MARIUS MOGA
Sărbătoare muzicală de Sânziene
Primul care deschide șirul concertelor din Berărie, pe 24 iunie, de Sânziene, este Marius Moga. La 34 de ani, muzicianul născut în Alba Iulia este unul dintre cei mai apreciați compozitori de astăzi, admirat, totodată, și pentru calitățile sale de interpret. Născut într-o familie în care muzica dădea tonul (unul din bunici cânta la banjo, bunica era membră în corul bisericii, mama urmase și ea studii de canto, în timp ce tata cânta la chitară), n-a fost nicio mirare că băiatul s-a născut gata molipsit. Prima formație a făcut-o în liceu, botezând-o "Talk to me". Tot în plină adolescență a compus și prima lui piesă, "Noaptea", care s-a bucurat de mare succes printre tinerii din orașul natal. Era primul pas spre celebritate.
Traseul va fi sigur. La 18 ani, ia încrezător trenul spre Capitală, răspunzând invitației făcute de Adi Sână, membru al formației Akcent. A compus pentru ei piesa "Ți-am promis" (2001), care a devenit repede un hit. Încurajat de acest prim succes, avea să compună noi și noi melodii, cercul de colaboratori (ei înșiși artiști cunoscuți) mărindu-se rapid: Paula Seling, Hi-Q, 3rei Sud Est, Anda Adam, Andreea Bălan, Blondy, Corina, Cream, Simona Nae, Simplu sau TNT. De-aici și până la proiecte pe cont propriu nu mai era decât un pas.
?n 2004, Marius Moga îl întâlnește pe jamaicanul Lennox "Buppy" Brown, cu ocazia realizării în România a filmului "7 seconds", care îl avea ca protagonist pe celebrul la vremea aceea Wesley Snipes. Moga avea să-i rescrie lui Buppy Brown o melodie mai veche, nereușită, pe care o va intitula tot "7 seconds" și care a și fost cuprinsă pe coloana sonoră a peliculei. Este primul proiect al lui Marius în lumea cinematografiei și, datorită succesului de care s-a bucurat filmul, solicitările pentru compoziții s-au înmulțit. Marius Moga a scris melodii pentru seriale de televiziune și telenovele românești, precum: "Chiquititas", "Daria, iubirea mea", "Iubire ca-n filme" etc.
Tot în 2004, alături de Andrei Ștefan Ropcea (poreclit Randi), avea să formeze o trupă, numită din combinația propriilor nume - Morandi. Născută sub o stea norocoasă, ea s-a bucurat de mare succes, atât în țară, cât și în străinătate. Cei doi artiști au lansat împreună trei discuri, în vreme ce single-urile Morandi au ajuns nr. 1 în topurile din Rusia, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ucraina și, bineînțeles, România. Și ultimul CD, "N3XT", a primit de cinci ori Discul de Platină în Rusia, mulțumită vânzărilor extraordinare. Și suișul era abia la început. După un timp de "inițiere" în America, în 2011 Moga compune o melodie pentru trupa americană Maroon 5 - "The Man Who Never Lied", ce a fost inclusă pe albumul "Overexposed", lansat pe piață în 2012. În aceeași perioadă, Marius Moga își deschide propria casă de producție, DeMoga Music.
La 34 de ani, în plină forță a creației, cel mai stilat jurat de la "Vocea României" a adunat în tolbă 12 Discuri de Aur și Platină și 5 premii MTV, pentru: "Cel mai bun video", "Cel mai bun producător", "Cel mai bun album". Pentru "Cel mai bun cântec românesc", Marius a fost premiat în cadrul EMA's, la Liverpool.
În concertul din Herăstrău, Marius Moga nu vine singur, ci însoțit de o mulțime de invitați: Liviu Teodorescu, Jovanna Milovanovic, Cristi Sanda, Ciprenko, Alex Florea, Cristina Stroe, Tomy și Andi Grasu, toți foști concurenți la "Vocea României".
(Bilete mai puteți găsi în ziua concertului, la "Berăria H", la prețuri cuprinse între 45 și 90 lei.)
LOREDANA GROZA
Vipii vocale, la ceas de seară
Mai veche în carieră decât Marius Moga, la 46 de ani, Loredana Groza este, cu siguranță, regina bine înscăunată a muzicii pop românești. Voce inconfundabilă, prezență scenică specială, temperament și, mai presus de toate, ambiție profesională, moldoveanca născută în Onești a scos în cei 30 de ani de activitate muzicală nu mai puțin de 20 de albume ce au fost răsplătite cu numeroase premii, bucurându-se de un uriaș succes la public.
Cel mai recent dintre discurile Loredanei, "Imaginarium", a fost lansat în toamna anului trecut. Promovat mai întâi în România, cu mult succes, Loredana nu s-a sfiit să treacă și Oceanul, în America, la New York, unde a susținut un concert caritabil, a cărui menire a fost strângerea de fonduri pentru educația copiilor din România.
"Mama a fost învățătoare și, în casa noastră, cartea și școala au fost mereu prețuite. Tatăl meu este un prolific scriitor de cărți pentru copii și aveam mereu în preajma noastră volume de povești. Iar când a apărut Elena, fiica mea, am continuat să-i transmitem dragostea pentru lectură și i-am citit povești, ani la rând, înainte de culcare. Cred în puterea cărților și dacă, prin munca mea, pot ajuta să ajungă cât mai multe volume la copiii cărora li se poate schimba radical viața după o lectură importantă, am să fiu mereu cu tot sufletul prezentă", declara Loredana, chiar înainte de-a pleca din țară.
Pe 28 iulie, la patru zile distanță de Marius Moga, Loredana va debarca, și ea, pe malul lacului Herăstrău, spre bucuria fanilor ei, și chiar a verii, pe care vocea și muzica ei o va face de neuitat. Vipii vocale, mai presus decât temperaturile înregistrate de termometru.
(Bilete pentru concertul Loredanei puteți găsi online pe iabilet.ro, iar prețurile sunt cuprinse între 35 și 85 lei.)