Răspuns pentru ARIANA BEJAN - Timișoara, F. AS nr. 1221 - "Caut tratament alternativ pentru nevralgie de trigemen"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Durerea asociată nevralgiei trigeminale este, practic, determinată de o disfuncție a nervului trigemen, cel care trimite percepțiile senzoriale de la nivelul feței la creier. Deși nu se cunoaște cu exactitate cauza acestei tulburări, în multe cazuri, comprimarea sau răsuci­rea unei părți a nervului de către un vas de sânge este frecvent asociată cu nevralgia trigeminală. Durerea ce rezultă prin afecta­rea uneia sau mai multor ramuri din cele trei ale nervului trigemen, poate fi cauzată, totodată, de un traumatism, de iritația (inflamația) segmentului ner­vos și, uneori, chiar de prezența unei formațiuni tu­morale ce apasă pe învelișul nervului. Aceste ata­curi dureroase pot avea un caracter spontan, dar pot fi provocate și de o stimulare a regiunii faciale, de tipul spălatului pe dinți, bărbieritului sau masticației. Du­re­rea poate fi restrânsă la o mică arie a feței sau poate iradia rapid, într-o arie mai mare, dar întot­deauna limitată la zonele corespunzătoare nervu­lui trigemen. În același timp, din motive necunoscute, afecțiunea apare mai frecvent pe partea dreaptă a feței, decât pe cea stângă, și nu apare simultan în cele două părți. Chiar dacă durerea poa­te provoca incapaci­tate funcțio­nală, trebuie știut că ata­cu­rile vin și plea­că aleator, perioadele de remisiune pu­tân­du-se scurta cu trecerea anilor.
Afecțiunea poate fi tratată efici­ent prin terapie medicamentoasă pen­tr­u controlul durerii și proceduri care inter­ferează cu funcționarea nervului sau care înlătură presiunea exercitată asupra lui.
* Cele mai folosite medicamente sunt: Carbamazepina (controlează du­rerea în cea mai mare parte a tim­pu­lui), Baclofen (Lioresal), care este un decontracturant muscular (eficacitatea sa crește dacă este asociat cu Carbamazepina și Fenitoina), Oxacarbazepina (Trileptal), medicament cu acțiune anticonvulsivă.
* Un alt tip de abordare este reprezentat de pro­ce­durile percutanate, ca de pildă injecțiile sub­cuta­nate cu alcool, la nivelul zonei dureroase, care pot ame­liora temporar simptomatologia, pentru peri­oade de zile sau luni. (Deseori este necesară repetarea injecțiilor.)
* Alte proceduri, mai invazive, dar cu efectele cele mai îndelungate, se concentrează pe distrugerea rădă­cinii nervoase (ganglionul Gasser), pentru a elimina senzația dureroasă. Dintre acestea, amintesc com­presia percutană cu balonaș (eficientă în aproxi­mativ 80-90% din cazuri), rizotomia percutană cu glicerol, rizotomia percutană stereotactică, prin în­căl­zire la înaltă frecvență (lezionarea fibrelor ner­voa­se cu ajutorul unui electrod dirijat la nivelul rădăcinii nervoase).
* Mai mult, există și proceduri chirurgicale pen­tru controlul durerii, prin manipularea nervilor și, deși aceste proceduri prezintă unele riscuri, ele au cea mai mare rată de succes. Astfel, decompresia micro­vas­culară este o procedură neurochirurgicală prin care se extrag sau se repoziționează vasele sanguine ce pot comprima nervul trigemen.
* În sfârșit, chirurgia cu radiații gamma este o pro­­cedură noninvazivă (relativ nouă), prin care se de­bi­tează o doză crescută de radiații către rădăcina ner­vului trigemen, în scopul distrugerii terminațiilor ner­voase și eliminării durerii.
Medicina naturistă dispune, și ea, de remedii efi­ciente: uleiuri esențiale de mușețel, levănțică, maghi­ran, rozmarin, gemoderivate din muguri de arțar și mlădițe de vâsc, gheara-diavolului, aspirina organică, creme care conțin extracte de ardei iute sau ardei cayenne, toate cu proprietăți analgezice și antiinfla­matoare ale traiectelor nervoase afectate.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Ce se poate face pentru un bolnav de pemfigus vulgaris?"
(Răspuns pentru MARIUS B. - Timișoara, F. AS 1176)


Stimate domn, pemfigus vulgaris este o boală autoimună, în care sistemul de apărare atacă propriul organism. În acest caz, anticorpii sunt dirijați împo­tri­va keratinocitelor (aflate în stratul extern al pielii). Astfel, celulele sunt despărțite una de cealaltă și se creează fragilitate cutanată.
Există mai multe tipuri de pemfigus, cel vulgar (adică obișnuit), de care suferă fratele dvs., se mani­festă, în mod clasic, prin bule (bășici) cu lichid clar. Ele se sparg ușor, lăsând eroziuni (răni super­ficiale). Bulele pot fi însoțite de dureri, dar pruritul (mâncă­rimea) nu le este caracteristic. De asemenea, pemfi­gus vulgaris este caracterizat și prin leziuni la nivelul mucoasei bucale. În acest caz, bășicile se sparg repede. Pemfi­gus vulgaris este un diagnostic de luat în considerare de toate per­soa­ne­le cu ulcerații persistente la ni­ve­lul mu­coa­sei bucale. Pot fi afec­tate și alte suprafețe, cum ar fi esofagul (cu di­ficultate la înghițire), ochii și zonele genitale.
Pemfigus vulgaris se gă­seș­te cel mai des la populațiile de origine evreiască, din motive încă neelu­cidate. Nu există nici o pre­dilecție pe sexe, ambele fiind afec­tate în mod egal. Vârsta me­die a pacienților se situează între 50-60 ani.
Cauza bolii este necunos­cută, deși, în unele forme, ar pu­tea fi implicat un factor de mediu. În plus, pemfigus este asociat unor boli canceroase, cum ar fi lim­fo­mul, precum și unor boli auto­imu­ne, cum ar fi miastenia gra­vis sau lupusul eritematos. Antiin­fla­ma­toarele nesteroidiene (Cap­to­pril, Nifedipină, Peni­cilami­nă, Ce­falosporina) au fost implicate în apariția formei de pemfigus in­dus de medicamente. În fine, s-a vorbit și de implicarea viru­surilor din familia Herpes și Cocsackie, expunerea la razele ultraviolete și stresul psihic.
Pemfigus vulgaris are o mortalitate de aproxi­mativ 5-15%. Tratamentul cu medicamente conven­ționale, chimice, poate duce la complicații cum ar fi infecții și osteoporoză.
Abordări naturiste:
* Eliminarea tutunului, care pervertește energiile din organism, în special cele ale plămânului și ale ficatului, necesare apărării corpului de energii pato­gene din afară.
* Mare moderație la alcool (de preferat ar fi abți­nerea totală), în această perioadă, datorită efectelor asupra ficatului.
* De evitat alimentele picante și condimentate - inclusiv usturoiul și ardeiul iute. Ele au tendința de a genera căldură în corp, mai ales la nivelul tubului digestiv.
* De evitat cafeaua, din același motiv. În plus, ca­feaua este și un excitant, care produce agravarea unor dezechilibre deja prezente în organism.
* De evitat gimnastica - presupune multe iritări ale pielii. În unele cazuri (cu puține răni pe corp) înotul este o alternativă bună.
* Cearșaful poate fi acoperit de pudră cu talc sau cu pudră din fulgi de ovăz, care împiedică lipirea pielii, ce poate provoca și alte răni.
* Alimentele să fie moi, eventual semilichide, pentru a nu fi traumatizate suprafețele bucală și in­testinală.
* Plante medicinale: ceaiul verde (intern), infuzii de soc (intern și extern), gălbenele (intern și extern), aloe vera (intern și extern) ar putea fi de mare folos.
* Acupunctura, practicată cu mare grijă, este uti­lă. Se va evita înțeparea punctelor din apropierea bulelor.
* Homeopatia are efecte deosebite în această boa­lă. Medicamente utile sunt: Mercurius, Rhus toxi­codendron, Sulphur și Syphilinum. Totuși, ca în toate bolile cronice profunde, pemfigus trebuie tratat cu un medicament homeopat constituțional.
Vă urez succes!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Vă rog, ajutați-mi fratele! Abia mai merge"
(Răspuns pentru BOGDAN - București, F. AS 1215)


Spondilita anchilozantă este o afecțiune reumatis­mală, cu componentă autoimună.
Factorii care pot detemina și întreține acest pro­ces inflamator generalizat sunt:
* anumiți alergeni alimentari (în special glutenul, lactoza și zahărul)
* infecții cu diverse microorganisme (stafilo­cocul auriu, candida, paraziții intestinali)
* neadaptarea corespunzătoare la mediul în care-și desfășoară activitatea și petrece timpul
* existența unor blocaje mentale (gânduri ne­gative) și emoționale (sentimente de ură, vinovăție, autoînvinuire, neaccep­tare).
Măsuri terapeutice:
* Angrenarea într-o activitate spor­­tivă și efectuarea de exerciții care susțin musculatura coloanei vertebrale, pre­cum și exerciții de întindere muscu­lară.
* Petrecerea a cât mai mult timp în mediul natural (mers desculț, expune­rea la soare la ore adecvate, inspirarea ionilor negativi din zonele cu vegetație).
* Întocmirea unei diete personalizate în care să predomine legumele verzi, cerealele fără gluten, produsele bogate în acizi grași omega, fructe de sezon autohtone, pește și rădăcinoase.
* Administrarea de plante cu efect antiinflamator (boswellia, gheara-diavolului, crețușcă, muguri de plop, iarbă mare).
* Administrarea de plante cu efecte asemănă­toare cortizonului (coacăz-negru, lemn-dulce).
* Administrarea de plante cu efect adaptogen (Noni, Rhodiola Rosea, Ginseng, Ashwaganda).
* Administrarea de produse cu conținut ridicat în omega 3 (uleiul de crabi, uleiul de in).
Pentru mai multe detalii privind personalizarea tratamentului și a dietei, îmi puteți scrie pe adresa de e-mail sau mă puteți contacta telefonic.