Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Leac străvechi, contra hepatitei cronice
Vă propun un leac străvechi, pentru tratarea hepa­titei cronice, cules de la Maica Benedicta, din Mânăs­tirea Rătești, jud. Buzău, care îl practică de 50 de ani și l-a învățat de la mama ei duhovnicească.

Cărbune vegetal
* Ingrediente: pentru prepararea cărbunelui vege­tal sunt necesare următoarele plante (în proporții ega­le, dar nu în cantități foarte mari): sâmburi de măsline, sâmburi de struguri, sămânță de cânepă, crengi de viță-de-vie, rădăcină de ștevie, rostopască (partea aeriană a plantei: frunze + flori).
* Mod de preparare: * sâmburii de măsline, de struguri și sămânța de cânepă se ard, pe rând, într-un tuci, până se carbonizează. * Rădăcinile de ștevie și de rostopască se mărunțesc, se usucă, apoi se încăl­zesc până la carbonizare, într-un cuptor încins. *Cren­gile de viță-de-vie (să fie vechi și uscate de un an) se ard într-un foc înăbușit, după care rămân 24 de ore într-un recipient închis ermetic, transformându-se în cenușă. * Se amestecă în părți egale toate pulberile obținute.
* Mod de administrare: în funcție de gradul evo­lutiv al bolii, se ia o lingură rasă din acest amestec, la in­ter­vale de 3-7 zile, de preferință între mese, fie ames­­te­cându-se cu o lingură de miere, fie dizolvându-se într-o jumătate de pahar de vin roșu natural. Cei ca­re nu suportă nici vinul, nici mierea, pot folosi sucul de mere (proaspăt stors) sau ceai. În niciun caz nu se în­ghite praful gol. În forma acută, a hepatitei virale, sunt suficiente 10 doze. În forma cronică a hepatitei vi­rale, numărul de doze este în funcție de evoluția bolii.
Atenție! În cazul hepatitelor complicate (insufi­ciență hepatică, colestază, ciroză hepatică decom­pensată), remediul are eficiență scăzută.
ANA COȘA - str. Rahovei nr. 81, bl. 28, sc. B, ap. 38, Sibiu, cod 550381, tel. 0269/23.28.50

Rețetă pentru dureri lombare
Dragii mei de la "Formula AS",
Sunt fericită că existați! Să vă dea Dumnezeu sănă­tate și cele dorite! Vă citesc de la început și m-ați cap­tivat. Am experimentat foarte multe tratamente natu­ris­te date în acest ziar (fiind la vârsta de 63 ani, vă dați seama, nu am o sănătate prea bună), dar am folosit cu mult suc­ces și alte tratamente, din care vă tri­mit și dvs. o rețetă pentru dureri lombare.
Rețeta: 0,5 g aspirină, 0,3 g fenacetină, 0,005 g prednison, 0,04 g cofeină, 0,02 g codeină, 0,02 g dionină, 0,01 g luminal - 20 capsu­le, se iau 1-2 pe zi. A nu se mânca prea sărat în timpul tratamentului.
Rețeta a fost propusă de un medic care a lucrat în America și eu o folosesc cu mult succes. Componen­tele rețetei se găsesc uneori greu, dar în orașele mari se poate prepara rețeta la farmacie. Prețul este modic.
Cu multă dragoste, vă doresc toate cele bune!
CORNELIA MARINESCU - Craiova

Un remediu natural pentru diabetul zaharat
Frunzele de afin, numit și insulină vegetală, conțin arbutină, tanin, derivați flavonici. Fructele de afin conțin substanțe colorante, derivați antocianici, pec­tine, zahăr, vitamine (A, B, C), acizi (oxalic, citric și ma­lic). Din frunze de afin se prepară un ceai recoman­dat celor care suferă de diabet. Are proprietatea de a scădea zahărul din sânge (glicemia), acțiune care se datorează mirtilinei, numită și insulină vegetală. Pen­tru a mări eficacitatea ceaiului, frunzele de afin se pot asocia cu păstăi de fasole și frunze de dud. Ceaiul se bea îndulcit cu zaharină sau neîndulcit, câte o ceașcă, cu 20-30 minute înaintea fiecărei mese principale. Tot pentru diabet se poate face un amestec de 30 g fructe uscate de afine, 40 g frunze de mure de pădure, 40 g frunze de urzică și tot atâtea coji de fasole și caprifoi. Din acest amestec se pune o lingură într-o ceașcă de apă și se pune la macerat 8 ore, după care se fierbe până dă în clocot. Se bea o ceașcă, cu o jumătate de oră înainte de mâncare.
Vă doresc sănătate,
MARIA HĂDĂRIG - Iclandu Mare, jud. Mureș

Propolis și ulei de ricin contra acufenelor
Leac pentru persoanele în etate, când auzul începe să scadă și apar vâjâieli, pocnituri, dureri. Se pun într-o linguriță 2 picături de ulei de ricin și 2 pică­turi de propolis. Se încălzesc, să nu fie nici reci și nici fier­binți, se pun în ureche, după care se stă cul­cat o oră, pe urechea tratată, înfundată cu un dop de vată. Exte­rior, se fac frecții ușoare cu alifie Apireven (de la Pla­far) care are în compoziție venin de albine. Este scumpă, tubul destul de mic, dar este eficientă. (S-a scris și în "Formula AS", recomandată de un doctor ORL-ist.) După frecție, se înfășoară capul cu un fular grosuț. Același procedeu se aplică și la cealaltă ure­che, preferabil seara.
I. L. - București

Leacuri modeste, cu efecte de excepție

Aștept cu multă nerăbdare fiecare număr al revistei "Formula AS". Apreciez foarte mult subiectele mereu atractive pe teme de sănătate. Expediez câteva rețete foarte bune, de terapie naturistă.

Pentru reumatism și entorse
Se ia un pumn de tărâțe de grâu, o varză de cca 1 kg (tocată mărunt), o ceapă obișnuită (tăiată și ea), 1 litru de vin (numai alb). Se fierb toate acestea într-o oală de pământ, până devin un terci care, după răcire (până la căl­duț), se pune pe locul dure­ros și se banda­jează cu fâșii dintr-un cearceaf, după care se înfășoară picio­rul cu ceva gros, ca să țină cald. Se des­face după 24 de ore. Se repetă operația până la vin­decare. După câteva zile, poa­te să apară un lichid rău mirositor. Nu trebuie să vă sperie, e semn că răul dispare. Așa­dar, cu o pagubă de o varză, o ceapă, un cearceaf și un litru de vin, adio boală!

Dacă vreți să scăpați de bătături
Luați un borcan sau o cană în care puneți o ceapă întreagă (zdrobită, cu tot cu coajă). Umpleți vasul cu oțet din mere și miere și după 3-4 zile de macerare, pu­neți pe locul afectat câte o foaie de ceapă scoa­să din vas. Fără să o stoarceți, o legați bine cu o cârpă (fașă). A doua zi dimineață, scoa­teți pansa­mentul și faceți o frecție cu oțet din cel în care se află ceapa și încălța­ți-vă cu cio­rapi curați, fără să vă ștergeți. Se repetă acest procedeu în fiecare seară, dar nu uitați să vă spă­lați bine picioa­rele înainte de repetarea acestei ope­rații. După 10-15 zile, drum bun, fă­ră bătă­turi.

Pentru boli de ficat
1 kg de miere de albine se amestecă bine cu 1 kg de lămâi date prin mașina de to­cat cu tot cu coajă (sâmburii se aruncă). Se lasă la întuneric și la răcoare timp de 10 zile. Se amestecă zilnic conținutul, cu o lin­gură de lemn. Se iau 2 linguri din preparat, cu 30 de minute înaintea meselor princi­pale. Organismul va simți binefacerea prin creșterea poftei de mâncare, revigorarea ficatului și a stării generale.
Multă sănătate și mult respect pentru sfaturile și seriozitatea revistei "Formula AS". Cu stimă,
IOAN IONESCU - str. Mihai Eminescu, bl. 4, ap. 12, Piatra Neamț, jud. Neamț

Trei rețete cu efect rapid

Mătreață
O plantă mult folosită pentru eliminarea mătreții este Brusturele (Arctium lappa). Distruge foarte mulți microbi, inclusiv stafilococul. Se pun 2 linguri de rădăcină mărunțită la 2 litri de apă, se fierb 10 minute, apoi se strecoară lichidul, se lasă să se răcească ușor și se folosește pentru spălatul pe cap. La urmă, este bine să se clătească capul cu apă în care s-a pus sucul de la o jumătate de lămâie sau 2 linguri oțet de mere la un litru de apă. Acidulează pielea și în acest fel se poate evita formarea mătreții. Este un tratament folosit cu mare succes încă de pe timpul romanilor, care a trecut cu bine proba timpului.

Memorie deficitară
Se cunosc o serie de plante cum este Ginkgo Bi­loba, care ajută la întărirea memoriei și în bolile neu­ro­logice. Mai puțin se cunoaște faptul că polenul de albine este un energizant extrem de puternic al memo­riei, având capacitatea de a reface funcția neuronilor, datorită faptului că are foarte multe vitamine. Se con­sumă 2 lingurițe de polen pe zi, timp de 30 zile. În tim­pul acesta, nu se consumă zahăr, care va fi înlocuit cu miere.
Contraindicații: obezitate, diabet zaharat sau aler­gie la unul din componentele polenului.

Menopauză
Excesul de foliculină care poate dezvolta cancerul de sân sau chisturi și fibroame poate fi înlăturat prin consumul polenului. El ajută și în cazul bufeu­rilor. Pentru a se completa necesarul de cal­ciu al organis­mului și a se evita os­teo­poroza, este suficient să se con­sume miere de albine ameste­cată cu unt, 2 lin­gurițe de amestec pe zi, 20-30 zile.
Contraindicații: alergie la pro­dusele stupului, dia­bet zaharat, obe­zitate sau afecțiuni "hiper", pentru că polenul stimulează toate proce­sele din organism.
EUGEN BOLOGA - Caransebeș

Lipsă de calciu
Decalcifierea reprezintă deminera­li­zarea țesutului osos și a dinților, urmată de scăderea rezistenței oase­lor și de deformări ale acestora. Deseori, decalcifierea generează apariția bolilor pulmonare, ca tuberculoza.
Pentru o eficiență deplină a tratamentului pe care vi-l propun, se vor consuma legume de sezon bogate în compuși minerali, ca: sparanghel, sfeclă roșie, grâu, morcovi, țelină, ciuperci, varză, spanac, creson, lăp­tuci, orz, ridichi negre. Se consumă fructe: cireșe, căp­șuni, curma­le, coacăze, portocale, mere, struguri, caise.

Hidroterapie
Într-un săculeț de tifon se pun următoarele plante: 2 pumni de flori de soc, 2 pumni de rozmarin, 3 pumni de cimbru, 2 pumni de verbină, 1 pumn de salvie.
Săculețul cu plante se opărește câteva minute în apă clocotită, apoi se introduce în cadă și se lasă la macerat timp de 20 de minute. Temperatura apei tre­buie să fie de 36 grade Celsius, durata băii de 15 mi­nute. În paralel, se va face și o cură de grâu încolțit, astfel: se spală bine un pumn de grâu înainte de a-l pune la înmuiat 24 de ore. După cele 24 de ore se spa­lă din nou grâul și se pune într-un recipient mai mare, întins. Pentru a menține umiditatea se toarnă pe fundul vasului o cantitate foarte mică de apă.

Rețetă pentru cei cărora le curge sânge din urechi, nas, gât
Ingrediente: 20-25 g frunze uscate de ceapă (de la funia de ceapă), 50 g frunze verzi de mărar sau 20-25 g mărar uscat, 5 g felii de măr uscat sau 100 g măr proaspăt ras pe răzătoare.
Amestecul de mai sus se clocotește într-un vas în care s-au pus 500 ml apă curată. Se ia vasul de pe foc. Se lasă să se răcească. Lichidul se bea călduț în reprize de 100 ml la 4 ore. Curgerile de sânge se vindecă în 3-4 reprize. Boala este vindecabilă dacă acest lichid se bea pe stomacul gol.

Purificarea sângelui cu rostopască
E nevoie de 100 g rostopască și 300 g miere de albine. Se pune rostopasca într-o cratiță smălțuită. Se toarnă peste ea 1 l apă clocotită și se lasă la macerat 12 ore. Apoi, se pune compoziția într-un tifon și se stre­coară. În infuzia rezultată se dizolvă mierea. Siro­pul rezultat se pune la frigider într-o sticlă de 150 ml, din care se folosește câte o lingură, de 6 ori pe zi, din oră în oră, până la terminarea lichidului din sticlă. Tratamentul cu rostopască și miere se face o singură dată pe an - primăvara.
GHEORGHE I. BĂRBATU