RODICA CULCER despre... Fotbal și încremenirea în trecut

Redactia
- Prestația absolut lamentabilă a echipei de fotbal a României la Campionatul European din Franța nu-i privește doar pe specialiștii și pe fanii sportului-re­ge, ci pe toți cetățenii acestei țări. Evoluția jalnică a Na­­ționalei conduse de generalul Iordănescu, reactivat după 8 ani de "făcut nimic", nu înseamnă doar o în­frân­gere spor­ti­vă, ci și o umilință înjositoare pe plan in­ternațional. Oaie neagră a Europei, în presa occi­den­tală, credeți că ima­ginea României va fi și mai mult com­promisă, ca urmare a incompetenței dovedite pe terenul de sport?

- Din fericire, imaginea României în Europa nu de­pin­de doar de performanțele - de multă vreme, penibile - ale fot­­ba­­lu­lui românesc. Luna trecută, de pildă, numele țării noas­tre a fost rostit cu admirație la Festivalul Filmului de la Cannes, unde Cristian Mungiu a primit prestigiosul Pre­miu pentru regie, după ce anterior primise trofeul su­prem, Palme d'Or. Performanțele fotbalistice nu afec­tea­ză sem­ni­ficativ repu­tația unei țări, iar România nu este oaia nea­gră a presei in­ter­naționale pentru că joacă un fotbal de ca­li­tate inferioară, ci pentru că nu este în stare să combată efi­cient corupția, fiind condusă, în con­tinuare, de cei care au ins­ti­tuit-o; pentru că are o ad­mi­nistrație ineficientă și in­com­petentă, inca­pa­bilă să utili­zeze fondurile europene; și pen­tru că are o in­fra­structură de Lumea a treia. Rea­li­ză­rile pe care le avem în cine­ma­tografie sau în IT se înre­gis­trea­ză în zone mai puțin atin­se de corupție. Fotbalul ro­mâ­nesc, în schimb, a de­ve­nit un teren de acțiune al mafioților, fiind minat de ma­nevre fi­nan­ciare ilegale, menite să îmbo­gă­țească spe­ci­mene ca Be­cali, cu toată rețeaua politico-interlopă din spa­tele lui. Nu întâmplător, personaje de prim rang în conducerea clu­burilor de fotbal au ajuns în în­chi­soare, printre ele nu­mă­rându-se și un om pe care nu l-am fi asociat cu mafia, Gică Popescu, ceea ce sugerează că nu poți lucra în fotbal fără să faci parte din același "sistem ticăloșit" care domină Ro­mânia, din 1990.
Orbi la starea fotbalului, care este oglinda stării na­ției, ne calificăm din an în Paște la o competiție inter­na­țio­nală, cum ne-am calificat și la acest campionat eu­ropean, și ne credem deja campioni. Cluburile de presti­giu, cel mai re­cent Rapid, cad unul după altul, măcinate de malversațiuni financiare, altele sunt distruse intențio­nat de conducerea FRF și a LPF, cum a fost cazul Uni­ver­sității Craiova, iar noi credem că putem fi competitivi la nivel european când avem un campionat intern de toată jena, cu tot felul de cluburi-fantomă, care dispar după ce patronii au fugit cu banii. Nu mai creștem copii și juniori, în schimb, cumpă­răm jucători nesemnificativi din Africa sau de la periferia Ame­ricii Latine, pentru că din aceste tranzacții samsarii de jucă­tori câștigă bani - negri, dar mulți. Avem antrenori de­cenți, care lucrează în străinătate, ca și medicii noștri, iar noi re­cur­gem la un dinozaur ca Anghel Iordănescu, ca să antre­ne­ze echipa națională, cum ani de zile ne-am mulțumit cu Pițurcă, doar pentru că era în cercul ocult al liderilor FRF. Încremeniți în trecut, uitând că victoria Stelei la Sevilla a avut loc, totuși, acum 30 de ani, și nu de curând. Dacă presa internațională s-ar ocupa serios de aceste as­pecte, atunci, într-adevăr, imaginea României ar deveni mai urâtă decât este deja. Norocul nostru este că ziariștii occi­den­tali nu se ocupă de perdanți.

- Cum vă explicați isteria cu care Călin Popescu Tăriceanu atacă guvernul Cioloș, pe care îl declară "un eșec". Ce succese mărețe, din perioada când era chiar dom­­nia sa prim-ministru, îl îndreptățesc să arate cu de­ge­tul?

- Călin Popescu Tăriceanu se comportă ca o "trom­petă" a lui Victor Ponta, adevăratul său aliat, și înțelege să-l ajute în campania sa propagandistică în favoarea unei moțiuni de cenzură. Demersul îi convine lui Victor Ponta, care în­cear­că să-l pună în dificultate pe Liviu Drag­nea, ad­ver­sar al irosirii energiei partidului, într-o luptă inutilă îna­inte de ale­gerile din toamnă. Pentru a ju­deca dacă domnul Tări­ceanu este îndreptățit să consi­de­re guvernul Cioloș un eșec, putem reconstitui din me­mo­rie, câteva din "perfor­man­țele" guvernului său: la în­che­ierea manda­tu­lui, în de­cembrie 2008, deficitul buge­tar era de 5,2%, iar banii ob­ținuți de guvern din privati­zarea BCR fuseseră to­cați toți pe "po­meni electorale"; cheltuielile cu salariile bugetarilor ajun­seseră la 8,5% din PIB, de la 6,3% în 2006, armata bu­ge­tarilor atingând cifra record de 1,4 mi­lioane de persoane; construcția de autostrăzi nu depășise nivelul contractelor de execuție încheiate anterior de guvernul Năstase; cheltu­ielile cu pensiile crescuseră cu 32%, depășind posibilitățile bugetului de asigurări sociale și necesitând, în premieră, subvenții de la bugetul de stat, ceea ce a înghițit toate în­ca­sările generate de creșterea eco­nomică. Lista ar putea con­tinua, dar ne limităm la as­pec­tele esențiale. Amin­tim, totuși, extraordinara "clar­vi­ziu­ne" a premie­ru­lui, care, în mo­mentul izbucnirii crizei fi­nanciare mon­dia­le, în 2008, ne îndemna să ne cum­pă­răm case ieftine în... America! Când în­treaga lume începuse să-și pună în ordine finanțele pu­blice, guvernul Tăriceanu își punea problema satisfacerii pre­tențiilor PSD, cu spri­ji­nul că­ruia guverna din 2007, după ce rupsese Alianța D.A. La or­dinul PSD, a trebuit dis­trus echi­librul bugetar și a tre­buit să fie alimentată cu bani publici clientela PSD și PNL, indiferent de performanță și de eficiență. Dezmă­țul financiar l-am plătit în anii urmă­tori, când guvernul Boc a fost nevoit să recurgă la FMI și președintele Bă­ses­­cu a fost forțat să impună măsuri drastice de auste­ritate.
Tot guvernului Tăriceanu îi datorăm proliferarea co­rup­ției și a abuzurilor. Drept dovadă, ambii foști prim vice-premieri de la PC, Gheorghe Copos și Dan Voicu­lescu, au fost condamnați la închisoare, ca și o serie de mi­niștri im­portanți: Codruț Sereș, Nagy Zsolt, Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu (cu suspendare). Alți miniștri, precum Cristian David și Cristian Adomniței, sunt cercetați de DNA. Cam aceasta ar fi, în rezumat, moștenirea lui Călin Popescu Tă­ri­ceanu, cel care a aservit definitiv PNL lui Dinu Patriciu și lui Dan Voiculescu, făcându-se preș în fața PSD. Dacă mai socotim și că, în plină guvernare Tăriceanu, a avut loc prima tentativă de suspendare a președintelui Băsescu, avem tabloul complet și înțelegem mai bine cine este perso­najul politic care contestă actualul guvern și promovează interesele lui Victor Ponta.