- Suntem în luna iulie, când majoritatea oamenilor se îmbarcă pe mult așteptata corabie a vacanței. Te pregătești și tu să ridici pânzele în vânt?
- Vacanța mea a fost la începutul anului, în ianuarie. În rest... corabia mea e ancorată în port (ca să intru în jocul tău de cuvinte). Acum, de pildă, filmez pentru emisiunea "Vocea României" de la Pro TV. Și o să tot filmez, până în septembrie, inclusiv, când "Vocea" o să înceapă. Apoi pornesc filmările pentru "Românii au talent", după care intru în live-urile de la "Vocea". Abia după încheierea lor, de Crăciun, o să mai am trei-patru zile de vacanță. Dar tot urzesc eu ceva. Speranța nu moare niciodată. Dacă totul o să meargă ca uns, am ambiția ca, printre toate filmările astea, să mai rup câteva zile de evadare. Ar fi minunat!
- Cum îți alegi destinațiile pentru vacanță? Te atrag agitația, locurile mondene, sau preferi liniștea, spațiile izolate de lume, unde să-ți tragi sufletul?
- Mereu caut locurile retrase, liniștite, cât mai apropiate de natură, cu cât mai puțini oameni, uneori, dacă s-ar putea, chiar deloc. Pentru un tip așa de "prezent" ca mine, poate părea bizar ce spun, dar asta e firea mea, așa am fost dintotdeauna, și cu atât mai mult în anii din urmă, când motorul profesiei duduie la turație maximă. În viața de zi cu zi, profesia mă leagă de mulți oameni - la concerte, la studio, în televiziune, peste tot e multă lume, multă agitație - și-atunci simt nevoia să mă deconectez măcar din când în când, să am liniștea necesară ca să-mi aud gândurile și să-mi ascult sufletul. Bine, eu încerc să am un stil de viață liniștit nu doar în scurtele perioade de vacanță, ci și în existența de dincolo de profesie, la modul cotidian. Doar că asta e mai greu de realizat...
"Locuiesc în pădure"
- În zilele noastre, natura a devenit un remediu universal pentru oamenii obosiți care suntem. Chiar doctorii o pun pe lista medicamentelor, deși apropierea de ea nu e chiar simplă. Tu în ce relație te afli cu natura? Simți, efectiv, că te ajută?
- Natura e mama noastră, a tuturor, așa că nu e de mirare că mulți oameni, mai ales orășenii, se simt brusc descătușați când ies din mediul lor citadin, când dau de un smoc de iarbă, de un copac, de un fir de apă care clipocește cu susur lin, de aerul minunat de curat, de ciripitul păsărilor... Eu, deși am fost crescut la oraș, în Pitești, și n-am avut decât niște rude îndepărtate, la țară, pe care le vizitam foarte rar, m-am simțit mereu legat de natură, un sentiment ce s-a accentuat pe măsură ce am crescut, devenind din ce în ce mai profund. Am înțeles că legătura dintre om și natură e indisolubilă, că ești condiționat mai ales sufletește de prezența ei. Deși n-am fost atras niciodată de alpinism, n-am mers în drumeții, nu m-am cățărat pe vârfuri de munți și n-am dormit niciodată la cort, totuși, am ales să-mi fac casa în care locuiesc acum, literalmente în pădure, adică ies pe ușă și o pornesc la plimbare printr-o pădure adevărată, cu copaci bătrâni, cu tot felul de păsărele care mă răsfață cu concertele lor melodioase, în fiecare dimineață și seară... Îmi place să merg cu picioarele goale prin iarbă, îmi place chiar să dorm la rădăcina câte unui copac, din grădina care, practic, e un preambul al pădurii, sunt bucuros că acolo pot să văd cerul și stelele neacoperite de poluarea orașului, că aerul e mai răcoros și mai limpede decât printre betoane. Chiar și în vacanțe caut destinații cu peisaje puternice, cu păduri dese, cu munți falnici... Abia atunci simt că mă relaxez și că mă încarc. Sigur, mă interesează și clădirile istorice, monumentele de arhitectură și muzeele, merg și-n astfel de locuri, dar prefer natura, care-ți hrănește sufletul și imaginația, esența umană.
- Din câte locuri ai fost, există unul pe care să nu-l poți uita?
- Cea mai pregnantă și mai emoționantă amintire e și cea mai apropiată în timp. S-a petrecut de curând, când am ajuns în Retezat, pe vârful Godeanu. E drept că nu am mers cu piciorul și cu rucsacul în spate, ci cu o mașină de teren. Însă și asta e o experiență. În plus, ceea ce a contat cu-adevărat a fost punctul terminus al călătoriei: peisajul acela care-ți taie respirația. Nu e vârful Godeanu cel mai înalt de pe planetă, dar eu, când am ajuns acolo, m-am simțit ca pe acoperișul lumii. Sentimentul a fost copleșitor! Mai sunt atât de multe locuri în țară unde vreau să ajung! Munții noștri sunt chiar impresionanți. Ar trebui să-i prețuim mai mult, să ne prețuim țara mai mult...
- Smiley, patriot?
- Da, chiar sunt patriot: îmi iubesc țara, neamul, limba, tradițiile... Nu pot să spun că sunt fericit cu lumea în care trăiesc, pentru că, la nivel de societate, mai sunt încă multe de îmbunătățit, dar sunt mulțumit cu țara mea.
"M-am născut exact în locul potrivit"
- Crezi, așa cum se spune, că există o legătură subtilă, misterioasă, cu locul în care ne-am născut?
- Da, cred foarte tare! Când eram mai tânăr, căzusem și eu în adorația Occidentului, ziceam că nu m-am născut în locul potrivit, că dacă mă nășteam în altă țară era altceva, că aș fi avut mai multe șanse și așa mai departe. Între timp, călătorind mult în străinătate, luând contact cu diverse culturi și stiluri de viață, mi-a venit mintea la cap, am realizat că, de fapt, nu e deloc așa, că m-am născut exact în locul potrivit, că eu rezonez cel mai bine cu oamenii de aici, din România, că am o legătură cu ei, dincolo de cuvinte, că stilul de viață și cultura de aici îmi sunt cele mai apropiate de suflet, că sunt legat de pământul ăsta, cumva, și dincolo de rațiune, așa cum spui, într-un mod special. Dovadă că acum, când sunt plecat din țară, după cel mult două luni, mă cuprinde un dor de România...! Simt nevoia organic să mă întorc aici. Uite, de câțiva ani încoace, de când merg mai des și stau destul de mult în America, din motive profesionale, am ajuns să și fac reclamă României. (râde) Adică, dacă oamenii cu care iau contact acolo mă întreabă "Și cum e în România?", eu le răspund că"În România simți cu-adevărat că trăiești, din toate punctele de vedere!"
- Și ei te cred?
- Pe unii i-am făcut atât de curioși, încât chiar s-au pornit la drum și-au venit încoace. Și, după ce au văzut cum e viața aici și cum arată țara, mi-au dat dreptate. Ba chiar s-au și reîntors.
"Ultima redută - credința"
- Smiley, în ciuda efortului tău profesional uriaș, ești mereu proaspăt și zâmbitor. Din ce surse îți culegi energia?
- Din credință. Mă rog mult la Dumnezeu și cred că El îmi dă energia asta nesfârșită... Așa cred.
- Cum ai descoperit rugăciunea?
- Am mers la biserică de mic, împreună cu bunica din partea mamei. Ea m-a învățat cât de importantă e întâlnirea de duminică, din biserică, cu Dumnezeu. Ulterior, mi-am dat seama că, de fapt, Dumnezeu e pretutindeni și tot timpul, că rugăciunea nu trebuie spusă numai în biserică sau doar în ultima zi a săptămânii, că Dumnezeu te aude oriunde ai fi și oricând i te-ai adresa și că Dumnezeu, cel puțin pentru mine, în ochii mei, e bun, atotștiutor și iertător. Dumnezeu e iubire. Nu știu să vorbesc mult despre asta, nu am îndeajuns de multă cunoaștere și experiență, credința mea e simplă, instinctivă. Dar o simt ca absolut necesară. Cred că e foarte important, pentru viețile noastre, să avem credință. Asta e ultima redută. Dacă ne pierdem credința, noi înșine suntem pierduți, căci ne pierdem rădăcinile, iar dezrădăcinați fiind, începem să facem lucruri împotriva bunului simț și a naturii. Și, din păcate, uite că exact asta se încearcă, de la nivel înalt și pe plan mondial: să ne facă să ne pierdem credința. Suntem colonizați cu toții. Am devenit o apă și-un pământ. Globalizarea eradichează tradițiile, culturile se întrepătrund până la o uniformizare anihilantă, industrializarea agresivă și complet iresponsabilă ucide natura, planeta întreagă e răvășită de războaie și acte teroriste, dacă ne pierdem și credința...
- Dar zâmbetul tău luminos, care a devenit o emblemă a ta, bucuria asta molipsitoare pe care o răspândești, de unde vin?
- În mare parte, tot de la Dumnezeu. Credința și rugăciunea îți dau pace și senin sufletesc. Împăcare cu tine. Apoi eu cred că tot ce ține de suflet și de spirit se trage din felul în care simți. Eu, nativ, sunt un om care nu gândește niciodată rău despre alți oameni și nu am altceva decât iubire și înțelegere pentru persoanele din jurul meu. Încerc mereu să văd partea frumoasă a unui om, a unei întâlniri sau a unei întâmplări.
"Îmi place la nebunie ce fac"
- Pe drumurile vieții circulă și destui ticăloși, oameni lacomi, invidioși, purtători de ură. Cu ei ce faci?
- Încerc să-mi dau seama de unde li se trage "otrava" și ura, gestul răutăcios. Cred că lucrurile astea nu se nasc atunci, pe moment, cred că în spatele lor există un motiv mai vechi și mai profund. Acolo încerc eu să ajung. Și să știi că răbdarea asta îmi e uneori răsplătită.
- Smiley, îți spun deschis că dialogul nostru de astăzi scoate la suprafață un personaj de-a dreptul surprinzător, cu o profunzime greu de imaginat pentru cineva care stă toată ziua pe scenă, în lumina orbitoare a reflectoarelor. Cum se armonizează cele două părți ale firii tale?
- Prin motivația care îmi vine, pur și simplu, din pasiunea pentru muzică. Iată că, după atâția ani de prezență pe scenă și în concerte, ea nu s-a erodat, am păstrat același entuziasm de când eram puști. N-am făcut vreun efort, nu m-am educat în sensul ăsta, e vorba doar de faptul că îmi place la nebunie ce fac...
- Truda cu tinerii pe care îi iei sub aripa ta și îi "crești" muzical te entuziasmează la fel de mult? Lucrul cu alții poate fi, la un moment dat, extrem de obositor. Sau nu?
- Ba, partea asta a început să mă obosească și, de multe ori, îmi vine să las baltă totul. Dar apoi îmi dau seama că și mentoratul ăsta vine la pachet cu muzica, că, în fond, e ceva frumos și benefic ce fac eu cu oamenii ăștia. Și-apoi, toată lumea, indiferent de profesie sau de stilul de viață, trece prin perioade din astea, de lehamite, dar nu depune armele. De ce aș fi eu mai cu moț? Și, finalmente, mă gândesc, referindu-mă la muzică, în general, că nu mă văd făcând nimic altceva, cel puțin în momentul de față, că nu am nicio altă opțiune reală și că odată ce renunți, nu mai ai o a doua șansă să reușești. Și, uite-așa, îmi revin! (râde)
"Iubirea cea mare... Există așa ceva?"
- Cum te împaci cu vara, Smiley? Îți insuflă și ție din energia ei? Soarele ăsta, care topește asfaltul, te face optimist?
- În perioada asta sunt foarte aglomerat și mereu vreau să mă duc acasă să dorm. Dar sunt și melancolic... Câteodată mă gândesc la copilărie și mă apucă dorul de zilele alea atât de fericite, când totul era așa de simplu și de clar, când puteam să dorm după-amiaza, deși atunci nu voiam, când puteam să fac orice-mi trecea prin minte și oricând, fără să port în spate povara grijilor. Câteodată sunt melancolic și din pricina dragostei... Că eu, ca și-atâția alți oameni, o tot căutăm și n-o găsim. Deși, la drept vorbind, eu nu o caut așa, în mod activ, nu ies pe stradă să anunț că-mi caut iubirea cea mare, ci, pur și simplu, dacă e ca ea să intre în viața mea, eu o primesc. Pe de altă parte, tot cinstit vorbind, mie îmi și plac perioadele astea de melancolie. Din melancolie se nasc niște piese muzicale foarte bune. Stai așa, măcinat de insomnii, gândindu-te la una sau alta și - hop! - îți vine o idee și mai faci o piesă. (râde) Uneori mă și autopedepsesc, că prea îmi place să zac în starea asta de melancolie. Îmi spun că e ea bună pentru muzică, dar pentru mine, ca om, nu e bine să mă cufund prea mult în ea.
- Eu cred că melancolia asta a ta se simte și în magnetismul pe care îl răspândești. În emoția pe care le-o provoci spectatorilor. Un fel de a fi care îți dă un farmec deosebit. Ești conștient de el? Îl folosești pentru a deschide uși?
- Nu m-am gândit niciodată la aspectul ăsta. Eu mă concentrez pe ceea ce am de făcut și încerc să duc lucrurile la bun sfârșit, cu tot sufletul și cu toată pasiunea. Constat că oamenii răspund pozitiv la ceea ce fac și mă bucur când îi văd că-mi zâmbesc la concerte sau pe stradă, dar atât. N-am analizat situația mai departe. Acum, dacă stau să mă gândesc, cred că oamenii mă plac pentru că sunt foarte sincer în profesie, dar și ca om. Mă rog, asta nu înseamnă că-mi pun sufletul pe tavă în fața unor necunoscuți, dar felul în care mă port cu oamenii e deschis, e sincer, nu sunt într-un fel pe scenă și în alt fel în realitatea de dincolo de profesie. Nu vreau să vând o imagine falsă: sunt o persoană cu oarecare talent, încerc să muncesc cât mai bine și să exprim sincer ceea ce simt și trăiesc. Iar dacă este adevărat ceea ce spui, Doamne ajută!
Fotografii de ALEX GÂLMEANU