șef născut în zodia Leului, atâta timp cât nu ai o doză de originalitate. Sigur că da, va fi mulțumit dacă-ți faci treaba ca lu­mea, dar nu te va aprecia cu adevărat decât dacă reușești să vii cu o contribuție proprie.
Când șeful Leu muncește, toată lumea trebuie să muncească la fel. El nu stă să se gândească la faptul că cei care nu sunt plătiți ca el nu au cum să aibe o motivație la fel de puternică. Și, probabil, nu dispun nici de forța sa de-a se mobiliza, atunci când e cazul.
Reacțiile șefului Leu pot fi imprevizibile, în sen­sul că îi poate trece cu vederea, o vreme, pe cei care muncesc cel mai mult, pentru ca, brusc, să-i ridice în funcție sau să le servească o bonificație zdravănă. Dacă mergeți la el cu o cerere, poate fi bucuros că rezolvă o problemă a angajatului său (e receptiv în special la problemele amoroase) sau poate fi revoltat, dacă o cerere de mărire de salariu nu este însoțită de motive foarte specifice care s-o justifice și... un mic compliment bine plasat.

Angajatul Leu

Aceasta nu este o specie larg răspândită, dat fiind că majoritatea Leilor sunt artiști, liber profesioniști sau întreprinzători. E evident că au probleme cu autoritatea, pentru că ei sunt adevărații copii solari, iar Soarele reprezintă autoritatea. Aceștia au de învă­țat că sunt și alte planete, precum și alte zodii, care reprezintă autoritatea sub forme diferite.
Leul tipic va încerca să-și pună în valoare calită­țile pe față, cerând părerea șefilor despre calitatea muncii lor. Leul timid va sta deoparte, dar se va stră­dui să obțină același rezultat, poate făcând comparații cu calitatea muncii colegilor săi. Competitivitatea este în gena lui. Altfel nu ar putea să ducă atâtea res­ponsabilități, care pe altul l-ar cocoșa, și nici să ia decizii atât de potrivite, cu intuiția sa mereu trează. S-ar putea ca în anii de ucenicie să aibă pretenții mai mari decât colegii lui, insistând asupra unor privi­legii, dar, cu vârsta, își va da seama cât de multe este în stare să rezolve și cât de bine. Asta nu-i va spori modestia, ci salariul, dar nevoia sa profundă este ca această formă de recunoaștere să fie acompaniată și de aprecierea meritelor sale.