Ginsengul american (Panax quinquefolius)
Formă maximă
La fel de celebru și de puternic ca ginsengul asiatic, crește mai ales în regiunile Munților Apalași, Ozark, Pennsylvania, Ontario și în sud-estul Canadei. Cules în exces datorită proprietăților lui, în prezent se găsește destul de rar în păduri, fiind cultivat în plantații. (Canada este cel mai mare cultivator din lume de ginseng american.)
În medicina tradițională, indienii din triburile Cherokee, Mohegan și Potawatomi foloseau ca ingredient de bază ginsengul uscat, obținut din frunze și rădăcini.
Remediul era folosit în boli curente, pentru a preveni și a trata răcelile și gripele, a scădea febra, a reduce inflamațiile, pentru stimularea digestiei și pentru detoxifierea traiectului digestiv.
Cercetările noi din domeniul biologiei au descoperit și alte valențe ale ginsengului american care previne și ameliorează cancerul, diabetul, stimulează imunitatea, îmbunătățește acuitatea mentală. Se utilizează sub formă de extract, pulbere, tinctură, conform recomandării medicului și indicațiilor din prospect.
Bergamota (Monarda dydima)
Paznicul problemelor intestinale
Este o plantă cu flori minunat colorate și aromate, originară din estul și sudul Americii de Nord, dar, în același timp, și o plantă medicinală apreciată, cu o lungă istorie de utilizare. Are proprietăți antibacteriene puternice, ceea ce o face utilă în tratarea infecțiilor, mai ales a celor localizate pe traiectul digestiv. Indienii îi cunoșteau calitățile și o foloseau sub formă de ceai, ca stimulent general al organismului, dar mai ales împotriva balonării, a infecțiilor digestive, ale gâtului și gurii. Extern, se folosea sub formă de cataplasme, pentru infecțiile pielii și răni. Preparatele din Bergamotă se găsesc și în farmaciile noastre, sub formă de ceai, tinctură, extract, ulei esențial, pulbere.
Gențiana (Hydrastis canadensis)
Tonic general
E o plantă perenă, al cărei mediu natural ideal sunt pădurile din Ohio, Indiana, Kentucky și Virginia de vest. Utilizarea sa ca medicament s-a răspândit rapid și printre coloniști. Numită și "leac universal", gențiana a avut și are o gamă largă de aplicații, ca antibiotic, antiviral și antifungic natural, protector și regenerant al mucoaselor (mucoasa stomacului, intestinelor, traheală, nazală etc), ca diuretic, ca detoxifiant al ficatului. Indienii obișnuiau să facă un decoct de rădăcină de gențiană, cu care tratau gastrita, ulcerul gastric și icterul. De asemenea, foloseau gențiana drept un tonic general, un întăritor al sănătății. Rădăcina de gențiană pisată și transformată în pulbere era amestecată cu grăsime de urs, o alifie cu efect rapid cu care indienii se ungeau pe tot corpul. Planta se comercializează sub formă de extract, pulbere, tinctură și ceai.
Echinacea (Echinacea purpurea)
"Generalul" sistemului imunitar
"Preferă" preriile și luminișurile pădurilor. De secole, planta a fost utilizată ca leac pentru infecțiile gâtului și ale căilor respiratorii. Indienii americani tratau cu echinacea răceala, amigdalita, durerea și inflamația gâtului, tusea și chiar mușcătura de șarpe. Calitățile ei deosebite au făcut-o să fie răspândită în întreaga lume. Astăzi, echinacea este utilizată ca remediu general împotriva "atacurilor" bacteriene, virale sau fungice, "specializarea" ei fiind tratarea infecțiilor tractului respirator. Echinacea este, de asemenea, un stimulent redutabil al sistemului imunitar și este utilizată preventiv, pentru a bloca răceala și gripa. Se utilizează rădăcina sau florile sub formă de extract, tinctură, sirop, ceai.
Cârmâz (Phytolacca americana)
Dușmanul reumatismului
Originară din estul Statelor Unite, crește în zone deșertice, pășuni, luminișuri și margini de drumuri. Pentru a vindeca reumatismul, indienii din Virginia beau fiertură de frunze și tulpini de cârmâz sau mâncau câte puțin din rădăcina uscată și pisată a plantei. Datorită efectului puternic antiinflamator, intern, rădăcina era folosită sub formă de tinctură sau decoct, iar extern, sub formă de cataplasme, în tratarea artritelor, tumorilor, bolilor de piele. Se găsește sub formă de extract, sirop, pulbere și tinctură.
Hamamelis (Hamamelis virginiana)
Stinge inflamațiile pielii
Numele popular al plantei este "alunul vrăjitoarelor", și indienii americani o foloseau pe scară largă în leacurile lor. Bogat în flavonoide și tanin, hamamelisul are efect astringent și antioxidant, iar principala lui calitate este aceea că protejează și contractă vasele de sânge. Astăzi, se folosește pentru tratarea varicelor și hemoroizilor, inflamațiilor de diverse tipuri, pentru tratarea psoriazisului, eczemelor, pentru a preveni și trata - în cazul tenului - cuperoza, acneea, excesul de sebum, bășicile, crăparea pielii și transpirația în exces. Se găsește sub formă de extract, ceai, pulbere, tinctură, apă de hamamelis.
Din leacurile indienilor americani
Tulburări digestive
* Drept tonic digestiv, dar și împotriva arsurilor la stomac, indienii foloseau ceai din frunze sau rădăcină de păpădie.
* Cel mai folosit remediu împotriva diareei era ceaiul din rădăcină și frunze de mur.
* Împotriva dizenteriei, beau sucul rezultat din macerarea cireșelor negre.
* Fiertura (decoctul) de scoarță de stejar alb era băută pentru vindecarea hemoroizilor.
Răceală și alte afecțiuni respiratorii
* Împotriva răcelii, tusei, a bolilor de plămâni se folosea ceaiul din scoarță de cireș sălbatic sau din scoarță de pin alb.
* Pentru vindecarea bronșitei, indienii preparau ceai din frunze de pelin.
* Împotriva astmului, se utiliza ceaiul din flori de lumânărică, sau se inhala fumul rezultat din arderea florilor. Tot pentru astm și alte probleme respiratorii, era consumat un sirop preparat din rădăcini fierte de lumânărică, la care adăugau miere.
Dureri de spate
* Se aplicau pe zona dureroasă cataplasme cu rădăcini de arnică mărunțite sau comprese calde, înmuiate în decoct de rădăcină de gențiană.
Febră
* Împotriva febrei, indienii beau ceai concentrat din scoarță de salcie sau făceau băi în fiertură de rădăcină și scoarță de salcie.
Durere de cap
* Ceaiul de busuioc, băut cu înghițituri mici de-a lungul zilei, era considerat leacul durerii de cap.
Insomnie, anxietate
* Pentru liniștire și aducerea somnului, indienii preparau ceai din conuri de hamei și scoarță de cireș negru. Salata verde era considerată și ea un calmant și aducătoare de somn.