Sărbătoarea fotbalului mic

Ciprian Rus
Nu că asta ar fi neapărat un motiv de răutăcioasă satis­facție, dar felul în care s-a desfășurat și în care s-a terminat acest Campionat European de Fotbal, după eli­minarea echipei României, parcă ne mai îndul­cește un pic gustul amar lăsat de jocul echipei noastre împotriva Albaniei și Elveției.

Fără excepție, toate echipele mediocre au ieșit din competiție din primele faze eliminatorii, semn că formatul "democratic" cu 24 de echipe invitate la turneul final - de altfel foarte profitabil, datorită tele­vizărilor și a numărului mare de fani prezenți în Franța - nu doar că nu aduce glorie în plus, dar trage în jos nivelul spor­tului-rege. La rândul lor, puținele echipe mici care și-au de­pășit condiția, unele prin curaj nebun, cazul Ungariei, altele prin organizare, cazul Islandei, sau printr-o extraordinară mobilizare a jucătorilor, cum s-a întâmplat cu Țara Galilor, au sfârșit-o exact cum ne temeam noi că vom păți împotriva Franței: ungurii au plecat acasă după un 0-4, islandezii după un 2-5, iar bravii galezi, fără două vedete în semifinale, au reușit "performanța" de a fi singura echipă de la acest turneu final, învinsă de noua campioană continentală, Portugalia!
Contează, desigur, nu doar scorul cu care ieși din com­petiție, ci și felul în care ai jucat, emoțiile pe care le provoci și amintirile pe care le lași, iar asta e, poate, și misiunea cea mai importantă pe care o va avea noul selecționer al României, germanul Christoph Daum: să-i ajute pe jucători să fie mai curajoși, să-i scoată din logica "ciupelii", care a devenit crezul fotbalului românesc în ultimii 15 ani. Din punctul acesta de vedere, numai că la alt nivel de miză și cu alți jucători, majoritatea echipelor s-au molipsit de tentația "ciupelii" la acest EURO, care intră în istorie printr-un meci în care două trupe cu multe talente, ca Portugalia și Croația, nu au tras niciun șut pe poartă, vreme de mai bine de 90 de minute! Dar ce să vorbim de echipele mici, când marile favorite, Spania, Germania și Franța, au dezamăgit, toate, ceva mai puțin Italia, incapabile să vină cu un fotbal măcar constant, dacă nu memorabil. Nici vedetele de zeci și sute de milioane de euro nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor: n-a fost nici "Europeanul" lui Modric și Rakitic, nici al lui Iniesta, nici al lui Lewandowski, nici al lui Müller, nici al lui Pogba, francezul pentru care tocmai se pregătește o ofertă de 125 de milioane de euro! N-a fost nici "Europeanul" lui Griezmann, omul numărul 1 al francezilor, care a ratat întâl­nirea cu golul, tocmai când echipa sa avea mai mare nevoie de el. Și nu a fost nici turneul lui Ronaldo, accidentat în finala pe care ai săi aveau să o câștige fără el pe teren. Să o câștige e un fel de a spune, căci Portugalia a jucat din nou un fotbal "mic", la așteptarea prelungirilor și a penalty-urilor. I-a ieșit și de data asta, iar senzația e că avem exact cam­pioana pe care acest EURO o merita. E, într-un fel, și cam­pioana noastră, poate învățăm de la portughezi să "ciupim" și noi mai cu talent, pe viitor...