Soluții pentru accidentele verii

Ilie Tudor
- Sezonul vacanțelor și al ieșirilor în natură are, inevitabil, și micile sale accidente. Fie că vorbim de o zgârietură, de înțepătura unei albine sau de o mușcătură de căpușă, aceste impedimente apar frecvent și, de regulă, sunt mai degrabă neplăcute, decât periculoase. Totuși, remediile naturiste rămân un excelent "scut" pentru a împiedica agravarea unora dintre ele, care, la început, pot părea banale, dar care pot conduce la probleme de sănătate serioase. Mai mult, trebuie să știm care sunt limitele remediilor naturiste și când trebuie să apelăm la serviciile medicale de urgență -

Mușcăturile de căpușă

Nesuferita și temuta insectă este o arahnidă, adică o rudă a păianjenului, care stă pe firele iarbă, agă­țându-se de piele atunci când intră în contact cu ea. Căpușa nu are abilitatea de a sări, ci doar se prinde de tegumente sau de hainele puse neglijent în iarbă, ulterior perforând pielea (nedu­re­ros, pentru că secretă un anestezic) și hrănindu-se cu sânge. În sine, căpușa nu este periculoasă, dar poate transmite bacterii extrem de periculoase, cea mai cunoscută fiind aceea care produce boala Lymé. Pot exista în saliva acestei insescte și alte microorganisme ce produc boli grave, motiv pentru care trebuie să știm cum să tratăm mușcăturile de căpușă.

Primul ajutor
Imediat ce căpușa este desco­perită, ea va fi apucată cu o pensetă cât mai aproape de cap și de man­dibulele cu care este agățată de piele. Mișcarea pensetei va fi de tragere. Ea nu trebuie rotită, fiindcă astfel insecta se rupe și în piele rămân fragmente, infestate eventual cu germeni. Pentru a fi scoasă mai ușor, se pune mai întâi peste ea un tampon îmbibat cu ulei volatil de lavandă (la nevoie, se poate folosi și spirt de 90%), care se ține vreme de 10 minute pe locul afectat.

Remedii naturiste
Imediat ce am scos căpușa, vom aplica pe piele un tampon îmbibat cu ulei esențial de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) sau cu ulei esențial de cim­bru (Thymus vulgaris), ambele fiind antibiotice foarte puternice. Pentru că poate transmite bacterii cu efect sistemic, se va face și o cură internă, de 2 săptămâni, cu un antibiotic natural, extractul glicerinat de sâmburi de grepfruit, din care se iau câte 20-30 de picături, de două ori pe zi.

Când apelăm la medic
În cazuri foarte rare, neuro-toxinele produse de căpușă pot produce paralizie, iar alergenii prezenți în mușcătura acesteia pot declanșa șoc anafilactic. La simptome cum ar fi: respirație dificilă, amorțeală, astenie, erupție pe piele, persoana în cauză va fi transportată imediat la o unitate medicală. La câ­teva săptămâni sau luni după muș­cătură, pot apărea și simptomele unor infecții transmise de căpușă, care, de cele mai multe ori, par a fi cele ale unei gripe: dureri de cap, febră, dureri mus­culare, astenie. Și în acest caz, se va apela la consult medical de spe­cia­li­tate, pentru a se depista la timp boala și a se administra tratamentul medi­camentos necesar.

Zgârieturile și tăieturile

Sunt la ordinea zilei vara, fie că mergem în pădu­re, lucrăm în grădină sau pornim pe cărări de munte. Cu condiția să nu fie foarte profunde sau pe suprafețe mari, ele sunt mai degrabă supărătoare, principala problemă care poate apărea fiind posibilitatea supra­infectării lor.

Primul ajutor
Principala grijă trebuie să fie identificarea obiectu­lui care a produs rana, fie el spin, creangă, piatră etc., după care leziu­nea se spală cu apă oxigenată sau tinctură de iod. Dacă nu avem la în­demână dezinfectanți, putem spăla zona cu apă curată, după care tre­buie îndepărtate fragmentele care ar fi putut rămâne în rană sau zgâ­rietură. Rănile de gravi­ta­te mică sau medie nu trebuie bandajate, ci doar tamponate cu pan­sament steril, pâ­nă se oprește he­mo­ragia. Un pic de suc de co­dița-șoricelului (Al­che­milla vulga­ris), pus pe zona a­fectată, este un cica­trizant fe­nomenal de puternic și rapid.

Remedii naturiste
Din trusa de prim ajutor nu trebuie să lipsească bitterul suedez, cu con­centrație alcoolică de minimum 40%, care are darul de a anihila orice germen infecțios, de a cicatriza rana și de a ajuta la vindecarea sa estetică. Bitterul se aplică prin picurare (nu prin tamponare cu vată), în mai multe reprize, lăsând să se formeze o crustă de principii active la nivelul pielii, care va avea un rol de protecție important. Un alt ele­ment indispensabil din trusa de prim ajutor este ex­tractul glicerinat din sâmburi de grepfruit, care este un antibiotic foarte puternic, ce poate fi folosit atât pentru curățarea rănii, cât și pentru tratarea, pe cale internă și externă, a unei infecții ulterioare.

Când apelăm la medic
Atunci când rănile sunt foarte adânci sau pe supra­fețe mari, se aplică un tampon steril pentru a ține sub control hemoragia și, dacă este posibil, un garou, pentru a limita circulația sângelui. Apoi, prezentarea la Urgență este obligatorie, pentru dezinfecția profun­dă a rănii, punerea unor eventuale copci etc. O atenție deosebită trebuie acordată rănilor și zgârieturilor produse cu obiecte murdare sau în locuri murdare (grajduri, locuri de depozitare a gunoiului de grajd, staulele animalelor etc.), caz în care există riscul con­taminării cu periculosul tetanos, care poate fi prevenit numai cu ajutorul vaccinului specific, făcut într-o unitate medicală.

Înțepăturile de albină sau viespe

Sunt foarte frecvente atunci când trecem prin zone cu stupi, pe lângă locuri cu apă (fântâni, izvoare), unde insectele vin să bea, ori prin poieni sau grădini înflorite, locuri preferate de viespi și albine. Ele își folosesc pentru apărare acul plasat în partea poste­rioară a corpului, cu care injectează o doză de venin sub piele. Posibilitatea de a fi înțepați crește atunci când sun­tem foarte agi­tați sau gălăgioși, când suntem ne­atenți și ne apropiem prea mult de stupul/cuibul lor sau în zilele foarte calde, când nervozitatea acestor in­secte crește.

Primul ajutor
Prima grijă atunci când suntem înțepați este să ne îndepărtăm de zona în care s-a produs incidentul, deoa­rece viespile sau albinele pot ataca în grup, caz în care devin foarte pericu­loase. Apoi trebuie căutat acul lăsat de albină, pe care îl vom extrage de urgență cu o pensetă sau direct cu un­ghiile. (Viespile nu își lasă acul după în­țepătură în piele.)
Ulterior, pentru a calma durerea arzătoare produsă de veninul eliberat în piele, vom aplica local apă foar­te rece sau, cel mai bine, gheață. Gheața are efect anes­tezic local și produce vasoconstricție, împiedi­când răspândirea veninului prin circulația sanguină.

Remedii naturiste
Înțepăturile de viespe sau albină, dacă nu sunt prea multe și dacă nu avem (și nici nu am dobândit!) aler­gie la veninul lor, sunt dureroase, dar nepericu­loase. Pe zona afectată se pune, în primă fază, gheață, iar apoi se fac aplicații cu plante antiinflamatoare, zdro­bite și aplicate în cataplasme. Cele mai bune antiin­fla­matoare sunt frunzele de tătăneasă (Sym­phytum offinalis), frunzele de pătlagină (Plantago sp.), foile de ceapă, florile de mușețel (Matricaria chamomilla). To­tuși, pentru că veninul din înțepături poate produce alergii grave, pe care este posibil să nu știm că le avem sau le-am dobândit, este necesar să luăm și alte remedii interne:
* Vitamina C - este un antialergic simplu, dar foarte eficient. Se ia sub for­mă de capsule conținând extract de măceșe sau acerola. Se iau 6-10 capsule în 4 ore, ca doză-șoc. Dacă nu aveți la îndemână vitamina C naturală, puteți lua și pilule cu vitamina C de sinteză, dar pe termen scurt (nu mai mult de 3 zile), deoarece poate afecta grav rinichii.
* Ceaiul de mușețel - 1-2 litri băuți într-o zi au un efect antialergic surprinzător de puternic. În plus, hidratarea intensă ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor ajunse în sânge prin înțepătură.
* Fructele proaspete, fie că este vorba de căpșuni, zmeură, coacăze, piersici, prune etc., conțin o substanță numită quercitină care este un antialergic foarte puternic. După ce am fost înțepați, vreme de 24 de ore, este bine ca mesele noastre să abunde în aceste fructe.

Când apelăm la medic
Banale, în aparență, înțepăturile de albine nu trebuie subestimate, pentru că, în anumite condiții, pot deveni mor­tale. Trebuie să vă prezentați ime­diat la o unitate medicală pentru ur­gențe atunci când:
* înțepătura este în zona capului, a gâtului sau, cel mai grav, atunci când ați înghițit insecta;
* știți că aveți alergie la veni­nul de viespe ori de albină sau la produsele apicole;
* nu știți dacă sunteți alergic, dar aveți simptome ca: dificultate în respirație, senzație de leșin, um­flarea gâtului, apariția unei erupții puternice în zona înțepăturii, as­tenie, durere de cap sau musculară puternică;
* ați fost înțepați simultan de mai multe viespi sau albine, canti­tatea de venin injectată fiind mare.

Toxiinfecțiile alimentare/ diareea călătorului

Pe timpul verii, una din patru persoane se confruntă cu această tulburare digestivă, care apare în urma contaminării hranei sau apei cu bacterii ce produc infecții intes­tinale sau, mai rar, cu așa-numiții entero-viruși sau rota-viruși. Ea se manifestă prin diaree, dureri de cap, febră și dureri (crampe) abdominale, mai rar prin vărsături și con­vulsii. Deși extrem de frecvente, toxiinfecțiile trebuie tratate cu multă grijă, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor sau ale persoanelor cu o vitalitate mai scă­zută, care sunt mai vulnerabile la complicațiile acestei boli.

Primul ajutor
De la primele simptome, trebuie ca - în primul rând - să nu mai consumăm niciun aliment din cele mâncate anterior, care intră automat pe lista suspec­ților de contaminare. Apoi, cel mai eficient remediu pentru oprirea diareei, calmarea durerilor abdominale și stoparea infecției este cărbunele activ. Se iau, sub formă de capsule, câte 1-1,2 grame de cărbune activ la câte două ore, până la dispariția simptomelor. Dacă diareea și crampele sunt extrem de violente, se va lua pulbere de cărbune medicinal, câte 3-4 lingurițe, la fie­care două ore. Deși cărbunele medicinal simplu este mai slab ca acțiune decât cel activ, fiind luat în cantități mari, de ordinul zecilor de grame, are o efi­ciență puternică: absoarbe, asemenea unui burete, ga­zele din intestin și calmează crampele, ucide bacte­riile sau chiar virușii din tubul digestiv, stopează, pur și simplu, diareea, după administrări repetate. În mo­mentul de față, nu există medicament, de sinteză sau natural, care să se poată compara ca eficiență cu dozele mari de cărbune medicinal.

Remedii naturiste
Toxiinfecția alimentară are câteva efecte colate­rale extrem de periculoase: deshidratează rapid orga­nismul, conduce la pierderea masivă a unor minerale (magneziu, calciu și potasiu, în special) vitale pentru activitatea cardiacă și nervoasă. Apoi, produce vertij, dureri musculare și de cap, toate aceste simptome necesitând administrarea promptă a unor remedii, cum ar fi:
* Dolomita - este o rocă naturală, bogată în calciu, magneziu și potasiu, care compensează rapid pierderea de minerale din corp. Se iau 3-4 grame de pulbere de dolomită, pe stomacul gol.
* Magneziul marin japonez - are avantajul unei asimilări aproape instantanee, ajutând la regla­rea activității cardiace, la diminuarea crampelor și la calmarea senzației de vertij. Se iau 1-2 grame din acest mineral, vreme de 3 zile.
* Aspirinele vegetale - sunt extracte de sal­cie (Salix alba), bogate în derivați ai aspirinei, care cal­mează durerile de cap și cele musculare. Cele mai efi­ciente sunt cele care conțin și extract harpagofitum (Harpagophytum offinalis), o plantă care calmează spasmele și durerea musculară, abdominală sau de cap.
* Chitosanul - este o pulbere extrasă din cara­pa­cea crustaceelor, bogată în minerale și, cel mai important, cu un efect cicatrizant aproape instantaneu asupra tubului di­gestiv. Se administrează, de re­gulă, cu cărbunele medicinal, pentru a vindeca și proteja de efectele infecției pereții gastrici și cei intestinali.

Când apelăm la medic
Cu diareea intensă, aso­ciată toxiinfecțiilor, nu este de glumit. Atunci când pro­duce deshidratare și demi­ne­ralizare, însoțite de tul­bu­rări de ritm cardiac, senzații de leșin, crampe paroxis­tice, persoana afectată va fi transportată de urgență la spital. Același lucru se va face cu persoanele aflate în grupele de risc, adică: bebe­lușii și copiii până la 5 ani, femeile gravide, persoanele foarte în vârstă, cardiace sau aflate în convalescență, după boli cronice.

Arsurile solare

Sunt produse de expu­ne­rea excesivă la radiații din spectrul ultravioletelor, așa-numitele UVB, care produc iritații, usturime, uneori pustule (bășici cu lichid) și tulburări grave de pigmentare a pielii. De cele mai multe ori, ele sunt de gravitate mică, putând fi tratate la domiciliu.

Primul ajutor
Prima grijă, atunci când ne-am ars la soare, este să ne retragem la umbră și să ne acoperim părțile expuse cu o țesătură deasă, deoarece și radiația indirectă a soarelui (reflectată în nisip, apă, diverse obiecte) poa­te agrava arsura. Ajunși acasă, vom face un duș, pentru îndepărtarea prafului, nisipului și a altor parti­cule de pe piele, care pot agrava usturimea. Calmarea pe moment a senzației de iritare se face prin aplicarea locală, cu blândețe, a gheții (are efect anestezic), dar pe termen lung, mai eficiente sunt loțiunile cu mentă sau eucalipt, uleiul de sunătoare sau compresele cu bicarbonat dizolvat în apă.

Remedii naturiste
Usturimile care apar odată cu arsurile solare sunt un disconfort trecător, dar mai grave sunt consecințele pe termen lung ale expunerii nesăbuite la soare. Radiația UVB conținută în lumina solară este un puternic muta­gen, vinovat de mii de cazuri de cancer, mai ales de piele, declanșate în fiecare vară. Dacă sunteți blond(ă) sau roșcat(ă) ori aveți tenul alb și, eventual, cu foarte multe alunițe, dacă pielea nu este obișnuită cu expunerea la soare ori aveți antecedente în familie de cancer tegumen­tar, este bine să luați urmă­toa­rele măsuri de precauție:
* aplicați pe zonele a­fec­tate, vreme de două săp­tă­mâni după producerea ar­surii, cremă de ciupercă ti­betană (Cordyceps sinensis). Are un efect antiinflamator și cicatrizant puternic, fiind printre cele mai bune remedii antitumorale cunos­cute;
* țineți o cură internă, de măcar 30 de zile, cu aceeași ciupercă tibetană, din care luați câte 4 capsule de extract pe zi. Pe lângă că protejează de fenome­nele de malignizare, este un excelent stimulent imunitar și un remediu anti-stres;
* țineți măcar o lună de regim preponderent ve­ge­tarian și crudivor, în care să consumați multe salate și, mai ales, legume din familia cruciferelor, adică: varză, varză de Bruxelles, broccoli, conopidă.

Când apelăm la medic
Uneori, când, de exemplu, adormim la soare, arsurile pot fi foarte grave și pe o suprafață mare de piele. Ele vin însoțite de o stare de rău general, de dureri de cap puternice, astenie, senzație de leșin. În acest caz, prezentarea la spital este obligatorie, pentru rehidratare, echilibrare electrolitică, ținere sub obser­vație.


7 remedii naturiste indispensabile pentru trusa de prim ajutor

1. Extractul de semințe de grepfruit - este o soluție obținută, în glicerină și alcool, din semințele și pielițele de grepfruit sau pomelo. Este considerat, în mo­mentul de față, cel mai puternic antibiotic natural din lume, fiind util în dezinfecție, dar și ca tratament intern contra bacteriilor și a virușilor (este și antiviral). Sticluța cu acest extract de grepfruit este considerată în sine o trusă de prim ajutor mobilă.
2. Cărbunele medicinal - se găsește sub formă de capsule (preferați-le pe cele cu cărbune activ, mai puternice) sau de pulbere. Are capacitatea de a absorbi bacteriile, acizii și toxinele din tubul digestiv, fiind prin­cipalul remediu de prim ajutor contra unei game imense de probleme gastro-intestinale, de la toxiinfecții la gas­trite.
3. Uleiul esențial de Arbore de Ceai (Tea Tree) - folosit extern, distruge aproape instantaneu orice virus, bacterie sau ciupercă parazită, fiind cel mai rapid antimicrobian în cazul rănilor, suprainfecțiilor, eczemelor infecțioase.
4. Vitamina C naturală - este cea obținută din extracte standardizate de acerola sau măceș, fiind mai slabă în concentrație (are maximum 17%, dacă este naturală), dar fiind foarte eficientă contra alergiilor, pen­tru stimulare imunitară rapidă, dar și ca remediu con­tra extenuării.
5. Crema de ciupercă tibetană - este un exce­lent antialergic, vindecă rapid arsurile produse de soare și nu numai, ajută pielea să revină la pigmentația nor­mală și împiedică procesele de malignizare.
6. Uleiul esențial de lavandă - are multe cali­tăți, dar în trusa de prim ajutor este folosit în primul rând pentru efectul său insecticid. Pus pe căpușe, le para­lizează și ajută la extracția lor ușoară, iar dispersat în atmosferă ține departe țânțarii, păianjenii, puricii, viespile și alte insecte supărătoare.
7. Bitterul suedez - nu putea lipsi din trusa de prim ajutor, pentru că, folosit intern, este un bun stimu­lent imunitar și reglează digestia. Extern, este folosit ca dezinfectant, ca cicatrizant și accelerator al vindecării țesuturilor lezate.