Muzica rock nu se sperie de caniculă: ROCK THE CITY

Dana Ene
- După doi ani de pauză, se întoarce în forță unul dintre cele mai iubite festivaluri bucureștene - "Rock the City", care se va desfășura pentru prima și, poate, ultima dată, în Piața Constituției. Spațiul de "muzică liberă", atât de iubit de bucureșteni, va fi restricționat de primăria orașului, pentru a fluidiza traficul. Urletul motoarelor e tot un fel de muzică, nu? -

Dornic să revină în forță, după cei doi ani de absență, festivalul "Rock the City" anunță afișe cu nume mari, Muse și Iron Maiden, două trupe britanice cu nume grele în lumea internațională a muzicii.

MUSE
"Muzica este trăire intensă"


Chiar dacă băieții de la Muse au doar jumătate din vârsta și experiența celor de la Iron Maiden, sunt aproape la fel de cunoscuți de fanii rockului. ?n cei 22 de ani de existență a trupei, Muse a lansat șapte discuri de studio și două live, a vândut peste 20 de milioane de albume și a acumulat peste 50 de premii, printre care și trei Grammy, cinci MTV Europe Music Awards și două Brit Awards.
Trupa a luat ființă în orășelul Teignmouth din Devon, în 1994. ?i puneau bazele trei liceeni: Matt Bellamy (prim solist, chitarist, pianist și clăpar), Chris Wolstenholme (chitară bas, solist secundar) și Dominic Howard (tobe, percuție). Fiecare dintre ei mai cântase în cel puțin o formație, iar liderul trupei, Matt Bellamy, al cărui tată este chitarist, stăpânea încă de pe la 6 ani pianul, și de la 14, chitara. Tot el își făcuse de­butul scenic la 12 ani, în timpul unei serbări școlare.
?n 1994, Matt și Dominic aveau 17 ani, iar Chris abia împlinise 16 ani, când începeau marea aventură a vieții lor și puneau bazele unui trio ce inițial s-a numit Gothic Plague, pentru ca mai apoi să-i schimbe nume­le și să devină Rocket Baby Dolls. Visători și încre­zători în forțele proprii, cei trei adolescenți au luat parte la primul lor concurs, o "bătălie a trupelor lo­cale", chiar în anul înființării trupei. Au ieșit câștigă­tori, chiar dacă și-au șocat puțin spectatorii, distru­gându-și instrumentele în timpul concertului. "Eram singura trupă rock participantă. Toate celelalte for­mații cântau pop sau funk-pop. Noi am apărut pe scenă pictați pe față, am cântat din tot sufletul, și la final, ne-am distrus instrumentele, ca o veritabilă tru­pă rock dezlănțuită. Când am aflat că am câștigat, a fost un șoc. Tot atunci am realizat un lucru extrem de im­portant după care ne-am ghidat în viață - muzica este trăire intensă", declara Matt Bellamy într-un in­terviu.
După acest suc­ces, au luat muzica în serios. Până a­tunci, fie­care dintre ei avea o slujbă cât să strângă un ban de buzunar: decorator, demolator și om de serviciu în campus. Nimic strălucitor sau de viitor. Și-atunci au schimbat pentru a treia oară numele trupei și și-au spus Muse, la sfatul pro­fesorului de artă al lui Matt, din liceu. Le-a plăcut titlul, pentru că "era scurt și dădea bine pe afiș", după cum se confesau mai târziu. Deși muzica pop se vindea mult mai bine, nu au renunțat nicio clipă la rock în favoa­rea ei, căci muzica lor era una cu mesaj, o muzică rebelă și care îi definea. Au cântat o bună bucată de timp prin cluburi, baruri și pe la festivaluri micuțe, până ce și-au conturat mai bine stilul - un amestec de rock alternativ, rock progresiv, heavy metal, muzică clasică și muzică electronică. Primul lor disc, intitulat "Showbiz", a fost lansat abia în 1999, la 5 ani după înființarea trupei, companiile de discuri nearătându-se prea interesate să-i adopte, chiar dacă trupa începuse să aibă succes la public. Tot în 1999 și-au făcut apariția și pe scena "trupelor debutante" la Woodstock, unde au făcut o impresie foarte bună, cucerind astfel fani și peste Ocean.
Abia cel de-al treilea disc al lor, "Absolution" (2003), avea să-i transfor­me în staruri mondiale. Albu­mul a debutat și a in­trat di­rect pe locul unu în topurile brita­nice și le-a adus și pri­mele recunoaș­teri: un Disc de Aur în SUA, două premii MTV Europe și un Brit Award. De aici încolo, suc­cesul le-a tot surâs. Muse și-a surprins mereu fanii atât prin muzica și mesajele pe care le-au transmis (antipa­tia pentru politicienii co­rupți, înclina­ția către teoria conspirației, dar și fascinația pentru tehnologie sau natura umană), cât și prin spec­tacole de lumini și ex­trem de elaboratele efec­te speciale folosite în con­cert. "Cred că sun­tem una dintre ultimele trupe rock în sensul tra­dițional al cuvântului. Termenul de star rock este folosit azi foarte ușor, chiar și pentru aceia care își cară după ei un laptop ca să creeze muzică, în loc să cânte la chitară. ?mi pla­ce să cred că spiritul mu­zicii rock va dăinui. E vorba despre oamenii aceia care simt diferit față de normele cul­turale ale vremurilor lor și care vor să se răzvrătească și să pună sub semnul întrebării regimul sub care trăiesc", afirma Matt într-un interviu recent.
Asta este ceea ce a făcut Muse mai bine de 22 de ani: a purtat cu ea, fără preget, spiritul rock la care visaseră cei ce au înființat-o. Matt, Dominic și Chris nu au făcut din muzică o afacere și nu au profitat de pe urma ei, așa cum probabil că ar fi făcut mulți alții. ?n 2002, de exemplu, au amenințat-o pe Céline Dion cu un proces, pentru că aceasta a vrut să-și intituleze un spectacol în Las Vegas "Muse". Apoi au refuzat cei 50.000 de dolari oferiți de artista pop drept împăcare. "Nu voiam ca lumea să-și imagineze că numele nostru are vreo legătură cu ea", spunea Matt imediat după ce câștigau bătălia asupra numelui spectacolului.
Cel mai nou disc al trupei este tot unul revolu­ționar. Se numește "Drones" și a fost lansat în 2015. Atât albumul, cât și întregul spectacol creat în jurul lui promovează o viziune aproape apocaliptică a unui viitor dominat de teh­nologie. Iar Matt ad­mi­te că a fost inspirat în crearea lui de schim­bările ce au avut loc la nivel planetar, când dronele sunt im­pli­cate azi în mai toate războaiele. Unii critici însă au speculat că noul album al forma­ției reflectă și zbuciu­mul prin care a trecut solistul acesteia după despărțirea de fosta lui logodnică, Kate Hud­son. Cei doi au avut o relație de iubire toridă, din 2010 până în 2014, și au împreună un băiețel - Bingham, care a împlinit 5 ani. Matt nu neagă aceste spe­culații: "Cred că mulți scriitori sau muzicieni compun un scenariu fantas­tic ce reflectă de fapt altceva, ceva ce se întâmplă în viața lor. Pe oricare din­tre noi ne afectează lucrurile astea și oricare dintre noi ne putem pune întrebarea cât de mult ne pot afecta factorii ăștia externi relațiile personale". Viața lui zbuciumată pare să se fi mai liniștit, după ce Matt a descoperit-o pe Elle Evans, un fotomodel de 26 de ani. O fată frumoasă, dispusă să-l ajute să-și pună ordine în viață.
(Dacă vreți să ascultați ultima creație Muse, puteți să vă procurați bilete din rețeaua Eventim. Au concert în cadrul Festivalului "Rock the City" pe 29 iulie, iar un bilet pentru ziua de festival în care vor concerta ei costă între 195 și 357 lei. Dacă doriți un abonament pentru întregul festival și implicit pentru concertul Iron Maiden, veți plăti între 270 și 465 lei. Cele două trupe nu sunt singurele invitate, așa că vor fi și alte surprize.)