Legănatul
Ați văzut cum reacționează copiii atunci când sunt legănați? Zâmbesc și adorm. Ni s-a întâmplat și nouă, cândva, chiar dacă e mult de-atunci și-am uitat. Dar senzația a rămas. Depinde numai de noi s-o reactivăm atunci când ni se oferă prilejul.
Vasăzică: sunteți în vacanță și vreți să vă deconectați de la stres. În preajma dvs. există un copac și aveți la îndemână un leagăn. Rețeta e simplă: desculți, instalați confortabil pe scândurica atârnată de sfori, dați-vă vânt cu picioarele și lăsați-vă apoi balansați în mișcarea lină și regulată de du-te vino. În scurtă vreme, vă veți simți ușurați, la fel ca pruncii legănați în brațele mamelor. Destinderea e totală. Musculară la început, apoi și psihică. O senzație care se accentuează dacă în timpul balansului veți inspira și veți expira profund, eliberându-vă totodată și mintea. Consacrați cel puțin zece minute pe zi legănatului și acompaniați-l de un sunet prelung: "ooo" sau "aaa", rostite în șoaptă și reluate permanent. Vibrațiile interioare pe care le provoacă sporesc senzația de ușurare produsă de legănat. Vă veți simți complet relaxați. Ca-n vacanță...
Căscatul
Deși vă aflați în vacanță, sunteți stresați, obosiți, incapabili să vă adaptați la noul context? Iată cum se poate produce "declicul", trecerea către relaxare. Trântiți-vă pe pat sau așezați-vă într-un fotoliu comod. Închideți ochii și dedați-vă, cu toată puterea, căscatului. Deschideți larg gura, relaxați-vă mușchii obrazului și forțați la început emiterea aerului, însoțită și de un sunet, ca un oftat. Foarte repede veți căsca de la sine. La ce folosește? La multe! Mai întâi, întreg sistemul respirator lucrează (diafragma, plămânii), energizându-vă prin aportul de oxigen. Oxigenul creează o stare minunată de bine fizic, care la rândul lui duce la relaxare. Cu cât veți căsca mai mult și mai tare, cu atât vă veți simți... mai dinamici și dornici de lucruri mari. Cu totul altele decât cele lăsate acasă. Plimbări, mișcare, distracții, seri intime sau petrecute la un loc cu familia - toate devin posibile și atrăgătoare, cu un simplu și prelungit căscat.
Râsul
Sunteți posomorâți? Bosumflați? Nimic nu vă intră în voie, deși cerul este albastru ca peruzeaua și marea foșnitoare ca un suspin? Râdeți! Este cel mai bun remediu natural de a pierde controlul de sine și de a uita grijile. Anti-depresiv, râsul în doză sporită ridică și moralul la cote înalte. În plus, spasmele provocate de hohote masează organele - fierea, pancreasul, ficatul... Prin urmare, dacă tot sunteți în vacanță, îndesiți întâlnirile cu amicii, uitați-vă la filme comice și scoateți la bătaie bancurile, chiar și vechi, pe care le știți. Chiar dacă nu aveți talent să le spuneți, contează hazul și buna dispoziție pe care le stârnesc. Există și o explicație medicală: endorfina, bat-o vina! Hormonul bucuriei, care abia așteaptă să fie stârnit prin râs. Recomandarea: efectele apar după o jumătate de oră de râs pe zi.