Găzduit pe mărețul domeniu al Castelului Banffy, aflat în localitate, marea sărbătoare a muzicii se va desfășura între 14-17 iulie și va aduna, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, o mulțime de tineri iubitori de muzică electronică, din întreaga lume. E remarcabil cum Clujul, marea metropolă a studenților din Ardeal, a izbutit să se impună în domenii de vârf ale muzicii internaționale. Încă de la prima ediție, din 2013, Electric Castle a fost nominalizat în fiecare an în finala European Festival Awards la categoria "Cel mai bun festival de mărime medie", alături de alte evenimente asemănătoare, cu o mai mare tradiție în Europa.
Festivalul clujean are de acum participanții lui fideli, pe care nici ploaia și nici vântul nu i-au împiedicat să petreacă la maximum anul trecut, când în urma ploilor abundente corturile le-au fost "măturate", pur și simplu, de ape. Dacă anul acesta vă numărați și dvs. printre participanți, ar fi bine să urmăriți prognoza meteo înainte de-a porni la drum și să vă dotați corespunzător, ca să puteți petrece pe cinste alături de artiștii invitați la Bonțida.
Skrillex - este DJ, producător, chitarist, cântăreț și compozitor de muzică american de mare succes al zilelor noastre. Are 28 de ani și s-a născut în Los Angeles, pe numele real Sonny John Moore. Deși este foarte tânăr, mai bine de jumătate din viață și-a dedicat-o deja muzicii, fiind prezent pe scenă de la 14 ani. Din 2004 până în 2007 a fost chitarist al formației From First to Last, iar de la 18 ani și-a început propria-i carieră solo. Skrillex are un singur album de studio - "Recess", lansat în 2014, după ce devenise deja faimos în urma mai multor single-uri de succes. Artistul american deține nu mai puțin de opt premii Grammy, patru Discuri de platină, trei de aur și două MTV Video Music Awards.
Sigur Rós este o trupă islandeză post-rock (adică o trupă rock totalmente instrumentală) ce vine tocmai de la Reykjavík. Creată în 1994, de chitaristul Jón Pór Birgisson (41 ani) și de basistul Georg Hólm (40 ani), formația a suferit în decursul anilor mai multe schimbări. Azi, alături de ei mai cântă și bateristul Orri Páll D?rason (39 ani), care li s-a alăturat în 1999. ?n cei 22 de ani de existență, trupa Sigur Rós a lansat nu mai puțin de 7 discuri de studio și unul live.
Melodiile lor, desprinse parcă din alte lumi (doar sunt "colegi" de țară cu Bjork) au fost cuprinse pe coloana sonoră a mai multor filme, precum "Mysterious Skin", "CSI: Miami", "Game of Thrones" sau "Vanilla Sky", dar și a unor documentare TV. Ultimul disc al lor, "Kveikur", a fost editat în 2013.
Bring Me the Horizon, trupa britanică din Sheffield, Yorkshire, este formată (în 2004) de o gașcă de tineri, ce abia au împlinit acum, în mare majoritate, 30 de ani: solistul Oliver Sykes (29 ani), basistul Matt Kean (30 ani), bateristul Matt Nicholls (30 ani), clăparul Jordan Fish (30 de ani), iar "seniorul" formației este chitaristul Lee Malia (32 ani).
In cei 12 ani de existență, trupa Bring Me the Horizon a lansat nu mai puțin de 5 albume de studio și a câștigat o mulțime de premii locale. Cel mai nou disc al lor, That's the Spirit (2015), a debutat direct pe locul al 2-lea în topurile britanice, lucru deloc de neglijat pe o piață muzicală competitivă, cu exces de talente tinere.
B?STILLE este o formație londoneză indie-pop ce a luat naștere abia în 2010 și ai cărei membri sunt cam de-o seamă cu cei de la Bring Me the Horizon. Ea este compusă din solistul vocal Dan Smith (29 ani), multi-talentatul instrumentist Kyle Simmons (28 ani), chitaristul Will Farquarson (32 ani), bateristul Chris Wood (30 ani) și cea mai nouă achiziție, solistul și compozitorul Charlie Barnes (27 ani).
Băieții de la BASTILLE au scos până acum doar un album, "Bad Blood". Lansat în 2013, discul lor a debutat direct pe locul 1 în topurile din regatul britanic și le-a adus un premiu "Brit", pentru "Cel mai bun debut". Albumul s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare în Statele Unite, cucerind și acolo o mulțime de fani. ?mbărbătați de succes, cei de la B?STILLE pregătesc un al doilea disc - "Wild World", ce va fi lansat în luna septembrie a acestui an. Cel mai probabil, la Electric Castle vor cânta, în premieră, și melodii cuprinse pe acest nou album.
Un alt invitat de seamă de anul acesta este și muzicianul german Paul Kalkbrenner, născut în Leipzig, pe 11 iunie 1977, și care trăiește acum la Berlin. A prins drag de muzica tehno încă din copilărie și, adolescent fiind, a început să facă pe DJ-ul în cluburi, alături de un prieten de-al lui, Sascha Funke. La 18 ani, făcuse rost de suficienți bani pe care să-i investească în aparatură și, tentat să facă și altceva decât să mixeze melodiile unor cântăreți în vogă, începea să compună timid propria lui muzică.
In 1999, Paul debuta cu prima lui melodie. De atunci au trecut ani buni și azi se poate mândri cu 7 albume de studio, ce i-au adus drept răsplată câteva Discuri de platină, atât în Germania, cât și în Belgia. Cel mai nou album al lui, intitulat simplu - "7", a fost lansat în 2015. Din 2012, Paul este căsătorit cu DJ-ul de origine română, Simina Grigoriu.
Aceștia sunt însă doar câțiva dintre invitații de soi de la Electric Castle, lista fiind extrem de lungă. Dar cum fanii muzicii electronice sunt cu adevărat pătimași, cu siguranță că vor fi prezenți la eveniment nu atât pentru cântăreții invitați, cât pentru marea distracție muzicală în sine, plină de bucurie și dans.
Un abonament pentru cele patru zile de festival costă 399 lei sau 689 lei, varianta VIP, dar puteți opta și pentru biletul de o zi, ce costă 159 lei sau 249 lei, varianta VIP. Pentru 4 zile de camping va trebui să plătiți 79 lei dacă mergeți cu propriul cort, sau puteți închiria unul de 2 persoane gata instalat de organizatori, ce cuprinde și saltele și pături la prețul de 230 lei.
Dacă doriți mai multe informații despre participanți, bilete și cazare, le puteți găsi online pe electriccastle.ro.