În mod obișnuit, carcinomul bazocelular (diagnosticul surorii dvs.) este, alături de cancerul pavimentos, cel mai frecvent tip de cancer cutanat. Fiind o formă patologică superficială, se dezvoltă lent și răspunde bine la tratament, mai ales dacă este descoperit precoce. Deși nu toate cancerele cutanate arată la fel, toate presupun o modificare a aspectului pielii, într-o anumită zonă. În general, cancerul cutanat se împarte în două stadii: * cel local - care afectează doar pielea și cel metastatic - care se răspândește dincolo de piele. Biopsia este adesea sigurul test necesar pentru determinarea cancerului, deoarece carcinomul bazocelular diseminează rar. În cazul în care formațiunea este foarte mare sau persistă de ceva timp, se impune examinarea ganglionilor limfatici din zonă sau efectuarea de alte teste, cum ar fi tehnicile speciale cu raze X, pentru a determina existența posibilelor metastaze.
Tratamentul corespunzător pentru acest tip de cancer cutanat depinde de mărimea, profunzimea și localizarea proeminenței sau leziunii. Și pentru că dvs. considerați radioterapia, propusă de medicul curant, o formă de abordare prea invazivă, vă aduc la cunoștință că există și alte metode de tratament alopat, cu nimic mai prejos decât radioterapia. Astfel, terapia cu laser implică utilizarea unui fascicul de lumină precis, intens, care vaporizează tumora, în general, cu afectarea minimă a țesuturilor din jur. Metoda se utilizează pentru tratarea cancerelor cutanate superficiale sau a leziunilor precanceroase. Tehnica chirurgicală Mohs efectuată sub control microscopic este utilizată pentru cancerele cutanate mari, recurente, dificil de tratat, putând fi aplicată cu succes pentru forma de carcinom bazocelular. Chiuretajul și electrodisecția sunt tehnici prin care straturile de celule canceroase sunt răzuite cu ajutorul unei lame circulare, urmând ca un ac electric să distrugă orice celulă canceroasă rămasă. Această metodă simplă și rapidă este utilizată pentru tratarea cancerelor bazocelulare mici sau superficiale. Chimioterapia utilizează medicamente care distrug celulele canceroase, putându-se folosi forme topice, cu creme sau loțiuni, care conțin agenți anticanceroși, utile pentru cancerele limitate la stratul cutanat.
Alte metode de tratare a cancerului cutanat includ:
* Terapia fotodinamică, în care celulele canceroase sunt distruse prin combinarea unei lumini intense, cu medicamente care cresc sensibilitatea celulelor cutanate la lumină.
* Terapia biologică, prin care administrarea de interferon și interleukina 2 stimulează sistemul imun să lupte cu cancerul.
* Tratamentul numit T-VEC urmează să fie introdus pe piața europeană în următoarele luni și se adresează persoanelor cu cancer cutanat într-un stadiu mai puțin avansat sau la cei care nu au urmat un tratament anterior.
Iată, deci, că radioterapia se poate aplica, de preferință, în cazul în care este imposibilă practicarea unei tehnici menționate anterior și nu ar trebui propusă ca metodă de primă intenție terapeutică.
În privința unui tratament naturist, m-aș putea pronunța doar dacă îmi oferiți detalii suplimentare despre situația generală a surorii dvs.
Să auzim numai de bine!
Dr. DACIAN HULBER - medic specialist medicină generală și acupunctură, Sanomed Hospital - București, tel. 0726/25.36.00
"Îmi trosnesc și mă dor încheieturile de la mâini, picioare și coloană"
(Răspuns pentru GINA - Tecuci, F. AS nr. 1062)
Stimată doamnă, deformarea articulațiilor de la mâini și de la picioare semnalează o deficiență majoră în organismul dvs. și este posibil să ajungeți la pierderea totală a mobilității membrelor, așa după cum ați anticipat. În plus, extirparea tiroidei și histerectomia totată duc la inducerea forțată a menopauzei, cu toate consecințele ei negative. Chiar dacă viața v-a încercat atât de greu, nu fiți deznădăjduită. Aveți nevoie să urmați un tratament pentru menținerea densității osoase și a mobilității articulațiilor, stoparea sau prevenirea reumatismului articular și a osteoporozei, a spondilozei cervicale sau lombare, echilibrare hormonală și energetică. Vă recomand cu căldură un produs nou pe piața din România, unul din cele mai bune remedii naturale, cu rezultate verificate: LYPRINOL - extract uleios din scoică cu cochilie verde, despre care s-a scris în "Formula AS", cu o concentrație foarte mare de acizi grași polinesaturați și Omega 3. Am avut ocazia să-i verific eficiența în cazuri grave de boli reumatismale și diverse deficiențe ale sistemului imunitar, cardio-vascular, gastro-intestinal, cerebral, pulmonar. Este de câteva sute de ori mai puternic decât alte antiinflamatoare folosite și nu are efectele secundare ale acestora. Degeaba urmați alte tipuri de tratamente, dacă nu începeți prin stingerea focarelor de inflamație existente în organism, care stau la baza suferințelor dvs. Ideal ar fi fost să folosiți Lyprinol înainte de-a fi fost supusă intervențiilor chirurgicale mutilante amintite (cu siguranță nu ați fi ajuns în situația actuală!). Îl puteți comanda pe internet, www.lyprinol.ro, sau la tel. 0722/19.57.20, 031/807.74.77. Pentru lubrifierea articulațiilor, consumați suficientă apă - cel puțin 6-8 pahare pe zi. Reduceți consumul de sare, folosind în schimb pulberi de plante aromatice, precum cimbru, oregano, salvie, tarhon, busuioc, mărar, pătrunjel (uscate și mărunțite cu o râșniță). Se pot folosi și semințele acestor plante. De asemenea, ar fi bine să luați fructoborat de Calciu - 1 capsulă pe zi, Vitamina K2 (Mena Q7) - 1 capsulă pe zi, vitamina D3 (preferabil uleioasă) - 2000 U.I. zilnic, și suplimente cu Magneziu și Zinc (opresc pierderea de calciu din oase și contribuie la păstrarea mobilității articulațiilor). Este foarte importantă și detoxifierea organismului. Puteți face o cură internă cu argilă ALGO, timp de 30 de zile. Pentru restabilirea fluxului energetic la nivelul sistemului osos și circulator, vă recomand o cură de 10 zile de acupunctură, de 1-2 ori pe an. Cu siguranță v-ar reduce durerile și, posibil, ar diminua doza zilnică de Euthyrox, v-ar elimina blocajele energetice și v-ar revitaliza organismul. Multă sănătate!
Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"La doar 3 anișori, fetița mea are hemoroizi"
(Răspuns pentru DORINA C. - Craiova, F. AS nr. 1218)
Dacă fetița dumneavoastră are numai hemoroizi externi, îi veți face o baie și o veți spăla, apoi o veți unge cu puțin unguent POCO. La început, fetița va avea ușoare usturimi, însă nu trebuie să vă speriați, deoarece usturimile vor dispărea în circa 5 minute.
Dacă fetița are și hemoroizi interni, cu ajutorul unui bețișor cu vată la capete (cumpărat din farmacie) veți introduce în anus puțin unguent POCO până la adâncime, nu mai mare de 3 cm. Ungerile se fac seara, la culcare, timp de cel puțin 7 zile și se continuă până la vindecare (dispariția hemoroizilor).
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș. Poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com
Multă sănătate!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Caut un leac ieftin pentru țiuit în urechi"
(Răspuns pentru ION FIRICA - Târgoviște, F. AS nr. 1181)
Acufenele (țiuitul în ureche, vâjâituri) reprezintă senzația auzirii unui sunet sub formă de pocnet, bâzâituri, foșnet, șuierat în ureche, în lipsa oricărui sunet extern. Acufenele nu reprezintă o boală, ci un simptom care apare în cadrul unor afecțiuni de sănătate.
Cauze și factori de risc: vârsta; traumatisme acustice, cum ar fi muzica prea tare, sau zgomote obișnuite pe termen lung; colesterolul ridicat; hipertensiunea arterială; diabetul; infecțiile otice; depunerile de ceară în ureche; anumite medicamente (aspirină, gentamicină); spondiloză cervicală; tulburări de circulație cerebrală.
Tratament naturist:
Se folosesc produse care să combată afecțiunea sau afecțiunile care întrețin acufenele.
Dacă zgomotele în urechi au la bază hipertensiunea arterială, se folosesc produse care au în compoziție păducel, vâsc, talpa-gâștei, măslin, usturoi, coenzima Q10, acizi grași omega 3, 6 în raport optim de 1:3 etc.
În colesterol ridicat se folosesc usturoiul, leurda, lecitina, vitamina B3, acizii grași omega 3, 6, uleiul de măsline, uleiul de in, gemoderivatul de rozmarin, de mlădițe de măslin, muguri de mesteacăn pufos, muguri de migdal.
Pe lângă tratamentul afecțiunii de bază, de mare ajutor sunt produsele precum ginkgo biloba, gemoderivatul de scoruș, lecitină, gotu kola, anumite plante indiene (bacopa monnieri, tiniospora cordifolia, asparagus racemosus, embelia ribes etc.).
Pentru rețete de tratament personalizate, scrieți-mi pe adresa de e-mail.
Multă sănătate!