MARIA POP - biolog, creatoarea firmei "Hypericum" - "În fruntea listei preparatelor noastre se află bitterurile din plante"

Florentin Popa
Izvorul de sănătate de la Desești, Maramureș

Tare frumos e Maramureșul vara! Mașina urcă pe curbele domoale ce traversează Gu­ti­nul, fermecată, parcă, și ea, de peisajul din jur. Natura e puțin întârziată aici, cu toate că soarele a reușit să pătrundă prin umbra deasă a pădurii. Pe crengile brazilor încă mai atârnă muguri verzui, iar socul de pe marginea șoselei e în plină floare. Ici, colo, snopi galbeni de sânziene se leagănă în adierea blândă a vântului, iar fâneața e împestrițată cu marga­rete și flori de câmp, în zeci de culori. Drumul se opreș­te în Desești, un sat scăldat de apele râului Mara, în care timpul parcă s-a oprit în loc. Vechea bisericuță de lemn, o mândrie a locului, sparge verdele arborilor cu tur­la ei ascuțită, înfiptă în cer. Două bătrâne îmbrăcate în fote negre și cămăși albe, stră­lucitoare, stau de vorbă în fața unei porți maramureșene uria­șe, care-și aruncă umbra din­colo de marginea drumului.
Am ajuns la destinație. O caut pe d-na prof. dr. biolog MARIA POP, unul dintre pio­nierii naturismului românesc, care s-a aventurat, cu un suc­ces excepțio­nal, în fascinantul domeniu al preparării medicamen­telor din plante.

Învățăturile bunicii Anuța

- Bine v-am găsit, doamnă Pop! Văd că-i bo­gată vara în Maramureș!

- Bine ați venit pe la noi, mă bucur să vă revăd! Da, vara asta e parcă mai bogată ca niciodată în plante bune de leac! Nu mai prididim să adunăm atâta sănă­tate vegetală de prin pădurile curate din jur! Am primit ieri aproape o tonă de sânziene galbene, acum facem recepția plantelor uscate, le cântărim și le împărțim pentru diverse forme de preparare. Am început recol­ta­rea de plante încă din februarie, când au apărut pri­mii muguri, însă de-acum și până la toamnă, nu mai avem timp de răgaz, pentru că natura nu așteaptă după noi. Colaborăm cu culegătorii de plante medicinale din zonă, care știu exact de ce avem nevoie pentru a realiza produse de calitate, cu înaltă eficiență terapeu­tică. În plus, maramureșenii noștri sunt oameni buni, credincioși și cu sufletul curat și își pun amprenta energetică pe plantele recoltate - știu asta de la bunica mea, Anuța, care era cunoscută în tot Maramureșul pentru darul tămăduirii. Ea m-a învățat și care sunt florile bune de leac, la ce folosește fiecare și care este tim­pul potrivit pentru recoltare. Pentru că unele plante se culeg dimineața, altele seara, unele înainte să înflo­rească, altele după ce și-au scuturat florile. Noi lucrăm după calendarul de recoltare specific zonei în care trăim; știm când o plantă medicinală are cantita­tea maximă de substanțe active și proprietăți terapeu­tice valoroase. Însă cum vremea e în continuă schim­ba­re, iar natura se dezvoltă după căldura soarelui, tre­buie să verificăm permanent, cu înaltă rigoare știin­țifică, calitatea substanțelor active din plantele pe care le folosim, pentru a putea fabrica cele 90 de formule naturale de sănătate marca "Hypericum".

- Ce produse din plante pregătiți în prezent?

- Avem deja strânse multe plante medicinale de sezon: mugurii de brad, florile de salcâm și de soc, coada-șoricelului, frunzele de frasin și de mesteacăn, sunătoarea, sclipeții, silurul, mâine-poimâine primim prima recoltă de coada-calului. Ambalăm ceaiuri sim­ple, producem diverse creme, dar realizăm și alte for­mule terapeutice complexe, din plante noi și plante de astă toamnă, pe care le-am păstrat special pentru aceas­­tă perioadă. Acum ne grăbim să terminăm bitteru­­rile din plante, pentru că sunt foarte apreciate de consuma­tori. Într-adevăr, au efecte deosebite asupra sănătății.

Bitterul vieții - "Taina Plantelor"

- Aș dori să ne vorbiți despre bitterurile din plan­te, preparate care v-au adus consacrare în lumea pro­ducătorilor de medicamente naturale. Cum ați reușit să surclasați pe piața medicamentelor natu­rale celebrul "bitter suedez"?

- Răspunsul e simplu: de la Revoluție încoace, oamenii au învățat tot mai multe despre virtuțile tămă­duitoare ale plantelor - demers unde revista "For­mula AS" a avut o contribuție majoră, pentru care vreau să felicit întregul colectiv! Românii au căpătat încredere în plantele medicinale autohtone, pentru că sunt ale locului, sunt folosite de mii de ani, au substanțe ac­tive proaspete și puternice și - de ce să nu recu­noaștem? - produsele românești sunt mai accesibile financiar decât cele aduse din import. La prima formulă a bitte­rului "Taina Plantelor" am folosit doar 12 plante me­di­cinale, cu efecte terapeutice demon­strate. Însă rezul­tatele testelor nu m-au mulțumit pe deplin. Atunci am început să adaug în rețetă alte și alte plante - unele foarte cunoscute, altele mai puțin utilizate în fitotera­pie, până când am "nimerit" for­mula, dar mai mult "băbește". Au urmat studii apro­fundate de biologie și farmacie, pentru a stabili cu exactitate dozele de substanțe active din compoziție. Am fabricat câteva doze de bitter după noua rețetă, am făcut alte teste, iar rezultatele m-au bucurat foarte mult, pentru că mi-au confirmat așteptările. De atunci, folosim mai multe plante medicinale când elaborăm o rețetă, pentru că și efectul lor terapeutic este mai puternic, da­to­rită acțiu­nii sinergice, de interdependență, a substan­țelor active pe care le conțin. Prepa­răm bitterul "Taina Plantelor" din treizeci de plante medicinale, majo­ritatea culese din zonele împădurite ale Maramure­șu­lui: flori de sal­câm, ienupăr, genția­nă, brusture, angelică, frunze de fra­sin și de mesteacăn, sclipeți, țin­tau­ră, troscot, ghim­pe, cimbrișor de câmp, frunze de afin, salvie, soc, coada-calului, coada-șoricelului, frun­ze de zmeur, men­tă, sânziene gal­bene, sovârv, măceșe, pedicuță, găl­benele, aloe, muguri de pin, scor­țișoară, cuișoare, fenicul, coacăze negre.

- În ce afecțiuni are cele mai bune efecte?

- Bitterul are proprietăți terapeu­tice deosebite: este un tonic general, care stimulează activitatea întregului organism și reglează activitatea func­țiilor vitale. Este considerat de consumatori un adevărat "eli­xir al vieții", pentru multiplele sale efecte benefice asupra or­ganismului, pu­tând fi folosit atât de către oamenii bolnavi, cât și de către cei sănătoși. Totodată, bitterul poate fi con­siderat un leac unic pentru prevenirea, ame­liorarea sau vindecarea multor boli. De ase­menea, înlătură oboseala și stresul, generând o stare de bună dis­poziție, datorită conținutului bo­gat în endor­fine naturale. Întărește imuni­ta­tea naturală a organis­mului, fiind recomandat în infecții bacteriene și micotice, viroze, gripe, boli infecți­oa­se cu streptococi și stafilococi. Are proprietăți depurative și detoxi­fiante, stimulând eliminarea toxine­lor pe cale renală, digestivă și sudo­rifică. Ajută digestia, diminuează du­rerile abdomi­nale, reduce balonările, calmează cri­zele de colecist. Fiind ușor laxativ, bitterul este indicat în constipațiile cronice, în curele de slăbire și în afec­țiunile hemoroidale. Conținutul bogat în substanțe acti­ve care reglează secreția de acid gastric îl reco­man­dă ca adjuvant în gastrite hiperacide, esofa­gite de reflux și ulcere gastro-duo­de­nale. Datorită proprie­tăților analgezice, poate fi folosit ca remediu pentru reuma­tism și dureri articulare, dar și pentru calmarea dure­rilor de cap de natură ner­voasă sau biliară. Bitte­rul are excelente efecte antioxidante, întârzie procesul de îmbătrânire, ameliorează tulburările de menopau­ză, încetinește instalarea osteo­porozei, îmbunătățește vederea. Nu are efecte secundare sau contraindicații; poate fi folosit în cure de durată, chiar și în aso­ciere cu medicamentele alopate.

- O uzină de sănătate, într-un singur preparat natural. Problema lui este că rețeta conține și alcool, pe care nu toată lumea îl tolerează.

- Ne-am gândit și la acei consumatori care, dintr-un motiv sau altul, nu pot să facă o cură cu bitter și am realizat o formulă identică din punct de vedere al com­poziției, dar sub formă de capsule, care le pot fi admi­nistrate și femeilor gravide, copiilor sau persoa­nelor de vârsta a treia, având aceleași efecte terapeu­tice.

Bitterul inimii

- Ce alte tipuri de bitter din plante preparați?

- Săptămâna viitoare vom scoate un lot nou de Bitter Cardiovascular. Este foarte solicitat de consu­ma­tori mai ales vara. Valul de căldură care a dat năva­lă peste țara noastră a accentuat unele suferințe cardio-vasculare și oamenii au nevoie de protecție. Acest bitter este rea­lizat din plante ale căror sub­stanțe active au un important rol în susținerea sistemului car­dio­vas­cular: păducel, talpa-gâș­tei, valeriană, sulfină, an­ghi­nare, sas­chiu, levănțică, roiniță, cim­bri­șor, măceșe, salvie, coacăz ne­gru, coada-șo­ricelului, ghințură, orz, turiță-mare, vâsc, troscot, vina­riță, mesteacăn, ienupăr, sal­cie, afin, sunătoare, brânca-ursu­lui, brus­ture, năpraznic, hibiscus, pat­la­­gină-mare, coada-calului. Bitte­rul are rol trofic și tonifiant asu­pra inimii și a vaselor de sân­ge, reglează tulburările de ritm car­diac, întărește pere­ții ca­pilari, sti­mulează circulația peri­ferică, are pro­prie­tăți hipocoles­te­rolemian­te, hipotensive, anti­ane­mi­ce și imu­nostimulante, sti­mulează procesul de for­ma­re a glo­bulelor roșii, curăță orga­nis­mul de to­xine și întărește imuni­tatea organismului prin carac­te­rul pu­ternic vitaminizant și mine­ralizant al componen­telor.
Bitterul Cardiovascular este recomandat ca adju­vant în tahi­cardii, aritmii și palpitații car­diace, hiper­tensiune arterială, angină pectorală, edeme cardia­ce, cardiopatie ischemică, hiper­co­lesterolemie (scade nivelul de colesterol total și ajută la norma­lizarea fracțiunilor de colesterol "bun" - DHL și "rău" - LDL), arterite, flebite, tulbu­rări de menopauză, an­xie­tate, insomnii.
Bitterul Cardiovascular este disponibil și sub for­mă de capsule, pentru persoanele care nu au voie să consume alcool.

Pace sufletească și liniște

- V-ați botezat preparatele cu nume poetice, care îi atrag pe cumpărători. Ce "ademeniri" ascunde bitterul "Ierburile Vieții"?

- Bitterul "Ierburile Vieții" este obținut din 22 de plante medicinale: isop, busuioc, rozmarin, sunătoare, sânziene, sulfină, trei-frați-pătați, păducel, schinel, urzică, crețișoară, turiță-mare, codița-șoricelului, coa­da-calului, salvie, troscot, gălbenele, mesteacăn, ceai verde, ceai negru, hibiscus și ștevie - plante cu rol tonic și calmant asupra sistemului nervos. Am realizat acest produs gândindu-mă la pro­vo­­cările psihice ale "lumii moderne" în care trăim și la faptul că suntem tot mai stresați, cu nervii întinși la maxi­mum, ceea ce duce în timp la apariția unor afecțiuni psiho-somatice foarte greu de tratat. Bitte­rul Ier­burile Vieții are efect energizant și tonifiant asupra siste­mului nervos, înlătură blocajele energetice, ajută la calmarea generală a organismului și conferă o stare de confort psihic și echilibru emoțional.
Bitterul Ierburile Vieții este disponibil atât sub formă de extract hidro-alcoolic, cât și sub formă de capsule sau amestec de plante pentru ceai.


(D-na Prof. dr. biolog MARIA POP poate fi con­tactată la tel. 0262.263.048. Detalii despre produsele Hypericum puteți găsi la http://www.hypericum-plant.ro/)