CLOTILDE ARMAND - "Port cu mare mândrie cetățenia română"

Corina Pavel
Consilier local la Primăria sectorului 1

De masa noastră, pe care două limonade reci așteptau să terminăm tirurile de întrebări și răspunsuri, se apropie un tânăr care-i spune Clotildei, cu fățișă bucurie: "Să știți că suntem mult mai mulți decât vă imaginați, în jurul dvs. Vă urmăresc și pe Facebook, și pe site-ul USB-ului și puteți conta pe noi. Mă bucur enorm că v-am văzut în realitate. Așa că, țineți steagul sus! Nu vă fie teamă, nu vă lăsăm singură!".
Clotilde Armand, căci despre ea este vorba, fran­țu­zoaica de 42 de ani, inginer și manager format la prestigioasele universități "École Centrale de Paris" și MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, e starul politic al momentului, aflată în plină ascensiune pe firmamentul dâmbovițean și candidată sigură la legislativele din noiembrie. Cofondatoare, alături de matematicianul Nicușor Dan, a Uniunii Salvați Bucureștiul, Armand a descins în 1999 în capitala României, împreună cu soțul ei, Sergiu Mo­roianu, cercetător la Institutul de Matematică al Aca­demiei, din Statele Unite ale Americii, unde absol­vi­seră împreună MIT, și cu băiețelul lor, acum în vârs­tă de 15 ani. În Ro­mâ­nia s-au născut și ur­mă­­to­rii lor copii - trei fe­te, din care cea mai mi­că are 7 ani. Clotilde Ar­mand a lu­crat pe post de consul­tant pentru în­treprinderi fran­ce­ze ca­re doreau să își des­chidă filiale în Europa de Est, a lucrat în Ger­ma­nia și în Franța, pen­tru gru­pul "Airbus", a­poi pen­tru dez­voltarea filialei române a GDF Suez, iar în prezent pen­­tru com­pa­nia de proiec­tare și consul­­tanță "Egis", unde are în subordine 200 de in­gi­neri.
Dar cine e, de fapt, femeia din spatele acestui CV impresionant? Înainte să-mi răspundă la între­bări, își adună șuvițele de păr cu gest rapid și sigur, ră­sucin­du-și-le în vârful capului. Gâtul i se dezgo­lește lung și alb, privirea i se înalță, semeață. Nu îți trebuie mai mult ca să înțelegi că femeia din fața ta va reuși în tot ce își va propune. Mesdames et messieurs: Clo­tilde Armand!

Fetița din carapacea de broască țestoasă

- România v-a adoptat, sunteți cetățean român, ba chiar purtător de cuvânt al "mai binelui" ro­mâ­nesc, și trăiți aici împreună cu soțul și cu copiii. Unde începe povestea dvs., doamnă Clotilde Ar­mand?

- M-am născut în Caraibe, în partea franceză, în insula Guadelupe, unde tatăl meu se mutase cu ser­viciul și preda și matematica. Părinții mei au stat pâ­nă ce eu am împlinit cam un an, după care au revenit în Franța. Și singurul lucru, un pic exotic, de-aco­lo, este că eu aveam pătuțul și leagănul meu de be­beluș într-o carapace de broască țestoasă uria­șă. Dar cum părinții mei s-au mutat de mai multe ori, o parte din copilărie și toate vacanțele mi le-am pe­tre­cut la bunici, în regiunea istorică Bour­bonnais - Vichy, unde au trăit trei generații de me­dici Armand-Giraudoux (bunica mea de pe partea tatălui fiind verișoară primară a scriitorului Jean Giraudoux, iar bunica de pe partea mamei era fiica contelui de Champs de Saint-Leger). Școala am făcut-o în mai multe orașe, unde ajun­gea tatăl meu cu locul de muncă. După ba­calau­reat, am fă­cut în numai doi ani, cei trei ani de pregătire pre­văzuți pentru a urma Mate­matici Superioare și Mate­ma­tici Speciale, la o școa­lă de tradiție, la ie­zu­iți, în Versailles, apoi mi-am făcut studiile su­pe­rioare la École Centrale din Paris. Vărul meu mai ma­re, Ber­trand de la Chapelle, a urmat și el École Cen­trale de Paris, la fel ca și un unchi, înaintea noastră. Pentru noi e important să urmezi tradiția din familie, deși atunci când ești tânăr, vrei să ai mai multă li­bertate, dar mai târziu, înțelegi că a fost înțelept să asculți de cei în vârstă. Bunicii mei din partea mamei au avut 22 de nepoți și din partea tatălui, 20. O fa­milie mare, da, suntem mulți. Și niciun cuplu nu a divorțat. Nu am auzit să fi fost probleme vreo­dată, și la fel și la nivelul generației mele, în familiile verilor mei, lucrurile sunt bine așezate. E un dialog foarte frumos între generații. Sentimentul de familie e sacru, la fel ca și credința în Dumnezeu. Ceea ce nu înseamnă că nu suntem liberi, dar folosim liber­tatea pentru a ne asuma provocări. Este o onoare pen­tru noi să ne asu­măm roluri importante în comunitate, în societate, depășind cadrul individual și-al familiei. Când ești tânăr, te gândești că vrei să ai propria ta viață, dar, de fapt, o viață care nu e pusă în folosul celorlalți, ci nu­mai al tău, în mod egoist, nu are valoare. Vedeți, eu am plecat în Ame­rica, a fost ale­gerea mea, dar părinții mei nu au fost fericiți când am făcut acest pas, și apoi, când am ales să locuiesc în Ro­mâ­nia, împreună cu so­țul meu, după ce am stat și în Franța, și în Germania! Dar am realizat ceva im­por­tant. Am o familie mi­nu­nată, o carie­ră de care sunt mândră, și am proiecte fru­moase pen­tru viitorul ora­șului în care locuiesc acum, îm­preună cu-ai mei. La vârsta mea, de 42 de ani, am acumulat foarte mult și pot da înapoi socie­tății ceea ce am primit. Ba, chiar și mai mult de atât. Încerc să dau în­cre­dere, să dau speranță, să dau putere, adică oame­nii să simtă că acum pot să facă ceva, că putem, noi toți, îm­preună.

Onoare, credință și bun gust!

- Veniți dintr-o fa­milie cu tradiții, așa­dar! Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați luat de aca­să, în lada dvs. de zestre cu care ați plecat în lu­me?

- De mică am fost educată în sentimentul onoarei, al devota­men­tului pentru comunitate, al iubirii de semeni și al cre­dinței în Dumnezeu. Cât am fost mică, am purtat ro­chiile mamei mele din copilărie, și eu, de asemenea, am dat aceste rochii fetițelor mele, iar după ce le vor purta, le voi păstra pentru copiii surorii mele! Nu sunt demodate, pentru că moda pentru copii rămâne aceeași, dar sunt de foarte bună calitate. Pen­tru noi, e și o mândrie să le purtăm, la rândul nostru, și chiar arată foarte bine: sunt catifeluri și mătăsuri superbe, cu broderii uimitoare, foarte vechi și pre­țioase, cu croieli impecabile. La noi, tot ceea ce e vechi (acum, "vintage") e foarte prețuit, cu atât mai mult cu cât ele simbolizează și un atașament senti­mental la istoria familiei (văd cu tristețe cum românii își aruncă prea repede portul superb, moș­tenit de la bunici, ori velințele și co­voarele). Ca și cultul fami­liei, gustul estetic este foarte important. Nu îmi plac atrocitățile asupra bu­nului gust. Toată această poveste cu hainele se repetă și în alte do­menii, cum ar fi pei­sajul arhi­tectural: când văd arhi­tecți care, în loc să reabiliteze, preferă să distrugă o casă veche, asta mi se pare a fi extrem de periculos. E o lipsă de respect față de ceea ce au făcut înaintașii tăi. Concluzia acestei pledoarii pentru bunul gust, în care am fost și eu educată este că, dacă vrei să-ți dai tu însuți va­loare, trebuie să fii extrem de modest și de onest, în a recunoaște frumu­sețea realizărilor fă­cu­te de alții. Trebuie să respecți și să apreciezi ceea ce ți-au lăsat moștenire cei di­nain­tea ta, care și ei au moș­tenit și au transmis, la rândul lor, generațiilor vii­toare. De fapt, valoarea cea mai mare constă în schim­bul aces­ta dintre ge­nerații, ca tot ceea ce ai pri­mit - iubire, simțul estetic, simțul onoarei, educația, tot ceea ce ai primit să în­mulțești și să dai mai de­parte, la rândul tău. O națiune nu este re­pre­zentată nu­mai de oa­me­nii care sunt con­tem­porani, la un mo­ment dat, ci și de șirul de stră­moși, ca și de generațiile care vor veni. În sensul acesta trebuie să înțelegem ce avem de făcut astăzi.

"Fata cea nouă"

- Apariția dvs. pe scena publică românească a făcut o foarte bună impresie. Ce vă mână-n luptă? De unde vă vine forța de a vă arunca în acest răz­boi, nu întotdeauna curat?

- E o forță interioară care vine, probabil, din aceea că eu mereu am fost o anticonformistă, o per­soană liberă, neînregimentată în ideologii la modă. M-am simțit "altfel" încă de când eram mică și eram cu un cap mai înaltă decât ceilalți. Un alt motiv pentru care mă simțeam diferită era și faptul că tatăl meu se muta mereu cu serviciul, eu eram mereu "fata cea nouă" și trebuia mereu să mă adaptez unui alt grup. Am schimbat 15 școli diferite, de la grădiniță și până la facultate, la MIT. E mult, să știți! Mereu trebuia să mă adaptez. M-a ajutat și faptul că eram o elevă foarte bună, și întotdeauna mă impuneam prin rezultatele mele la învățătură. Eram mereu prima în clasă, iar asta îmi dădea mare forță și puteam să mă simt puternică și liberă. Ar fi fost mult mai greu dacă aș fi fost mediocră sau slabă la învățătură, să atrag privirile celorlalți. Și atunci am învățat foarte repede să fiu autonomă, independentă, să-mi asum libertatea de a-mi exprima opinia. Și așa am fost și mai târziu, fără să vreau să șochez, dar chiar îmi place să împing lucrurile spre înainte. Acesta e un crez de cercetășie, pe care l-am deprins la rândul meu, și pe care îl induc și copiilor mei și fetelor din grupul "Cercetașii mun­ților", pe care îl conduc la București, un grup care îl are ca mentor spiritual pe Monseniorul Ghika. "În­cer­cați să lăsați lumea puțin mai bună decât ați găsit-o!", este lozinca cercetașilor noștri. Trebuie să fim noi înșine, să ne manifestăm libertatea de opinie, să nu ne temem de ce vor spune ceilalți despre noi și nici să suferim dacă nu suntem întotdeauna de acord. Adevărații lideri sunt cei care nu se lasă afectați de părerea celorlalți. Trebuie să fii afectat numai de pă­rerea lui Dumnezeu despre tine! Dacă tu ești afectat, atunci nu mai poți avea valorile tale, imediat te iei după valorile comune, promovate de alții.

Lujerul de floare și sufletul românesc

- Aparițiile și vorbirea dvs. în public creează emoție. Cine v-a învățat alfabetul acesta al sufle­tu­lui românesc? Ce v-a apropiat de România?

- Când ne-am în­tâlnit în America, la MIT, Sergiu îmi po­vestea numai lucruri frumoase despre Ro­mânia. Așa s-a format în mintea mea ima­ginea unei țări a tuturor viselor. La fel am și descoperit-o, când am venit prima dată și am vizitat zona Făgăra­șului - Munții Făgăraș mi s-au părut amețitor de frumoși, de specta­cu­loși. Sergiu e bucu­reș­tean get-beget, dar chiar dacă a crescut în oraș, e încă foarte legat de natură: mereu vine cu câte un lujer firav de floare care "trebuie salvată!", iar zilele tre­cute, mi-a adus o pisică de pe stradă, sfrijită și înfometată, ca să avem grijă de ea. Mai târziu, "cercetarea" aceasta a sufle­tului ro­mânesc am făcut-o sin­gură, trăind și lucrând aici. Lucru­rile neplă­cute pe care le-am des­co­perit țin de zona po­litică, unde am găsit o clasă de oa­meni care a preluat pu­terea și care demonstrează mul­tă ne­simțire, aroganță și sâr­guință, în a promova niș­te valori putrede: să furi, să exploatezi, să mi­tuiești, să faci trafic de influență, să fii pri­vilegiat și să acumu­lezi bogăție ne­meritată prin co­rup­ție. Ei au luat tot ce a fost urât și au lăsat po­porul acesta într-o stare de imensă de­zamăgire. Dar chiar și așa, simt o mare empatie a­tunci când vorbesc cu oa­me­nii, simt o uriașă aș­tep­tare din partea lor. Nu-și arată supărarea, pare că se mulțumesc cu ce au. Iată, în Franța, s-a ajuns la gre­ve și manifestații de stra­dă, oamenii vor mai multe drepturi, sunt ne­mul­țu­miți, în schimb, ro­mânii rabdă din greu și au o cre­din­ță copleșitoare în Dum­nezeu! Credința este sin­­gura cale de a te refugia din fața nedreptăților. Ei știu că su­fe­rința și răbdarea te fac mai puternic. Poporul ro­mân e mai mare între alte popoare, prin suferința lui.

Exodul care sperie

- Ce lucru ne­plăcut ați des­co­perit în România și ați vrea să-l în­dreptați?

- Lipsa de spe­ranță a celor ca­re pleacă din țară: e un exod masiv care mă sperie. Oa­me­nii cel mai bine pregătiți pro­fe­sio­nal aleg să aibă o viață în altă țară, dar eu sper să gă­sească motive pen­tru a se întoarce. Noi trebuie să le dăm aceste moti­ve! Trebuie să lup­tăm pentru ideea de națiune. A avea o națiune nu în­seam­nă să fii în com­petiție cu alte națiuni. Nu, e o ne­voie interioară adân­că, de fapt, nevoia de a avea o familie și o țară. Națio­na­lis­mul nu e ceva negativ, e ceva po­zitiv, pentru că avem nevoie fie­ca­re dintre noi de părinți, de o fa­milie, de o co­mu­nitate, de o țară, iar toate lucrurile a­ces­tea fac parte din iden­ti­tatea noastră. Nu e nimic rău în a fi patriot, ci, dim­po­trivă, este o îm­plinire spirituală să îți asumi o iden­titate complexă și completă. Nu spun că nu mai sunt fran­țuzoaică, dar acum, eu trăiesc în România și port ce­tățenia română cu mare mândrie. Viața mea e acum în România și nu mă văd trăind în al­tă parte.

Prietenul familiei

- Sunteți consilier la primăria sectorului 1, din partea Uniunii Salvați Bucureștiul. Cum a început alianța dvs. cu Nicușor Dan? Cum s-a născut USB-ul din mintea unor ma­te­maticieni?

- Nicușor Dan e cel mai bun prieten al fratelui so­țului meu, toți trei ma­tematicieni. Au cum­părat îm­preună pri­ma lor mașină și au urmat împreună École Normale Su­périeure din Paris, ca apoi, la în­toar­cerea în țară, să în­ființeze, tot îm­pre­u­nă, Școala Nor­mală Superioară de la București. Am fost membru fon­da­tor, alături de soțul meu, de cumnatul meu și de Ni­cușor Dan, pentru Aso­ciația Salvați Bucu­reștiul, dar recu­nosc, până acum, m-am ocupat de fa­milia mea, de copii, de carieră. Ulterior, am ales să mă implic mai mult, pentru că Nicușor, reușind să facă niș­te lucruri ex­traor­di­nare, mi-a câștigat admirația. Când eram mică, îmi plă­ceau poveș­tile de eroism și eroii le­gendari, de aceea, mă gândeam că voi fi și eu o ero­ină, cândva, că idea­lurile mele vor fi legate de sacri­ficiul în numele unei idei nobile, pentru semenii mei, pentru credință, că voi fi cineva remarcabil din acest punct de vedere. Să fii remarcabil prin frumusețe nu are niciun sens pentru binele comun și, oricum, în tinerețe eu aveam impresia că nu eram o femeie frumoasă. Să fii remar­cabil prin bogăție iarăși nu e bine: bogăția strică, per­vertește, când o păstrezi doar pentru binele propriu - am văzut mulți copii de oa­meni bogați care sunt un de­zastru, săracii de ei! Să fii remarcabil prin inte­li­gență nu e suficient, pentru că sunt mulți oameni inte­ligenți, dar rău intenționați. Dar să îți pui inteligența în slujba binelui comun îți conferă cu adevărat va­loare, te face remarcabil. Acesta este și cazul meu: dacă n-aș avea convingerea că aș putea să fac ceva bun, aș lăsa totul baltă ime­diat. Eram așa de liniștită înainte, viața mea era con­for­tabilă, puteam să mă uit la un film cu copiii, să ie­șim în parc îm­preună, fără teama de a fi recu­nos­cută de oameni care vor să vorbească cu mine!... Nu fac ceea ce fac acum din am­biție, ca să demonstrez cât sunt eu de grozavă, ci chiar vreau să schimb ceva în bine. Nu mă inte­resează puterea, am doar dorința de a face bine, poate că par mai naivă când spun asta, dar chiar cred în această misiune, și vedeți, mă întâlnesc în fiecare zi cu oameni care mă felicită și cărora n-aș putea să le spun mâine că am renunțat. Ar fi o mare rușine să aleg confortul, în loc să con­ti­nui, ar însemna să plec de aici, ca să nu mai dau ochii cu ei, iar asta nu se va întâmpla, oricum. Cum se spune în româ­nește: "Ai intrat în horă, Clotilda, acum trebuie să joci!" Exis­tă, însă, și satisfacții. Cel mai plăcut lucru este ener­gia pe care o primesc de la oameni. Ați văzut și dvs., oa­menii sunt foarte pozitivi și mă încurajează. Lo­cuiesc aproape de Dorobanți, într-un apartament în­chi­riat într-un bloc vechi, din anii '50, vecinii mă sa­lută cu bucurie și stau de vorbă cu mine despre ceea ce cred ei că ar trebui îndreptat. Și mai am o satis­facție uriașă: soțul meu mă susține foarte mult, el nu știa că aveam acest talent de a mă apropia de oameni și de a comunica cu ei.

Echipa de acasă

- Aveți multă putere, deschidere, lumină și fru­musețe pe chip, iar asta mă îndreptățește să cred că viața dvs. personală e împlinită. După 20 de ani de căsnicie și patru copii, cum reușiți să păstrați aprinsă iubirea?

- Nu a fost mereu "dolce far niente" în viața noas­tră, am trecut și prin perioade mai grele, dar am un soț foarte bun. Sergiu e un bărbat minunat! Se ocupă de copii cu mare devotament și e un om foarte corect. Un om de onoare. Îl admir pe soțul meu! Stând și judecând lucrurile cât de obiectiv pot, trebuie să re­cunosc că am o mare admirație pentru el! Nu fac con­siliere conjugală, dar le-aș sfătui pe toate femeile să găsească ceva de admirat la soții lor. Și atunci, toate lu­crurile vor merge bine! Eu îl admir pe Sergiu pen­tru multe lucruri, dar încă de când l-am cunoscut, l-am admirat pentru inteligența lui. Vă imaginați că am o fascinație pentru matematică și pentru mate­ma­ticieni, dar el e de o inteligență dublată de bunătate și răbdare, ceea ce este cu atât mai prețios, căci inte­li­gența fără caracter nu valo­rează mare lucru. Iar admi­rația aceasta nu a scă­zut în timp, ci dimpotrivă. Noi sun­tem o echipă foarte puternică, am traversat îm­preună multe încercări ale vieții, să te muți din Ame­rica în România, apoi în Germania, în Franța, și îna­poi în România, nu a fost ușor.

- Nu vă e teamă că puterea vă va corupe, că po­litica vă va învăța, treptat, arta disi­mu­lării și a eschivelor?

- Nu cred că se va întâmpla asta. Și dacă voi avea vreodată cea mai mică îndoială în ceea ce mă pri­vește, asta va însemna că timpul meu în poli­tică se va fi terminat și va trebui să predau ștafeta alt­cui­va. Când spun "Tatăl nostru", seara, și mă rog pen­tru pâi­nea cea de toate zilele, mă gândesc că aceas­tă pâine este, de fapt, puterea de a merge mai de­parte, zi după zi. Pentru această putere mă rog. Pentru sănă­tate, a mea și a familiei mele, ca să pot să fac ceea ce am de fă­cut.